Tuesday, 3 September 2013

Masak lemak pucuk paku!

Too little time but too much work..or should I say the job have been overloaded, high wired with backbone problem etc etc. Arghh I desperately want to ask HIM if i could have just one more hour so we could have 25 hrs per day but unfortunately..obviously I had failed to manage my time well. Lots of work need to be settled before I move to another phase of my life. That's the fact of life, just like a river flow..that never turn back and what i need to do now is straight heading up and never ever looking back. Yes, I truly wish for that. Every single minute is too precious, I've missed reading all notes from a blogger's friend. Perhaps you assuming that I had abandoned this space. Nope, I am be able to stand still going through every single day just to see the glimpse each of you and how disappointed for not even read properly. I really want to write as usual, membebel and menceceh and share all my stories, doesn't matter if you enjoy reading it. I don't bother because I could only write within my own capacity and not to please other people. So pardon me..
Last week, someone text me..(the kesayangan paling tak sayang..kehkehkeh)
"LW, apsal tarak hupdet itu blog?"
"Nape? U baca ke?"
"Yer, dats y im asking  you to update, at least i know you my secret admire still alive!'
"Cehhh..cehh..just that?"
"Yer lah, habes tu u nak apa?"
"Kata secret admire, tak de pong nak calling calling i.."
"Ala, we already had MoU kan..no calling calling but i follow you at blog and u follow me at Instagram.."
"Ehh sesuka hati i lah..no force force heh.."
"Ok sayang, last wish..update blog and cook for me..sayur lemak pucuk paku, letak udang tau!"
Sepatutnya udang ini diletakkan bersekali dalam pucuk paku, tapi aku dah lupa nak campur, gi masak asing-asing..poyo betul rasa..tapi tak pe, otak magic kan, kita campur je dalam tupperware masa nak tapau..jadilah lauk yang direquest itu.
Ikan lampam (ehh sorry tak pasti lampan ke loma) ala pekasam, ribut petir dan hujan ribut pun saya tak peduli kala menikmati menu marhaen ini tapi perasaan kala memakan menu ini adalah awesome sangat!

Ok and last weekend was my lazy day but i need to cook, obviously not because of his wishes but im hungry and tempting gila nak makan sayur lemak pucuk paku, makan kat kedai tak de puasnya kan..dua tiga lai je daun pucuk paku dalam pinggan, bila tanya cashier, RM7..tak ke mengaum harga, dah tu bukan kena dengan taste..might as well, gua masak sendiri. Lagi kaw..then pada lewat petang hujung minggu, dia datang untuk ambil masak lemak itu. Alhamdulillah, gua masak dengan penuh kasih sayang, dia datang ambik pun dengan penuh kasih sayang juga. Satu saja yang saya mohon, doakan kesihatan saya dalam keadaan baik, saya mahu hidup lama..untuk melihat keindahan yang Allah cipta, untuk saya lebih menghargai apa yang ada di sekeliling saya, termasuk anda, dan siapa saja yang menganggap saya adalah sahabat anda...

Nota: terima kasih doa, doa yang tulus, sangat bernilai pada saya..berapalah sangat harga semangkuk sayur lemak pucuk paku itu berbanding doa yang tulus, yang saya mahu adalah doa dan kekuatan..terima kasih sahabat!

13 comments:

  1. adoiiii...abang bro rasa nak request ni dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. abg bro
      mwahahaha..ni time rajin..sekali setahun..lepas tu mood masak ke laut sudehhh..

      Delete
  2. sy pun tertunggu2 apdet akak
    rasanya citer travel tu ari pun belum abis kan?
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa
      akak pun banyak nak menulis tapi ada je halangan, terutama akhir2 ni, workload macam tak de masa langsung untuk diri sendiri..

      Delete
  3. akhirnya...akhirnyaaaa...terhupdate jugak...

    kalau kat kedai, bukan masak lemak pucuk paku tapi masak lemak batang paku...hahahaha...

    i suka lauk last tu..pekasam...perghhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net
      ahahaha ya betol tu masak lemak batang paku..sampai sudah tak hancur batang paku tu kan..

      Delete
    2. kak net..sy baru kontek kawan kat perak
      kg asal en suami
      sbb raya tu hari suami beli ikan pekasam
      sedap gila..potong cili dan bawang
      sy igt nak suh org tu pos kat saya
      hahaha

      Delete
  4. Replies
    1. Sepa
      bulan 12 ni bolehlah try menu ni, nanti akak masak untuk ko yek..hihi

      Delete
  5. aaaaa..rindunya masakan LW..paling tak tahan tengok ikan pekasam goreng tu..jangan malas malasan update blognya..walau sudah tidak sering berSMS lagi..rindu lor sama cerita-cerita 'cinta' yang tidak pernah bermusim itu..all de best sys..CHAIYOK!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana..
      musim cinta ni, cintakan bantal busuk sayer..ahahaha

      Delete
  6. Assalamualaikum dik,
    Lama dah tak menziarah ke sini..
    Sekali masuk.. salah channel lagi.. hat yg "ikan" tu yg x menahan..
    Bertabah la wahai mata, hati & perut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak Sham
      Allah rindunya nak melawat semua blog termasuk blog kak sham..la ni baru sempat nak jenguk blog sendiri yang dah berkulat..hihi

      Delete