Sunday, 24 September 2017

ER Beach Cleaning Pantai Tanjung Tuan..

Saya pun tak pasti macam mana saya boleh ada kudrat untuk mendaki Bukit Batu Putih di Pantai TanjungTuan minggu lepas, yang saya pasti tiada penyesalan melakukannya walaupun lepas balik dari PD, kaki dan badan lemau sebab letih. Saya kira ini adalah letih yang nikmat kerana banyak perkara saya belajar daripada adik-adik yang terbabit sama dalam projek pembersihan pantai di PD ini. Ketika Rahmad tanya saya nak join tak event bersih pantai, saya jawab selamba, nak! Tanpa tanya terlebih dahulu apa aturcaranya. Dia bagi tahu saya katanya ada kegiatan mendaki bukit yang rendah saja sambil mengunjungi rumah api di pantai berkenaan. Dalam fikiran saya, wahhh rumah api tu, sure gambar insta saya cantik nanti tapi hakikatnya gambar ke mana saya ke mana.

Kalau ikut perancangan kami akan buat beach cleaning dulu kemudian sebelah petang baru nak mendaki dan naik ke rumah api, tapi disebabkan faktor cuaca mereka dah tukar plan kepada mendaki dulu dan beach cleaning akan berlangsung waktu petang. Saya sebenarnya sudah merancang untuk skip acara mendaki dan mengunjungi rumah api kerana saya tidak melakukan sebarang latihan membabitkan stamina, namun keadaan mengubah saya untuk ikut serta. Tak mahulah saya duduk seorang di tepi pantai sedang mereka semua mendaki. Tambahan pula Rahmad dan Idah (isterinya) yang ajak saya join ni pun sudah membakar semangat saya untuk mendaki sama. Katanya rugilah datang jauh-jauh kalau tak mendaki. Tambahnya lagi, Bukit Batu Putih ini rendah saja dan tak lama pun nak mendakinya. Jadi saya cuba mengumpul semangat untuk ikut serta. Bagi saya yang berat mencecah hampiri 90kg dan tiada persediaan mendaki dicampur pula dengan 'semput' yang mengada-ngada, saya gagahkan diri dan semangat mereka pun berkobar-kobar nak lihat saya sampai di puncak.
Kepada Jojo, Rahmad, Idah, Salmi dan Mawar, tq sangat. Semangat awak semua buat saya rasa segan nak berhenti separuh jalan.
Jojo: Kak, saya tak boleh tinggalkan akak sorang kat tengah hutan ni walaupun ada pondok berhenti. Akak tanggungjawab saya sekarang. Meh saya tolak meh hehe..
Saya: Jojo, korang p naik laaa..akak nak stop sini.
Jojo: Ok kawan-kawan, kita stop lima minit bagi kakak kita take 5...
Saya: Lahai korang jangan buat akak malu aaa..
Rahmad: Come on Kak Sha buleh tu
Idah: Ye Kak Sha meh Idah pegang tangan..
Salmi: Kak Sha, kawan saya lebih besar dari Kak Sha tapi mampu daki Gunung Datuk Kak...so akak pun bolehhhh hahaha
Mawar: Come on kak, lagi 15 langkah jer lagi...

Tuptup ehh dah sampai ke atas!
Sepanjang mendaki, kami berselisih dengan ramai pendaki yang sudah selesai dan mahu turun. Melihat situasi saya yang malas dan lemau, ramai juga yang tegur dengan kata-kata semangat. Katanya lagi 15 langkah je nak sampai puncak. Ya lah tu 15 langkah..5000 langkah sebenarnya hahaha saya tertipu hidup-hidup. Bagaimanapun, ada semacam satu rasa nikmat apabila saya berjaya tiba di atas. Saya mampu melakukannya!
Sebelah petangnya selepas makan tengah hari kami menaiki banana boat ke Pulau Intan untuk membersihkan kawasan berkenaan. Banyak botol plastik dan polistrin mencemari pantai berkenaan. Pantai cantik, tapi kurang bersih. Sayang! Terima kasih kepada Earth Rescuer yang mengambil inisiatif buat aktiviti bersih pantai ini. Dapatlah juga saya join sambil menumpahkan peluh dan mencabar diri supaya lebih cergas..
Pantai Pulai Intan dilihat dari puncak Bukit Batu Putih...cantik sangat.
Kami balik ke Pantai Cermin menaiki banana boat dan bawa bersama guni sampah tu. Cuba bayangkan bagaimana kecut perut meredah ombak dengan sebelah tangan pegang sampah dan sebelah lagi pegang pemegang di banana boat. Alhamdulillah kami selesai dengan jayanya dan diharap usaha yang kecil ini berupaya menyumbang kepada kebersihan alam yang lebih besar..

Tuesday, 12 September 2017

Terung masak sambal..

Kalau jual makanan sedap, kedai kecik ceruk mana pun orang cari. Kalau kedai bersih dan makanan sedap, satu bonus juga. Kalau kedai tepi jalan, nak parking susah, panas dan sempit? Macam mana? Nak cari juga? Saya tidak meletakkan kriteria tertentu terhadap kedai, tapi 'ya' pada makanan. Kalau harga makanan agak mahal, tapi sedap..maka saya akan ulang pergi ke kedai berkenaan.


Berkerja di kawasan Seksyen 13 di Petaling Jaya, saya agak beruntung kerana senang nak cari makan waktu tengah hari. Beberapa langkah saja dari pagar pejabat, ada sederet kedai makanan mix and match. Saya namakan mix and match kerana di situ memang jadi tumpuan Melayu, Cina dan India makan setiap hari dan deretan kedai makanan kecil itu beroperasi seawal jam 5 pagi dan tutup jam 5 petang. Ada peniaga Melayu, Cina dan India. Time nak makan tosei saya tuju ke kedai Ane, time nak makan yee mee saya lepak kat kedai aunty dan time nak makan nasi campur saya duduk kat kedai kakak nasi campur.
Serdak atau bumbu ayam goreng yang crispy..Ada satu kedai nombor dua dari hujung, mereka offer maggi goreng, mihun goreng, kuetiau goreng, mee goreng dan nasi goreng. Ada lauk ayam goreng rempah, taufu telur, nugget, sambal tauhu tempe, telur mata, potato wedges dengan lada hitam dan sambal terung. 
Terung Sambal..rasanya sama sejak dua tahun lalu..saya masih tak boleh move on dengan menu ini...rasa nak letak dalam frame je sambal terung ni...
Kebiasaannya, sejak hampir dua tahun bekerja di sini, saya makan makanan yang sama tanpa jemu iaitu sedikit maggi goreng + mihun goreng + sambal terung + RM3. Kalau saya tambah ayam goreng rempah, harganya jadi RM6.50. Masih berbaloi kerana ayam pun mahal.

Satu perkara yang saya suka kedai nombor dua dari hujung ini ialah makanannya dijual pada harga yang agak murah dan sedap. Rasanya sama sejak saya mula-mula makan dan harga tak berubah. Saya tahu ada preservatif dalam makanan berkenaan tetapi dalam jumlah yang terkawal kerana tekak saya tidak berasa haus dan sambal terungnya sangat sedap. 

Paste sambal yang digunakan itu kena masam dan manisnya. Rasa jus bawang merah terasa-rasa dan terung masak sempurna pada penilaian saya. Begitu juga dengan ayam goreng rempah yang serdak serainya sedap sangat walaupun serabut dengan serai dan daun kari yang digoreng garing. Saya tak makan kulit ayam tapi ayam goreng rempah dari kedai nombor dua dari hujung ini, saya makan. Pilihan di tangan sendiri kan, jadi saya makan!

Sambal tauhu dan tempe pun sedap. Kadang-kadang saya beli RM3 untuk dikunyah sambil buat kerja kat desk. Dah kita suka makan, jadi makan laaa kan. Dilihat pada gerai kecil tu, memang tak sangka mereka menawarkan makanan yang berjaya membuatkan saya nak makan setiap hari. Cuti lima hari, rasa teringat-ingat sambal terung dan maggi gorengnya yang kurang garam itu. Oh ya, saya jarang menggunakan garam dalam masakan dan saya rasa maggi di kedai mereka pun kurang garam, jadi sama dengan deria rasa saya. Sebab itu saya masukkan menu mereka dalam list yang akan saya cari!

Kedai tu berlokasi di Jalan Bersatu 13/4, Seksyen 13, Petaling Jaya. Kami panggil deretan kedai di situ sebagai River Side Food Court sebab belakang deretan kedai tu ada longkang besar yang aliran airnya berbunyi seperti ombak sungai..tapi jangan risau..tak de bau!

Monday, 28 August 2017

Zoo rescue day..

Dalam banyak-banyak tugas, tugas ini paling meninggalkan kesan kepada saya. Mungkin kerana berada dalam persekitaran yang dipenuhi haiwan, kesannya tidak sama. Dengan manusia, kita boleh berkomunikasi, tapi dengan haiwan..macam mana nak bercakap?

Minggu lepas dua adik saya (by friendship) Wan Rahmad dan isterinya Idah ajak saya pi buat kerja kat zoo. Macam orang lapar diberi sebungkus nasi lemak dengan sambal tumis kerang dan teh ais ikat tepi, saya terima ajakan mereka. Seawal jam 6 pagi, kedua-duanya sudah tiba di Sungai Long untuk ambil saya sebelum meneruskan pemanduan ke Zoo Negara.

Sampai di Zoo, kami diberi penerangan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika membuat kerja amal di zoo. Selain kami bertiga, ada lebih 50 sukarelawan lain yang sanggup mengorbankan cuti hujung minggu mereka demi sebuah tempat bernama zoo dan demi kebersihan persekitaran untuk haiwan yang ada di situ. Bagi saya, besar usaha mereka kerana sanggup mengorbankan tidur dan nyaman pagi hujung minggu semata-mata untuk berkhidmat terhadap haiwan di situ. Salute!

Nampak tak ada emu kat tepi sebelah kanan tu, dok main jauh-jauh ja depa, heran tengok kami selamba  dok bersih rumah depa..sat naa kakak nak sapu daun kering ni...
Saya ditugaskan membersihkan persekitaran kawasan 'bird aviary.' Tanpa berlengah, saya dan Farah mencapai penyapu lidi dan mula membersihkan luruhan daun buluh yang ada di sekitarnya. Sehelai kami sapu, tiga helai lagi yang baru gugur. Mencabar! Tapi kami berjaya menyapu bersih. Wan Rahmad dan Idah pula dihantar bertugas membersihkan rumah Zirafah. Menarik juga berkerjasama dengan zirafah kata Idah.

Bulu emu bercabang dua..halus dan lembut jer tapi bila dah kena tanah dan kotoran lain, jadi keras kejung..
Sehingga jam 10.30 pagi, kami diberi tugas baru iaitu membersihkan kandang burung emu. Emu? Boleh bayangkan bagaimana rupa burung besar yang tangkas berlari itu? Selama ini kita hanya lihat di kaca televisyen emu atau kasawari mengejar manusia dan kali ini saya berserta Farah, Idah, Wan Rahmad dan seorang zoo keeper akan sama-sama membersihkan kandang yang dihuni 15 ekor emu? 15? Ya 15 ekor kesemuanya dan saiz mereka sama tinggi dengan kami? Owhh takut?! 
Happy sungguh dapat main air pancut gini..kat tepi ada baby hypo menyelam...
Memang pada mulanya berasa gusar dan tak boleh nak bayangkan andai kata emu berkenaan mengamuk. Zoo keeper awal-awal sudah beritahu kami, jangan sekali-kali berlari dalam kandang emu kerana jika nampak je manusia berlari, emu akan mengejar sepantas kilat. Itu antara pesan zoo keeper kepada kami selain berhati-hati dan membuat kerja dengan senyap. Emu pun tahu jika kita ada niat untuk mencederakan mereka. Beruntungnya, kami masuk dengan bergaya, sapu daun-daun kering dan satu jam kemudian licin bersih kandang emu yang luas tu. Ada juga sekali  sekala si emu tu datang dekat dan tercengang melihat kami konsisten membersihkan kandang burung besar itu. Dalam hati usah cerita, emu sila pergi jauh dan jangan kacau. Kami cuma nak bersihkan tempat kamu saja. Selesai mengumpulkan kesemua sampah, kami pun keluar dengan bergaya juga dan emu pun gembira tengok kandang dah bersih!
Tengok muka depa ni geram je kan tapi kalau kena tendang, sorry naaa sakit woiii...

Pengalaman setengah hari ini sangat berharga. Walaupun sekejap, banyak ilmu saya kutip kerana sudah tahu bagaimana tugas zoo keeper dan penat lelah mereka menjaga haiwan. Zirafah mungkin nampak sweet dan gorgeous tapi kalau ia mengamuk, dua kaki belakang sangat berbahaya kerana mempunyai kekuatan menendang yang luar biasa, jadi berhati-hati. Kalau anda pengunjung, tak ada masalah sebab anda tidak 'berhubung' terus haiwan berkenaan.

Manakala emu pula kekuatannya pada kaki terutama pada jari. Kaki yang panjang membolehkan emu berlari dengan pantas dan ada tiga jari. Jari tengah paling bahaya kerana kuku emu seperti 'razor blade'. Apa-apa hal pun, kalau terpaksa berhadapan dengan emu, tekan kakinya dulu kerana ia boleh menjadikan emu cool sebab kaki dah kena kunci kan...

Jadi ini antara dua perkara baru yang saya ketahui setelah menjadi volunteer dalam tempoh beberapa jam. Rasa macam banyak lagi kena belajar. Saya akan register lagi untuk jadi volunteer kat sini. Anda boleh buka website zoo untuk lihat info sekiranya ingin jadi volunteer kat zoo...

Wednesday, 9 August 2017

So.Lek!

GINCU & GOL? Bukan, ini bukan cerita gincu dan gol lakonan Sazzy Falaq dan Fazura suatu ketika dulu. Ini Pasal gincu yang saya suka, gincu yang sesuai dengan kulit atau bibir. Mempunyai bibir macam Anita Sarawak adalah satu keistimewaan dan ada bibir kecil mungil macam Neelofa pun satu keistimewaan juga.
 
Antara kosmetik yang saya ada, diberi dan disuruh cuba..mana yang saya suka warnanya akan kekal lama dalam pouch ajaib saya. Mana yang saya tak berapa minat akan beralih kepada tuannya yang baru...
 Ya lah, bibir setiap orang mempunyai bentuk yang tidak sama walaupun secara umumnya ia adalah bibir. Ada suatu masa dulu, saya berpeluang berbual dengan seorang tauke kosmetik. Dia  wanita Cina berusia pertengahan 30-an dan cantik orangnya. Bibirnya mungil dengan pelipis mata yang tidak begitu jelas, namun pembayang mata menjadikan matanya tampak bulat dan cantik.


Dia tanya saya jika diberi peluang, apa yang saya ingin ubah pada wajah. Saya kata, saya mahu kecilkan bentuk bibir kerana dengan bibir yang saya ada kini, gincu saya cepat habis dan saya pula jenis yang suka mengenakan gincu pada bibir untuk elak kulit kering.
Merak dan Saadong yang diberi kepada saya dan kedua-duanya saya suka.
 Dia kata jangan, kerana dia suka bibir macam saya, ala-ala Anita Sarawak manakala saya pula suka bibir macam dia, kecil mungil. Betapa saya adalah manusia yang tak pernah puas dengan nikmat Tuhan pada masa itu. Dah elok-elok ada bibir cantik, nak kecilkan pula. Haishh! Tapi sekarang saya sedar dan gembira dengan apa yang saya ada kerana tak perlu suntik botox dan tak perlu buat pembedahan plastik untuk dapat bibir sempurna.

Biarlah orang nak cakap apa, saya tak peduli. Biarlah orang nak simbolkan bibir itu dengan apa, pun saya tak peduli. Yang saya tahu (dan sangat bersyukur) bibir saya sempurna dan sentiasa dioles dengan gincu berkualiti dan berjenama. Bukan saya beli, tapi saya diberi percuma, disuruh review dan nyatakan pendapat saya mengenai produk berkenaan. Ini nikmat kerja macam saya. Try new product and write your opinion about it. Mudah bukan? Tapi tidak mudah sebenarnya, bukan sekadar menulis, perlu ada knowledge sebenarnya untuk buat review barangan kecantikan ini.

Kebetulannya, kebelakangan ini banyak produk gincu baru ada di pasaran. Saya dah lama dengar mengenai gincu jenama So.Lek. Dan dah baca banyak review juga mengenainya, cuma tak berpeluang nak cuba, belum ada peluang membelinya. Ada juga saya beli/dapat gincu jenama lain seperti Dyan dan Madu Kosmetik.

Nak jadi cerita, ada satu pagi tu saya masuk office, ada satu gincu atas meja saya. Jenama So.Lek. Apa lagi, saya cuba terus kat bibir. Ahh hasilnya memang menggembirakan. Ia meluncur lembut pada bibir dan tidak kering, jadi bibir tidak menggelupas. Warnya pun sesuai dengan rona kulit saya. Meneliti bahan yang digunakan untuk pembuatan gincu berkenaan, ada Copernicia Cerifera (Carnaubo) Wax, Hydrogenated Polysobutene, Petrolatum, Cyclohexsiloxane, Silica, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate, Collagen, Flavor , BHT, CI 77491, CI 42090 dan CI 77891. Ini semua adalah bahan-bahan asas dalam pembuatan kosmetik. Anda boleh buat carian di internet atau Google. Saya bukan saintis, jadi saya buat carian dan baca mengenai bahan yang digunakan. Setakat yang saya faham, bahan-bahan ini adalah bahan asas untuk kosmetik dan digunakan dalam hampir kebanyakan pembuatan kosmetik.

Dan berdasarkan pengamatan saya juga, gincu So.Lek ini adalah water base dan mudah dibersihkan. Dengan tekstur lembut dan halus, ia tidak mendatangkan banyak masalah pada bibir saya. Tak tahulah pula dengan bibir dengan orang lain. Ia sesuai dan serasi denga  bibir saya, mungkin tidak pada bibir anda.

Saya juga suka gincu ini kerana ada elemen tempatan yang sangat kuat. Pengasannya ialah Dahlia Nadirah, wanita Melayu berkelahiran Kelantan. Sebab itulah ada koleksi gincu So.Lek dinamakan dengan nama Saadong. Ada juga Merak, Teja dan beberapa lagi.


So.Lek akan terus ada dalam koleksi gincu saya. Harga pun berbaloi. Saya bernasib baik kerana gincu kedua dari koleksi So.Lek tiba lagi ke meja saya. Jadi saya sudah ada Merak dan Saadong. Highly recommended ya cik adik semua kalau nak cari gindu, go for So.Lek!

Wednesday, 12 July 2017

Parghhhfum...

Ketika saya bekerja di Bangsar dulu, saya guna perfume Guerlain. Dan tabiat buruk saya ialah kena spray tiga kali kat baju, baru puas hati. Kalau tak cukup tiga kali, rasa macam tak spray apa pun. Akhirnya, deria bau dah terlalu biasa dengan bau perfume berkenaan jadi saya tak dapat nak hidu bau perfume yang saya guna itu. Orang lain pula yang ada tanya apa jenis perfume kau guna eh, macam tertumpah satu tempayan minyak wangi laa...hahahah saya peduli apa, janji saya suka dan rasa yakin dengan apa yang saya guna.

Tugas saya di tempat kerja, selain buat artikel, saya kena turun ke tingkat 3 untuk cek page. Nama bilik tu Production Room. Ada dua tiga orang teknisyen yang bertugas dalam satu masa. Kadang-kadang sambil cek page saya bersembang dengan depa tanya pasal production etc. 

Ada sorang tu namanya Firdaus. Bin apa saya tak tahu. Brader ni mix parentage, mata biru cair dan kulit putih merah. Kalau tak silap saya dia campuran serani dan Melayu tapi darah orang putih lebih banyak pada iras wajahnya dan sudah berkahwin. Saya selalu juga lepak dan berbual dengan brader ni sbb dia pun rajin menjawab soalan saya. Tapi soalan dia yang buat saya tak boleh blah tu ialah apa jenis perfume yang saya guna sebab dari jauh dia dah tahu saya yang turun ke operation room. Katanya lagi dia boleh tahu sebab bau perfume saya, bukan sebab bunyi tapak kasut saya. Uhhh!

Botolnya saja pun dah menggoda hati..apatah lagi bau..hmm..
Whoaaa...πŸ˜‰πŸ˜Šsaya pun rasa macam ya ke gitu? Kuat sangat ke bau perfume yang saya spray? Dia kata lagi dia suka bau tu, hahaha nasib baik dia suka perfume dan bukannya suka saya. Kalau tidak ada yang jadi bini no 2 (πŸ˜ˆπŸ˜†πŸ˜πŸ’€πŸ‘»πŸ‘½setan sangat perangai saya ketika itu) Ok abaikan. Setiap kali jumpa mesti dia tanya. Err saya pun jawab macam biasa sbb dia pun tanya dengan elok. Habis kisah Firdaus..

Baru-baru ini saya berpeluang menghadiri sesi beauty review dan antara perkara yang saya kena buat ialah review perfume..hmm saya cuma boleh hidu 10 brand perfume je..selebihnya saya tak boleh nak bezakan dah bau perfume yang lain..sama je baunya. Selain menghidu kopi untuk mengembalikan deria bau, kita juga boleh menghidu kulit pada badan sendiri sebenarnya untuk mengembalikan deria bau asal, ini ilmu yang saya baru dapat..

Saya pakai Nina Ricci sekarang, ini pun perfume percuma yang bos bagi..jadilah! Apa-apa pun betulkan niat pakai perfume..hehe. Pakai perfume up sket confident level..boleh kan!

Tuesday, 11 July 2017

Minggu yang menggembirakan...

Aura Syawal masih terasa. hujung minggu ini saya ada tiga jemputan open house raya dan semua rasa macam kena pergi kerana ada hubung kait dengan lapangan kerja saya. Semoga saya ada kerajinan untuk memenuhi jemputan ini..

Ahad lepas, saya pergi satu open house raya..tuan rumah beria-ia jemput saya dan rakan, Syam. Dia sudah wasap kami berkali-kali supaya hadir dan jangan lupa jemputannya itu kerana dia tahu kami kalau dah diam di studio Little Syam, kami pernah dan boleh bekerja hingga larut malam.

Oh ya, pagi sebelumnya saya breakfast kat rumah Syam..rasa macam breakfast kat hotel je hahaha..

Menu breakfast kat rumah Syam..saya bantai dua keping lempeng...macam tak ingat makan kat rumah orang, buat macam rumah sendiri ya...

"Kak Sha, datang ya rumah saya. Ada open house.."
"Ya Layli, inshaAllah.."
"Datang tau, saya tunggu.."
"Ya..nanti Ksha discuss dengan Ksyam."
"Saya dah jemput Ksyam juga, Ksha boleh datang dengan dia. Lepas Zuhur. Mesti datang!" Katanya yang beria-ia menjemput kami. Dalam hati saya, saya kena cari jalan supaya saya boleh memenuhi jemputannya. Saya memang tak pernah pergi ke rumahnya, tapi Syam pernah pergi. Jadi molek juga kalau saya berpakat dengan Syam.
"Ok ksha, apa-apa nanti roger."
"Tq Layli..c u!"

Jadi antara harapan orang dan juga menghormati undangannya, saya berbincang dengan Syam untuk pergi ke rumah Layli. Kami memutuskan untuk bergerak lepas Zuhur. Dekat je pun, dari Desa Pandan ke Wangsa Maju.

Jeng! Jeng! Jeng! Patutlah tuan rumah beria-ia mengundang kami..rupa-rupanya memang hanya kami berdua saja yang diundang dan open house untuk kami saja..Ya Allah Yang Maha Penyayang..rezeki ada di situ. Baryani gam dan lauk ayam yang sedap. Saya bertambah dua kali..ehem-ehem senduk sikit sikit ke dalam pinggan, kononnya nak makan sikit tapi sumpah, saya tak boleh menipu diri sendiri. Baryani gam yang dimasak Layli tu rasa sedap semacam. Lepas makan siap mengantuk lagi kat rumah orang, tapi saya tahan mata. Syam pula baring kejap..

Lepas tu kami sambung minum kopi dan menikmati sepiring kek lobak merah yang lembap moist dan sedap juga. Kemudian ada cookies dari baking famous The Kitchen Guardian dan Mrs Pink Spatula..owhh apa lagi. Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Sama ada saya yang kelaparan atau sememangnya masakan itu sedap..saya akui tuan rumah handal memasak.
Baryani gam yang Layli masak untuk kami..makan lagi..sedap sungguh..tiga kali tambah, percaya?
Kopi dan biskut raya..menggoda!

 Dan itulah Ahad saya yang penuh makna...(dapur Sg Long diberi cuti rehat)

Tuesday, 4 July 2017

Kembali menulis

Dah berapa lama diam tak menulis, bila memandu nak balik rumah, macam-macam benda muncul dalam kepala otak. Bila sampai rumah, nampak katil tepi tingkap memanggil-manggil, lastnya lepas Isya pengsan, Pagi besok bangun menyesal sebab tak buat pun apa yang sudah dirancang dalam kepala sebelumnya. Begitulah saya, tak habis-habis ada alasan untuk mengelak dari menulis. Tapi benda ni macam merasuk pula, selagi tak menulis selagi itulah dok terbayang-bayang dalam kepala otak.

Bila sembang dengan blogger hardcore, saya pun jadi semangat nak menulis. Apa nak jadi ni, hidup makin singkat. Kenapa saya jadi malas begini? Elemen hantu setan apakah yang merasuk minda ini.

"Sha u tak update blog dah ke?" tanya Samsiah bulan lalu.
"I update, tapi ikut mood.." .
"Menulislah Sha, kalau u tulis buku, i orang pertama nak beli."
"Ok, sedang diusahakan."
"Dah letih telinga i dengar jawapan sama Sha."
"Oh ya ke, I bagi jawapan sama eh?"
"Ya. Apa masalah u ni? Dulu bukan main konsisten..namanya pun bekas wartawan. 18 tahun kan menulis?"
"Ya betul.."
"Apa lagi, cepat menulis..."
"Baik Samsiah.."
"Baik..."

Menulis pun kena ada mood ke? Ya, tapi jangan jadikan mood itu alasan pula untuk tidak menulis. Setelah hampir tiga tahun menyimpan keyboard, akhirnya saya terpanggil untuk mengeluarkan keyboard ajaib ini dari dalam almari antik saya. Apa yang saya akan saya tulis selepas ini tidak semestinya pengalaman saya sendiri, ada pengalaman rakan, sahabat handai dan taulan. Mana yang baik kita jadikan tauladan, yang tidak elok jadikan sempadan. 

Tiga tahun senyap secara total, banyak yang membiak dalam fikiran dan saya perlu meniup debu yang sudah lama menebal di keyboard saya. Hari ini adalah yang terbaik dalam hidup saya..ehh bukan hari ini saja. Setiap hari adalah hari yang terbaik dalam hidup saya. Jika kita melihat sesuatu dari sisi yang positif maka akan jadi positiflah keseluruhannya. Bukan saya tidak pernah mengalami sesuatu yang tidak enak dalam hidup, banyak sebenarnya pengalaman pedih, sedih dan sakit hati, tapi itu adalah lumrah dan saya tidak boleh duduk termenung memikirkan nasib badan. Saya perlu bergerak ke hadapan kerana rezeki tidak akan datang bergolek kalau kita sendiri tidak bergolek ke arah rezeki itu.

Kata kawan saya lagi, kita mungkin tidak tahu di mana nak cari rezeki tapi rezeki sentiasa tahu di mana nak cari kita. NA'AM! Yang penting, terus berusaha, yakin  dan sentiasa berprasangka baik dengan Allah mahupun orang sekeliling.