Friday, 4 October 2013

All sorrows are less with bread..

“All sorrows are less with bread. ”
Miguel de Cervantes Saavedra


Christine send me an sms, asked me if I want to join bread worksyop at B.I.G last Tuesday. Without hesitate, I replied YES! Cooking session is always my best therapeutic for me. Playing dough, flour, butter etc..awhh that was great session.

Masa agak singkat tapi Shila sempat ajar empat jenis roti..antaranya focaccia. Yayy!!! hari tu belajar dengan Rachel Allen, hari ni pulak dengan Shiela. Lain cikgu lain caranya, yang penting..gua suka roti cool ini yang juga boleh digunakan sebagai kulit pizza..

Belajar membuat roti sama seperti belajar memahami seorang manusia, kena tahu membaca retorik mereka, terlebih uli pun tak bagus, terkurang uli pun tak cantik juga...begitu juga pemikiran manusia..kena pandai menaakul..

Ahh tak mau cakap banyak..

23 comments:

  1. Ooo... manusia ni kalau terlebih uli pun tak bagus ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah2.

      nk kena hempuk dgn penguli roti nih..



      .

      Delete
    2. aku tanya dengan penuh inesen la...

      Delete
    3. banyakla ko punya inesen...!

      Delete
    4. tasekM
      Tas ko tolong hempuk dia, nanti akak tambah hempuk..kehkehkeh!

      Delete
    5. Sepa
      meh kita hempuk budak yg rasa dia inesen tu kekeke

      Delete
  2. Happy je tgk akak belajar bt roti ni. Teringin nak belaja gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faraherda
      sekarang akak dah ada sedikit masa nak p belajar masak Fara..bolehlah buat untuk makan sendiri..

      Delete
  3. i wish laa kalau i ada keinginan untuk belajar semua tu... sebab tukang ajar is available all the time..my mum and my sis tapi what to do..i is pemalas lipas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net,
      kalau minat semua benda boleh buat..kalau tak minat tak leh kata apa la kak gayah oii..hihi

      Delete
  4. Assalamualaikum LW,
    Mmg lama dah memendam rasa nak belajar.. cuma "kurang kerajinan".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sham
      Waalaikumsalam, tunggu rajin mai naaa...then terus p belajar,,hihi

      Delete
  5. Kak LW, kalo focaccia, saya suka guna resipi chef anna olson. ringkas je tp best. rachel allen pun resipi dia nampak simple gak tp tak pernah cuba lg. best kan meroti. saya lo ni dah tak beli dah roti kat kedai. buat sendiri je. jimat la sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti
      Ada banyak resipi focaccia ni..akak belajar mana yang sempat. macam buat roti juga..kena latih tubi kan..

      Delete
  6. To some people (like me), baking n cooking can be a good theraphy or a quick getaway from stressful life besides shopping.oppss! :)

    LW dear..When the going gets tough, the tough get going. *wink*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza dear
      yerp sis..as for me I hv 5 'ing' things that I wanna do always..writing, cooking, travelling, dreaming and painting..life goes on..:)

      Delete
  7. Bestnya kalau I dapat peluang belajar meroti ni..but now bz teramat..LW..mai la dtg umah..cuti2 raya haji ni nak wat makan2 birthday aurora..ajak net jugak..stay umah dua tiga hari..lama tak borak2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zu, nanti I n Net p sana, kita buat roti sesame nak..waaa birthday Aurora ke? bestnya kalau kami dapat p. Net jom kita backpack ke sana lagi nak?

      Delete
  8. Replies
    1. Uncle
      Nanti ada masa I singgah sana ya..nak breakfast nasi lemak uncle and tuan syeikh anwar..heeee

      Delete
  9. jeles tahap gunung tahan dapat ngaji buat roti...!!! takpe takpe nnti jumpa tolong buat sedozen ya...

    ReplyDelete
  10. m.u.l.a.n

    I jeles tahap petala langit sebab u travel sakan...ahahaha nanti kita reroger naa..

    ReplyDelete