Tuesday, 31 May 2016

Selamat berangkat Sutung Umar Rs

Pagi tadi, sambil memandu ke PJ pada jam 5.30 pagi, aku berasa rindu kepada ramai orang sebenarnya. Sama ada mereka yang akan meninggalkan aku, atau aku yang akan pergi meninggalkan mereka...perasaan berbaur-baur, mungkin bertitik tolak daripada mesej ringkas mengenai kembalinya ke rahmatullah Sutung Umar Rs atau Wan Omar Ahmad, guru sastera yang aku kenali sejak 1991.


Sutung Umar nama besar dalam persada sastera tanah air. Anak muridnya bukan sedikit, tak terbilang ramainya. Kali pertama masuk kelas kendaliannya, dia letak seketul batu di atas meja aku.
Sutung: Apa yang awak nampak pada batu itu?
Aku: Seketul objek keras.
Sutung: Lagi?
Aku: Berat..
Sutung: Lagi?
Aku: Kuat..
Sutung: Ok, tulis apa saja yang awak nampak pada batu itu..
Aku:..hmm...



Batu
tak terjangkau terjal kerasnya
pun begitu, bisa lekuk oleh titisnya air
namun
hati yang lembut itu
lebih keras dari degil seketul batu


Akhirnya siaplah sebaris puisi instant ketika aku jadi student Sutung.

Hari ini, kembali sudah dia kepada penciptaNya. Tidak terhitung jasa ilmunya yang sudah dicurahkan untuk kami. Selamat berangkat ke negeri barzakh Allahyarham Wan Omar @ Sutung Umar Rs.

Al-Fatihah..

Thursday, 12 May 2016

Dirai dan meraikan..

..sambil lipat kain selimut yang berselerak dalam bilik Kak Ida, aku perasan rumah sunyi sepi. Bilik Kak Ida pun bersepah-sepah dengan kertas dan play doh yang Kak Esah dan Kak Lala main kejap tadi. Botol susu A'im ada tepi katil. Spek mata Aqer atas meja dan seluar Ashraff selonggok tepi katil. Kak Intan tak tau p mana, tengok tv rasanya.  Kak Jah (kakak aku dan kami anggap dia macam guardian kami sejak mak dan abah dah x ada) dan Leli (adik aku yang no 4)  pun hilang.

Inilah situasi rumah pusaka arwah Mak kat kampung kalau ramai balik hujung minggu atau cuti. Aku balik empat hari, kebetulan tarikh ini saja yang percuma (free katanya). Kebetulannya, Leli sekeluarga pun balik juga dari Muadzam. 

Jadi riuhlah rumah ini. Sistem panggilan kami dalam keluarga semuanya bermula dengan 'kak' sebagai membahasakan individu yang lebih senior kepada anak buah yang paling kecil. 

A'im - 5 tahun
Aqer - 9 tahun
Ashraff - 10 tahun
Kakak Esah - 11 tahun
Kakak Lala - 10 tahun
Kak Intan - 16 tahun
Kak Ida - 17 tahun

Ada dua lagi, Ee 9 tahun dan Nini, 7 tahun, mereka tak balik kg sebab ibu mereka yg bekerja sebagai guru ada kelas ganti.

Jadi kalau balik kampung, bilik Kak Ida akan jadi port bermain budak-budak ni. Mak-mak depa akan switch on aircond dan mainlah korang dalam bilik tu, lompat sana, kejar sini, terjun sana, gaduh sini, bertumbuk sana, menangis sini. Tak ada sapa nak larang, tapi kalau sorang je start main kat luar bawah panas terik matahari, banyak suara akan menjerit minta mereka masuk balik main dalam rumah sebab takut demam.

Dan aku adalah mami yang garang tapi depa suka sbb walaupun garang, kalau depa minta apa-apa, dapat je. Ok sambil lipat kain, tetiba datang si Aqer dengan mengah, mamiiiiii..maklong (Kak Jah)  panggil. Cepat mami....

Hahh...suspen la mami bila Aqer datang berlari panggil gitu. Bila keluar je dari bilik (kain x habis lipat lagi) gelap gelita..lampu padam.

Maklong oiii tok bayar bil letrik kah?
Bayar mami, jap deh...nak buka suis lampu...

Blinggggg!!!!! Happy birthday mami!!!! Ohh rupa-rupanya depa ni berpakat satu rumah nak kenakan mami. Atas meja ada kek dan macam-macam makanan. Surprise laa mamiiiii! Patutlah semua senyap dan behave, tak sabar nak kenakan mamiii rupanya.

Sambutan hari jadi yang sangat bermakna dan manis. Bila usia semakin tua, kita semakin melupakan hari tertentu dalam hidup. Mungkin disebabkan faktor usia, masa atau tiada apa yang hendak diraikan lagi walaupun setiap hari banyak benda yang boleh diraikan.

Aku buat sentiasa: raikan kawan dalam talian dengan wish apa-apa yg patut supaya mereka gembira. Tak bersua pun tidak mengapa asalkan mereka tahu aku sentiasa ingat mereka, justeru, 'selamat pagi' atau 'have a great time ahead' pun sudah cukup membahagiakan di hati mereka yang membacanya.

Jadi, dah wish apa kat kawan atau pasangan anda pagi ini?

Ini kek yg depa tunggu..RM50 je..walaupun murah, rasanya sangat sedap...tq Kak Jah..
Tak sabar semua nak tunggu mami potong kek..

Thursday, 5 May 2016

Al-fatihah..

Saya kenal beliau sejak 1996, sejurus menjejakkan kaki ke Berita Harian. Saya tercari-cari siapakah yang bernama Zoy kerana sejak di sekolah menengah, saya sudah mengenali kartus lukisan beliau di akhbar berkenaan. Jadi apabila diterima bekerja di akhbar ini, saya tidak melepaskan peluang mencari beberapa nama yang saya kagumi seperti Manja Ismail (Datuk Manja Ismail), Sally Si Janda Joran dan beberapa lagi nama.

Kebetulan lagi, selain bertugas sebagai wartawan, saya turut ditugaskan membuat page Joran dan kadang kala terpaksa berurusan dengan individu bernama Zohri Sukimi yang mana beliau adalah Zoy yang saya sudah kenal menerusi kartus lukisannya terlebih dahulu.

Seorang yang sangat dedikasi dengan tugas, berpengalaman dan tidak lokek ilmu. Banyak ilmu grafik yang saya sempat kutip dari beliau sepanjang bertugas di Berita Harian. Meskipun sudah hampir tiga tahun meninggalkan bangku wartawan di Berita Harian, saya tetap dan masih ingat jasanya mengajar saya ilmu grafik dan pengkomputeran. Terima kasih En Zoy.

Dan pagi ini, saya menerima text ringkas menyatakan beliau sudah kembali ke rahmatullah akibat barah yang dialami. Semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan mendapat Rahmat Allah. Al-Fatihah...