Tuesday, 11 July 2017

Minggu yang menggembirakan...

Aura Syawal masih terasa. hujung minggu ini saya ada tiga jemputan open house raya dan semua rasa macam kena pergi kerana ada hubung kait dengan lapangan kerja saya. Semoga saya ada kerajinan untuk memenuhi jemputan ini..

Ahad lepas, saya pergi satu open house raya..tuan rumah beria-ia jemput saya dan rakan, Syam. Dia sudah wasap kami berkali-kali supaya hadir dan jangan lupa jemputannya itu kerana dia tahu kami kalau dah diam di studio Little Syam, kami pernah dan boleh bekerja hingga larut malam.

Oh ya, pagi sebelumnya saya breakfast kat rumah Syam..rasa macam breakfast kat hotel je hahaha..

Menu breakfast kat rumah Syam..saya bantai dua keping lempeng...macam tak ingat makan kat rumah orang, buat macam rumah sendiri ya...

"Kak Sha, datang ya rumah saya. Ada open house.."
"Ya Layli, inshaAllah.."
"Datang tau, saya tunggu.."
"Ya..nanti Ksha discuss dengan Ksyam."
"Saya dah jemput Ksyam juga, Ksha boleh datang dengan dia. Lepas Zuhur. Mesti datang!" Katanya yang beria-ia menjemput kami. Dalam hati saya, saya kena cari jalan supaya saya boleh memenuhi jemputannya. Saya memang tak pernah pergi ke rumahnya, tapi Syam pernah pergi. Jadi molek juga kalau saya berpakat dengan Syam.
"Ok ksha, apa-apa nanti roger."
"Tq Layli..c u!"

Jadi antara harapan orang dan juga menghormati undangannya, saya berbincang dengan Syam untuk pergi ke rumah Layli. Kami memutuskan untuk bergerak lepas Zuhur. Dekat je pun, dari Desa Pandan ke Wangsa Maju.

Jeng! Jeng! Jeng! Patutlah tuan rumah beria-ia mengundang kami..rupa-rupanya memang hanya kami berdua saja yang diundang dan open house untuk kami saja..Ya Allah Yang Maha Penyayang..rezeki ada di situ. Baryani gam dan lauk ayam yang sedap. Saya bertambah dua kali..ehem-ehem senduk sikit sikit ke dalam pinggan, kononnya nak makan sikit tapi sumpah, saya tak boleh menipu diri sendiri. Baryani gam yang dimasak Layli tu rasa sedap semacam. Lepas makan siap mengantuk lagi kat rumah orang, tapi saya tahan mata. Syam pula baring kejap..

Lepas tu kami sambung minum kopi dan menikmati sepiring kek lobak merah yang lembap moist dan sedap juga. Kemudian ada cookies dari baking famous The Kitchen Guardian dan Mrs Pink Spatula..owhh apa lagi. Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Sama ada saya yang kelaparan atau sememangnya masakan itu sedap..saya akui tuan rumah handal memasak.
Baryani gam yang Layli masak untuk kami..makan lagi..sedap sungguh..tiga kali tambah, percaya?
Kopi dan biskut raya..menggoda!

 Dan itulah Ahad saya yang penuh makna...(dapur Sg Long diberi cuti rehat)

3 comments:

  1. Ohhhhmaaiii yumeehhh semuanya.. Nanti kita raya sama pulak ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. baikk boleh saja..inshaAllah. memang tunggu masa je ada rezeki kita zass ya :)

      Delete
  2. tuan rumah masak ikhlas dari hati
    mesti lah sedap hehe

    ReplyDelete