Thursday, 2 June 2016

Wasap tak dikenali..

Aku selamanya rasa bertuah sebab pernah bekerja sebagai wartawan. Bukan setahun dua, Bila dicampur tolak kira bahagi, semuanya hampir 20 tahun. Bukan saja menulis pasal fesyen, beauty, food review, travel dan seminar, kes mahkamah syariah, politik dan report pun ada ditulis kerana memenuhi keperluan kerja. Nasib baik juga tak pernah buat artikel pasal gossip kerana gossip tu ada yg sekadar gossip dan kita tak tahu kesahihannya. Jadi, mujur sangat aku tak menulis pasal artis atau hiburan..cumaa errr suka la juga baca pasal gossip. Suka baca je tau, bukan tulis..

Kisahnya, entah berapa banyak pendedahan yang sampai ke corong telinga aku. Entah berapa banyak email kisah rahsia yang masuk ke dalam box aku dan entah berapa banyak yang aku luangkan ketika menemubual mangsa. Dan semua yang ditulis adalah dengan kebenaran bersyarat, iaitu menggunakan nama samaran. 

Dan pagi semalam, aku sampai tempat kerja agak awal, Sempat cek email dan baca berita online. Tiba-tiba ada satu wasap masuk. Nombornya aku tak kenal...

Assalam, apa khabar? (Wasap tak dikenali)
Waalaikumsalam, Alhamdulillah...(Aku reply)
Busy ke? Kerja mana la ni? (Dia)
Busy juga, cari makan gini la..(Aku)
Ooo...ya lah, kau memang menulis sejak dulu kan...(Dia)
A ah..ni je saya pandai..hehe (Aku)
Ye lah tu, Tu yang dok menjahit, bakar kek bagai tu apa (Dia)
Ohh itu sambil-sambil je,,ehh sapa ni ek? (Aku)
Aku laaa..Miss NonaSerra (Dia)
Ehh, biar betul..mana kau dapat nombor aku (Aku)
Ehh dah kau yang bagi dulu. Dah berdekad kau pakai nombor Maxis yang pu*&^%#$mak ni kan?(Dia)
Ya ya..err kau ok ke? Isk jangan carut la beb..(Aku)
Tak cars laa,..nih...aku nak kau dengar luahan aku sebagai perempuan rahsia..(Dia)
What?? Perempuan rahsia? (Aku)
Yer..mistress la babe..apsal la kau baik sangat. Dulu kau pernah tulis kisah mahkamah syariah cerai berai kan? (Dia)
Ya..habis tu? Kau masuk court lagi ke? (Aku)
Tak..cuma nak mengadu pasal kisah lain...(Dia balas dengan emotikon muka sedih)
Nape beb? (Aku)
Betul ke nak dengar? (Dia)
Ya betul. (Aku...)



Jeng!!! Bersambung..

3 comments:

  1. Fuhhhhh, dasyat ni.....malam ni sampai esok Uncle tunggu...cxl mak cun...cxl euro cup.....

    ReplyDelete
  2. ala,,,, baru nak betulkan duduk utk lebih selesa
    huhu, cpt sambung kak

    ReplyDelete