Saturday, 9 January 2016

Nasi lemak sedap Jalan Foxberry..

Sambal tumis cili ini boleh juga digunakan untuk dijadikan sambal ikan bilis atau sambal untuk ayam masak merah, Ini sambal yang saya sediakan lebih dua jam...
(TERIMA KASIH PENAJA KERANA MENAJA ENTRY INI)

Sambil memandu nak pi office jap tadi, imej nasi lemak tetiba muncul dalam bayangan minda. Bersilih ganti rupa paras nasi lemak tu, Ada nasi lemak RM1, ada yang RM4.50 dan ada yang berlabel RM6. Ceitt nasi lemak pun ada harga diri. Memang tak boleh elak, kena cari juga nasi lemak singgit yang kecik comei tu, kalau tak dapat makan nasi lemak bungkus comei tu, rasa macam tak lengkap pulak hidup. (Nafsu makan, hagak-hagak lah sikit, kata nak diet!)

Ya, sapa tak suka nasi lemak? Sesungguhnya anda berada dalam kerugian kalau tak suka menu marvellous kegemaran satu Malaysia ni, rugi sangat. Kenapa? Sebab nasi lemak pada aku, adalah menu evergreen, verstaile and sophisicated. Letaklah ceruk dapur mana pun, nampak kena je dengan peribadi dapur tu. Dapur arang ke, dapur moden ke, sahih nasi lemak melengkapkan penampilan dapur.

Jadi, sebagai food lover atau dalam erti kata lain 'kuat makan' aku suka je nak cari formula nak buat sambal nasi lemak sedap, nak buat sambal yang boleh tahan lama dan lambat expired, nak buat sambal yang nampak macam merah menyala cili kemerahannya tapi tak pedas. Cer bayangkan makan nasi emak sambal paru, telur rebus sebiji, timun Jepun dua tiga keping dan sambal cantik menggiurkan bertenggek tepi pinggan, nak lebih jahat, sila guna alas daun pisang bak kata tukang masak, naik aromanya. Ya ke? Ok itu kemudian punya cerita.

Ketika berpeluang tinggal dan menetap di sebuah rumah yang ada beberapa level di dalamnya dan rumah ini terletak di Jalan Foxberry, Brockley, South London, tugas aku setiap hari ialah masak sambal. Sambal untuk ayam masak merah, sambal kicap, sambal berlado, sambal madu dan ahaaa sambal untuk nasi lemak. Tuan punya rumah yang aku tumpangi ni adalah seorang tukang masak yang handal tapi sangat low profile. Kalau tak silap aku, usianya genap 60 tahun ini, berasal dari Alor Star dan kini sudah lebih 40 tahun menetap di London. Dia berniaga makanan dan ada juga buat katering. Ok aku namakan dia sebagai Kak Erra Fazira!

Yang aku heran, setiap kali tanya dia mengenai resipi, jawapannya konsisten. 
"I don't have recipe, you have to see what i do and just take note on your own Shasha. Or else you tolong measure apa yang I bubuh dalam kuah ni," katanya sambil tangan tetap lincah dok kacau lauk dalam periuk gadang.

Begitulah Kak Erra ni, handal memasak. Aku pun naik blur sbb tak tahu nak catit mana satu. Jadi sambil tolong dia masak, sambil aku jeling apa yang dia bubuh dan ceduk masuk ke dalam gulai atau lauk atas dapur. Aku heran, dia masak simple gila tapi bila makanan tu masuk dalam mulut dan telan, arghhh foodgasm rasanya.

Setelah hampir tiga bulan tolong dia masak, akhirnya dapatlah petua bagaimana nak jadikan sambal tu gojes. Tapi ingat, air tangan kita lain-lain. Jadi, kalau ada lima orang buat nasi lemak guna resipi yang sama, hasilnya pasti ada lima jenis style dan rasa juga berbeza. Jangan ingat bila kita buat resipi sama, rasanya pun sama, No way! Tak akan sama sekali sama.

Jadi, mai la kita cuba.
Nak buat sambal macam mana? Aku nak buat sambal tumis ikan bilis yang boleh dipreserve dan tahan lama. Akan tetapinya, kena ingat, lain tangan mungkin lain hasilnya, namun tak salah untuk cuba.

Sambal tumis ikan bilis (anggaran untuk satu family)

Dua genggam cili kering (basuh, toskan)
1 inci halia
2 inci belacan (agak-agak pun boleh)
Gula dan garam secukup rasa
10 Bawang merah
Satu paket ikan bilis

*semua bahan ini (kecuali ikan bilis) digoreng hingga naik bau dan bertukar warna perang. angkat dan tos kan. Bila dah suam, blend kesemua sekali dan tumis semula dalam minyak yang digunakan untuk menggoreng tadi. Masukkan sekali garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan bilis yang sudah dibersihkan. Biarkan ia mendidih sedikit lama dan jika kelihatan pekat, tambahkan air panas. Masukkan juga air asam jawa, kacau dan sebatikan. Biarkan ia mendidih lagi sehingga sedikit kering. Bila anda dah puas hati, ok dah boleh matikan api.

Bahan-bahannya sama, tapi cara proses tu memerlukan dua kali tumis dan inilah yang menjadikan ia masak sempurna. Apabila masak sempurna, ia akan jadi lebih tahan lama, lambat rosak dan rasa pun lebih blend.

TIPS:

*Kata kuncinya - lagi lama masak, lagi tahan lama.

*Gula juga ialah agen pengawet yang cukup berkaliber untuk mensedapkan masakan anda.

*Kalau lauk pauk atau gulai anda pekat, letakkan air panas yang baru mendidih untuk mencairkannya. Apabila guna air yang sudah dimasaik, mutu masakan lebih baik dan tahan lebih lama.

Tips tambahan * pastikan time nak masak kat dapur, mood baik dan ikhlas memasak. Kalau dalam mood malas, jauhi dapur. kalau aku paksa diri memasak, hasilnya choyyy!

Ok, tepuk dada tanya selera!

Thursday, 7 January 2016

Mati..

Kalau kat studio, kami selalu dok cakap pasal mati dan saling berpesan-pesan macam dalam drama. Samsiah kata, kalau dia mati, dia minta tolong aku baca Al-Fatihah untuk dia dan aku pulak kata kat Samsiah, kalau aku mati dulu, ambillah kain-kain untuk kraf kat dalam bilik aku dan ambil juga segala manuskrip yang dah siap atau tak siap yang dok ada kat dalam bilik tu juga. Bilik tu kira macam gudang..segala mak nika kain dan berpuluh-puluh buku ada di dalamnya. Penyudahnya kami ketawa walaupun dalam hati ada insaf dan gusar kerana kematian semakin dekat dengan kami.

Normally, kalau org sambut harijadi, kita lazim ucap 'semoga panjang umur.' Ironinya, ucapan itu mengingatkan kita pada kematian yang semakin hampir. Jadi, untuk tidak berasa sedih atau risau, senang citer aku ucap selamat hari jadi diikuti dengan 'semoga sentiasa dalam rahmat Allah' kerana dengan rahmat Allah kita mungkin menjadi individu yang neraca timbangannya berat ke arah syurga. Tapi kalau harap rahmat Allah saja, amal ibadat dan kebaikan lain tak ada buat...ini sudah lain cerita.

Jadi setiap kali bawa kereta, aku suka ja nak ingat pasal mati. Pagi ni, keluar rumah jam 5.45 pagi nak p keje kat PJ. Gigih sungguh walhal PJ tu tak jauh dr Sg Long. Tapi disebabkan jalan jam dan nak dapat parking dekat dengan gate office, aku sanggup. Orang kata, sentiasa ada jalan penyelesaian kan jadi kalau tak nak terbabit dengan jam, keluar rumah awal. Kalau tak nak rasa panas kala memandu, keluar rumah ketika matahari belum terbit.Senang!

Dalam perjalanan, ada sebuah VW Beatles warna putih terbalik di tengah-tengah hiway dengan keempat-empat tayar ke atas dan pintu juga rabak. Dalam perjalanan yang sama, tiga lagi kereta tersadai tepi jalan. Aku tak tahu nasib mereka bagaimana. Berhati-hatilah ketika memandu..dan-dan tu juga aku pegang stereng lagi kemas macamlah boleh selamat dari kematian dengan memegang kejap stereng kaku itu.

Moralnya, berhati-hati ketika memandu dan maut tidak mengenal masa, usia, ketika dan siapa kerana Allah telah menerangkan kematian itu tidak pernah terlambat atau tercepat walau sedetik pun terhadap hambaNya.

Hmm...kematian semakin dekat dengan kita...berlegar-legar pada jarak yang semakin dekat..

Wednesday, 6 January 2016

Masa..


video

(Video dikir barat ini tak ada kena mengena dengan cerita, saja letak sini sebab aku suka instrument dan style mereka. Group Aswara)


Tidur bangun, tidur bangun, sudah enam hari aku hidup di tahun 2016! Sekejap sungguh masa berlalu, tidak pernah terlambat pun..tak pernah menipu walau sedetik, aku je yang selalu menipu diri sendiri..macamlah detik waktu itu menunggu aku. Dah kunci jam nak bangun jam 5 pagi, bila jam menjerit, celik mata sipi-sipi pada jam dinding..ahh bagi masa tambahan lagi lima minit. Bukan lima minit, jadi lima belas minit terus. Dah 15 minit lari dari jadual asal. Lain kali tak boleh buat perangai malas gini, rugi!

Pagi ni L wasap, ucap Happy New Year dan di hujung ayat ada emoticon red lips...cehh wasap memujuk, dah terlalu lambat bruhhh...tak de apa lagi nak wish.

F pun bagi tahu dia rasa kerdil dan miskin sebab harga minyak dan gas jatuh merudum so pendapatannya turut merosot sedangkan ada anak nak kena feed. Ok aku simpati, keluarlah ayat moral support sebaris dua kat F. Relaxlah bro, ada laa rezeki awak dan anak tu. Kawan-kawan ye dak, kalau bukan kita yang nak support dan legakan perasaan mereka, siapa lagi.

R wasap juga, dia nampak aku kat Publika dua minggu lepas masa naik eskalator. Aku kata apasal tak buzz, katanya bini ada sebelah..hmm..tau pun respek bini. 

Masa terus berjalan, kerja tak surut pun dari atas meja. Tapi tak jadi hal sebab aku suka dengan apa yang aku buat sekarang, kais pagi makan pagi. Cukup duit, beli tiket 'balik kampung.' Aku macam biasa ulang alik dari Sg Long ke PJ tiga hari seminggu, lagi dua hari ulang alik ke Desa Pandan dan dua hari yang bersisa duduk rumah buat kraf atau bakar cookies atau kek dan dicelah-celah masa tu minum kopi depan tingkap sambil kira burung pulang ke sarang. Sesekali tengok di balik cermin nampak brader B jogging depan rumah...ahh hidup!

F pernah kata, "U ada semua yang you nak.." Aku jawab, I dah kerja 18 tahun, belajar 18 tahun,  (ehh baru 28 tahun ya) iskk ini tak betul, Selebihnya lagi beberapa tahun tu ada banyak hal yang berlaku yang mana ia membabitkan pengalaman mahal dalam hirarki kejadian seorang individu macam aku ni. Jadi tak mustahillah aku dah capai semua yang aku mahu dalam hidup...walaupun...

Kadang-kadang jadi telinga sambilan untuk kawan-kawan mengadu hal, kadang-kadang jadi bahu tetap untuk seorang hamba Allah bersandar dan ada kalanya jadi tangan yang mampu menarik kawan-kawan yang hampir lemas tenggelam oleh arus kehidupan. Aku bukan bagus pun, tapi aku mampu buat kawan-kawan rasa lega dan sedikit bagus pereasaan mereka bila mereka call aku. Begitulah aku..tak ada kerja tetap tapi sentiasa banyak kerja. Apa-apa pun, kain pagi makan pagi aku ini sangat aku sukai. 

Bukan tak pernah jadi mak ayam, masa kat Brockley kerja aku panggang 300 ketul ayam setiap hari. Cukup tiga bulan, aku memang jadi mak hayam sebab baju pun berbau ayam walaupun dan dibasuh dengan detergent paling wangi di UK. Mana tidaknya, Harry kata sejurus dia turun dari tren di hujung Brockley, bau ayam yang aku panggang sudah menyerbu masuk ke lubang hidungnya walaupun jam 3 pagi. Kuasa ayam katanya.

Semua ini membabitkan masa. Pengalaman juga membabitkan masa lalu. Masa yang sangat berharga dalam setiap kehidupan insan. Masa yang semakin singkat. Ibarat kata hidup aku kini adalah 'Asar yang menunggu ke Maghrib' tak lama bukan. Lagi singkat kalau dari Maghrib menunggu ke Isya. Semoga aku dapat manfaatkannya sebaik mungkin dengan usia yang masih bersisa ini.


What a bless life!

Tuesday, 5 January 2016

Marah...

Kami selalu dok wasap sebelah petang kalau free. Kadang-kadang pagi pun ada kalau dia free. Konon-konon macam ketuk pintu rumah...knock! knock! knock! Anybody at home...katanya. Selalunya aku kata, im in a kitchen..tea is ready dan kami pun sambung wasap sambil minum tea dan makan mee goreng. Walhal dia dok ada beribu beribu km dari Sg Long. Baikk punya kawan, berlakon. Ya kehidupan seperti pentas opera dan kita sendiri adalah pelakonnya.

Dalam leka memainkan watak di pentas opera, ada kala kita marah, kadang kala kita suka dan ada ketikanya buntu atau hilang arah. Lantas apabila hilang arah, manusia mencari diri. Bercakap pasal marah, boleh gugur talak kalau tidak mengawal marah. Boleh tumpah darah kalau membiarkan amarah membakar diri dan boleh hilang banyak perkara jika membiarkan marah  menguasai diri.

Sambil bawak keta nak p cari makan kais pagi makan pagi jam 6.30 pagi hari ni, aku dengar Dt Dr Fadzilah Kamsah kata, marah boleh dikawal dengan diet. Kerana katanya apabila kita diet dan makan makanan yang elok, ia boleh mempengaruhi minda dan jiwa. Katanya sapa makan daging kuda akan bersifat sombong. Hahaha jangan memperkudakan orang sudah...

Jadi kalau suka makan ikan salmon..sifatnya macam apa ya? Pokok pangkalnya kena kawal diri kalau marah. Jangan biar marah berleluasa menguasai hati, padahnya buruk..

Hmm..lain kali aku kena pastikan pagar rumah tak jadi mangsa, pintu bilik pun tak jadi mangsa..oopss! Hati, mohon berperangai baik..

Friday, 1 January 2016

Jelita baru 2016

Tahniah Team Jelita Baru 2016!  #jelitabaru2016
Selamat berlalu pergi 2015. Apa yang boleh saya rumuskan, ia meninggalkan rasa yang pelbagai dalam jiwa saya. Pelbagai kerana ada rasa gembira, sedih, marah, takut, kesal, sakit hati, benci, tertanya-tanya, buntu dan seribu satu rasa. Tidak cukup kertas untuk diperincikan, namun saya masih beruntung dan bertuah hidup dan bernyawa dengan udara percuma, matahari pun percuma, tapi undang-undang manusia menjadikan apa yang percuma diberi Tuhan itu tidak lagi percuma, malah sulit dan sukar. Sesungguhnya, Tuhan tidak bersalah, manusia yang rakus dan tamak berbekalkan status kuasa dan undang-undang, lalu semuanya jadi pelik.

Saya menjalani 2015 dengan baik pada awalnya. Balik ke Kuala Lumpur pada 1 Mac tahun lalu, seminggu kemudian majlis pernikahan adinda saya berlangsung dengan gilang gemilang meskipun saya masih lagi mengantuk dan penat akibat penerbangan jarak jauh selain bertukar cuaca. Saya tidak boleh 'deal' dengan cuaca di sini kerana saya orang kampung, bertukar cuaca sikit badan sudah lemau. Kononnya kalau ikut istilah orang bijak pandai, jetlag! Tapi disebabkan saya ini bukan orang moden, jetlag itu menjadikan saya lemau berhari-hari sementara menunggu mekanisme badan kembali normal. Kalau orang yang sudah biasa dengan penerbangan jarak jauh, tentu mereka tidak jetlag kan.
Jangan lupa dapatkan majalah Jelita dengan beberapa jelitawan dengan kisah masing-masing!

Hmm...ya saya orang kampung. Orang Pasir Mas yang tiba-tiba tercampak ke England selama hampir 10 bulan, menyebabkan saya hilang kawalan diri, maksud saya nak kembali kepada disiplin asal mengikut jam dan masa di sini, agak lambat. Namun kini Alhamdulillah, saya sudah back to normal, sudah boleh bergerak selari dengan jam di Malaysia dan ada peluang nak menulis semula di sini. Writing is blood. Bak kata orang bahasa, menulis ini santapan jiwa..bagi merekalah. Bagi saya, menulis memang sudah berdarah daging dalam jiwa saya sejak saya di tingkatan 4, bersekolah di Sek Men Perempuan di Pasir Mas dan kini masih terus menulis untuk cari makan. Kais pagi makan pagi, menulis di waktu malam, selepas itu send email kepada penerbit, tunggu sebulan dua, kalau tersiar, dapatlah sedikit duit untuk ikhtiar hidup. Pun begitu, tiada kerisauan, saya tetap cukup makan pakai. Alhamdulillah, terima kasih Tuhan.

Masih dengan menulis, pada November lalu, Deputy Editor majalah cantik ini menghubungi saya bertanya kalau-kalau saya boleh menyumbangkan artikel untuk majalah mereka. Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan, seperti orang mengantuk disorongkan bantal dan sirih pulang ke gagang, saya terus kata NAK!!!!

Jadi sepanjang November itu, saya sempat menemubual beberapa personaliti dan menyiapkan empat artikel fokus dan dua artikel sampingan untuk majalah Jelita yang diberi wajah baru. Tidak lama kemudian, beliau sekali lagi menawarkan tugas Sub Editor kepada saya..saat itu saya berasa seperti bintang di langit bersinar terang. Dan sudah lebih sebulan jugalah saya bertugas dengan warga Jelita yang kesemuanya masih muda belia, namun memiliki semangat yang kental dalam bidang penulisan. Syabas untuk Team Jelita!

Semoga terus kekal Jelita dan sentiasa bersemangat adinda sekelian...:)


Friday, 4 September 2015

Rambut panjang..cool!

Sejak dulu, saya suka melihat lelaki berambut panjang walaupun arwah Abah dan adik lelaki serta anak saudara lelaki semuanya jenis rambut 1 inci panjang di kulit kepala. Ya, mereka tidak pernah berambut panjang.

Bagi saya, lelaki berambut panjang adalah unik kerana berdasarkan pengamatan peribadi, sekiranya mereka berambut panjang, sudah pasti mereka tahu untuk membasuh dan menguruskan rambut mereka, maknanya lelaki berkenaan ada attitude rajin untuk menguruskan rambut mereka supaya sihat dan tidak gugur.

Beberapa tahun lalu, ketika masih bertugas sebagai wartawan, saya ditugaskan menemuramah pakar rambut di Bangkok. De Silva, pakar rambut hebat ketika itu bercakap bagi pihak satu jenama syampu yg terkenal. Jadi saya mengambil kesempatan berkenaan sebaik mungkin untuk meneroka misteri rambut. Antara kenyataan disebut De Silva ialah:

* Setiap hari rambut kita akan gugur sebanyak seratus helai,
* Rambut perlu dibasuh setiap hari sama seperti kita menjaga badan.
* Pemakanan sihat juga menyumbang kepada kesihatan rambut.
* Bagi wanita bertudung, rambut tetap perlu dibasuh setiap hari kerana liang rambut mengeluarkan minyak setiap hari dan jika tidak dibasuh atau dicuci, ia akan menyebabkan tersumbat seterusnya akan ada masalah rambut.

Beberapa hari lalu, saya menaiki teksi dari Hotel Park Royal ke Mahkota Cheras. Pemandunya lelaki Cina berambut panjang dan lebih mengagumkan, keseluruhan rambutnya berwarna perak (uban). Rambut beruban adalah rambut yang sihat seperti yang pernah saya baca dalam satu artikel tidak lama dulu.

Antara dialog saya dengan pemandu berkenaan:

Saya: Since when you keep your hair long Uncle?
Dia: More than 5 yrs and this is second time..:)
Saya: Wowww...cool?
Dia: Yeahh..but my wife keep nagging me as well as my niece. They thot that old guy like me cannot keep long hair huh..
Saya: Pity you Uncle..ehh but you look cool. I loikeee (hahaha ya saya suka)
Dia: Owhh really?? Tq. You are the one who said this to me. Tq. :))

Then we continue our conversation about hair bla bla bla.

As for me, there is nothing wrong for man to  be in long hair as long as they know how to manage and keep it well. Refer to my case, at least i know he has an effort to manage his hair well. So anda syampu rambut berapa kali seminggu?
Cool!!!

Thursday, 14 May 2015

Selamat berangkat...

Tidak tahu apa seru yang menyapa minda saya malam ini, tiba-tiba hati tergerak menulis di laman ini yang sudah lebih setahun tidak disentuh. Barangkali khabar duka lewat jam 4 petang tadi menjadi nyala rasa terbesar untuk saya kembali ke sini kerana kata-kata terakhir sahabat yang saya sanjungi dan kasihi ini ialah 'menulis!'

Orangnya sederhana tinggi, berkulit kuning langsat, bermisai nipis dan ada sedikit rambut berwarna putih di kepalanya. Suami yang baik kepada seorang wanita bertuah dan ayah yang penyayang kepada anak-anaknya, beliau juga adalah individu yang disenangi oleh seluruh sahabat tanpa mengenal usia mahupun warna kulit.

Saya mengenali puisi beliau terlebih dahulu pada 1987 dan cukup suka dengan puisinya yang berjudul 'Batu-batu di Laman.' Puisi ini menang hadiah sastera anjuran DBP pada tahun berkenaan. Setelah beberapa bulan mengenali puisinya, barulah saya mengenali orangnya dan beliau mengunjungi rumah ibu bapa saya di Pasir Mas pada suatu tengah hari yang cerah. Kerana kedatangannya atas dasar persahabatan tidak dimaklumkan lebih awal, emak tidak mempunyai sebarang lauk istimewa untuk makan tengah hari sementara abah pula tidak ke pasar pagi itu. Jadi kami anak beranak terkial-kial memikirkan apakah yang akan kami hidangkan pada sahabat saya ini.

Kebetulan pada ketika itu merpati peliharaan Abah gemuk-gemuk dan jinak serta membiak dengan banyak. Jadi abah menyembelih beberapa ekor merpati kesayangannya dan emak memutuskan untuk menyediakan sup merpati untuk sahabat saya ini yang akan tiba bila-bila masa saja di rumah kecil kami di Pasir Mas. Beliau datang bersama seorang lagi sahabat dan saya berasa teruja kerana penulis yang puisinya saya gemari akan berkunjung ke rumah.

Seperti yang kami rancang, emak siap menghidang dan beliau tiba tepat pada masanya, selepas berbual seketika, saya mengajak beliau dan sahabat seorang lagi ke dapur kami untuk makan tengah hari. Ketika itu saya di tingkatan empat dan beliau di tingkatan enam. Hari berkenaan tidak akan saya lupa kerana itu pertama kali abah mengorbankan merpati kesayangannya dan hari itu juga saya kenal individu yang menulis puisi kegemaran saya.

Selepas itu kami berutus surat dan beliau banyak mengajar saya mengenai teknik menghasilkan puisi dan penulisan lain. Beliau meneruskan pengajian ke USM dan saya di UM. Beliau berkahwin dan saya berkahwin. Beliau kemudian bertugas di IB dan saya di BH. Sesekali saya berpapasan dengan beliau di acara persuratan akademik dan baca puisi Pena kerana saya membuat liputan dan beliau membaca puisi. Pada masa sama saya mengikuti perkembangan sastera beliau di media massa juga kerana beliau adalah penggiat sastera yang benar-benar tulus. Dan saya tahu beliau adalah sahabat yang cukup disenangi oleh hampir keseluruhan sahabat lain.

Masa silih berganti dan saya bersara dari BH, lantas meneruskan kembara ke Eropah dalam usaha mencabar dan mempertingkatkan ilmu pengetahuan saya dalam beberapa disiplin. Apabila saya balik ke KL, saya menghubunginya untuk mendapatkan beberapa buku beliau yang baru. Pada Sabtu 2 Mei baru-baru ini, saya bertemunya di Pesta Buku Antarabangsa KL dan beliau menghadiahi saya kumpulan puisi terbaru beliau berjudul Sehelai Daun Kenangan terbitan ITBM. Siap bertandangan tangan, buku berkenaan bertukar tangan dan apabila pulang ke rumah, saya meneliti satu demi satu puisinya yang memang saya gemari selama ini. Ada sedikit kelainan, namun ia mungkin hanya perasaan saya saja kerana saya banyak menelaah puisi akhir-akhir ini, bukan saja puisi beliau, tapi juga puisi penulis lain.

Membaca keseluruhan puisinya, saya mengesan nada sayu dan ada perkataan 'ucap selamat tinggal kepada kehidupan yang bersifat sementara' yang tidak tertulis dalam kumpulan puisi berkenaan. Namun saya diamkan saja dan tidak pula terfikir untuk berbincang dengan sahabat lain kerana ia mungkin tafsiran saya sahaja kerana saya banyak menekuni puisi beliau yang bersifat merendah diri itu.

Kemudiannya, pada pagi 5 Mei, Selasa, saya mendapat sms daripada seorang sahabat memberitahu beliau tidak sedarkan diri dan berada di Hospital Selayang akibat pendarahan dalam otak. Ya Allah kami sekalian  warga sahabat amat terkejut kerana beberapa hari sebelumnya beliau seperti kebiasaan, ceria dan senyum apabila berpapasan. Keesokannya saya dapat tahu beliau sudah dipindahkah ke Hospital Sg Buluh dan akan menjalani pembedahan untuk membuang darah beku pada otak kiri (otak kreatif saya kira). Usai pembedahan, beliau koma dan pendarahan masih berlaku.

Saya dan seorang sahabat lain berkesempatan menziarahi beliau pada tengah hari 8 Mei, Jumaat dan beliau 'tidur lena' dengan wayar memenuhi kepala dan berdarah. Ya Allah doa kami ketika itu agar beliau kembali sembuh kerana isteri dan anak-anaknya amat memerlukan beliau, begitu juga dengan kami, sahabat-sahabatnya yang masih memerlukan banyak ilmu kepengarangan daripadanya.

Dua hari selepas itu saya mendapat tahu otak kanan beliau pula mengalami pendarahan dan ada darah beku, sekali lagi doktor melakukan pembedahan untuk membuang darah beku. Kami sahabatnya tidak berhenti berdoa dan berharap beliau akan bangun untuk kembali bersama-sama kami dalam dunia kepenulisan. Pun begitu, tidak berapa lama saya mendapat tahu keadaannya makin kritikal dan kami hanya mampu berdoa mengharapkan suatu keajaiban berlaku untuk dia kembali bangun, berada di sisi keluarganya dan menjadi guru dan pernasihat terbaik kepada kami.

Namun apa daya kami, beliau rupa-rupanya sudah berjanji dengan Pencipta untuk kembali ke negeri barzah hari  ini, 14 Mei, jam 4 petang. Kematian tidak pernah terlambat atau tercepat sesaat pun, maka berangkatlah beliau menuju Pencipta dalam redup hujan petang. Selamat berangkat sahabat yang kami hormati dan sanjungi kerana akal budinya, kerana kecermatan tutur katanya bahkan kerana kecerahan hatinya terhadap semua orang yang mengenalinya.

Jenazahnya dikebumikan di tanah kelahirannya di Kota Bharu esok, 15 Mei. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah Taala..

Selalamat menemui Pencipta Allahyarham Rahimidin Zahari..

#Takziah untuk Kak Ros dan seluruh ahli keluarganya..Al-Fatihah.