Posts

Nikos dan Mesta yang mendamaikan...

Image
If you visit a country, visit the forgotten artisan of the narrow streets because they are the ones who made that country! Do this not to honour them but to honour yourself! - Mehmet Murat Ildan Kata-kata Mehmet Murat Ildan ini sangat betul. Saya mengunjungi artisan pembuat seramik bukan kerana ingin memberikan penghormatan, anugerah atau apa saja yang sewaktu dengannya kepada beliau, sebaliknya saya bergegas masuk ke studionya kerana saya ingin mencari sesuatu, yang kena dengan 'kesukaan' dan 'jiwa' saya kerana saya tahu ada banyak 'kebaikan' yang akan saya perolehi apabila mengunjungi artisan seperti Nikos Balatsos ini.
Sejurus turun dari bas di pekan kecil Mesta itu, saya dan Dr Ros terpinga-pinga kerana tidak tahu apa yang kami ingin lihat di pekan yang beribu batu jauh dari Sg Long dan Petaling Jaya ini. Mesta, antara beberapa pekan kecil di Pulau Chios yang sangat menarik dan menyimpan cerita indahnya yang tersendiri. Sebelum tiba di Mesta, kami sudah singg…

Turki Part 2: Kula Geopark

Image
Travel brings power and love back into your life - Rumi
Through patience, great things are accomplished.Imam Ali.

The best remedy for those who are afraid, lonely or unhappy is to go outside, somewhere where they can be quiet, alone with the heavens, nature and God. Because only then does one feel that all is as it should be and that God wishes to see people happy, amidst the simple beauty of nature.- Anne Frank
Meskipun bekerja dalam bidang kewartawan, ia tidak mengehadkan saya kepada jurusan lapur dan tulis berita semata-mata. Kata orang, biar kita multitasking, walaupun tidak pakar dalam sesuatu bidang tapi sekurang-kurang ada kemahiran dan berupaya melakukannya apabila disuruh atau ditanya. Teringat pula kepada ayat ini, Jack of all trade but masters of none  maka saya pun ‘terjun’ ke sana ke mari buat apa yang saya suka. Ikutkan hati, banyak disiplin yang ingin saya lakukan, antaranya menyelam skuba, belajar membuat seramik dan menjadi pereka fesyen. Namun, kudrat yang ada tidak …

Turki Part 1: Kula and who is Amina, Ali, Zaynab, Nusrien, Azmi and Yigit

Image
When you travel and you pass people on the street, some are for you, some are not. And in this case, Amina is belong to us, includes Ali, Zaynab, Nesrien etc..and the journey begins..
Apabila saya mengambil keputusan untuk travel ke Turki bersama seorang pensyarah Geologi dari UM, Dr Ros Fatihah Muhammad, saya sudah memikirkan kemungkinan senario yang akan kami hadapi ialah tiada acara shopping, tiada senario travel seperti tour yang sudah disusun oleh penganjur apatah lagi lokasi lawatan kami sudah semestinya taman batu atau geopark. Dan saya suka dengan aturcara ini, shopping is not in our list kerana saya bukan berwang tapi saya tetap mahu melangkah jauh..
Sebagai pengenalan, Kula terletak dalam daerah Manisa, di bahagian Barat Turki. Ia adalah sebuah kawasan geopark (Kula Geopark) dan diperakui oleh UNESCO sebagai sebuah kawasan yang dilindungi (Kula Volcanic Geopark), also known as Kula Geopark. A protected area of geological heritage, located in Kula, Manisa. It was recognized by …

Rebut 'tawaran' selagi ada...

'Ambil' jika rasa apa yang saya tulis ini bermanfaat dan abaikan jika berasa ia tidak mendatangkan kebaikan untuk anda...

Setiap detik jarum jam yang bergerak, usia saya pun bertambah dekat dengan kematian. Jarak yang tak nampak itu makin dekat sebenarnya dan secara tidak langsung juga, sudah jauh perjalanan yang saya tempuh. Ironinya hidup kita, dari satu sisi macam kita dah berjalan berjuta batu dan dari satu sisi lain kita sebenarnya sudah amat dekat menuju negeri yang dinamakan akhirat yang mana di negeri itu ada daerah yang boleh dinamakan sebagai padang mahsyar dan ada pula pembahagiannya seperti neraca titian Sirotolmustaqim dan banyak lagi. Kenyataannya saya dan anda menuju kematian kerana mati itu pasti, tapi jalan yang kita pilih atau lalui mungkin berbeza.
Saya kerap berdoa dan menyebut pada Allah, kalau mahu diambil nyawa saya, biar saya dalam keadaan baik dan tidak menyusahkan adik beradik atau orang lain. Kalau Allah mahu ambil balik nyawa yang dipinjamkan pada s…

Belajar menjadi 'perakam' yang baik

Perakam?  Perakam apa?  Perakam kepada kehidupanlah, merakam hidup sendiri. Apa kau buat hari ni Shasha?  Mana awak pergi hari ni Sha?  Makan apa tadi masa jumpa Hidi?  Kejap lagi nak jumpa Amirul kan?  Jadi ke awak jumpa budak Johor tu?  Sekarang saya kat FBUM sama Ateh..kami lepak sini kejap sementara saya nak tunggu Amirul call. Siapa Amirul tu?  Eh pagi tadi p Menara Sri Penara kan beli nasi dagang Sinar nak pi makan kat Studio Little Syam kan?
Lepas tu ada kat situ sampai pukul berapa?  Semalam buat apa Shasha?  Tidur kol berapa?  Bukan pergi swimming ke? Semalam ada whatsapp Dr Z ke? Dia reply kau tak? Tiba-tiba aku rasa bodoh je whatsapp mamat tu, dia bukan ada perasaan pun, dia tu tak lebih macam dracula jerrr...!
Ehh apa saya tulis ni? Merepek je Shasha..hmm..jenuh berfikir apa saya nak tulis di sini. Kalau jumpa Lily Haslina Nasir, penulis novel mapan dan bekas wartawan Jelita yang menang pelbagai anugerah tu, dia pasti geleng kepala bila dengar cerita dan pengalaman hidup …

ER Beach Cleaning Pantai Tanjung Tuan..

Image
Saya pun tak pasti macam mana saya boleh ada kudrat untuk mendaki Bukit Batu Putih di Pantai TanjungTuan minggu lepas, yang saya pasti tiada penyesalan melakukannya walaupun lepas balik dari PD, kaki dan badan lemau sebab letih. Saya kira ini adalah letih yang nikmat kerana banyak perkara saya belajar daripada adik-adik yang terbabit sama dalam projek pembersihan pantai di PD ini. Ketika Rahmad tanya saya nak join tak event bersih pantai, saya jawab selamba, nak! Tanpa tanya terlebih dahulu apa aturcaranya. Dia bagi tahu saya katanya ada kegiatan mendaki bukit yang rendah saja sambil mengunjungi rumah api di pantai berkenaan. Dalam fikiran saya, wahhh rumah api tu, sure gambar insta saya cantik nanti tapi hakikatnya gambar ke mana saya ke mana.
Kalau ikut perancangan kami akan buat beach cleaning dulu kemudian sebelah petang baru nak mendaki dan naik ke rumah api, tapi disebabkan faktor cuaca mereka dah tukar plan kepada mendaki dulu dan beach cleaning akan berlangsung waktu petang. …

Terung masak sambal..

Image
Kalau jual makanan sedap, kedai kecik ceruk mana pun orang cari. Kalau kedai bersih dan makanan sedap, satu bonus juga. Kalau kedai tepi jalan, nak parking susah, panas dan sempit? Macam mana? Nak cari juga? Saya tidak meletakkan kriteria tertentu terhadap kedai, tapi 'ya' pada makanan. Kalau harga makanan agak mahal, tapi sedap..maka saya akan ulang pergi ke kedai berkenaan.


Berkerja di kawasan Seksyen 13 di Petaling Jaya, saya agak beruntung kerana senang nak cari makan waktu tengah hari. Beberapa langkah saja dari pagar pejabat, ada sederet kedai makanan mix and match. Saya namakan mix and match kerana di situ memang jadi tumpuan Melayu, Cina dan India makan setiap hari dan deretan kedai makanan kecil itu beroperasi seawal jam 5 pagi dan tutup jam 5 petang. Ada peniaga Melayu, Cina dan India. Time nak makan tosei saya tuju ke kedai Ane, time nak makan yee mee saya lepak kat kedai aunty dan time nak makan nasi campur saya duduk kat kedai kakak nasi campur. Kebiasaannya, sej…