Wednesday, 20 February 2013

Tak cukup kasih sayang...??

Kali pertama beli henpon..jenis Nokia. Aku tak ingat apa model tapi yg jenis macam botol air empat segi..seketul jer. Masa tu tahun 96. Suka gila first time beli henpon. Macam jakun pun ada sebab henpon masa tu adalah barang mewah. Lepas guna model yg macam botol air tu, aku beli nokia 3310...sempat bertekak dengan roomate pasal HP. Dia kata hp org kaya2 jer boleh pakai, aku kata mana der,..hp is domestik punya keperluan. Org tak kaya pun boleh beli beb..kami tak bercakap seminggu pasal hp..budusss jer masa tu.

Lepas Nokia 3310 rosak..sebab aku ni kononnya baik, bagi pinjam pada kawan dan kawan tu pulak pergi PD, katanya lupa hp dalam kocek...terus kena air masin dan rosak..dah lah tak ganti..senyap macam tu jer..hangen la aku..penyudahnya phone tu terbarai aku lempar dinding. Ini orang kata marahkan nyamuk, kelambu kena bakar. Kalau boleh lempar yg pinjam hp tu, nak je aku hempas dia kat dinding tapi aku waras lagi walaupun bila tengok dia aku rasa nak telan...

Aku beli satu lagi hp Nokia juga sebab fikiran aku dah set Nokia tahan lama. Yg rosak tu bukan sbb teknikal problem tapi sebab kecuaian pengguna kan...ok yg ketiga ni tahan lama..sampai dua kali tukar bateri, pun masih ok..tapi tak lama juga sebab adik aku kata, Motorolla pun best. Jadi oleh sebab aku ni jenis buta gajet, aku pun rembat Motorolla satu disamping masih guna Nokia itu...

Lepas tu beli satu lagu, jenama apa ntah..cap ayam..guna untuk berfoya-foya..hehh berfoya-foya la sangat kan. Sambil tu masih guna Motorolla dan Nokia juga. Kami kat opis ni memang paling kurang dua hp ada. Satu untuk client dan satu lagi untuk family..yg ketiga tu..ehem ehem...untuk mata air...gila! Depa kata memang pekerja kilang kertas ada banyak hp, im not then only one okeh...

Dalam pada tu blackberry muncul dan sapa-sapa yg tak guna blackberry kira macam ketinggalan zaman...aku masih sayang dengan Nokia 3310 dan depa pun asyik la dok perli..
"Kak, saya rasa kan..akak x boleh join geng kita la.." Kata Nisa pada aku masa kami dok bergebang kat kafe.
"Eh nape pulak..akak pun manusia cam korang la eh..." Kata aku.
"Kak, akak perasan tak..."
"Mende?"
"Ni ha..kami malu a ada alu lesung atas meja makan ni..." katanya sambil senyum nakal kenyit-kenyit mata..
"Ooo ya akak lupa lu geng mafia blackberry yer..ciss cisss kekwat dengan akak..."
"Haaa tau pun akak...kehkehkeh. Ala kak out of date la kak Cik Norkia tu,...apa kelassss kak. Jom beli blek berrr kak.." Diikuti ketawa terkekeh-kehkeh dak Zul, Suz etc..
"Eeh hello...laki akak jatuh cinta dengan akak melalui phone cabuk ni la ko tau tak dik non?"
"Ahh ada i kesah kak...yg penting kalau phone akak bunyi, baik jawab bawah meja, bunyi tak canggih langsung..whahahaha" Kata Nisa lagi.

Nisa ini adalah antara klik aku yg paling funny dan slumberock.. Kalau duduk dengan dia ketawa memanjang dibuatnya sebab dia adalah homosapien yg sangat cool. slumber dan spontaneous. I like..

Puas kena mengata, aku masih bertahan dengan Cik Norkia sehinggalah pertengahan 2011, ketika itu arwah mak masih ada dan agak uzur. Jadi aku beli telefon baru in case kalau ada emergency, tak lah terkulat-kulat nak berhubung dgn adik beradik. Tapi Cik Norkia i masih ok sebenarnya cuma bateri jer loklak...

Tak semena-mena aku terpetik buah beri hitam di sebuah kebun bernama The Mines...puas bertekak dengan towkey kebun, buah itu dibeli dengan harga RM2000++ termasuk dengan gajet lain..jadi hati sudah senang sebab aku sudah ada buah beri hitam yg racunnya sangat mengasyikkan.

Pagi semalam, masa nak turun tangga ke bawah, dan nak ambil kunci rumah pada jam 7 pagi nak kuar pi keje..belekberi mak sudah terjatuh atas karpet..langsung pengsan dan koma..dah dua hari mak terputus talian hayat dengan dunia luar...tetiba juga mak rasa tak cukup kasih sayang dari anak-anak ikan mak...wakakaka! Ada tak sapa-sapa nak bagi hadiah tepon, walaupun tepon cap ayam..mak tak kesah nak...sob sob! Bukan mak tak cukup duit nak beli...tapi mak rasa sayang nak kuarkan duit..mak tunggu anak-anak mak belikan..sob sob!  Poyo kan...Proud On Your Own k!

53 comments:

  1. hahaha..tragis bunyiknya kak.. sy punye fon ni pun selalu hang.. nk beli lain sayang noooo nk kuarkn duit even seposen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tina,
      memang tragis...jatuhnya rendah jer tetiba terus kong...sakitnya hati...time kritikal ni lah dia nak buat hal rosak itu ini..

      Delete
  2. ayoooooooooo no wonderlah stevie wonder buta....
    i hantar sms diam jer...pastu terteka2 gamaknya cik hp u rosak kot.... dan sekarang yeah terbukti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. NenetPenne,
      memang rosak..i dah senak-senak perut dah ni dok jawab email sebab semua kengkawan tanya apasal off phone..

      Delete
  3. kak, jgn bimbang. berebut2 nanti anak ikan nak tlg belikan. saya mula2 beli hp guna sony ericsson. pastu motorola. pastu nokia. skrg samsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti
      masalahnya no phone anak ikan semua dalam phone tu, langsung tak leh buka dan nak tengok nombor pun tak leh juga..huhu!

      Delete
    2. ok aloh la...huhu jugak!!

      Delete
    3. Siti,
      tok leh wat gapo satu laa..uhh nasib!

      Delete
  4. sy pun ada 2hp
    stu opis bagi jenama norkiah
    stu sendiri punya jenama-songsang (samsung)
    tp bukan selalu bunyi pun..kalau duk umah mmg x peduli hp dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa
      ekekeke norkiah dan songsang
      sesedap jer nama derang tu kan..
      akak memang kena on hp 24 jam
      kadang2 ketua kilang sms jam 2 pagi..gilos!

      Delete
  5. sepanjang hidup saya kenal handphone, yg pernah saya ada dan pakai:
    1. Nokia 3310, kendian upgrade jadi 3315... suka dan sayang sgt handphone tu, boleh compose lagu, boleh pakai baju kaler macam-macam... pastu tukar lampu dari biru jadi putih... masa tu belajar lagi, bangga la ada handphone 3310 ni... beli harga 440... pastu bila kerja tukar handphone lain, bagi adik pakai, tak smapai seminggu, hilang! tensen rasa!
    2. Sony Ericsson, tak ingt model apa, tapinya harga RM 650.00. bestla jugak, tapinya takleh dh nak buat kerja tukar2 cover...
    3. Sony Ericsson K810i... kesayangan! pakai sampai tahun 2011, sebelum dia buat hal terpadam tiba-tiba... nak baiki kena bayar 160...
    4. Nokia harga 100, basic call dan sms... ada torch light... tapi sedih, sbb bukan mcm Nokia 3310...
    5. Iphone 4 - terbeli selepas melawat maxis nak mengamuk bil ayah sampai 500... sedih dgn prestasi nokia basic, termakan pujuk salesman maxis tu... masih guna sampai skrg... harapnya takde org pujuk beli S3 plak... ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay
      akak paling suka norkia 3310..samsung pun pernah guna,
      la ni dok bercita-cita nak rembat iphone5 atau galaxy note..tapi chenta hati belekberri masih jadi kesayangan sebab jasanya banyak...

      err jom beli belekberri10 nak..meh la akak pujuk..kikiki;)

      Delete
  6. Selama K.Sham keja dgn Time SOLD.. selama itu jugaklah K.Sham setia dgn suku sakat Cik Norkiah. Ada jugak la pakai 3-4 bulan Samsung, Morolla, Ericson.. tapi Cik Norkiah tetap menjadi pujaan-ku.

    Sampai sekarang pun, masih ada sebijik hat yg silver krom tu (model apa ntah) rasa dah masuk 6 tahun guna kut. Yg tu buat guna utk tac dgn bank kat Msia. Utang mcm2 kan.

    Then bila dok sini kenkawan dok racun guna yg hat pakai pencil tu. Diaorg suka sbb terjebak dgn citer Korea. K.Sham pun ikut jugak. At last, nyesal x sudah... menyusahkan jiwa raga jer.

    La ni pakai je la apa yg Cik Asben bagi. Ok la. Boleh la sikit2. At last, satu family pakat guna Samsung.

    Harap2 lps ni jgn la terjebak lagi. Tak abis ngaji hat yg satu ni lagi.

    P/s;
    Tergamak LW bagi kwn pinjam hanset?? Sungguh murni hati mu dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sham,
      Masa tu si kawan ni sedang bercinta, Dia pulak takdak phone. Merayu2 minta saya pinjamkan pd dia. Kesian punya pasal, saya pun bagi le. Sekali Dia buat keje tak masuk akal p bawa HP tu masuk ayo haishh...hangen saya rasa nak lempang2 jer...

      Kak saya nak masuk blog akak tapi x leh...dah privatized ek?

      Delete
    2. tulah tergamak u bagi phone kat kawan u tu...
      people always like that kan, time pinjam merayu2 bulan bintang..bila dah rosak... buat bodoh jer... tak ada langsung iniatif nak ganti....

      patutnya u bukan rasa nak lempang tapi sepatutnya lempang terus...

      Delete
    3. Ada je ni.. tengah bertapa..
      Apa2 nnt K.Sham roger2 ya..

      Delete
    4. NP
      I pun terheran cemane I blh tergerak hati nak bagi dia pinjam phone walhal I pun tak puas pakai lagi masa tu...poyo je rasa..


      Kak Sham,
      Harap kami boleh baca blog kak sham secepat mungkin ya..whatever tc sist..

      Delete
  7. barang paling cik ina kedekut nak beli ialah hp.cik ina pun hp cap ayam dik . janji boleh cakap, dengar ngan ambik gambar.bawak pegi repairlah LW.sayang tu mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik ina,
      kedekut ke idak, kita kena beli kalau phone rosak..paling kurang kena ada dua sebab kalau yg satu tu kong batery, ada satu lagi jadi penanggah...

      Delete
  8. nokia memg sgt thn lasak kan... saya punya nokia 6288 sgt lasak, tk jatuh acap kali sgt, sopek sana sini, masih elok sampai skrg (dah thn ke 4) cuma ada masalah bateri jer.. tp yer saya pun terpengaruh dgn samsung, dan membiarkn nokia begitu shj.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. * typo!! dah jatuh acap kali.. hahaha

      Delete
    2. Sue
      semua setuju Nokia is the best. bagilah apa pun, nokia memang lejen kan. saya juga pernah try samsung, motorolla dan sony.

      Delete
  9. LW
    Akak kalau boleh dah tak kuasa nak pakai hp....malang nya tak boleh sebab anak2 masih belajar....emak kat jb pun dah tak berapa sihat...jadi kena lah juga pakai supaya senang anak2 nak mintak duit atau balik cuti dan senang anak buah nak cari kalau mak sakit.

    Semenjak talipon berada di pasaran akak rasa semua jenis hp akak dah pakai....jadi sekarang stay dengan bb je dah tak kuasa nak tukar2 lagi....adik2 ipar semua mulut tak ada insurance kan saje jer perli2 akak suruh tangkap iphone 5....akak cakap aku pedulik apa tak canggih pun......malas dah nak berhabis duit dengan perkara yang tak berfaedah...selagi boleh pakai, pakai je lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sha
      kena pakai hp kak..keperluan. dulu saya belikan utk arwah mak saya, gigih dia belajar nak jawab telefon. dia tunggu kami call jer, sms atau buat call memang dia tak reti.

      tak yah ikut cakap derang kak, akak yg nak pakai tepon tu kan.

      Delete
  10. hahahaha....tu pasal saya malas nak beli henfon mahal2...sebab kalau jatuh/tertinggal/kena curi, rugi oooooooooooooo...

    saya tak pernah ada blekberi..
    sekarang ni pun pakai samsung mini aja..RM550 sudah....ahahaha

    Nokia 3310 tu hp lejen..
    Saya pun ada..Mmg tahan lasak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ
      saya pun sebenarnya guna phone asal boleh call out dan terima coming call jer tapi pengaruh kawan2 peer group kadang-kadang rimas sbb depa dok menayang mende canggih. tambahan pula persekitaran saya adalah dipenuhi individu gila gajet..depa ni kalau buleh nak tukar tepon 3 kali sehari ikut model terbaru...

      setuju, nokia hp lejen,

      Delete
  11. LW,
    I setia pada motorola pastu pasang lagi satu bernama samsung untuk tujuan berfoya-foyaan dan bergossip..then sbb motorola lg satu dah kematian bateri..mr.hubs belikan nokia yg cuma ada basic features..
    eii i ada 3 phones tp i bukan minah kilang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. blu
      i ada satu motorolla yg ala-ala vodafon tu..jenis lipat dua..beli sebab konon nak merasa kecanggihan lipat tu..sekali balik asal, nokia juga yg intact dgn saya...

      Delete
  12. Semua handphone dah merasa semenjak tahun 1995 dulu. Sekarang saya cuma ada satu henfon beri hitam :)dan dah bertahun2 pakai beri hitam ni dan pelbagai model. Tapi rasanya nak kena tukar...beri hitam dah makin tak best skrang ni...servis BIS tu dah tak seropa dolu..makin slow jer. Lagipun dah ada whatsapp..bbm is no longer an advantage.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      saya jenis yg guna satu-satu..sejak tahun 1986, dah ada enam tepon digunakan..paling saya suka ialah nokia 3310. memang legend telefon tu.

      yes pelbagai aplikasi ada, memang tak terkejar..

      Delete
  13. Wahahahaha kemain panjang mukadimah. Ghopenye telipon rosak.

    Nokia 3310 juga dikenali sbg henpon baling anjing. Ada sesapa ke pernah try baling kat anjing? Apa jadi ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiedayahrosli
      a ahh cer try kalo baling kat anjing apa jadi, akak rasa anjing yg sakit, tepon tu tak apa-apa..

      Delete
  14. Cik Nokia tu mmg tahan lasak kan? Jatuh byk kali pun steady jer. Saya paling suka model 3310 dan satu lagi yg bentuk butterfly.

    LW, saya ada kawan seghoper cam Nisa tu, kenal dari kindergarten, masih contact sampai skrg. Best eh ada kawan yg boleh buat kita ketawa setiapkali bercerita. Masa kat sekolah, kalo dia tak dtg sehari dah rasa rindu nak dgr celoteh + lawak. Saya jadik tukang gelak memanjang, as always... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza
      saya sampai ada dua norkia 3310 sebab suka ketahanannya..

      kawan macam nisa tu memang susah nak dilupakan..depa tak pernah ada masalah, sentiasa ceria dan org lain pun tumpang ceria dengan dia kan..

      Delete
  15. Akak pun pernah guna cik Nokiah tiga tiga sekupang tu satu masa dulu. Tapi beri hitam sebijik pun akak tak pernah merasa lagi, huhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak dinas
      norkiah tiga tiga sekupang memang dalam kelas tersendiri..semua orang setuju akan kualiti dan mutunya..hhehe..

      Delete
  16. blackberi tu dibuat topping kapkek, takleh ker?
    sayang...jgn membazir sis........

    ReplyDelete
    Replies
    1. sist queenie
      a ah sayang lah kak, saya ada tiga yg phone yg dah rosak..nak dispose sayang, simpan je la buat tukung one day nanti...:)

      Delete
  17. kita pon tak pernah guna yg brand new... hehasyik sekenhen dari boss ni je.. kalo dia petik yg baru, dapat lah yg sekenhen baru.. tak kisah jejenis jenama janji boleh petik nombor call & sms.. takpon buleh surf internet sikit2... ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.u.l.a.n
      kita jenis pakai satu satu. lepas rosak satu baru kita akan beli yg lain..

      Delete
  18. ada masa saya ada dua henpon. ada masa ada satu. tapi, bila ada satu, itu jam la yang satu itu sekejap boleh guna sekejap tak berapa nak waras. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepa
      akak pakai satu je la ni..pemyambung talian hayat, nak kena cari satu lagi sebagai penanggah. la ni nombor ada, phone tak dak.

      Delete
  19. Alamak...dh koma kew....tragisnye....hmm...biar xcanggih...asal bleh guna....

    ReplyDelete
    Replies
    1. RieTTa,
      dah ok dah, seb baik tak sempat beli yg baru...

      Delete
  20. salam

    nokia dulu mmg pilihan ramai, laaaa ni tak lagi
    bapak lama pakai nokia , tapi lps 2-3 tahun bateri kong , bapak ganti dgn hengpong sekali hehehe

    kerana bapak terpaksa ikut arus teknologi terkini dan selalu kena bukak email dan hantar email masa kat luar kawasan dan kekadang kena ambik gambar dan terus hantar pada client atau supplier, maka bapak terpaksa beralih ke ipong pula hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      saya tau bapak kena pakai tepon canggih, senang dak balas/cek email kan..:)

      Delete
  21. hahhahaa.. tepon skang dah mcam2 pesyen.. tak terkejar..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lia Irdelia
      a ahh..betul. baru nak beli yg ni, da kuar model baru pulak..pendek kata jadi mangsa teknologi kita...

      Delete
  22. forever nokia...now with Lumia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chekem
      I pun forever nokia tapi sekala sekala godaan iPhone dr buah epal tu mengancam juga...

      Delete
  23. kisah phone hampir sama dgn saya...
    cuma jalan cerita drama dan lokasinya aje berlainan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telor Power
      Seb baik akak x sempat beli phone baru...bb main cak cak..kejap ok kejap x ok..huh

      Delete
  24. Aku dengan telefon memang jarang nak tahan lama.Paling tahan 4 tahun. Uhuhuhu.

    ~reenapple~

    ReplyDelete