Friday, 20 December 2013

Hobbit...

Kali terakhir aku pi tengok movie bulan lepas dengan HH, ntah tak ingat dah pun citer apa. Rasanya citer ganas-ganas juga sebab aku sleepy kalau tengok citer lemau atau feeling-feeling ni. Mungkin juga faktor usia, rasanya layan citer yang berentak fast and thriller lagi mengembangkan saraf berbanding citer Cinderella atau Mr Arrogant...ehh sorry Mr Arrogant tu kat tv, maaf gua dah lama tak tengok tv. Tv kat rumah tu gua sedang berkira-kira nak jual timbang kilo ja, ada sapa-sapa nak?
Sorry ya saya tak usik dia, tak cucuk pun badan dia..tetiba dia mengamuk sakan..huh!
Semalam ketika keluar berfoya-foya dengan Cikgu Z, kami buat keputusan drastik nak tengok Hobbit. Hobbit? Ya, sebab aku kononnya minat pada bekas laki Miranda Kerr...sapa lagi kalau bukan kembang setaman Bloom tu..jadi kami pun ghaib dalam TGV Cinema selama hampir dua jam. Ok kisahnya memang marvellous, yummy and delicious sebab kesan digitalnya sangat mengujakan bagi aku yang tak berapa nak tahu sangat pasal filem sequel ni. Pada tahun 93, ketika belajar mengenai filem dengan arwah Dr Annuar Nor Arai, kami bukan dilatih menonton filem, tapi turut dilatih mencerna dan mengkaji filem dari semua aspek seperti angle, kesan khas, shadow, durasi, sparce dan segala bagai lagi. Jadi apabila menonton Hobbit, kepala otak gua ligat mentafsir kesan khas dan prop serta set yang sangat mengaum itu..
Banyak lagi tempat lain boleh geletek, situ juga yang best..:)
Paling mengujakan, atau boleh dikatakan merangsangkan minda ialah pembentukan watak seperti rupa fizikal mereka yang mengerikan. Rasanya wanita pregnant baik jangan tengok citer ni sebab wajah watak-wataknya terlalu ganas walaupun ada juga terselit wajah-wajah handsome yang buat mak tak berkelip..wahahaha ampun! Saya adalah wanita ya, jadi saya suka melihat lelaki handsome seperti Bard dan Thorin dalam Hobbit ini. Maaf Bloom, anda sudah terkebelakang kerana rambut putih anda membuatkan saya lihat anda seperti master kung fu ja..chiao!
Katanya kalau nak jumpa Peter Jackson, kena buat appointment dulu nyah...
Keseluruhannya aku bagi 4* pada filem arahan Peter Jackson ini kerana kadang-kadang kesan bunyinya tidak selari dengan pergerakan watak serta visual effect yang ada juga kekurangannya..chewahhhh mak mengkritik! Kebetulannya minggu lepas aku tersesat ke Auckland dan sempat singgah di studio kreatif Peter Jackson dan sudah semestinya aku sempat dating dengan tiga lelaki gergasi dan seorang lelaki tua ahli sihir yang tetap terserlah kehensemannya itu..termasuklah seorang lelaki jadian dan beberapa watak tambahan lain.
Ketika otw ke Wanganui juga kami (aku dan Syam) melepasi papan tanda Hamilton yang menjadi lokasi citer Hobbit dan ada lokasi khas dinamakan Hobbiton di Hamilton tapi kami tak singgah sebab berkejar dengan masa.
 
Macam biasakan, ada starting maka ada ending. Kita tunggu sekuel Hobbit ya sebab Arkenstone tu dah ditemui tapi tak pasti dapat ke tak digunakan oleh Thorin untuk merebut semula kampong dwarf yg jadi rebutan tu..Peter Jackson sila buat sambungan cepat, gua tunggu!
Pakwe gua nombor wahid! Tua-tua Gandalf pun dia tetap kacak!