Monday, 1 September 2014

Peggy Porschen yang menggebu..

Hari ni genap setahun aku tak keje. Keje sendiri, keja yang ibarat kata kais pagi makan pagi, kais malam makan malam...habis tu kalau tak dak kais tengah hari, tak dak la makan tengah hari aku..ehh bukan gitu ok. Konsep kais mengais ni luas. Kalau ikut hati aku memang tak habis nak kais, cuma hendak atau tak saja sebab rezeki kita Allah dah sediakan cuma tak bolehlah kita nak riba tangan nak tunggu rezeki datang bergolek. Tak maunya rezeki datang gitu. Kenalah rajin berusaha. Aku usaha ikut kapasiti, tak dak nak ikut orang dah. Letih nak ikut kapasiti orang ni.
Tetiba teringat lirik lagu ahkak ziana zain, dalam air tenang...ini ahkak minum tea raspberry dan butterscotch cake..
Tapi kalau  kais yang ini kena ikut kapasiti orang. Kena ikut Peggy Porschen. Kalau Peggy Porschen ni ada buat kelas, aku kena ikut kapasiti depa sbb nakkan ilmu yang depa dok ajar tu. Bulan Mei lalu sempat pi lepak kat kedai kopi depa kat Victoria. Housemate merangkap kitchen mate aku, Raja Yusniza, ajak p try kek Porschen yang sangat cantik dan sedap ni. Maka aku pun p la dengan Amirul sekali, yang juga merangkap kitchen mate. Kami pun p la naik train dari Brockley ke Victoria. Amirul dan tunggu tengah jalan, dia naik dari Penge. Jadi kami dah janji nak jumpa kat station keretapi kat Victoria. Cuaca sejuk geli-geli, sesuailah untuk kami-kami minum kopi sambil makan kek cantik tepi jalan. Stylo tak Stylo kami sedut asap kenderaan sama le kot. Hentam sajaaa..
Kalau boleh nak ngap secepat mungkin kek tu..
Kami masing-masing order kek dan minuman suka suki sebab jap lagi kami kena masuk kitchen. Jadi sebelum masuk kitchen, jamu perasaan berleisure-leisure dulu, ambik mood katanya. Kedai kek Peggy Porschen ni kecik molek ja. ada tiga meja kat luar dan dua meja kat dalam kedai. Lepas tu dok ada peti sejuk /chiller utk keknya yang menggebu-gebu lawa bak kata pepatah moden seperti jejaka melihat si dara, menitik air liur dan rambang biji mata sebab keknya comel-comel! Huh..ghairah betul tengok kek ini. Ampun sungguh aku obses tahap ke-lapan dengan kedai kek ni..
Amirul pilih kek lobak merah tapi kami yang habiskan sebab dia kata dia nak diet walaupun badan dah keding..
Aku perasan kedai kek depa ni sempoi ja...yang paling obvious kaler latarnya adalah putih, so kedai nampak bersih dan luas. Aku suka! Dan aku pun berangan...verangan is free! Eh ok lah, nak buat kek inspiring by Peggy Porschen jap naa...korang kalau p UK jangan lupa singgah kedai kek Peggy Porschen ni kat Victoria. Lola cup cake pun sedap..kat Harrods ada Cik Lola ni..
Ahkak rambang mata ok..rasa nak beli semua kek..syaitonnnn sungguh!

7 comments:

  1. LW,
    W'pun K.Sham tak pandai nak meleisure-leisure skima yg mcm ni.. rasa mcm best gak kalau dpt lepak sesekali mcm ni kan kan..

    ReplyDelete
  2. bukan peminat kek sgt tp suka tgk kek comel
    hihi

    ReplyDelete
  3. Pergh.......siappppp taon depan Uncle singgah dalam perjalanan nak ke Rugby World Cup!

    ReplyDelete
  4. lamanyaa.. X singgh sini. Hope u blog more freaquant.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kek tu..lama tak dengar kabar.

    ReplyDelete
  6. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete