Thursday, 28 March 2013

Selera harimau..

Caya dak semua ini adalah mengambil masa 30 minit saja untuk disediakan. Selera harimau yang tiba-tiba datang secara mendadak setelah seharian berhempas pulas di kilang kertas..aku pun tak tahu macam mana selera ini boleh timbul. Gamaknya kalau ada mangsa di hadapan maunya aku terkam dan kekah hingga hancur..macam harimau menerkam mangsa..isk!
Apa-apa hal, makanan mesti berwarna warni walaupun perut bukan tahu membezakan warna yang masuk tapi ia bijak menaakul zat dan vitamin yang masuk. Maka kuning adalah sangat dialu-alukan kerana kekayaan vitamin yang dimiliki dan hijau juga tidak kurang hebat kerana kerangupannya...kedua-duanya adalah bangsa capsicum atau lada benggala...
Spaghetti san remo yang dicelur selama enam minit saja, letak satu sudu garam dan biarkan ia masak pada tahap el-dente. Jangan terlebih masak nanti ia gebu gebas dan spaghetti anda akan choyy sebab terlalu kembang. Jadi..watch out dengan tempoh masa anda mencelur spaghetti ini...
Ayam marinate yang sudah siap, dibeli di kedai cap Juseko tepi rumah. Kalau tak silap aku ayam ini adalah jenama Mexico..separa masak. Jadi bila craving menggila aku cuma campak dalam toaster dan biarkan ia bersauna selama sepuluh minit. Perfecto! Yummy! And so on... :) Ayam sauna, lemak tarakkkk!
Ahah...the real el-dente spaghetti, saute with olive oil and let it be cool before u mix with others..no salt at all..la ni target kalau masak langsung tak mo letak garam, sebab dah nak berdekad-dekad dok makan garam..so tiba masanya kita kata NO kepada garam..
Tadaaa..selera harimau pada jam 10 malam, sambil makan sambil mengetext blogger buddy...gigih aku nak putar spaghetti itewww supaya jadi tiga bukit kecil dalam pinggan, susun sosej chicken mushroom yang sudah sedia ada dalam peti es, o ya make sure ia dah direbus, nyah kuman yer..jangan ikut sangat selera harimau gua, nanti hari-hari mau ekekekek!
Yang bulat-bulat hitam itu ialah seedless pickel black olive..hmm sedap juga makan olive jeruk ni..try naa...kalau tak try tak tau. Aku first time makan olive jeruk dengan ayam goreng ni masa ada jemputan makan kat One World beberapa tahun lalu...sampai la ni teringat2 kesedapannya dan sejak itu, stok olive jeruk mesti ada dalam gobok sejuk...yg hijau pun sedap juga...
Sengaja difokus dekat-dekat supaya uollss terkecur liur..percayalah spaghetti instant ini sangat sedap pada tekak gua..selera kita pun macam kita menilai kecantikan orang juga..delicious is in the eyes of the beholder..molehh takk gitewww?? Muehehe...
O yer..grated carrot tu..kononnya beli carrot bebanyak sebab nak buat carrot cake tapi lain pula jadinya...carrot cake ke mana, carrot susu ke mana, yang ada ialah spaghetti carrot...itu mineral water kena minum banyak-banyak aaa..nak cantik le katakan...supaya kalau ada sapa-sapa tanya kenapa kulit ahkak cantik, apa rahsiye..nanti ahkak boleh kata minum air putih banyak-banyak..hehe gaya retis punya statement kannnn...
Inilah selera harimau yang dikatakan itu..kebetulan di kilang ada orang bagi hamper, ada kek cekelat, ada oreo, ada snickers dan ada susu kotak..ehh susu kotak? A ahh suka panggil susu ni susu kotak..bukan susu cap gantung..heee...jadi u all jangan sekali-kali memiliki selera harimau macam gua ni..bahayer...ini adalah craving tahap harimau bintang pada jam hampir tengah malam sebenarnya..
Tadaaaa...jap lagi kosong la pinggan itu..sesungguhnya ini adalah saat yang sangat aku nanti-nantikan. Menikmati setiap butir makanan yang masuk ke dalam mulut, mengunyah perlahan dan cuba mentafsir setiap jelira rasa yang tercetus dalam mulut..ada manis, kelat, pahit, masin, lemak, tawar, pedas, panas dan sedap...dan malam yang berlalu menutup tirai hidup seorang aku...hanya kita yang tahu apa yang kita inginkan dalam hidup yang singkat ini.. 

Ya Allah, aku bersyukur dengan nikmat hidup yang kau berikan pada kehidupan yang sementara ini, ampunilah dosa-dosaku..hanya kepadaMu tempat aku bermohon..

25 comments:

  1. Salam LW,
    wah sekali tayang food..bkn main lg..bila kita nak makan2 lg :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. blu4sky
      alamak bukan tayang tapi nak share selera makan I yg tak menentu, kadang2 mengaum macam rimau kadang-kadang langsung tak leh makan tapi badan tak juga susut, acane tewww...hikhikhik.

      bila nak mai, roger aaa..tapi sampai mei ni kilang kertas tak kasi cuti, agak kelam kabut sket..

      Delete
  2. Kejam betoi la heh dok tayang makanan sedap2 masa orang tengah lapaq hau2 nih.. *kunyah jari*

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas
      owhh tidak!!! kejamkah sayer kerana menayang sepinggan spaghetti tawar ni..kikiki..meh makan kak..

      Delete
  3. Ehem..selera harimau rupanya dia eh? Hebat..hebat.. :)

    ohmyeyes! tengok chocolate bars tu alluring sungguh rasa hatikiewww..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza
      dear, I punya selera rimau ni sekali sekala jer..selalunya selera marhaen jer..hik..

      tu biskut oreo dok ada enam keeping dalam peket kecik tu I sekali zass jer sebab craving punya pasal..lepas tu menyesal..huhu

      Delete
  4. OH! Silap masuk la. ku berpuasa hr ini. patut lps berbuka br masuk blog akak ni. huhuhu...napok susu kotok pon jelira sudah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti
      kalau time lapar mende simple pun Nampak jelira tau tapi jangan tiru akak, bahaya makan cenggini..tak elok dik..

      Delete
  5. Okeh... you buat I tergoda terutama dengan susu dan snicker tu dan juga spageti dan ayam . Erkkk... in conclusion, semua la. Hek hehk hej. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. reenapple
      heee tergoda kah? apa kata p beli susu dan snicker tu then makan cepat2...:)

      Delete
  6. serius nampak sedap dan terliur... oh, saya juga sedang belajar menikmati setiap makanan di depan mata, supaya tiada pembaziran. saya rasa selama ini saya suka membazirkan makanan, dan selalu jeles tgk org boleh makan sehingga licin pinggan. now, tgh belajar.. menikmati rezeki dlm erti kata sebenr. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,
      saya memang suka menikmati makanan sebaik mungkin, saya boleh ada di meja makan lama dan duduk saja semata-mata nak menikmati rasa yang ada dalam setiap makanan kalau saya kena buat food review. sebab tu ramai chef suka tengok saya makan sebab depa kata saya tahu menghargai makanan..depa tak tau betapa saya sangat menyesal selepas makan kerana melebihi had..ini masalah social saya..kalau makan tu memang heaven tapi lepas tu mengucap sakan...

      Delete
  7. Tak pe..
    Kali ni, time dia..
    Esok lusa tulak.. kita tayang-tayang lagi.
    Memang menarik gambar-gambar yg ditayang di sini.. jadi pencetus jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sham
      ala menu kak sham tu sentiasa buat saya telah air liur dan teringat masakan arwah mak saya..huhu

      Delete
  8. yang serbuk tu serbuk kopi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      ceitt mana der serbuk kopi...serbuk racun jer..ehh bukan serbuk cili daaa...ahahaha

      Delete
  9. Hohohoho hias mcm chef tu...aik lambat nau time makannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah zaitun jeruk rasa apa eh

      Delete
    2. Telor Power
      a ahh lambat makan, tu pasal jadi selera rimau..buah zaitun tu rasa kelat dan masin serta lemak sket..try la bro gerenti sukanya...

      Delete
    3. mmg kena cuba gak ni, khasiat buat zaitun pun boleh tahan juga hebatnya

      Delete
  10. pickle olive memang best...dulu i termakan yang dijeruk dgn rum..erkkk..halal laa kan sebab dah abis makan baru perasan.. he he he..cuba kalu lada benggala tu ditaruk sos thousand island..perghhh perghh..

    -net-
    malas nak log in...he he he

    ReplyDelete
  11. yummy...rjinnye akk masak tgh tgh mlm...rietta tgh tgh mlm...pling hebat pown...bancuh susu plus nestum...tdo....

    ReplyDelete
  12. haaaiiipppp... awat tak ajak rimau pantai timor ni menjamu sehelera jugaks..???

    ReplyDelete
  13. ladywindsor,
    sila gantikan periuk rebus spaghetti tu

    ReplyDelete
  14. salam singgah
    rajin masak larut malam ya..sedapnya nampak..

    ReplyDelete