Sunday, 12 January 2014

Gossip..

Dulu rumah sebelah kiri kosong lebih dua tahun, jadi aku berdoa supaya ada jiran. Tup tup awal bulan hari tu, nampak sorang mamat Africa berjalan masuk ke dalam rumah kosong tu dan kemudian ada lori besar park depan rumah dengan segala bagai barang. Okeh doa aku sudah sampai atas, Allah mendengar. Dan ada jiran sudah sebelah rumah.

La ni dah nak masuk dua minggu depa pindah masuk, ada kemusykilan lain pulak. Setiap malam ada bunyi bising seperti angkat berat dan hempas ke lantai. Aku tau la depa tu bina badan kot sebab pernah nampak thread mill depan pintu beberapa hari dulu. Ok la gitu kan, tapi memang mak hairan apasal malam2 pun depa bersenam. Musykil sungguh.

Depa ni rasanya couple sebab selain mamat Africa tu, ada sorang perempuan nama Jasmin (haaa sempatlah lagi I skodeng dan bertegur sapa dengan jiran kan), yang juga keluar masuk. Aku pernah dengar suara baby nanges di siang hari, tapi tak pernah nampak babynya.

Di suatu hari Khamis, sambil bela pokok bunga, keluar mamat jiran sebelah kanan sambil nak ambil surat dalam peti rumah dia.

"Eh kak, lama tak nampak..."
"Eh 'A'..aii awak tak keje ke?"
"Saya baru balik offshore kak, pening mabuk tak hilang lagi. Dua minggu kat offshore, 5 kg badan saya turun," katanya sambil belek2 surat.
"Sian awak.."
"Akak p  mana sebulan tak nampak?" (Mana der sebulan wehh haku mengembara tiga minggu jerr, ko yang sibuk dating le tewww)
"Akak pi mengembara jap.."
"Owhh..eh Kak, ada jiran baru ek?"
"A ah.."
"Ok tak?"
"Err..."
Seterusnya bla! bla! bla! Tak sangka mamat sebelah kanan rumah aku pun notis akan jiran baru kami. Nak kata aku kecoh, ehh kena kecoh kan sebab  ada dengar suara baby nanges. Nak kena kecoh juga sebab hampir setiap malam depa angkat dan hempas dumbbell kat lantai. Pehh gilos memalam buat senaman kardio bagai. Nak kena kecoh juga depa ni muslim ke tidak?

Sama ada aku yang busy body atau depa yang weird, tak pasti. Tapi sebagai jiran aku rasa aku kena kecoh sebab ada bunyi suara baby menanges tapi tak pernah nampak babynya. The rest tu, saya tak mau ambik tahu, saya cuma nak ambil tahu kenapa baby tu menangis saja..

* hmm patut atau tidak saya menjadi bz body dengan jiran saya ini...saya sangat musykil sebenarnya mengenai suara baby nanges dan bunyi dumbbell dihempas ke lantai tu..

28 comments:

  1. Kena bz body sis... atau dalam erti kata lain, kena ambik tahu jugak. jiran tetangga kan sis.

    eh.. rasanya dah lama kan blog ni tk berupdate, atau su yg terlepas pandang.
    anyway, take care sha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su
      memang dah lama tak update, baru nak perangat balik kata orang kampong kita hehe..

      Delete
  2. Salam sis, eh sama laa ngan jiran kita mamat africa, selalu dengar dia drill dinding rumah, tatau nape, selalu tu makna nyer hari2 okey.musykil gak kita.satu hari polis bukit aman datang, jerit2 kat dalam rumah tu.bila tanya polis, depa kata jangan masuk campur, seram pulak. lebih seminggu mamat tu hilang. pastu dah ada balik.routine macam biasa drilling lagi. tup2 mamat africa tu buang tilam, funiture yang dah rosak teruk depan rumah. macam kena toreh2 jer tilam tu. tu laa polis tu tak mau tanya, kalau tak, tentu kita cakap check dinding tuan. hati2 ya sis. kena ambil tau. take care.
    ros-pj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ros-pj
      whoa ngerinya saya dengar citer sis ni..memang beberapa hari terawal tu setiap hari mereka dok drill dinding..siang hari ada je tak gi keje..memang saya rasa nak Tanya keje apa korang ni sbb kedua-duanya pakai keta besar, tapi lepak kat rumah..err tapi saya tak Tanya sebab nanti depa kata bz body pulak walhal memang nak kena menyebok kan..

      Delete
  3. Cuba check suara baby menangis tu sama tone dan tune atau tak? Durasi tangisan sama atau tak? ... kalau sama maknanya itu rakaman. Tujuan untuk tidak too suspicious...

    Bunyi dumbbell tu ada selang seli bunyi sudip atau senduk? Ada bau-bau 'masakan' ?... takut dia org tengah tanak 2 pot dadah .... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      hmm memang boleh dipakai guna saranan ko ni..aku rasa logic juga kalau depa buat benda tak betul..sebab kawasan kediaman aku ni jenis semua yg buar hal sendiri..okeh nanti aku try skodeng lagi..maseh na..

      Delete
  4. Hurm.hurm..hurm... takde idea.

    Mmg curius la juga jadinya kalau gitu...


    Nong andy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nong
      Petang tadi rumah depa ada tetamu...aku pun dah jadi kaki skodeng hehe..

      Delete
  5. eh peliknya
    kena ambik tahulah
    kot dia drill tembus pulak dinding akak nanti
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa
      memang akak risau sebab depa asyik la dok drill dinding.ni dah dua hari kipas siling akak kuar ayor, ada linking kata kontraktor yg dating cek. ni pun sambil update blog rumah depa kuar masuk gedegung gedegang...ntah apa dibuatnya..

      Delete
  6. u ingat tak ada kes kat kawasan dekat JJ last year tu..drug dealer... dah ni mamat african pulak yang jadi jiran u, lagi laaa curious... better u becareful laa LW... sebab kadang2 instinct kita mungkin jadi betul..tak kisahlah u instinct apa pun... kata2 nizam arif tu ada juga betulnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net
      I ngeri betul kalau statement Nizam.Ariff tu betul berlaku dengan jiran sebelah rumah I. memang heran sangat sebab depa memang ada kat rumah..macam gaya tak p keje..huhu minta jauh la perkara yang tak diingini..

      Delete
  7. Whatever it is.. take care of yourself.. jgn esok lusa tulat LW pun sama dapat tempias.
    Awang hitam ni mmg slalu buat keja tutttttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sham,
      Saya jumpa wifenya sekali tu ja bertegur sapa, lepas tu dengar bunyi ja..tu laa..memang kena berhati-hati..

      Delete
  8. Janganla depa pi kacau dik LW pulak. Tapi memang musykil la bunyi pelik2 tu. Mungkin perlu disiasat secara halus, dik. Hati2 ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas
      musykil gak lah sebab depa ni saya tengok ada ja kat umah, ntah bilanya p keje tapi keta ada dua bijik depan umah..

      Delete
  9. Bukan nak jadi busy body, kena jua ambil tahu sedikit prihal jiran tetangga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik Abil,
      hari ni saya tanam pokok bunga, siram pokok bunga, pangkas pokok bunga yang hadap rumah depa..sangat bz body saya rasa. dan saya tahu depa juga bz body dengan saya...hehe

      Delete
  10. Sindiket babykah?

    Masak dadahkah?

    uish ngeri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Joy
      entah..petang ni saya tengok ada keta mainan kanak-kanak depan rumah depa...keta merce kecik somei ja..saya rasa ok le kot..nanti ada masa saya snap pic keta tu yer..

      Delete
  11. terus u jadi ala2 inspector conan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net
      memang sampai hari ni I musykil..ntah apa keje depa. Keta besar menjalar depan rumah..hari-hari ada kat rumah..ntah keje apa..ehh bz body kan I..tapi perlu rasanya.

      Delete
  12. Replies
    1. cadlynn
      akak pun pelik dengan depa ni..rasanya nak pasang mata kat tepi pagar sebab cara hidup Nampak mewah sangat..tak p keje pulak tu..iskk tak baik la kan nak syak wasangka tapi itulah..sebagai jiran..silap gaya tau-tau polis dating rush ja..

      Delete
  13. sis,
    better inform JKKKK (cukup tak K nye tu?)

    *btw, mane present? lalalala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog tips..KKKnya dah cukup.
      nak present?? mai la sungai long hihi

      Delete
  14. Replies
    1. reenapple
      a ah..aku yg dok sebelah rumah ni lagi rasa sangsi

      Delete