Sunday, 9 June 2013

Tukang masak Queen Elizabeth?

Im not beef lover but sometime I do take it once a while to fullfill my passion towards food. If u ask me what is my fav food, currently I like mushroom and any soup such as taufu soup, glass noodle soup, chicken soup and of course mushroom  soup. Btw, if you looking for power soup, pls visit mamak stall at Jalan Doraisamy near Campbell Complex close to Kg Bharu. Their soup is absolutely marvellous tell yaa...

What about beef? Meetball soup? Yes but I wanna share my experience during cooking workshop at Ben Grocer in Publika Solaris yesterday. The class was conducted by a chef who has an experience cooked for Queen Elizabeth, the British Queen. Yeahh proud of him and im more lucky because he likes to share some tips about beef with us.

Before that, beef is not the first things in my food list and if we refer to food pyramid, beef fall to third place so that we know we should reduce to consume beef in our menu. But up to you fella because our cita rasa is different.
Chef gave us some tips: if you wanna buy meat, pls choose the one that 20% of it is fat. It was suggested if you want to prepare steak. When u deep fried the meat, fatty melted and blend with juicy and yet the flavour of meat is there..another tips is the beef not so dry when u served it in a plate with another dishes like vege etc.
Can you see a broccoli? That was broccolini, a small size broccoli and the taste is quite good as well as the tomato cherry..lovely taste..sweet! And the asparagus and zucchini, all was great vege and high fiber. The yellow zucchini was like labu ayor..sebiji macam rasa labu ayor kome...
Messy was all around..masak la sangat. When he came to check my task, he asked me to try the beef in a frying pan..it was 'rare' and soft..macam 40% masak saja and finally I decided to fry till 'well done'..honestly..it was yummylicous because its my effort..tak peduli orang kata apa..gua masak gua makan.
Some more tips about beef: Kalau beli daging kat market, jangan basuh sebab kata chef daging itu sudah dibersihkan sebelum dipack dan dipasarkan. Kalau basuh, daging akan lebih cepat rosak dan hilang jusnya. Aku dah biasa basuh, kalau tak basuh ni rasa macam tak puas hati..tapi kalau tgk pakcik pakcik butcher kat kg, depa memang tak basuh lepas lapah, terus wrap dengan kertas, bila nak masak baru basuh..mungkin maksud chef tu adalah untuk daging yg dijual di market yg dah elok packagingnya, kalau beli yg dilapah tu eloklah kita basuh kan..
L-R: Ben Stewart, Chef Jasman dan Marian Stewart. Depa ni adik beradik..yang paling kiri tu adalah anak Mak Yam..kasi can tayang muka kali ni..hahah!

25 comments:

  1. Yg paling penting muka anak Mak Yam tu, dapat jugak tengok akhirnya, yeahhh!

    Adoyai tengok gambaq makanan malam2 nih.. *kunyah kacang sambil raba2 skrin komputer*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,
      kunyah kacang sambil raba skrin komputer takpa, tapi make sure ayaq lioq tak menitik atas keyboard naa...kikiki. Comellah kakak!

      Delete
  2. menjadi-jadi masakannya ya... hmmm queen's chef ya... hmmm anak mak yam niii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cekem Mirza
      Alahh i saja jer nak hover hover dengan u, kasi u jeles sket. Eh hari ni amacam? Boleh jumpa? Kita lepak itu Chawan ka...Plan B ka..roger naa!

      Delete
  3. Nanti anak mak yam singgah sini, macam2 anak pak lah nak order tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      Err sebelum anak Pak Lah order, bagi anak Mak Yam order dulu naaa..ahahaha!

      Delete
    2. Anak Pak Lah bila lagi nak tayang muka??

      Delete
    3. Kak Sham
      haa tu la dianya kan..kita tunggu anak Pak Lah tayang muka..

      Delete
  4. bercerita pasal meatball, semalam petang kita orang beli meatballs kat Uncle Burn... Burger Bakar kat Seksyen 7, S.Alam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. meatball burger bakar abg burn sedappp!!

      Delete
    2. Nizam.Ariff / Kay
      yer sedap kan, hari tu kita pi sana..
      meatball abg burn pun sedap..
      len kali tak payah makan IKEA punya.

      Delete
  5. Hah! Akhirnya kak...dpt gak tatap wajah akak tu...hehehehe. Tp dr pic tu kan kak, nmpk mcm susut sikitlah kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. faraherda
      susut ke farah..ehh tak laa....lagi tambun aa ..haha

      Delete
  6. kak, smlm akak masuk nona kan? kira kompem la sbb entry yg ni akak tak padamkan bijik mata akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay
      ya..tapi akak terlepas tengok sebab lupa dok sibuk buat keje lain...iskk rugi..

      Delete
  7. Replies
    1. Irfa
      a ahh ada sebab juga..nanti akak buat entry.

      Delete
  8. Weewit.... tahniah. :)

    Aku nampak tomato yang aku tak suka. hehehe

    ~reenapple~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ReenApple
      sedap tau tohmeto teww..rugi ngko

      Delete
  9. Yeay.. Tuan Rumah dah tayang muka.
    Nnt kalau pi dating takda la salah orang pulak.

    P/s;
    Sungguh ku tak menahan.. kami makan sup petola jer ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sham
      tuan rumah tayang muka, sebab sahut cabaran kesayangan ekekek kekwat kan alasan ni..

      ala saya pun makan gitu sekali setawhun jerr...haha

      Delete
  10. hai anak mak yam...ooohhh tu rupanya anak mak yam... heehehe
    i dah pegi makan sup kat jalan doraisamy tu tapi tengah2 makan ternampak tikus besar lengan melintas laju..uwaaaaaa..terus sentap nak makan sup tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenet Penne
      ya inilah anak mak yam...(bukan mak hayam tau) hahaha
      sedap kan sup dia, dulu aku selalu pi makan dengan KA, lepas tu dah duduk asing-asing tak de lagi gi lepak situ..makan sup buat sendiri je la gayanya...

      Delete
  11. Ha ah kan... kalu mat saleh ni, macam la pulak pesen masak daging, rare la, well done la... baru tgk kat masterchef celebrity last monday tu. hehe...

    Kalau kt rumh, mak masak aper2 pun, memg lama la.. sbb takut tak masak! Pdhal kalu sayur2 tu, masak sgt tk sedap.. kan.

    ReplyDelete
  12. ya su..rasa macam tak leh nak ikut bila dia kata jangan basuh daging lama-lama..sebab kita dah besa basuh sampai puas hati kan...

    ReplyDelete