Posts

Showing posts from November, 2016

Salmon dan protein...

Image
Ikan goreng, menu paling mudah nak melakukannya kalau kat dapur sendiri. Lepas letak kunyit dan garam zass jer dalam kuali kan tapi lain jenis ikan mungkin lain kaedah menggorengnya. Kalau aku sendiri suka ikan selar kuning yang kecik je saiznya sebab bila goreng dalam minyak panas, ia akan jadi rangup dan sekor tu boleh makan untuk dua suap nasi je, jorang makan ikan apa?
Walau apa pun, ikan adalah sumber protein. Kita selalu dengar, kalau siapa nak diet bagus ambil hidangan ikan kerana ia adalah sumber protein dan protein berguna untuk keperluan tubuh badan. Tak payah nak risau pasal lemak sebab lemak ikan tak memudaratkan. Lagipun sesetengah spesies ikan mempunyai kandungan Omega-3 yang tinggi dan kebaikan omega 3 korang semua dah tau kan. Kalau tak tahu juga, boleh google mengikut kapasiti sendiri.
Arwah Abah dulu sentiasa pesan, jangan takut nak makan ikan laut dalam kerana ikan laut dalam ni selain isinya sedap, khasiatnya pun lebih bagus. Sebab tu kalau tuna, mahal juga hargan…

Dua kali silap jalan tapi berbaloi..

Image
Kalau bab memandu, aku memang fail. Ada waze pun tetap fail sbb ketidakmahiran membaca peta ketika zaman ROTU (Reserve Officer Traing Unit) sekitar 1992-1994 dulu terbawa-bawa hingga kini. Ya, jadi aku terima kenyataan ini adalah kelemahan nombor wahid tapi banyak perkara yang dipelajari ketika sesat jalan. Sebab itu ada pepatah kalau kita sesat, kembali ke pangkal jalan.
Ok, bukan nak cerita pasal sesat sebenarnya. Yang nak dishare di sini ialah workshop memasak di Kolej Komunit Selayang (KKS). Ya lah kan, memandu dr Sg Long ke Selayang, jauh juga dan sambil nenong-nenong sesat tu aku sampai juga ke KKS disebab semangat nak belajar memasak berkobar-kobar. Kalau tengok menu yang akan diajar, memang lumayan sangat dan ia adalah percuma untuk kami yang dalam bidang media ini. Kalau tak silap aku, bayaran sepatutnya RM60+- tapi disebabkan kursus ini adalah jemputan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) jadi ia adalah percuma untuk media.
Aku sampai di KKS tepat jam 10 pagi dan diajak ke c…

Annie number 5!

To: Dear Josiah, i really hope to see you soon. Your hair must be more curly and you are brilliant! Don't grow fast baby. Love you. Muahhh!

Siapa Josiah??? Siapa dia? Kenapa aku ingat dia sampai sekarang walaupun dah hampir dua tahun tidak bersua dengan dia?

Ketika bekerja di kafe di Brockley, antara pelanggan setia yang selalu aku jumpa ialah Becca Alfred, seorang wanita tempatan berkulit putih yang sangat baik budi bahasanya. Setiap Rabu, Becca akan muncul di kafe kecil itu bersama anak lelakinya, Josiah. Josiah atau lebih mesra dipanggil Siah (Sai Yah) adalah budak lelaki yang aktif dan bijak,

Becca akan bertanya kepada Josiah apakah yang ingin dimakan setiap kali masuk kafe tempat aku kerja. Biasanya time mereka datang customer dah tak ada sebab dah petang hari, jadi aku pun sempatlah layan Josiah bercakap dan bermain. Dia suka sangat minta mini car yang kami jadikan sebagai penunjuk tanda harga dalam chill. Setiap kali dia minta, aku akan bagi satu kereta kecil. Sambil minum dia…

Kedai kopi Jaslyn Cake

Image
Hujung tahun buat aku ingat banyak perkara. Kalau zaman kerja di kilang kertas dulu, masa nilah nak kecut perut sebab bos nak buat appraisal, masa ni lah nak kira duit nak bayar hutang yang ada dan masa ni jugalah nak cek list perkara yang belum settle, tapi bila dah tak kerja, tak ada apa dah nak pening. 
Ibarat kata, bila kita meningkat usia maka kehidupan pun menjadi semakin slow dalam setiap tindak tanduk, tapi hakikatnya masa semakin pantas bergerak menuju negeri akhirat. Memanglah kita selalu dengar kata-kata sekarang ini kalau nak mati, tak semestinya orang tua. Orang yang berusia muda pun mati kalau sudah sampai masa seperti dijanjikan Allah. Jadi jangan ingat orang muda lambat lagi nak mati, dan jangan ingat dah tua tu esok lusa akan mati. Yang penting rebut peluang yang ada untuk topup amal ibadat buat bekal ke negeri akhirat. Buat apa-apa kerja yang tertangguh yang sebelum ini tak sempat buat dan hiduplah dalam kegembiraan. Ehh ini aku punya falsafahlah, tak tahulah pula bag…