Tuesday, 12 September 2017

Terung masak sambal..

Kalau jual makanan sedap, kedai kecik ceruk mana pun orang cari. Kalau kedai bersih dan makanan sedap, satu bonus juga. Kalau kedai tepi jalan, nak parking susah, panas dan sempit? Macam mana? Nak cari juga? Saya tidak meletakkan kriteria tertentu terhadap kedai, tapi 'ya' pada makanan. Kalau harga makanan agak mahal, tapi sedap..maka saya akan ulang pergi ke kedai berkenaan.


Berkerja di kawasan Seksyen 13 di Petaling Jaya, saya agak beruntung kerana senang nak cari makan waktu tengah hari. Beberapa langkah saja dari pagar pejabat, ada sederet kedai makanan mix and match. Saya namakan mix and match kerana di situ memang jadi tumpuan Melayu, Cina dan India makan setiap hari dan deretan kedai makanan kecil itu beroperasi seawal jam 5 pagi dan tutup jam 5 petang. Ada peniaga Melayu, Cina dan India. Time nak makan tosei saya tuju ke kedai Ane, time nak makan yee mee saya lepak kat kedai aunty dan time nak makan nasi campur saya duduk kat kedai kakak nasi campur.
Serdak atau bumbu ayam goreng yang crispy..Ada satu kedai nombor dua dari hujung, mereka offer maggi goreng, mihun goreng, kuetiau goreng, mee goreng dan nasi goreng. Ada lauk ayam goreng rempah, taufu telur, nugget, sambal tauhu tempe, telur mata, potato wedges dengan lada hitam dan sambal terung. 
Terung Sambal..rasanya sama sejak dua tahun lalu..saya masih tak boleh move on dengan menu ini...rasa nak letak dalam frame je sambal terung ni...
Kebiasaannya, sejak hampir dua tahun bekerja di sini, saya makan makanan yang sama tanpa jemu iaitu sedikit maggi goreng + mihun goreng + sambal terung + RM3. Kalau saya tambah ayam goreng rempah, harganya jadi RM6.50. Masih berbaloi kerana ayam pun mahal.

Satu perkara yang saya suka kedai nombor dua dari hujung ini ialah makanannya dijual pada harga yang agak murah dan sedap. Rasanya sama sejak saya mula-mula makan dan harga tak berubah. Saya tahu ada preservatif dalam makanan berkenaan tetapi dalam jumlah yang terkawal kerana tekak saya tidak berasa haus dan sambal terungnya sangat sedap. 

Paste sambal yang digunakan itu kena masam dan manisnya. Rasa jus bawang merah terasa-rasa dan terung masak sempurna pada penilaian saya. Begitu juga dengan ayam goreng rempah yang serdak serainya sedap sangat walaupun serabut dengan serai dan daun kari yang digoreng garing. Saya tak makan kulit ayam tapi ayam goreng rempah dari kedai nombor dua dari hujung ini, saya makan. Pilihan di tangan sendiri kan, jadi saya makan!

Sambal tauhu dan tempe pun sedap. Kadang-kadang saya beli RM3 untuk dikunyah sambil buat kerja kat desk. Dah kita suka makan, jadi makan laaa kan. Dilihat pada gerai kecil tu, memang tak sangka mereka menawarkan makanan yang berjaya membuatkan saya nak makan setiap hari. Cuti lima hari, rasa teringat-ingat sambal terung dan maggi gorengnya yang kurang garam itu. Oh ya, saya jarang menggunakan garam dalam masakan dan saya rasa maggi di kedai mereka pun kurang garam, jadi sama dengan deria rasa saya. Sebab itu saya masukkan menu mereka dalam list yang akan saya cari!

Kedai tu berlokasi di Jalan Bersatu 13/4, Seksyen 13, Petaling Jaya. Kami panggil deretan kedai di situ sebagai River Side Food Court sebab belakang deretan kedai tu ada longkang besar yang aliran airnya berbunyi seperti ombak sungai..tapi jangan risau..tak de bau!

6 comments:

  1. Replies
    1. sempoi menu tapi ya memang sedap, sebab tu hari-hari p makan kedai ni:)

      Delete
  2. Jangan tayang yang macam-macam.. tergugat sangat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sila tengok dan menikmatinya, Sham masak pun apa kurangnya:)

      Delete
  3. sedap menu nye....menarik tgk maggi dengan terung, ayam goreng....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini menu legend Rieta ;)hari-hari makan x jemu

      Delete