Saturday, 20 July 2013

Amsterdam ke Brussel...

Walaupun dua hari saja di Amsterdam, kami berasa seperti agak lama kerana banyak tempat yang sempat dilawati. Jadi pada pagi hari ketiga, kami keluar dari hotel agak awal iaitu sekitar jam 12 tengah hari walaupun train ke Brussel dijadualkan pada jam 5 petang. Tiba di bandar dari hotel, kami brunch kebab di kedai Pakistan berhampiran kawasan tengah bandaraya. Ada terjumpa sekumpulan keluarga Melayu dan selepas makan kebab, lepak saja di central station sebab banyak yang nak diteliti di dalam peta. Tambahan pula perjalanan menaiki train dari Amsterdam ke Brussel tidak lama, jadi kami akan sampai senja di Bruxxel Central nanti.
Di tengah-tengah Bandar Brussel ada kawasan tarikan pelancong dinamakan Grand Palace yang dipenuhi empat bangunan besar pada empat penjuru. Mungkin sebab itulah ia dinamakan Grand Palace. Di tepi-tepi ni ada banyak kedai kopi..
Macam biasa, kalau naik train, banyak benda nak tengok kiri kanan. Mengantuk dan penat satu hal tapi tak mau lepas peluang tengok view cantik, bila aku buka mata tengok Ros kat sebelah tdo, aku sambung tdo juga sebab tak boleh tahan mengantuk. Ciri-ciri keselamatan dalam train adalah pada tahap terbaik kerana depa ni jenis buat hal sendiri.
Cuma yang jadi masalah kami ialah bila sampai di Bruxxel Central, kami tak tahu nak keluar dari stesyen yang besar tu dan lebih mensenakkan perut ialah depa ni guna bahasa yang kami tak boleh faham. Jadi kami main agak-agak je baca signboard dan tanya sapa saja yang nampak macam baik. Ros tengok peta dan aku akan Tanya sapa saja yang kami terjumpa di jalanan. Akhirnya dapat juga keluar dari stesyen tu dan depan bangunan central tu ada satu hotel yg agak familiar namanya..iskk tak ingat pula nama apa. Kami nak menuju ke hotel Aristote yg sudah dibooking oleh Ros dari KL lagi. Dengan beg sandang, maka menapaklah kami dalam hutan batu. Brussel bagaimanapun agak mesra pelancong kerana dalam tempoh satu hari kami dah agak familiar dengan lokasi yg boleh dilawati.
Antara kedai yang kami sangkut dan suka masuk ialah kedai coklat. Kalau dah p negara yg femes dengan coklat tapi tak masuk kedainya, baik tak payah jejak awal-awal kan. Satu demi satu kedai coklat kami kunjungi, memang berfoya-foya sangat dan satu perkara yg kami suka ialah depa rajin nak bagi try walaupun dah tau kami tak mungkin beli coklat yg sedap dan mahal iteww.
Setiap hentian keretapi ada nama, sama macam tempat kita juga..perjalanan dari Amsterdam ke Brussel agak memenatkan kerana ia hanya kira2 dua jam saja..tak sempat bermimpi pun..hehe
Yesss saya adalah pemilik hotel ini..Royal Windsor Hotel  kehkehkeh perasaang lebih!
Bandaraya Brussel ni ada banyak statue. Statue makcik ni entah dia nak g mana, tak jumpa2 haluannya..kesian..:)
Budak ni menari macam tak sedar diri ikut bunyi muzik kat depan tu..
Sebatang jalan yang turut jadi tumpuan tourist sebab ada banyak kedai cekelat dan kedai souvenir.
Kedai cokelat ni sikit punya lawa...
Ros di hadapan manneken pis..Nampak tak budak lelaki sedang pancut kencing tu? Dia jadi mercutanda bandaraya Brussel.
Fried Calamari ..yang ni kami makan kedai arab dekat dengan hotel..
Smurf bogel..pelik pulak tengok patung ni dalam warna putih sebab mata kita dan besa dok tengok dia warna biru...
Pintu kedai depa ni warna warni sungguh..semua yang warna warni ni adalah kedai arab dan halal, ada yg jual frozen beef, ada yg jual sayur, kek etc..dekat sebelah sana ada kedai tomyam siam halal, tapi kami tak perasan, dah dekat nak balik baru nampak kedai tu..perghh rugi!
Sayur segar dari lading..tergoda menengok semua yg pejal2 kat sini...
Dan yg menggembirakan ialah banyak kedai kebab halal di sini. Ada satu kedai pakistan yang sangat sedap kebabnya dan kami asyik ulang ke kedai tu jer. Tips makan, kami order satu pinggan dan share sebab portionnya besar, tu pun kenyang sangat. Sempat juga rasa waffer+choc+fruits..makan panas-panas dan cuaca pula sejuk menggigit..huhu..sedap uollsss! O ya jangan lupa p jenguk manneken pis, patung budak laki yang pancut kencing tu..ntah tak sempat nak gugel sejarah manneken pis ni..mesti ada dalam pustakaan pakcik gugel tu..Yang pastinya, Brussel adalah kota yang nyaman untuk dikunjungi, kehidupannya tidak sibuk, selepas habis waktu kerja mereka suka lepak kedai kopi sambil hisap cerut..

to be continue

Thursday, 11 July 2013

Ketam berapi...

Katanya, nak makan ketam senang saja. Ketuk dengan alu lesung pada bahagian penyepitnya, nanti kopek saja. Itu adalah kata-kata abah 30 tahun lalu. Kini nak makan ketam, ada penyepit khusus. Senang je, kepit kuat-kuat sampai patah retah penyepit ketam tu, lepas tu kopek je lah. Sampai sudah aku tak pandai makan ketam sebab dulu masa abah ada, dia tolong kopek dan kami makan isi.
Memang sedap kan ketam ni. Kalau kena demam denggi pun depa kata makan sup ketam. Aku tak tahu apa kaitan ketam dengan denggi. Tapi memang ketam adalah seafood yang sangat bernilai kalau ada jual kat restoran. Farah dan Lala dah banyak kali nak ajak aku p makan ketam kat Seputeh tapi tak jadi jadi juga. Lepas tu tengok Kak Yah dan member di FB sibuk dok cakap pasal ketam masak lemak cili api yang Kak Yah masak adalah tahap berapi dan nafas pun sentap sebab sedap..hmmm ayak liow pun merembes dah..
Tiba-tiba hari ni, Ainon roger ajak buka puasa sama depa..aku bab makan ni memang tak reti nak tolak. Orang kata rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Dan ternyata buka puasa di tempat kerja hari ini adalah "Hari Ini Dalam Sejarah" kerana aku rasa seperti berada dalam kalangan keluarga besar.
"Kita masak dengan penuh kasih sayang..." kata Kak Yah.
"Eh awak jangan kontrol ayu, makan je ketam tu LW.." kata Ainon.
"Eee makan ketam dengan sudu, tak de feel tau.." kata anonymous.
Walau apa pun kata-kata mereka, aku rasa rezeki hari ini adalah antara yang terbaik dan terikhlas pernah aku nikmati. Ok tak mau cakap banyak..let the picture speak how delicious is our menu for buka puasa today. Terima kasih Ya Allah...

Setan berambus kau!!!

For those who follow gua punya blog ini, mesti tau aku punya battle sama Telekom. Sudah makan tahun, nak masuk dua tahun sudah. Hari ini berlaku lagi. Ikut hati mati, ikut rasa binasa. Habis spoil semangat aku nak keje hari ni apabila ada satu call dari TM Unifi minta duit suruh bayar hutang RM300++.

Bukan aku tak mampu bayar jumlah itu, lebih daripada mampu (tak berniat cakap besar, tapi aku memang ada alllocation untuk bil RM500 setiap bulan) cuma apa yang aku pertahan tak nak bayar sebab aku tak dapat service yang ditawar dan bila pergi report kat officernya, katanya ok “Puan tak perlu bayar, jika ada mana-mana agen yang minta bayaran, jangan bayar kerana saya dah settlekan.” Dan budak ni siap tenyeh surat. Katanya juga dia akan beritahu HQ, kes ni dah settle.

Tapi yang buat darah aku mendidih ni tetiba sampai surat lawyer suruh bayar hutang TM Unifi lagi..puiii *&^%$$#@ haaa rasa nak je carut dalam telefon masa officernya dengan suara lemak merdu menelefon aku kejap tadi.

Aku dah lama insaf dan jaga mulut dari mencarut segala bagai ni..Ramadhan kedua hari ini sungguh mencabar. Setan juga bergelak ketawa kat telinga aku kata, maki saja pompuan tu..carut saja mereka tu...dan mulut aku rasa nipis je nak mengeluarkan perkataan %$#@*&^%$#$#@...akan tetapinya, aku tahu Allah sangat sayang pada aku hari ini, dan aku juga tahu Allah sayang aku selama-lamanya. Cuma aku saja yang terlupa bahawa DIA sayang aku sentiasa... (psiko diri sendiri, korang jangan ketawa). Arghhhhhhh setan berambus kauuuuu!!!!

Wednesday, 10 July 2013

Cahaya Ramadhan...

"Ko tahu nok, dia kata dia nak aku. Gila cakap gitu kan..aku drag hari-hari lalu depan kedai apam balik dia.."
"Ya ke? Cemane dia boleh nak kat ko neh Didi?"
"Ntah..aku cakap kat dia..dikkkk jangan buat ahkak gini dik, awak tu tak cukup umur lagi."
"Perghhh...lepas tu apa dia kata?"
"Dia tunggu aku lepas habis kerja, pergi tunggu aku nak bawa balik rumah. Mati aku segan sebab ko tau la keje aku macam mana kan..dengan bos segala bagai dok tengoknya."
"Cop..lepas tu ko ikut dia balik tak?"
"Ikut, sebab aku rasa dia beria-ia..aku pun ikut je naik kapcai dia.."
"Kapcai? Ko kan pakai skirt.."
"Dia ada lori hantu yg angkut bahan cat, motor utk despatch..siang jual apam balik. Rajin nok dia keje.."
"Jap..ko bagi green light tak kat dia?"
"Aku setuju..tak lama lepas tu dia bawak aku balik jumpa mak dia, dia cakap kat mak dia depan adik beradik dia, dia nak hidup dengan aku..terkesima aku. Masa tu tak siapa berani bangkang. Lebih aku terkejut, bapaknya orang kuat surau.."
"Hmm...untung ko Didi, dia sayang ko.."
"Mula-mula hidup dengan dia aku bosan dan rasa nak lari jer sebab terpaksa berlakon jadi bini dia. Dia tahu aku bosan, dia bawa balik dua kanak-kanak. Dah aku terbeban dengan Mamat dan Nini yang umur dua dan tiga tahun tu. Nampak tak dia punya plan??"
"Hmm...then apa jadi?"
"Lama kelamaan aku jadi sayang pada dia. Bukan sayang sebab motif sex atau apa nok, more to companion of life. Ko mungkin tak faham, aku pun mula2 tak faham dan tak minta jadi begini. Sekarang Mamat dan Nini dah besar, dah tingkatan lima anak jantan aku tu. Jap lagi dia (Ajak) datang ambik aku ni, nak masak juga malam ni nak sahur," katanya senyum tulus.
Sebuah kehidupan, pada remang senja menjelang Ramadhan yang mengetuk pintu kehidupan aku. Didi (bukan nama sebenar) yang dulunya drag queen, kini adalah isteri kepada Ajak (bukan nama sebenar) yang dulunya seorang brader jual apam balik dan kini pemandu teksi di Kuala Lumpur. Sangat manis saat aku lihat Ajak sampai dengan teksi nak jemput Didi balik. Jangan tanya aku bagaimana kehidupan mereka, adakah Didi sepenuhnya wanita dan adakah Ajak berpuas hati dengan layanan isterinya itu..itu persoalan mereka dengan Tuhan. Yang aku lihat, Ramadhan..ada seribu kemungkinan untuk insan yang memahami nikmat diberikan Tuhan di muka bumi ini. Kehidupan, kemanusiaan, menghargai, menghormati dan paling utama..kita tahu takah kehidupan kita pada mata Pencipta.
Salam Ramadhan untuk semua kesayangan yang masih sudi masuk dan mengorbankan masa membaca ilham aku di sini, maaf kalau bahasa aku mencalar naluri kecilmu. Hidup ini singkat...
Nota: Emak, abah dan nenek, dua tiga hari ini saya terlupa menghantar 'hadiah,' untuk kalian. Bila keadaan mengizinkan akan saya 'pos' secepat mungkin ke alamat Tanah Perkuburan Taman Universiti dan Tanah Perkuburan Dusun Nyior.

Saturday, 6 July 2013

Frankfurt dan Amsterdam..

Sampai je KL jam 6.45 pagi  Khamis lalu, masuk dalam teksi nak balik Sg Long, aku cepat-cepat kena 'French Kiss' mende tu..yang dah lama tak kiss..fuhh lega...err ini French Kiss sama inhaler ya..bukan benda lain. Lepas kena dua kali pam, lega. Maka brader teksi pun tanya, kak long ni ada asthma ke? Ya bro..kalo tak, tak de nya saya sesaja nak pam mende tak best tu ke dalam mulut! Yuck..aku tak suka rasanya yang pelik itu. Nampaknya udara di KL masih jerebu. Ya Allah sempena Ramadhan yang akan mengetuk pintu kehidupan kami ini, bersihkalah udara dan segalanya di bawah langitMu!
Selamat sudah aku mengalami perjalanan kira-kira 10,000 kilometre lebih dari KLIA ke Frankfurt Airport (Franport) dan balik juga menerusi laluan sama. Penat usah dikira, tapi berbaloi dengan masa dan perkara lain yang dilalui sepanjang meneroka empat negara kejiranan itu. Aku dan Ros (kami) tiba jam 6.45 pagi di Franport pada 23 Jun dan blogger Khairul Abdullah (KA) sudah menunggu kami bersama isterinya untuk membawa kami balik ke rumahnya sementara berada di Frankfurt. Terima kasih atas budi baik beliau dan isteri menyediakan tempat tinggal selama empat malam kepada kami. Dan seperti yang kita dok baca kat blog beliau yang terer masak tu, soto, kek, semua kami rasa. Danke tuan tanah..kikiki!
Antara bahan-bahan untuk soto yang kami makan di rumah KA..maggi tu tak termasuk dalam hidangan ya. Maggi tu kami bawa dari KL dan rasa ketagih sungguh nak makan maggi perasa kari walaupun tuan tanah dah sediakan menu enak..soto tu pun kami bantai juga sebab semuanya adalah selera Melayu. Dan kek keju tu, perghhh..tetiba teringat kek keju Malaya ekekeke..dah telan separuh, baru teringat nak ambik gambo...:-)
Selepas satu malam dok menginap kat kediaman 'lima bintang' yang sangat selesa itu, kami memulakan perjalanan dengan menaiki keretapi dari central station untuk ke Amsterdam. Tiada perjalanan direct ke Amsterdam, jadi kami menukar train di Rotterdam untuk sampai ke Amsterdam central station. Train delay hampir 15 minit dan pertukaran train menjadi kelam kabut kerana kami pun tak mahir dengan bahasa German ni. Main taram dan tawakal je, lagipun KA kata train depa ni selalunya sharp on the time, sekali bila ada perubahan kami sudah confuse. Alhamdulillah, sampai juga ke Amsterdam selepas hampir enam jam menaiki tren dan merentasi beberapa kawasan ladang hijau.
Kami rasa nak melompat sebab 15 % misi sudah bermula. Sampai di stesen utama Amsterdam, kami terpaksa menunggu lama untuk beli tiket ke Brussel sebab sebelum ni, masa kat rumah KA, kami nak beli tiket online tak boleh sbb nak kena ada nombor pin. Jadi, kami beli di kaunter dan total tiket perjalanan dari Amsterdam ke Brussel dan dari Brussel ke Paris adalah kira-kira 140 euro juga lebih kurang. Yang penting, ada tiket. Dan sampai Amsterdam ni lagi teringat ke nasi lemak sambal bilis. Pasai pa la tekak ni masa kat Sg Long tak mo pulak makan nasi lemak, tapi bila dah jauh ni jenuh menelan ayo liow weii. Kat Ams ni sepatutnya jumpa sorang lagi kawan, Noah Shafie, tapi dia ni pulak pi bercuti ke Mallorca..langsung tak jumpa.
Kami menginap di Hotel Iris yang agak jauh dari bandar, tapi masih ada kenderaan dan mudah untuk ke Amsterdam Central. Setiap hari kami berjalan lebih 5km explore bandar yang ada terusan itu. Cantik tok sah citer la..sejuk dan nyaman..pehhh seb baik asthma mak tak menyerang kak ton. Kami sempat makan mee kari nyonya di Malaysian Nyonya Express di tengah2 bandar Amsterdam. Sedap gilaaaa....maybe sebab cuaca dan persekitaran menyebabkan ia rasa sangat yummy yang melampau..hahaha..baru sehari dua tinggal KL, tekak dan teringat sambal ikan bilis dan sambal belacan..choyyy!
Hotel NH Doelen ini aku dah pernah menginap pada 2007 ketika lawatan ke ibu pejabat Dumex di sini. Ia masih ada dan sama seperti tujuh tahun lepas. Di depan hotel ini ada University Theatre yang berdekatan juga dengan canal. Stylo sungguh tingkap rumah depa ni kan..penuh bunga.
Tak boleh tahan betul menegok bunga-bunga yang macam-macam warna dok ada kat jendela depa ni..kira pukul curi la kan. Mana sempat tu aku tala je cam..lalat kat bawah tu tak sedar kena skodeng.
Hah ni sekor lagi bee tak sedar kena skodeng. Syiok punya pasal dok hisap madu, cam dekat pun ia tak terbang..dan bawah tu mercutanda wajib kalu mai Amsterdam. Tujuh tahun lepas mende ni belum ada..kali ni dah ada, kami sempat berfoya-foya di sini sementara nak tunggu gelap. Belakang tu museum Rembrandt ke hapa ntah..banyak sangat muzium kat Amsterdam ni, tak ingat dah apa ke namanya.
Buah cherry ni je yang mampu kami beli sebab ia murah..kata orang,kalau guna duit euro ni, jangan nak rajin convert ke ringgit Malaysia..kalau convert juga mesti rasa mahal. Jadi kami berbelanja berhemah, semua share dan masa kat Ams ni juga kami makan croissant dan buah je. Tetiba mak rasa berat badan mak menurun setengah kilo..hahaha bangga sudah!
Selepas dua malam di Amsterdam, kami sekali lagi mengejar masa nak ambil train ke Brussel. Bersambung nanti ya...