Wednesday, 9 August 2017

So.Lek!

GINCU & GOL? Bukan, ini bukan cerita gincu dan gol lakonan Sazzy Falaq dan Fazura suatu ketika dulu. Ini Pasal gincu yang saya suka, gincu yang sesuai dengan kulit atau bibir. Mempunyai bibir macam Anita Sarawak adalah satu keistimewaan dan ada bibir kecil mungil macam Neelofa pun satu keistimewaan juga.
 
Antara kosmetik yang saya ada, diberi dan disuruh cuba..mana yang saya suka warnanya akan kekal lama dalam pouch ajaib saya. Mana yang saya tak berapa minat akan beralih kepada tuannya yang baru...
 Ya lah, bibir setiap orang mempunyai bentuk yang tidak sama walaupun secara umumnya ia adalah bibir. Ada suatu masa dulu, saya berpeluang berbual dengan seorang tauke kosmetik. Dia  wanita Cina berusia pertengahan 30-an dan cantik orangnya. Bibirnya mungil dengan pelipis mata yang tidak begitu jelas, namun pembayang mata menjadikan matanya tampak bulat dan cantik.


Dia tanya saya jika diberi peluang, apa yang saya ingin ubah pada wajah. Saya kata, saya mahu kecilkan bentuk bibir kerana dengan bibir yang saya ada kini, gincu saya cepat habis dan saya pula jenis yang suka mengenakan gincu pada bibir untuk elak kulit kering.
Merak dan Saadong yang diberi kepada saya dan kedua-duanya saya suka.
 Dia kata jangan, kerana dia suka bibir macam saya, ala-ala Anita Sarawak manakala saya pula suka bibir macam dia, kecil mungil. Betapa saya adalah manusia yang tak pernah puas dengan nikmat Tuhan pada masa itu. Dah elok-elok ada bibir cantik, nak kecilkan pula. Haishh! Tapi sekarang saya sedar dan gembira dengan apa yang saya ada kerana tak perlu suntik botox dan tak perlu buat pembedahan plastik untuk dapat bibir sempurna.

Biarlah orang nak cakap apa, saya tak peduli. Biarlah orang nak simbolkan bibir itu dengan apa, pun saya tak peduli. Yang saya tahu (dan sangat bersyukur) bibir saya sempurna dan sentiasa dioles dengan gincu berkualiti dan berjenama. Bukan saya beli, tapi saya diberi percuma, disuruh review dan nyatakan pendapat saya mengenai produk berkenaan. Ini nikmat kerja macam saya. Try new product and write your opinion about it. Mudah bukan? Tapi tidak mudah sebenarnya, bukan sekadar menulis, perlu ada knowledge sebenarnya untuk buat review barangan kecantikan ini.

Kebetulannya, kebelakangan ini banyak produk gincu baru ada di pasaran. Saya dah lama dengar mengenai gincu jenama So.Lek. Dan dah baca banyak review juga mengenainya, cuma tak berpeluang nak cuba, belum ada peluang membelinya. Ada juga saya beli/dapat gincu jenama lain seperti Dyan dan Madu Kosmetik.

Nak jadi cerita, ada satu pagi tu saya masuk office, ada satu gincu atas meja saya. Jenama So.Lek. Apa lagi, saya cuba terus kat bibir. Ahh hasilnya memang menggembirakan. Ia meluncur lembut pada bibir dan tidak kering, jadi bibir tidak menggelupas. Warnya pun sesuai dengan rona kulit saya. Meneliti bahan yang digunakan untuk pembuatan gincu berkenaan, ada Copernicia Cerifera (Carnaubo) Wax, Hydrogenated Polysobutene, Petrolatum, Cyclohexsiloxane, Silica, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate, Collagen, Flavor , BHT, CI 77491, CI 42090 dan CI 77891. Ini semua adalah bahan-bahan asas dalam pembuatan kosmetik. Anda boleh buat carian di internet atau Google. Saya bukan saintis, jadi saya buat carian dan baca mengenai bahan yang digunakan. Setakat yang saya faham, bahan-bahan ini adalah bahan asas untuk kosmetik dan digunakan dalam hampir kebanyakan pembuatan kosmetik.

Dan berdasarkan pengamatan saya juga, gincu So.Lek ini adalah water base dan mudah dibersihkan. Dengan tekstur lembut dan halus, ia tidak mendatangkan banyak masalah pada bibir saya. Tak tahulah pula dengan bibir dengan orang lain. Ia sesuai dan serasi denga  bibir saya, mungkin tidak pada bibir anda.

Saya juga suka gincu ini kerana ada elemen tempatan yang sangat kuat. Pengasannya ialah Dahlia Nadirah, wanita Melayu berkelahiran Kelantan. Sebab itulah ada koleksi gincu So.Lek dinamakan dengan nama Saadong. Ada juga Merak, Teja dan beberapa lagi.


So.Lek akan terus ada dalam koleksi gincu saya. Harga pun berbaloi. Saya bernasib baik kerana gincu kedua dari koleksi So.Lek tiba lagi ke meja saya. Jadi saya sudah ada Merak dan Saadong. Highly recommended ya cik adik semua kalau nak cari gindu, go for So.Lek!

Wednesday, 12 July 2017

Parghhhfum...

Ketika saya bekerja di Bangsar dulu, saya guna perfume Guerlain. Dan tabiat buruk saya ialah kena spray tiga kali kat baju, baru puas hati. Kalau tak cukup tiga kali, rasa macam tak spray apa pun. Akhirnya, deria bau dah terlalu biasa dengan bau perfume berkenaan jadi saya tak dapat nak hidu bau perfume yang saya guna itu. Orang lain pula yang ada tanya apa jenis perfume kau guna eh, macam tertumpah satu tempayan minyak wangi laa...hahahah saya peduli apa, janji saya suka dan rasa yakin dengan apa yang saya guna.

Tugas saya di tempat kerja, selain buat artikel, saya kena turun ke tingkat 3 untuk cek page. Nama bilik tu Production Room. Ada dua tiga orang teknisyen yang bertugas dalam satu masa. Kadang-kadang sambil cek page saya bersembang dengan depa tanya pasal production etc. 

Ada sorang tu namanya Firdaus. Bin apa saya tak tahu. Brader ni mix parentage, mata biru cair dan kulit putih merah. Kalau tak silap saya dia campuran serani dan Melayu tapi darah orang putih lebih banyak pada iras wajahnya dan sudah berkahwin. Saya selalu juga lepak dan berbual dengan brader ni sbb dia pun rajin menjawab soalan saya. Tapi soalan dia yang buat saya tak boleh blah tu ialah apa jenis perfume yang saya guna sebab dari jauh dia dah tahu saya yang turun ke operation room. Katanya lagi dia boleh tahu sebab bau perfume saya, bukan sebab bunyi tapak kasut saya. Uhhh!

Botolnya saja pun dah menggoda hati..apatah lagi bau..hmm..
Whoaaa...πŸ˜‰πŸ˜Šsaya pun rasa macam ya ke gitu? Kuat sangat ke bau perfume yang saya spray? Dia kata lagi dia suka bau tu, hahaha nasib baik dia suka perfume dan bukannya suka saya. Kalau tidak ada yang jadi bini no 2 (πŸ˜ˆπŸ˜†πŸ˜πŸ’€πŸ‘»πŸ‘½setan sangat perangai saya ketika itu) Ok abaikan. Setiap kali jumpa mesti dia tanya. Err saya pun jawab macam biasa sbb dia pun tanya dengan elok. Habis kisah Firdaus..

Baru-baru ini saya berpeluang menghadiri sesi beauty review dan antara perkara yang saya kena buat ialah review perfume..hmm saya cuma boleh hidu 10 brand perfume je..selebihnya saya tak boleh nak bezakan dah bau perfume yang lain..sama je baunya. Selain menghidu kopi untuk mengembalikan deria bau, kita juga boleh menghidu kulit pada badan sendiri sebenarnya untuk mengembalikan deria bau asal, ini ilmu yang saya baru dapat..

Saya pakai Nina Ricci sekarang, ini pun perfume percuma yang bos bagi..jadilah! Apa-apa pun betulkan niat pakai perfume..hehe. Pakai perfume up sket confident level..boleh kan!

Tuesday, 11 July 2017

Minggu yang menggembirakan...

Aura Syawal masih terasa. hujung minggu ini saya ada tiga jemputan open house raya dan semua rasa macam kena pergi kerana ada hubung kait dengan lapangan kerja saya. Semoga saya ada kerajinan untuk memenuhi jemputan ini..

Ahad lepas, saya pergi satu open house raya..tuan rumah beria-ia jemput saya dan rakan, Syam. Dia sudah wasap kami berkali-kali supaya hadir dan jangan lupa jemputannya itu kerana dia tahu kami kalau dah diam di studio Little Syam, kami pernah dan boleh bekerja hingga larut malam.

Oh ya, pagi sebelumnya saya breakfast kat rumah Syam..rasa macam breakfast kat hotel je hahaha..

Menu breakfast kat rumah Syam..saya bantai dua keping lempeng...macam tak ingat makan kat rumah orang, buat macam rumah sendiri ya...

"Kak Sha, datang ya rumah saya. Ada open house.."
"Ya Layli, inshaAllah.."
"Datang tau, saya tunggu.."
"Ya..nanti Ksha discuss dengan Ksyam."
"Saya dah jemput Ksyam juga, Ksha boleh datang dengan dia. Lepas Zuhur. Mesti datang!" Katanya yang beria-ia menjemput kami. Dalam hati saya, saya kena cari jalan supaya saya boleh memenuhi jemputannya. Saya memang tak pernah pergi ke rumahnya, tapi Syam pernah pergi. Jadi molek juga kalau saya berpakat dengan Syam.
"Ok ksha, apa-apa nanti roger."
"Tq Layli..c u!"

Jadi antara harapan orang dan juga menghormati undangannya, saya berbincang dengan Syam untuk pergi ke rumah Layli. Kami memutuskan untuk bergerak lepas Zuhur. Dekat je pun, dari Desa Pandan ke Wangsa Maju.

Jeng! Jeng! Jeng! Patutlah tuan rumah beria-ia mengundang kami..rupa-rupanya memang hanya kami berdua saja yang diundang dan open house untuk kami saja..Ya Allah Yang Maha Penyayang..rezeki ada di situ. Baryani gam dan lauk ayam yang sedap. Saya bertambah dua kali..ehem-ehem senduk sikit sikit ke dalam pinggan, kononnya nak makan sikit tapi sumpah, saya tak boleh menipu diri sendiri. Baryani gam yang dimasak Layli tu rasa sedap semacam. Lepas makan siap mengantuk lagi kat rumah orang, tapi saya tahan mata. Syam pula baring kejap..

Lepas tu kami sambung minum kopi dan menikmati sepiring kek lobak merah yang lembap moist dan sedap juga. Kemudian ada cookies dari baking famous The Kitchen Guardian dan Mrs Pink Spatula..owhh apa lagi. Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Sama ada saya yang kelaparan atau sememangnya masakan itu sedap..saya akui tuan rumah handal memasak.
Baryani gam yang Layli masak untuk kami..makan lagi..sedap sungguh..tiga kali tambah, percaya?
Kopi dan biskut raya..menggoda!

 Dan itulah Ahad saya yang penuh makna...(dapur Sg Long diberi cuti rehat)

Tuesday, 4 July 2017

Kembali menulis

Dah berapa lama diam tak menulis, bila memandu nak balik rumah, macam-macam benda muncul dalam kepala otak. Bila sampai rumah, nampak katil tepi tingkap memanggil-manggil, lastnya lepas Isya pengsan, Pagi besok bangun menyesal sebab tak buat pun apa yang sudah dirancang dalam kepala sebelumnya. Begitulah saya, tak habis-habis ada alasan untuk mengelak dari menulis. Tapi benda ni macam merasuk pula, selagi tak menulis selagi itulah dok terbayang-bayang dalam kepala otak.

Bila sembang dengan blogger hardcore, saya pun jadi semangat nak menulis. Apa nak jadi ni, hidup makin singkat. Kenapa saya jadi malas begini? Elemen hantu setan apakah yang merasuk minda ini.

"Sha u tak update blog dah ke?" tanya Samsiah bulan lalu.
"I update, tapi ikut mood.." .
"Menulislah Sha, kalau u tulis buku, i orang pertama nak beli."
"Ok, sedang diusahakan."
"Dah letih telinga i dengar jawapan sama Sha."
"Oh ya ke, I bagi jawapan sama eh?"
"Ya. Apa masalah u ni? Dulu bukan main konsisten..namanya pun bekas wartawan. 18 tahun kan menulis?"
"Ya betul.."
"Apa lagi, cepat menulis..."
"Baik Samsiah.."
"Baik..."

Menulis pun kena ada mood ke? Ya, tapi jangan jadikan mood itu alasan pula untuk tidak menulis. Setelah hampir tiga tahun menyimpan keyboard, akhirnya saya terpanggil untuk mengeluarkan keyboard ajaib ini dari dalam almari antik saya. Apa yang saya akan saya tulis selepas ini tidak semestinya pengalaman saya sendiri, ada pengalaman rakan, sahabat handai dan taulan. Mana yang baik kita jadikan tauladan, yang tidak elok jadikan sempadan. 

Tiga tahun senyap secara total, banyak yang membiak dalam fikiran dan saya perlu meniup debu yang sudah lama menebal di keyboard saya. Hari ini adalah yang terbaik dalam hidup saya..ehh bukan hari ini saja. Setiap hari adalah hari yang terbaik dalam hidup saya. Jika kita melihat sesuatu dari sisi yang positif maka akan jadi positiflah keseluruhannya. Bukan saya tidak pernah mengalami sesuatu yang tidak enak dalam hidup, banyak sebenarnya pengalaman pedih, sedih dan sakit hati, tapi itu adalah lumrah dan saya tidak boleh duduk termenung memikirkan nasib badan. Saya perlu bergerak ke hadapan kerana rezeki tidak akan datang bergolek kalau kita sendiri tidak bergolek ke arah rezeki itu.

Kata kawan saya lagi, kita mungkin tidak tahu di mana nak cari rezeki tapi rezeki sentiasa tahu di mana nak cari kita. NA'AM! Yang penting, terus berusaha, yakin  dan sentiasa berprasangka baik dengan Allah mahupun orang sekeliling.



Thursday, 16 February 2017

Dalam hati aku...



Tahun 2017, aku masuk dengan bergaya (rasanya bergaya la kot sebab aku rasa aku jadi berani yang luar biasa). Banyak perkara yang aku buat adalah di luar fikiran dan aku mampu melaluinya walaupun BP naik tak tentu hala melangit sampai tahap angkasa lepas..

Dr Mynt: Why you come and see me today, not next mont???  (dia ni doktor asal dari Myanmar, tunjuk garanglah pulak)
Aku: My BP is hight..
Dr: Then..baru nak datang? U memang ada BP problem kah?
Aku: Tak ada (sumpah, aku tipu)
Dr: Kalau tak ada, kenapa sekarang tinggi?
Aku: Sebab saya stress kot Dr.
Dr: Kenapa stress? Boleh kot kot pula?
Aku: Sebab saya ada dua paper exam.
Dr: Salahkan exam?
Aku: Hmm...(assudahhhlah Dr, kalau nak bagi ubat, bagi je lah - ayat dlm hati aku)

Akhirnya aku keluar dari bilik doktor Myanmar tu dengan sebundle ubat.. Lepas seminggu BP turun tahap merangkak jer dr 200/120 ke 175/105..bolehlah! Minggu ni Sem 2 dah start, BP please jangan naik. I beg you...



Aku: I just check my result..
Dia: Hows?
Aku: Tak dapat 4 flat pun..
Dia: But you lulus kan?
Aku: Yerp, and no need to repeat. Lulus all paper..
Dia: Good, congrats!
Aku: TQ (congrats jer ko cakap? At least cakaplah congrats honey ke, darling ke..cehhhh! err Anyway, tq Mr Z..bilalah agaknya aku nak dengar ko cakap ko miss aku - dalam hati aku je)

Hidup ini sangat misteri, sekejap rasa gagah, sekejap rasa lemah. Sekejap rasa sangat jahat dan sekejap lagi menadah tangan memohon ampun daripada Yang Esa. Kadang-kadang aku rasa aku kenal sangat akan dia tapi sebenarnya jauh sangat, Selagi bernama manusia, selagi itulah aku begini.

Wednesday, 16 November 2016

Salmon dan protein...

Ikan goreng, menu paling mudah nak melakukannya kalau kat dapur sendiri. Lepas letak kunyit dan garam zass jer dalam kuali kan tapi lain jenis ikan mungkin lain kaedah menggorengnya. Kalau aku sendiri suka ikan selar kuning yang kecik je saiznya sebab bila goreng dalam minyak panas, ia akan jadi rangup dan sekor tu boleh makan untuk dua suap nasi je, jorang makan ikan apa?

Walau apa pun, ikan adalah sumber protein. Kita selalu dengar, kalau siapa nak diet bagus ambil hidangan ikan kerana ia adalah sumber protein dan protein berguna untuk keperluan tubuh badan. Tak payah nak risau pasal lemak sebab lemak ikan tak memudaratkan. Lagipun sesetengah spesies ikan mempunyai kandungan Omega-3 yang tinggi dan kebaikan omega 3 korang semua dah tau kan. Kalau tak tahu juga, boleh google mengikut kapasiti sendiri.

Nampak tak lapisan putih antara kulit dan isi salmon tu, bila kita goreng kadang-kadang
ia jadi macam ketulan lemak berwarna putih macam susu kan, itulah protein. Logiknya,
bila minyak dan kuali sudah betul-betul panas, lelehan protein tidak akan terkeluar
sebab ia masak dengan cepat dan kekal berada antara lapisan kulit dan isi salmon..ni
kalau perah lemon dan makan dengan nasi panas ni harus jadi tiga pinggan!
Arwah Abah dulu sentiasa pesan, jangan takut nak makan ikan laut dalam kerana ikan laut dalam ni selain isinya sedap, khasiatnya pun lebih bagus. Sebab tu kalau tuna, mahal juga harganya termasuklah ikan isi putih seperti senangin dan siakap.

Aku dah try ikan yu masak kari, ikan sebelah, ikan jebung (ikan ayam), baji, golok dan macam-macam lagi ikan.

Chef Zafarul Aswad menunjukkan cara-cara nak hiaskan salmon tu dengan stuff
yang dihasilkan daripada bread crumb, chop parsley, garlic dan sedikit serbuk perasa.
O ya jangan lupa tuang sour cream...completely parfait!
Salmon pun best. Ok kita tau salmon banyak protein dan ia tergolong dalam kategori ikan mewah. Kalau kat Jusco tu sekeping nipis jer dah nak dekat RM18, tu pun kalau nasib baik. Silap haribulan harganya jadi RM25. Jadi, oleh sebab ikan mahal dan kaya protein, sayanglah kalau kita makan ikan tu tapi tak dapat sumber protein sebab tersilap masak.

Kalau korang perasan, ada bahan berwarna putih dalam lapisan daging salmon, lazimnya ia terletak antara kulit dan isi. Kalau kita goreng, memang nampak jelas lapisan warna putih tu, itulah sumber protein dalam salmon. Bagaimana nak lock protein supaya tak hilang dan kita dapat manfaat dari protein tu?

Ini tipsnya;

# Pastikan ada smoke kat kuali sebelum menggoreng salmon. Dalam erti kata lain, biar kuali korang tu berasap bagai, lepas tu baru letak salmon dengan cermat. Jangan lempar pulak ikan tu, tak pasal2 karang minyak terpercik kat muka.
Ini salmon baru lepas goreng, letak stuff dan masuk oven sebab
nak pastikan stuff tu crispy!
#Bila kulit salmon bertemu minyak panas, ia terus jadi garing dan sumber protein juga terperangkap antara kulit dan isi. Jadi inilah proses yang dinamakan lock protein dalam salmon tu.

#Flip ikan tu sekali je, kenapa? Sebab kalau flip banyak kali karang hancur pulak ikan mahal tu. Bagi aku salmon ikan mahal, tapi mungkin pada korang apa ada hal dengan salmon ni, setakat dua RM20 atau RM30 tu sempoi ja la kot ya? But not for me!

#Lazimnya kalau nak goreng salmon, 3 hingga 5 minit dah cukup ok. Bila nampak warna kulitnya dah caramelise dan isi salmon dah bertukar kepada oren keputihan, tu dah masak la ikan korang.

#Makan panas-oanas k, sedap!


Tuesday, 15 November 2016

Dua kali silap jalan tapi berbaloi..

Kalau bab memandu, aku memang fail. Ada waze pun tetap fail sbb ketidakmahiran membaca peta ketika zaman ROTU (Reserve Officer Traing Unit) sekitar 1992-1994 dulu terbawa-bawa hingga kini. Ya, jadi aku terima kenyataan ini adalah kelemahan nombor wahid tapi banyak perkara yang dipelajari ketika sesat jalan. Sebab itu ada pepatah kalau kita sesat, kembali ke pangkal jalan.

Ok, bukan nak cerita pasal sesat sebenarnya. Yang nak dishare di sini ialah workshop memasak di Kolej Komunit Selayang (KKS). Ya lah kan, memandu dr Sg Long ke Selayang, jauh juga dan sambil nenong-nenong sesat tu aku sampai juga ke KKS disebab semangat nak belajar memasak berkobar-kobar. Kalau tengok menu yang akan diajar, memang lumayan sangat dan ia adalah percuma untuk kami yang dalam bidang media ini. Kalau tak silap aku, bayaran sepatutnya RM60+- tapi disebabkan kursus ini adalah jemputan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) jadi ia adalah percuma untuk media.

Aku sampai di KKS tepat jam 10 pagi dan diajak ke cafe KKS. Makk ampunnn nasi lemak depa ni sedap sangat, specially sambal. Terliur sakan tekak ni tapi nasib baik semua under kontrol. Dengan bajet peringatan dan muhasabah diri, aku cuma makan telur mata & sambal, lempeng pisang kelapa yang dibalut dalam daun pisang (serius menu ni memang gojes) dan kuih lopis. Perghh rasa perfect habis hari yang nak dilalui dan memang everyday i choose to be happy!

Selepas tu kami beredar ke ruang masak yang jadi lokasi belajar. Sesi ini dikendalikan tenaga pengajar kulinari KKS, iaitu Chef Zafarul Aswad. Chef Zafarul ajar macam mana nak marinate lamb, chicken and fish. Bendanya bunyi macam simple je tapi kalau tak belajar, maka tak tahu. Aku rasa macam fly fly ja dapat masuk kelas mahal pada harga percuma. TQ KPT sebab organise workshop begini untuk kami.
Chef Zafarul Aswad, tenaga pengajar kulinari di
Kolej Komuniti Selayang sedang memberi tunjuk
ajar bagaimana cara untuk marinate lamb ketika
sesi workshop 'cook it easy'  di kolej berkenaan.

Katanya, lamb shoulder dan lamb leg tak sama tekstur dagingnya. Lamb shoulder lebih lembut berbanding lamb leg yang agak liat. Ia liat disebabkan bahagian berkenaan banyak digunakan, ya lah dah leg kan, pastinya kambing tu pun berjalan ke sana ke sini nak meragut. Jadi, masa nak marinate tu kena tebuk lubang atau just cucuk pisau dan letakkan bawang putih slice dan rosemary supaya ia dapat meresap dengan baik.

Haa nampak tak dua ketul lamb tu, yang baring tu lamb shoulder dan yang Chef Zafarul pegang tu lamb leg, Belum masak pun dah sedap, kalau dah masak malas nak berangan..hahaha. Jadi kalau lamb ni kurang-kurangnya kena marinate satu malam, barulah segala rempah tu akan meresap dan terasa pada daging bila kita makan. Ada setengah orang dia suka rasa kambing, ada setengah orang suka rasa rempah, jadi pilihan di tangan anda. Kalau aku, suka rasa kambing dan rempah, jadilah kampah!

Ada lagi tips lain. Sebaik-baiknya kalau nak lebih sedap, letak beberapa jenis vege kat bawad sebagai base. Zukini, buncis, kentang dan bawang potong ikut suka hati, susun je atas permukaan dulang tu dan letaklah dua ketul daging tu elok-elok. So bila proses memanggang berlangsung, lamb juice tu akan turun dan berbaur dengan vege tadi yang akan jadi caramelise warnanya. Sedap laa kannnn!

O ya, tapi jangan letak tomato. Kata Chef Zafarul, walaupun tomato bersifat asidik, tapi buah comel ni sama sekali tak boleh ngan dengan lamb atau beef but it will be ok denga  chicken. Aku tak sempat nak tanya detail pasai pa tomato tak boleh dating sama lamba atau beef tapi buleh pulak date dengan ayam, huh!

Tips lain:

*Lamb / beef boleh saja diperap dengan macam-macam rempah seperti middle east punya rumpah, Indian spices mahupun serbuk kari alagappas atau adabi atau babasss..layan je mana-mana suka.
* Sebaik-baiknya marinate selama satu malam, jadi tekstur daging akan lebih lembut dan terasa bahan perapannya.
*Lamb atau beef ni sedap kalau dimakan dengan bbq sos atau sos lada hitam..

Ok semoga entry ini bermanfaat untuk anda!