Tuesday, 20 August 2013

Brussel ke Paris...

Lama sungguh tak masuk sini, debu merata-rata, password pun hampir lupa. Ramadhan sudah berlalu, bak kata Maher Zain, Ramadhan usah pergi..ya..kalau boleh merayu begitu kepada Ramadhan, aku pun nak merayu juga kepada Ramadhan. Banyak yang disenangi ketika Ramadhan, namun banyak juga yang menyentap hati sehingga luka. Luka bukan sebab bulan yang sentiasa dinanti ini, tapu luka oleh sebab keangkuhan individu yang berasakan mereka adalah besar!
Ok, epik bajet ciput gua masih berlapuk dalam handphone. Pic pun sudah naik kelabu. Brussel sudah habis dijelajah dan dari Brussel, aku dan Ros bergerak ke Paris. Waaa nak ke Paris? Konon kota cinta kata depa ni, tapi bila sampai dan jejak jalan tar di Paris, ok Paris macam Pasir Mas...tanah tumpah kelahiran gua! Adehhh kami turun naik train nak sampai ke Paris, bila masuk ke hotel yang namanya Stanislas tu, kechewa hati mak okeh sebab kena menginap di bilik yg letaknya di aras 3 dan tak ada lif! Arghhh penat memanjat dan receptionistnya pula langsung tak nak cakap BI. Nak juga cakap bahasa Perancis.
Paris is a normal city like other city. saya tak tau kenapa people keep exagerate that Paris is city of love, lomentik city etc.. yes Paris is city that never sleep but Paris is not as good as i was inform bef. Anyway, the beauty is in the eyes of the beholder. Aku rasa Paris sebiji macam Pasir Mas. Mungkin sebab aku pi dengan Cik Rose, kalau pi dengan Christian Bale, Ken Watanabe atau Leonardo de Caprio, mungkin romantik kannn..dengkis betul aku dengan Paris. Atau mungkin juga sebab dok situ satu malam jer, tak sempat nak fefeeling over.
Jadinya, tiada peristiwa menarik berlaku. Macam biasa, kami struggle mengejar train untuk melawat tiga lokasi wajib di Paris. Museum de Louvre, Arc de Triomphe dan menara Eiffel. Bab menara ni aku rasa paling tak suka sebab ada banyak penjual cenderahati tahap berani gila sampai sanggup membontoti kami sampai ke menara semata-mata nak jual menara besi tu. Huhu serius suspen!
Dan paling sadis bila kami tak jumpa kedai kebab...kelaparan kah? Ohh tidak, sebab stok maggi berleluasa dalam beg sandang aku dan Rose.Cukup makan sehh. Jadi sampai ke bilik je kami bersihkan diri dan mula kenduri maggi dan air milo. Perghhh heaven gila rasa sebab korang bayangkan, cuaca kat luar sejuk, kami buka tingkap sket sebab alasan nak rasa cool  (cool la sangat huhhh) dan sambil tu makan maggi perasa kari..hellemekkk terus rasa macam dok di dapur windsor sambil leisure2..hmm sevenarnya sudah rindu sama gua punya dapur comel!
 Lorong belakang nak balik ke hotel gua..ehh walaupun lorong belakang, ia selamat ya..
"LW, lain kali kita datang kita dok hotel lain..hotel ni choy!"
"Cukup la dengan bajet ciput kita Cik Rose oii.."
"A ahh ye dak..eh len kali sama ada datang dengan suami, atau dengan awak, kita mesti cari hotel yang lebih selesa.."
"Baiklah...wahahaha..bla bla bla.."
Zzzzzz...kami tidur lena lepas pekena maggi kari, milo panas dan cuaca sejuk sepoi-sepoi bahasa masuk melalui tingkap bercurtain renda Perancis...ciss mewah kemainnn..curtain pun pakai renda Perancis!
  Ooopocot makkngko...kunci bilik sikitpunya beso tapi biliknya cihput..
Haaa macam bilik pengantin je langsir, renda Perancis habess..kalo dapat kat designer kita, harus jadi baju kahwin paling prestige tapi depa ni buat langsir je nak...sob sob..sedih mak tengok sebab kalau kat KL: ni sket nyer mahal fabrik ni..
 Tangga pusing, fenen kepala i tiap kali turun naik bilik...
 Lokasi wajib lawat katanyer...kalau datang Paris, wajib tau! Wajibbb! lawat tempat ni..
 Sanggup korner baring sebab nak ambik gambo makwenyer...macam-macam ada..

21 comments:

  1. LAMANYA NAK TGGU SMABUNGAN ;)
    MESTI DAH TAKDE MOOD NAK BERCERITA YE
    BILA KITA NAK BERAYA NI KAK ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa
      Ya betul, rasanya nak dekat sebulan baru ada masa nak sambung. Bulan puasa hari tu setiap hari balik lambat, tak sempat nak karang ayat hehe..'
      Irfa nak datang roger je bila2 ya..:)

      Delete
  2. lomentik? paris? kami hampir kena seluk poket.. org sombong.. bandar kotor.. busuk pon ya.. tang mana lomentik pon tak tau la.. dlm big shopping malls kot.. nasib tak duduk kota paris.. duduk pinggir bandar lagi best, tak serabut, takde sesak.. rm150 je bilik kami for 4..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak mai raya sini LW...?? mai la..

      Delete
    2. m.u.l.a.n
      tu la pasal, tak dak lomentik ooo..letih ada..tu pun visit menara sekejap jer sebab masa tu Paris asyik hujan..i p jenguk sat lepas tu balik..

      Delete
  3. french lace kat jakel ..yang lembut tu reganya RM300 semeter... mampu??? i tak mampu beli 3 meter..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net,
      i pun tak mampu, setakat pandang je lah, tapi kain langsir tu lembut betul..

      Delete
  4. kunci besar gedabak sebab tak nak kita hilangkan kut...

    teringat aku makan nasi goreng Cina kat sana... tapi bukan ketulan karot, ketulan daging merah pink... huh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niza.Arif
      mwahahaha lepas tu apa reaksi ko weii lepas nampak ketulan daging pink tu? aduhh tu yg risau kan...

      Delete
    2. aku tolak ke tepi je...
      nasi tu aku makan... kakaka

      Delete
    3. hahaha....tak per.. ketika darurat adalah dibenarkan...

      Delete
  5. finally ada kesinambungannya juga nih..koq lama banget sih..apa lagi JK..hehehe..nice photos lor..terus cekal ya sys..muahhhhss..~nana the lost bubbles~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana
      baru ada mood lepas makan rendang supermak kat kg pandan tu..ehh naper kita tak leh masuk blog nana ya?

      Delete
    2. almaklum budak baru belajar sys..main hentam cromo la hang pun..tak pa nanti kami check setting kami k..muahhhhhhhhssss~nana the lost bubbles~

      Delete
    3. yer nana, kita nak komen tapi tak buleh..

      Delete
  6. Eh LW, betul kan.. selalu pun su pun rasa gitu, pegi tempt yg orang duk sebut2 hebat, tp bila pegi cam 'eh, tak der haper2 pun..'. Hahaha... well maybe LW betul, kena gi ngan pakwe ker, husband ker, baru 'feel' tu mai kot. hahaha...

    Laa.. LW org pasir mas ruper. Baru tau..

    Eh... Salam Aidilfitri yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su
      Ya betul..pasir mas. ntah la gitu lah yg saya rasa..maybe sebab penghayatan saya bukan pada benda feeling2 tapi pada struktur kerangka besi yang direka oleh gauguin tu..kagum sangat sbb ideanya yang hebat..

      salam aidilfitri su, bila nak mai KL?

      Delete
  7. Kesimpulan yang saya dapat:-
    1. Paris memanglah tidak seperti yang digambarkan namun harus dilawati.
    2. LW adalah penggemar Megi
    3. Dan LW memang hantu megi
    4. Dia balik rumah saya pun dia akan makan megi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      Mwahahaha yay tau tak pe...
      Tapi itu adalah pandangan peribadi saya dan ia memang destinasi menarik utk dilawati sebab senibina, pada orang lain mungkin paris adalah city yg sangat romantik, pada saya ia sama macam bandaraya lain yg ada daya tarikan pelancongan.

      Delete
  8. hebat.....kalau macam tu LIYAS tak main la yea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle
      Liyas tak main sebab mahal..kehkehkeh

      Delete