Thursday, 19 October 2017

Rebut 'tawaran' selagi ada...

'Ambil' jika rasa apa yang saya tulis ini bermanfaat dan abaikan jika berasa ia tidak mendatangkan kebaikan untuk anda...


Setiap detik jarum jam yang bergerak, usia saya pun bertambah dekat dengan kematian. Jarak yang tak nampak itu makin dekat sebenarnya dan secara tidak langsung juga, sudah jauh perjalanan yang saya tempuh. Ironinya hidup kita, dari satu sisi macam kita dah berjalan berjuta batu dan dari satu sisi lain kita sebenarnya sudah amat dekat menuju negeri yang dinamakan akhirat yang mana di negeri itu ada daerah yang boleh dinamakan sebagai padang mahsyar dan ada pula pembahagiannya seperti neraca titian Sirotolmustaqim dan banyak lagi. Kenyataannya saya dan anda menuju kematian kerana mati itu pasti, tapi jalan yang kita pilih atau lalui mungkin berbeza.

Saya kerap berdoa dan menyebut pada Allah, kalau mahu diambil nyawa saya, biar saya dalam keadaan baik dan tidak menyusahkan adik beradik atau orang lain. Kalau Allah mahu ambil balik nyawa yang dipinjamkan pada saya ini biar jasad saya sempurna..(kerana saya tahu ada orang pernah mendoakan saya supaya mati dilanggar lori atau kereta..hahaha..macam dia itu Tuhan kan...tapi saya cool sebab saya tahu nyawa kita Allah yang punya)

Saya mahu jasad saya sempurna supaya mudah orang yang memandi dan mengkafankan jasad saya, supaya tiada rasa jengkel atau jijik mereka bila mengkafankan saya kerana jika kain kafan itu putih, tentu mudah untuk mereka menguruskan jasad saya. Wallahhu..semoga Allah ambil kira permintaan saya ini...tak lain dan tak bukan saya tak mahu menyusahkan orang yang hidup, sama ada adik beradik saya atau pengendali jenazah untuk menguruskan jasad saya bila nyawa/roh  saya sudah keluar dari jasad, itu saja. (Termasuk dalam senarai yang saya nak buat ialah belajar memandikan jenazah..semoga dengan niat ini Allah bagi saya peluang dan masa untuk belajar)

Ok bukan nak bercakap pasal kematian sebenarnya, tapi saya teruja sungguh dengan satu 'motto' yang pernah disebut oleh sahabat seperjalanan saya (travel buddy), Samsiah Jendol atau lebih dikenali dengan @littlesyam. Kami bercakap apa saja bila berjumpa. Buat lawak, bercakap bahasa pelik, makan, tidur, diskusi dan macam-macam lagi. Walaupun saya bukan BFF dia, tapi saya isytiharkan dia kawan saya sampai akhir hayat saya sekiranya saya panjang umur.

Ada satu hari tu, dialognya begini:

Syam: Sha..jom kita buat satu kebaikan setiap hari..
Saya: Satu kebaikan..hmm bagus tu..
Syam: Ya..walaupun kecil
Saya: Ok nak buat lahh..
Syam: Kalau 30 hari, dah 30 kebaikan kan
Saya: Whoaa banyak dah tu.. 
Syam: Ok kita buat ya..
Saya: Yeszaa..

Jadi, setiap hari saya  mencari peluang untuk berbuat kebaikan pada kadar yang termampu. Nak bagi sedekah duit, saya pun tidak mempunyai wang lebih, tapi cukup untuk sara hidup saya. Saya berdoa supaya ada ilham lain yang muncul di kepala saya untuk berbuat kebaikan.  (Entry ini saya buat kerana berasa gembira dengan apa yang saya lalui kini. Mungkin kegembiraan anda Allah kurniakan dalam bentuk lain manakala kegembiraan saya ialah boleh bernafas dan hidup dengan selesa hari ini. Esok lain cerita. Dan bukan nak show off tapi nak ajak anda lakukan yang sama jika berasa positive dengan apa yang anda baca di sini. Tak nak buat pun tak apa..terpulang. Sekurang-kurangnya saya sudah share satu ilham baik hari ini kan..)

Setiap hari sambil memandu pergi dan balik kerja, otak saya berfikir apa yang boleh saya lakukan supaya Allah dan malaikat berasa terpanggil untuk ambil peduli dengan kehidupan saya. Sudahlah saya ini tiada ibu bapa, kalau Allah tidak mahu lagi memandang saya, pada siapa lagi saya mahu mengadu. Sebetulnya, saya suka sangat keluar masuk ikut Universiti Malaya ketika pergi dan balik kerja. UM adalah alma matter saya. Sampai bila-bila saya tidak akan jemu melihat pemandangan dalam UM ini. Petang minggu yang lalu, sejurus memasuki gate UM di bahagian PJ, terdetik dalam hati saya untuk meminta pada Allah supaya bagi peluang kepada saya menutup hari itu dengan satu kebaikan. Jam sudah 7 malam, hari makin gelap. Ketika melepasi perpustakaan utama UM, saya nampak seorang budak perempuan berjubah labuh warna hitam berjalan kaki menuju ke hentian bas paling dekat. Saya lihat di cermin depan, tiada kereta di belakang. Jadi jika saya berhenti secara mengejut pun, saya tidak akan mengganggu perjalanan kenderaan lain. 

Saya hentikan kereta di sisi budak perempuan itu, dia takut-takut melihat saya membuka tingkap kereta. Saya bertanya jika dia ingin balik ke kolej, saya boleh hantar. Dia lihat jam di tangan, saya katakan padanya dah masuk Maghrib, jom kakak hantar kalau nak balik ke kolej. Dia teragak-agak tapi ada sedikit senyum. Dengan senyum yang agak terkawal dia masuk ke dalam kereta saya dan saya bertanya lagi mahu balik ke kolej berapa. Kolej 12 katanya. Jarak ke kolej penginapannya tidak jauh jika berkereta, sekadar tiga minit saja sebenarnya tapi jika menapak dan dalam keadaan hari yang sudah gelap serta azan berkumandang, suasana akan jadi sedikit sukar. Dia mengucapkan terima kasih sambil berkata nasib baik dia tidak akan terlepas menunaikan solat Maghrib. 

Manakala saya sendiri berasa Allah masih sayang dan peduli pada saya walaupun saya ini hamba yang bukan baik. Selepas menghantar Maryam (saya sempat bertanya namanya, MasyaAllah..arwah mak saya juga nama Maryam) balik ke Kolej 12, saya bertembung dengan seorang lagi penuntut berbangsa Cina yang sedang berjalan kaki untuk balik ke kolej. Saya 'gamble' berhentikan kereta dan ajak dia naik. Penuntut perempuan ini naik dan terus berkata kenapa saya pelawa dia naik. Saya kata sebab saya agak dia mahu balik ke kolej. "Saya tidak sangka akan berjumpa dengan orang seperti Kakak." "Ohh saya patut ucap terima kasih pada awak kerana bagi saya peluang berbuat kebaikan hari ini, demi pesanan emak saya yang sudah meninggal (dan demi nawaitu saya yang ingin berbuat satu kebaikan setiap hari)."
"Saya Zhi Meng. Terima ya Kak."
"Ok Zhi Meng. Selamat malam.."

Saya berasa terkejut dan sangat suka kerana saya hanya minta untuk buat satu kebaikan saja tapi Allah sudah temukan saya dengan dua orang dan membolehkan saya buat dua kebaikan dalam masa yang singkat. Saya bawa kereta dengan kadar kelajuan yang agak lebih sedikit supaya saya sempat solat maghrib di rumah sebelum azan Isya masuk. Dan memang sempat pun..

Ya Allah, aku mampu berbuat apa saja dengan ihsan dan kuasaMu. Terima kasih Allah!

Wednesday, 18 October 2017

Belajar menjadi 'perakam' yang baik

Perakam? 
Perakam apa? 
Perakam kepada kehidupanlah, merakam hidup sendiri. Apa kau buat hari ni Shasha? 
Mana awak pergi hari ni Sha? 
Makan apa tadi masa jumpa Hidi? 
Kejap lagi nak jumpa Amirul kan? 
Jadi ke awak jumpa budak Johor tu? 
Sekarang saya kat FBUM sama Ateh..kami lepak sini kejap sementara saya nak tunggu Amirul call. Siapa Amirul tu? 
Eh pagi tadi p Menara Sri Penara kan beli nasi dagang Sinar nak pi makan kat Studio Little Syam kan?
Lepas tu ada kat situ sampai pukul berapa? 
Semalam buat apa Shasha? 
Tidur kol berapa? 
Bukan pergi swimming ke?
Semalam ada whatsapp Dr Z ke? Dia reply kau tak?
Tiba-tiba aku rasa bodoh je whatsapp mamat tu, dia bukan ada perasaan pun, dia tu tak lebih macam dracula jerrr...!

Ehh apa saya tulis ni? Merepek je Shasha..hmm..jenuh berfikir apa saya nak tulis di sini. Kalau jumpa Lily Haslina Nasir, penulis novel mapan dan bekas wartawan Jelita yang menang pelbagai anugerah tu, dia pasti geleng kepala bila dengar cerita dan pengalaman hidup saya. Balik-balik dia akan kata, Sha..kalau aku jadi kau, berkepuk dah cerita yang aku boleh tulis. Kau duduk sorang dah bertahun, kau pergi kawad dan masuk hutan selama tiga tahun, kau berjalan ke mana-mana sambil belajar masak tu pun boleh buat cerita. Iskk ruginya Sha kau tak tulis apa-apa.

Agaknya inilah perjuangan penulis tegar seperti Lily Haslina. Saya kenal dia sejak 1991 dan kami sama-sama belajar di Jabatan Pengajian Media UM. Cuma laluan kami tidak sama ketika di Tahun 3 pengajian. Dia lepas mengkhusus subjek lain dan saya kandas di Tahun 2 kerana sebab yang saya tidak ketahui, namun kegagalan itu tidak merencatkan perjalanan hidup saya, bahkan saya jadi lebih kebal (dengan kuasa Allah dan dengan ihsan Allah) untuk meneruskan hidup.

Ketika saya melakukan latihan amali mengenai filem di Kota Bharu, saya mengikut produksi Sutradara Mior Hashim Manap bersama dengan krew dan beberapa student lain. Walaupun hanya tiga bulan, ada seribu satu pelajaran yang saya terima dan kutip. Antara yang saya ingat ialah:

Merakam kejadian atau peristiwa harian tanpa menulis sesuatu...
Ketika latihan amali ini, saya memegang tugas sebagai Konti Girl. Tugas sebagai konti sebenarnya amat menakutkana saya kerana sebagai penjaga konti, saya perlu ingat skrip dan dialog cut atau pause di mana. Bukan setakat skrip, saya juga perlu ingat dan tahu mekap pelakon bagaimana ketika itu, rambutnya dibelah tengah atau tepi, kostum apa yang dia pakai dan dalam posisi apakah dia berada ketika pengarah jerit 'cut.' Semua ini saya kena ingat, catat, tahu dan cergas memberi jawapan jika Pengarah tiba-tiba menjerit pada saya, Konti!! Tadi scene 9 cut kat mana? Tu, watak utama tu pakai apa ketika scene 12 tadi? Semua ini tugas konti. Saya bernasib baik kerana rakan seuniversiti, Che Kem ada ketika itu menjadi salah seorang krew Abang Mior. Jadi, bila saya lupa, Che Kem akan ingatkan pada saya semua itu. Dia sangat cekap dengan tugas yang diberikan selain membantu saya menjalankan kerja konti.

Dalam ramai-ramai artis yang turut ada dalam produksi ini ialah Zaidi Omar. Kami panggil dia Abang Zaidi dan ada krew yang panggil Tapa sebab dia memegang watak Tapa dalam filem Perempuan, Isteri dan Dot Dot Dot bersama Sofia Jane. Kadang-kadang bila dah selesai tugas, saya mengambil peluang berbual dengan dia yang memang artis hebat. Bagi saya, bukan senang nak bersembang dengan artis yang dikenali ramai seperti dia. Satu perkara saya perasan mengenai Zaidi ini ialah jarang melihat dia memegang skrip ketika mahu shooting. Bila pengarah kata nak shoot scene sekian-sekian dan jika dia ada dalam scene berkenaan, laju saja dia muncul dan akan cakap pada saya baju sekian-sekian yang perlu dia pakai untuk sambung scene berkenaan. Saya apa lagi, senyumlah sebab dia memudahkan kerja saya, tak perlu saya gali ingatan nak ingat apa yang dia pakai.

Saya: Abang Zaidi boleh ingat skrip ya, saya jarang nampak abang pegang skrip time nak shooting?
Zaidi: Ya Sha, sebab abang dah ingat skrip tu.
Saya: Bila masa abang hafal?
Zaidi: Bila dapat skrip, abang baca sekali lalu. Sebab tu kadang-kadang abang suka tanya Pengarah esok dia nak shoot scene apa, supaya malam ni abang boleh tengok-tengok sikit.
Saya: Tapi banyak juga nak kena baca kan.
Zaid: Ya, tapi ada cara nak ingat semua ni Sha.
Saya: Share dengan saya boleh tak? Saya ni kadang-kadang tak dapat nak ingat apa yang saya buat dalam satu hari. Bila petang, dah lupa apa saya buat pagi tadi. Bila malam, apa pula saya buat petang tadi.
Zaidi: Senang je Sha.
Saya: Macam mana?
Zaidi: Bangun pagi, lepas solat Subuh, doa pada Allah supaya diberi kesihatan yang baik, kuat ingatan, sihat tubuh badan, mata pun cerah.
Saya: Itu je ke?
Zaidi: Ada lagi. Itu yang wajib laa kan. Sambil-sambil minum kopi masa sarapan pagi tu, cuba ingat balik apa yang Sha buat selepas solat tu, berdoa kan? Lepas berdoa, bangun dan lipat sejadah kan?
Saya: Ya betul.
Zaidi: Lepas tu salin baju? Salin kain? Turun ke dapur? Atau duduk sekejap kat birai katil? Cuba ingat balik setiap perbuatan atau disiplin yang Sha buat satu persatu. Macam kita tengok balik sebuah tayangan drama, dari sekecil-kecil perbuatan hinggalah ke disiplin yang lain. InshaAllah, lama kelamaan Sha akan jadi biasa dan boleh ingat apa yang Sha dah buat sejak celik mata..sampailah nak tidur balik dah pun.
Saya: Wahhh bagusnya kalau boleh ingat semua. Abang Zaidi buat macam tu ya?
Zaidi: Ya, setiap hari abang buat. Solat jangan lupa ya. Selalunya bangun tidur je abang dah start merakam dalam minda apa yang abang buat, abang pusing badan sebelah kiri atau kanan masa bangun, kaki mana dulu yang pijak simen masa nak turun katil
Saya: Ok terima kasih bang. Ilmu ini saya tak akan lupa. 

Dan saya tak sempat nak amalkan apa yang Zaidi Omar ajar saya ini, tapi kini saya baru ada kesempatan untuk mempraktikkan apa yang dia ajar saya. Abang Zaidi, saya harap abang masih ingat budak konti yang sentiasa semput dan gelabah tiap kali Abang Mior kata nak shoot. Hehe...saya lah budak konti itu. Dan perkara kedua yang saya belajar ketika jadi krew Mior Hashim Manap ini ialah tentang kasih sayang dan mengalah bukan  bererti kalah...

Kasih sayang dan mengalah bukan bererti kalah...
Sebagai pelajar tahun 3, saya banyak belajar dengan krew Abg Mior yang ada ketika itu Antaranya Bai, Kamarul, Pu'ed, Abg Mat Nor, Pak Lan, Che Ann, Mas Ku Zaid, Ahmad Insani dan sudah semestinya Abg Mior sendiri. Manakala pelakon yang ada dalam group ini pula ialah JD Khalid, Aunty Sofia Ibrahim dan dua pelakon tempatan yang saya sudah lupa namanya. Jadi, Abg Mior ini sangat serius time shooting dan kadang-kadang lupa makan kalau time dia stress nak siapkan sesatu scene. Ada juga dia akan panggil saya dan tanya apa pandangan saya mengenai scene yang akan dishoot selepas ini. 

Dia suka juga menguji minda saya kerana katanya sebagai anak murid Dr Anwar Nor Arai, tentu saya mempunyai pendapat yang bernas (walaupun saya tidak majoring filem). Saya akan cuba sedaya upaya memberi pandangan meskipun saya tidak mahir dalam filem, tapi saya akui saya seronok jadi krew kerana disiplin ini mendedahkan saya kepada satu etika kerja yang berbeza dengan minat saya. Ketika itu, Kak Izzie (isteri Abg Mior) ada juga jenguk kami di lokasi sambil bawa anak  sulung mereka, perempuan, yang kami pagi Gegirl. 

Kalau tak silap saya namanya Raihan dan kini mungkin Raihan pun sudah berusia 24 tahun. Jadi anda boleh agak berapa usia sekarang  kan mueheheh. Ada satu ketika, kami dapat tahu Kak Izzie mengamuk dan bergaduh dengan Abg Mior. Jadi kami sebagai krew sudah kecut perut kerana jika mood Abg Mior lari, shoot pun akan jadi 'lari' juga dan hari shooting akan jadi bertambah. Seperti yang dijangka, Kak Izzie datang ke lokasi dan marah-marah. 

Pung pang pung pang! Abg Mior senyap saja.
Gedebuk gedebak gedebuk gedebak! Pun lelaki pengarah drama Tok Aji itu senyap.
Ahh Uhh Ehh Aaa! Tak dengar sepatah haram pun perkataan marah atau tinggi suara dari Abg Mior.

Kami hanya memerhati dari jauh sambil berdoa supaya 'drama' Abg Mior dan Kak Izzie cepat berakhir. Kami resah kalau Pengarah hilang mood. Kami resah kalau shooting lambat habis.Sampai sudah kami tak tahu apa punca Kak Izzie mengamuk. Ya, kami masih memerhati..

Tiba-tiba kami yang dalama hening ini dengar dialog antara Abg Mior dan Kak Izzie.

Abg Mior: Dah habis? 
Kak Izzie: Habis apa? (nada tinggi dan masih berbaur kemarahan)
Abg Mior: Dah habis marah?
Kak Izzie:.....senyap....tiada kata-kata.. (kami yang krew ini dalam hati masing-masing aahh sudah kalau berterusan macam ni..)

Tiba-tiba lagi,..kami nampak Abg Mior mendekati Kak Izzie dengan lembut dan penuh kasih sayang, memeluk isterinya itu. Nampak juga dia membisikkan sesuatu ke telinga isterinya itu dan pelukan itu lama...beberapa minit. Kemas dan kejap, diam membatu namun  'scene' berkenaan melegakan kami kerana tiada refleksi yang tidak diingini dari Kak Izzie..ahhh hati kami lega dengan 'pelukan kasih sayang' dan tindakan seolah-olah 'mengalah' itu sebenarnya satu kemenangan kpd krew dan Abg Mior. Sampai sudah kami tidak tahu apa yang diucapkan Abg Mior ketika dia memeluk isteri kesayangannya itu. Yang kami tahu, Abg Mior kata, tidak susah memenangi hati isteri dan tidak payah juga menghancurkan sebuah kepercayaan seorang isteri. Jadi, pilihlah apa yang kamu mahu.

Ok Abg Mior dan Kak Izzie, saya potretkan scene ini di sini kerana saya melihat kejadian ini adalah satu scene yang sangat bermanfaat dalam perhubungan suami isteri. Saya rasa sesiapa yang membaca ini faham apa yang saya maksudkan. Dan kali terakhir saya bersua dengan Abg Mior dan Kak Izzie ialah tiga tahun lepas di Marriot Putra Jaya. Mereka berdua masih mesra berkasih sayang dan masih ingat saya, tetap memanggil saya dengan panggilan yang sama..iaitu Idah.

Alhamdulillah, saya masih boleh mengingat dengan baik apa yang saya 'rakam' dalam minda pada tahun 1993 yang lalu. 

Ya Allah, aku mengingat sesuatu kebaikan itu keranaMu dan aku mampu mengingati segala-galanya dengan KuasaMu..


Sunday, 24 September 2017

ER Beach Cleaning Pantai Tanjung Tuan..

Saya pun tak pasti macam mana saya boleh ada kudrat untuk mendaki Bukit Batu Putih di Pantai TanjungTuan minggu lepas, yang saya pasti tiada penyesalan melakukannya walaupun lepas balik dari PD, kaki dan badan lemau sebab letih. Saya kira ini adalah letih yang nikmat kerana banyak perkara saya belajar daripada adik-adik yang terbabit sama dalam projek pembersihan pantai di PD ini. Ketika Rahmad tanya saya nak join tak event bersih pantai, saya jawab selamba, nak! Tanpa tanya terlebih dahulu apa aturcaranya. Dia bagi tahu saya katanya ada kegiatan mendaki bukit yang rendah saja sambil mengunjungi rumah api di pantai berkenaan. Dalam fikiran saya, wahhh rumah api tu, sure gambar insta saya cantik nanti tapi hakikatnya gambar ke mana saya ke mana.

Kalau ikut perancangan kami akan buat beach cleaning dulu kemudian sebelah petang baru nak mendaki dan naik ke rumah api, tapi disebabkan faktor cuaca mereka dah tukar plan kepada mendaki dulu dan beach cleaning akan berlangsung waktu petang. Saya sebenarnya sudah merancang untuk skip acara mendaki dan mengunjungi rumah api kerana saya tidak melakukan sebarang latihan membabitkan stamina, namun keadaan mengubah saya untuk ikut serta. Tak mahulah saya duduk seorang di tepi pantai sedang mereka semua mendaki. Tambahan pula Rahmad dan Idah (isterinya) yang ajak saya join ni pun sudah membakar semangat saya untuk mendaki sama. Katanya rugilah datang jauh-jauh kalau tak mendaki. Tambahnya lagi, Bukit Batu Putih ini rendah saja dan tak lama pun nak mendakinya. Jadi saya cuba mengumpul semangat untuk ikut serta. Bagi saya yang berat mencecah hampiri 90kg dan tiada persediaan mendaki dicampur pula dengan 'semput' yang mengada-ngada, saya gagahkan diri dan semangat mereka pun berkobar-kobar nak lihat saya sampai di puncak.
Kepada Jojo, Rahmad, Idah, Salmi dan Mawar, tq sangat. Semangat awak semua buat saya rasa segan nak berhenti separuh jalan.
Jojo: Kak, saya tak boleh tinggalkan akak sorang kat tengah hutan ni walaupun ada pondok berhenti. Akak tanggungjawab saya sekarang. Meh saya tolak meh hehe..
Saya: Jojo, korang p naik laaa..akak nak stop sini.
Jojo: Ok kawan-kawan, kita stop lima minit bagi kakak kita take 5...
Saya: Lahai korang jangan buat akak malu aaa..
Rahmad: Come on Kak Sha buleh tu
Idah: Ye Kak Sha meh Idah pegang tangan..
Salmi: Kak Sha, kawan saya lebih besar dari Kak Sha tapi mampu daki Gunung Datuk Kak...so akak pun bolehhhh hahaha
Mawar: Come on kak, lagi 15 langkah jer lagi...

Tuptup ehh dah sampai ke atas!
Sepanjang mendaki, kami berselisih dengan ramai pendaki yang sudah selesai dan mahu turun. Melihat situasi saya yang malas dan lemau, ramai juga yang tegur dengan kata-kata semangat. Katanya lagi 15 langkah je nak sampai puncak. Ya lah tu 15 langkah..5000 langkah sebenarnya hahaha saya tertipu hidup-hidup. Bagaimanapun, ada semacam satu rasa nikmat apabila saya berjaya tiba di atas. Saya mampu melakukannya!
Sebelah petangnya selepas makan tengah hari kami menaiki banana boat ke Pulau Intan untuk membersihkan kawasan berkenaan. Banyak botol plastik dan polistrin mencemari pantai berkenaan. Pantai cantik, tapi kurang bersih. Sayang! Terima kasih kepada Earth Rescuer yang mengambil inisiatif buat aktiviti bersih pantai ini. Dapatlah juga saya join sambil menumpahkan peluh dan mencabar diri supaya lebih cergas..
Pantai Pulai Intan dilihat dari puncak Bukit Batu Putih...cantik sangat.
Kami balik ke Pantai Cermin menaiki banana boat dan bawa bersama guni sampah tu. Cuba bayangkan bagaimana kecut perut meredah ombak dengan sebelah tangan pegang sampah dan sebelah lagi pegang pemegang di banana boat. Alhamdulillah kami selesai dengan jayanya dan diharap usaha yang kecil ini berupaya menyumbang kepada kebersihan alam yang lebih besar..

Tuesday, 12 September 2017

Terung masak sambal..

Kalau jual makanan sedap, kedai kecik ceruk mana pun orang cari. Kalau kedai bersih dan makanan sedap, satu bonus juga. Kalau kedai tepi jalan, nak parking susah, panas dan sempit? Macam mana? Nak cari juga? Saya tidak meletakkan kriteria tertentu terhadap kedai, tapi 'ya' pada makanan. Kalau harga makanan agak mahal, tapi sedap..maka saya akan ulang pergi ke kedai berkenaan.


Berkerja di kawasan Seksyen 13 di Petaling Jaya, saya agak beruntung kerana senang nak cari makan waktu tengah hari. Beberapa langkah saja dari pagar pejabat, ada sederet kedai makanan mix and match. Saya namakan mix and match kerana di situ memang jadi tumpuan Melayu, Cina dan India makan setiap hari dan deretan kedai makanan kecil itu beroperasi seawal jam 5 pagi dan tutup jam 5 petang. Ada peniaga Melayu, Cina dan India. Time nak makan tosei saya tuju ke kedai Ane, time nak makan yee mee saya lepak kat kedai aunty dan time nak makan nasi campur saya duduk kat kedai kakak nasi campur.
Serdak atau bumbu ayam goreng yang crispy..Ada satu kedai nombor dua dari hujung, mereka offer maggi goreng, mihun goreng, kuetiau goreng, mee goreng dan nasi goreng. Ada lauk ayam goreng rempah, taufu telur, nugget, sambal tauhu tempe, telur mata, potato wedges dengan lada hitam dan sambal terung. 
Terung Sambal..rasanya sama sejak dua tahun lalu..saya masih tak boleh move on dengan menu ini...rasa nak letak dalam frame je sambal terung ni...
Kebiasaannya, sejak hampir dua tahun bekerja di sini, saya makan makanan yang sama tanpa jemu iaitu sedikit maggi goreng + mihun goreng + sambal terung + RM3. Kalau saya tambah ayam goreng rempah, harganya jadi RM6.50. Masih berbaloi kerana ayam pun mahal.

Satu perkara yang saya suka kedai nombor dua dari hujung ini ialah makanannya dijual pada harga yang agak murah dan sedap. Rasanya sama sejak saya mula-mula makan dan harga tak berubah. Saya tahu ada preservatif dalam makanan berkenaan tetapi dalam jumlah yang terkawal kerana tekak saya tidak berasa haus dan sambal terungnya sangat sedap. 

Paste sambal yang digunakan itu kena masam dan manisnya. Rasa jus bawang merah terasa-rasa dan terung masak sempurna pada penilaian saya. Begitu juga dengan ayam goreng rempah yang serdak serainya sedap sangat walaupun serabut dengan serai dan daun kari yang digoreng garing. Saya tak makan kulit ayam tapi ayam goreng rempah dari kedai nombor dua dari hujung ini, saya makan. Pilihan di tangan sendiri kan, jadi saya makan!

Sambal tauhu dan tempe pun sedap. Kadang-kadang saya beli RM3 untuk dikunyah sambil buat kerja kat desk. Dah kita suka makan, jadi makan laaa kan. Dilihat pada gerai kecil tu, memang tak sangka mereka menawarkan makanan yang berjaya membuatkan saya nak makan setiap hari. Cuti lima hari, rasa teringat-ingat sambal terung dan maggi gorengnya yang kurang garam itu. Oh ya, saya jarang menggunakan garam dalam masakan dan saya rasa maggi di kedai mereka pun kurang garam, jadi sama dengan deria rasa saya. Sebab itu saya masukkan menu mereka dalam list yang akan saya cari!

Kedai tu berlokasi di Jalan Bersatu 13/4, Seksyen 13, Petaling Jaya. Kami panggil deretan kedai di situ sebagai River Side Food Court sebab belakang deretan kedai tu ada longkang besar yang aliran airnya berbunyi seperti ombak sungai..tapi jangan risau..tak de bau!

Monday, 28 August 2017

Zoo rescue day..

Dalam banyak-banyak tugas, tugas ini paling meninggalkan kesan kepada saya. Mungkin kerana berada dalam persekitaran yang dipenuhi haiwan, kesannya tidak sama. Dengan manusia, kita boleh berkomunikasi, tapi dengan haiwan..macam mana nak bercakap?

Minggu lepas dua adik saya (by friendship) Wan Rahmad dan isterinya Idah ajak saya pi buat kerja kat zoo. Macam orang lapar diberi sebungkus nasi lemak dengan sambal tumis kerang dan teh ais ikat tepi, saya terima ajakan mereka. Seawal jam 6 pagi, kedua-duanya sudah tiba di Sungai Long untuk ambil saya sebelum meneruskan pemanduan ke Zoo Negara.

Sampai di Zoo, kami diberi penerangan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika membuat kerja amal di zoo. Selain kami bertiga, ada lebih 50 sukarelawan lain yang sanggup mengorbankan cuti hujung minggu mereka demi sebuah tempat bernama zoo dan demi kebersihan persekitaran untuk haiwan yang ada di situ. Bagi saya, besar usaha mereka kerana sanggup mengorbankan tidur dan nyaman pagi hujung minggu semata-mata untuk berkhidmat terhadap haiwan di situ. Salute!

Nampak tak ada emu kat tepi sebelah kanan tu, dok main jauh-jauh ja depa, heran tengok kami selamba  dok bersih rumah depa..sat naa kakak nak sapu daun kering ni...
Saya ditugaskan membersihkan persekitaran kawasan 'bird aviary.' Tanpa berlengah, saya dan Farah mencapai penyapu lidi dan mula membersihkan luruhan daun buluh yang ada di sekitarnya. Sehelai kami sapu, tiga helai lagi yang baru gugur. Mencabar! Tapi kami berjaya menyapu bersih. Wan Rahmad dan Idah pula dihantar bertugas membersihkan rumah Zirafah. Menarik juga berkerjasama dengan zirafah kata Idah.

Bulu emu bercabang dua..halus dan lembut jer tapi bila dah kena tanah dan kotoran lain, jadi keras kejung..
Sehingga jam 10.30 pagi, kami diberi tugas baru iaitu membersihkan kandang burung emu. Emu? Boleh bayangkan bagaimana rupa burung besar yang tangkas berlari itu? Selama ini kita hanya lihat di kaca televisyen emu atau kasawari mengejar manusia dan kali ini saya berserta Farah, Idah, Wan Rahmad dan seorang zoo keeper akan sama-sama membersihkan kandang yang dihuni 15 ekor emu? 15? Ya 15 ekor kesemuanya dan saiz mereka sama tinggi dengan kami? Owhh takut?! 
Happy sungguh dapat main air pancut gini..kat tepi ada baby hypo menyelam...
Memang pada mulanya berasa gusar dan tak boleh nak bayangkan andai kata emu berkenaan mengamuk. Zoo keeper awal-awal sudah beritahu kami, jangan sekali-kali berlari dalam kandang emu kerana jika nampak je manusia berlari, emu akan mengejar sepantas kilat. Itu antara pesan zoo keeper kepada kami selain berhati-hati dan membuat kerja dengan senyap. Emu pun tahu jika kita ada niat untuk mencederakan mereka. Beruntungnya, kami masuk dengan bergaya, sapu daun-daun kering dan satu jam kemudian licin bersih kandang emu yang luas tu. Ada juga sekali  sekala si emu tu datang dekat dan tercengang melihat kami konsisten membersihkan kandang burung besar itu. Dalam hati usah cerita, emu sila pergi jauh dan jangan kacau. Kami cuma nak bersihkan tempat kamu saja. Selesai mengumpulkan kesemua sampah, kami pun keluar dengan bergaya juga dan emu pun gembira tengok kandang dah bersih!
Tengok muka depa ni geram je kan tapi kalau kena tendang, sorry naaa sakit woiii...

Pengalaman setengah hari ini sangat berharga. Walaupun sekejap, banyak ilmu saya kutip kerana sudah tahu bagaimana tugas zoo keeper dan penat lelah mereka menjaga haiwan. Zirafah mungkin nampak sweet dan gorgeous tapi kalau ia mengamuk, dua kaki belakang sangat berbahaya kerana mempunyai kekuatan menendang yang luar biasa, jadi berhati-hati. Kalau anda pengunjung, tak ada masalah sebab anda tidak 'berhubung' terus haiwan berkenaan.

Manakala emu pula kekuatannya pada kaki terutama pada jari. Kaki yang panjang membolehkan emu berlari dengan pantas dan ada tiga jari. Jari tengah paling bahaya kerana kuku emu seperti 'razor blade'. Apa-apa hal pun, kalau terpaksa berhadapan dengan emu, tekan kakinya dulu kerana ia boleh menjadikan emu cool sebab kaki dah kena kunci kan...

Jadi ini antara dua perkara baru yang saya ketahui setelah menjadi volunteer dalam tempoh beberapa jam. Rasa macam banyak lagi kena belajar. Saya akan register lagi untuk jadi volunteer kat sini. Anda boleh buka website zoo untuk lihat info sekiranya ingin jadi volunteer kat zoo...

Wednesday, 9 August 2017

So.Lek!

GINCU & GOL? Bukan, ini bukan cerita gincu dan gol lakonan Sazzy Falaq dan Fazura suatu ketika dulu. Ini Pasal gincu yang saya suka, gincu yang sesuai dengan kulit atau bibir. Mempunyai bibir macam Anita Sarawak adalah satu keistimewaan dan ada bibir kecil mungil macam Neelofa pun satu keistimewaan juga.
 
Antara kosmetik yang saya ada, diberi dan disuruh cuba..mana yang saya suka warnanya akan kekal lama dalam pouch ajaib saya. Mana yang saya tak berapa minat akan beralih kepada tuannya yang baru...
 Ya lah, bibir setiap orang mempunyai bentuk yang tidak sama walaupun secara umumnya ia adalah bibir. Ada suatu masa dulu, saya berpeluang berbual dengan seorang tauke kosmetik. Dia  wanita Cina berusia pertengahan 30-an dan cantik orangnya. Bibirnya mungil dengan pelipis mata yang tidak begitu jelas, namun pembayang mata menjadikan matanya tampak bulat dan cantik.


Dia tanya saya jika diberi peluang, apa yang saya ingin ubah pada wajah. Saya kata, saya mahu kecilkan bentuk bibir kerana dengan bibir yang saya ada kini, gincu saya cepat habis dan saya pula jenis yang suka mengenakan gincu pada bibir untuk elak kulit kering.
Merak dan Saadong yang diberi kepada saya dan kedua-duanya saya suka.
 Dia kata jangan, kerana dia suka bibir macam saya, ala-ala Anita Sarawak manakala saya pula suka bibir macam dia, kecil mungil. Betapa saya adalah manusia yang tak pernah puas dengan nikmat Tuhan pada masa itu. Dah elok-elok ada bibir cantik, nak kecilkan pula. Haishh! Tapi sekarang saya sedar dan gembira dengan apa yang saya ada kerana tak perlu suntik botox dan tak perlu buat pembedahan plastik untuk dapat bibir sempurna.

Biarlah orang nak cakap apa, saya tak peduli. Biarlah orang nak simbolkan bibir itu dengan apa, pun saya tak peduli. Yang saya tahu (dan sangat bersyukur) bibir saya sempurna dan sentiasa dioles dengan gincu berkualiti dan berjenama. Bukan saya beli, tapi saya diberi percuma, disuruh review dan nyatakan pendapat saya mengenai produk berkenaan. Ini nikmat kerja macam saya. Try new product and write your opinion about it. Mudah bukan? Tapi tidak mudah sebenarnya, bukan sekadar menulis, perlu ada knowledge sebenarnya untuk buat review barangan kecantikan ini.

Kebetulannya, kebelakangan ini banyak produk gincu baru ada di pasaran. Saya dah lama dengar mengenai gincu jenama So.Lek. Dan dah baca banyak review juga mengenainya, cuma tak berpeluang nak cuba, belum ada peluang membelinya. Ada juga saya beli/dapat gincu jenama lain seperti Dyan dan Madu Kosmetik.

Nak jadi cerita, ada satu pagi tu saya masuk office, ada satu gincu atas meja saya. Jenama So.Lek. Apa lagi, saya cuba terus kat bibir. Ahh hasilnya memang menggembirakan. Ia meluncur lembut pada bibir dan tidak kering, jadi bibir tidak menggelupas. Warnya pun sesuai dengan rona kulit saya. Meneliti bahan yang digunakan untuk pembuatan gincu berkenaan, ada Copernicia Cerifera (Carnaubo) Wax, Hydrogenated Polysobutene, Petrolatum, Cyclohexsiloxane, Silica, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate, Collagen, Flavor , BHT, CI 77491, CI 42090 dan CI 77891. Ini semua adalah bahan-bahan asas dalam pembuatan kosmetik. Anda boleh buat carian di internet atau Google. Saya bukan saintis, jadi saya buat carian dan baca mengenai bahan yang digunakan. Setakat yang saya faham, bahan-bahan ini adalah bahan asas untuk kosmetik dan digunakan dalam hampir kebanyakan pembuatan kosmetik.

Dan berdasarkan pengamatan saya juga, gincu So.Lek ini adalah water base dan mudah dibersihkan. Dengan tekstur lembut dan halus, ia tidak mendatangkan banyak masalah pada bibir saya. Tak tahulah pula dengan bibir dengan orang lain. Ia sesuai dan serasi denga  bibir saya, mungkin tidak pada bibir anda.

Saya juga suka gincu ini kerana ada elemen tempatan yang sangat kuat. Pengasannya ialah Dahlia Nadirah, wanita Melayu berkelahiran Kelantan. Sebab itulah ada koleksi gincu So.Lek dinamakan dengan nama Saadong. Ada juga Merak, Teja dan beberapa lagi.


So.Lek akan terus ada dalam koleksi gincu saya. Harga pun berbaloi. Saya bernasib baik kerana gincu kedua dari koleksi So.Lek tiba lagi ke meja saya. Jadi saya sudah ada Merak dan Saadong. Highly recommended ya cik adik semua kalau nak cari gindu, go for So.Lek!

Wednesday, 12 July 2017

Parghhhfum...

Ketika saya bekerja di Bangsar dulu, saya guna perfume Guerlain. Dan tabiat buruk saya ialah kena spray tiga kali kat baju, baru puas hati. Kalau tak cukup tiga kali, rasa macam tak spray apa pun. Akhirnya, deria bau dah terlalu biasa dengan bau perfume berkenaan jadi saya tak dapat nak hidu bau perfume yang saya guna itu. Orang lain pula yang ada tanya apa jenis perfume kau guna eh, macam tertumpah satu tempayan minyak wangi laa...hahahah saya peduli apa, janji saya suka dan rasa yakin dengan apa yang saya guna.

Tugas saya di tempat kerja, selain buat artikel, saya kena turun ke tingkat 3 untuk cek page. Nama bilik tu Production Room. Ada dua tiga orang teknisyen yang bertugas dalam satu masa. Kadang-kadang sambil cek page saya bersembang dengan depa tanya pasal production etc. 

Ada sorang tu namanya Firdaus. Bin apa saya tak tahu. Brader ni mix parentage, mata biru cair dan kulit putih merah. Kalau tak silap saya dia campuran serani dan Melayu tapi darah orang putih lebih banyak pada iras wajahnya dan sudah berkahwin. Saya selalu juga lepak dan berbual dengan brader ni sbb dia pun rajin menjawab soalan saya. Tapi soalan dia yang buat saya tak boleh blah tu ialah apa jenis perfume yang saya guna sebab dari jauh dia dah tahu saya yang turun ke operation room. Katanya lagi dia boleh tahu sebab bau perfume saya, bukan sebab bunyi tapak kasut saya. Uhhh!

Botolnya saja pun dah menggoda hati..apatah lagi bau..hmm..
Whoaaa...πŸ˜‰πŸ˜Šsaya pun rasa macam ya ke gitu? Kuat sangat ke bau perfume yang saya spray? Dia kata lagi dia suka bau tu, hahaha nasib baik dia suka perfume dan bukannya suka saya. Kalau tidak ada yang jadi bini no 2 (πŸ˜ˆπŸ˜†πŸ˜πŸ’€πŸ‘»πŸ‘½setan sangat perangai saya ketika itu) Ok abaikan. Setiap kali jumpa mesti dia tanya. Err saya pun jawab macam biasa sbb dia pun tanya dengan elok. Habis kisah Firdaus..

Baru-baru ini saya berpeluang menghadiri sesi beauty review dan antara perkara yang saya kena buat ialah review perfume..hmm saya cuma boleh hidu 10 brand perfume je..selebihnya saya tak boleh nak bezakan dah bau perfume yang lain..sama je baunya. Selain menghidu kopi untuk mengembalikan deria bau, kita juga boleh menghidu kulit pada badan sendiri sebenarnya untuk mengembalikan deria bau asal, ini ilmu yang saya baru dapat..

Saya pakai Nina Ricci sekarang, ini pun perfume percuma yang bos bagi..jadilah! Apa-apa pun betulkan niat pakai perfume..hehe. Pakai perfume up sket confident level..boleh kan!