Tuesday, 5 February 2013

Resamnya air..ke laut lepas

Sasterawan Negara, Abdullah Hussain, di dalam novel Imam karya beliau ada menulis ayat yang maksudnya lebih kurang begini "...air yang terkepung di dalam satu ruang yang tertutup tetap akan berusaha mengalir keluar mencari rekahan walau sekecil mana pun rekahan itu untuk membebaskan alirannya ke laut lepas..."

Berbanding cahaya yang akan memancarkan sinarnya pada garis yang lurus, akan tersekat dan terhalang apabila ada liku di hadapan, lantas sinarnya terhenti di situ kerana ia tidak boleh mengisi ruang membelok, tidak seperti air, yang akan berusaha memasuki apa saja ruang walaupun ruang atau rekahan yang sangat seni dan halus.

Dan dua tiga hari ini, aku memilih menjadi 'air'. Merayau di blog Kak Sham dan terjumpa blog ini fantabulousmommy. Kepada tuan punya blog, maaf saya mencilok gambar anda kerana berkenan dengan imej air dan warna biru...terima kasih. Jadi atau tidak lukisannya, bukan ada sapa kisah...yang penting aku suka. Ibarat air yang terkepung di dalam tembikar, andai ada sedikit retakan, air akan mencelah memasuki ruang dan mencari terus mencari untuk melepaskan diri ke ruang yang lebih bebas...air resamnya ke laut lepas, hilir atau mudik, muara atau kuala...ia akan terus bergerak mengikut fitrah.

21 comments:

  1. Replies
    1. Sepa,
      alu aku bantai jer tu..sebab dah gian sangat nak melukis..
      walhal tadek mende pun..tapi ada akak kesah..kan!

      Delete
  2. Replies
    1. Farah Waheda
      Thanks ..ala kita tulis sempoi2 jer..:)

      Delete
  3. akak mmg berbakat
    zaman skolah suka melukis..skrg tiada masa
    dan bakat yg ada sedikit terus tenggelam ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,
      dah terpaksa..jadi perah otak juga le..cari makan...apa nak buat..hehe

      Delete
  4. kak.
    aku kalau lukis kucing jadi ayam.
    terer, kan..?

    kau mampu?

    kah2.

    :p

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. TasM
      ko at least nak lukis kucing jadi ayam
      akak sebenarnya nak lukis gambo ayam panggang, tetiba jadi gambo cenggitu..ko tak heran kan?
      hikhikhik!

      Delete
  5. Replies
    1. NenetPenne
      I tala je tu..maklumla berangan nak jadi artis jalanan..kehkehkeh

      Delete
  6. kata kata Sasterawan Negara tu, ada juga unsur sains nya..tentang jisim & ruang...hihihihih..

    Nice painting...bakat melukis, mmg tiada dlm diri saya...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy Ziyyad
      Saya ingat kata2 Sasterawan Negara tu sebab saya kaji novel IMAM untuk thesis final year saya..tu pasal ingat sebab 3 kali baca...

      tq, bakat painting tu taram je..tapi arwah bapak saya painter dan arkitek..self thought arkitek sebab dia tukang rumah di kampung kami..

      Delete
  7. waaa... bestnya, dapat melukis. i dh lama tk melukis. dah gatal tangan nk melukis, tapi tak tahu nk adakan masa celah mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue
      kalau terasa nak melukis, buat jer..
      saya tak pandai melukis, tapi sebab minat punya pasal, saya beli kelengkapan dan sentiasa ready..bila rasa jer..zass!

      Delete
  8. Cantik.. org kalau dh jenis seni, cakar2 pun jadi "hasil"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sham
      Alhamdulillah...itu jer saya pandai..cari makan kak..hehe

      Delete
  9. aku nak cuba melukis la pulak....
    kadang2 apa yang dalam fikiran aku boleh diterjemahkan dalam bentuk lukisan, bukan dalam puisi...

    cuma, mana nak cari kain kanvas dan cat minyak jenama apa yang sesuai untuk lukis guna pisau mentega tu?

    tolongin aku deh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      Kalo nak cari kanvas, kat Czip Lee Bangsar atau kedai art belakang Central Market. Aku selalu juga p kedai belakang central market tu..Czip Lee ada mahal sket. Tak pon ko pi kedai kat hujung Petaling Street, aku dengar citer murah sket..

      Nanti la..kalu aku pi lagi aku belikan utk ko..tapi cat minyak tu aku tak pasti pulak..

      Delete
  10. Cakap pasal air ni baru je bulan lepas..shamsul goggle......rupa rupa nya air ini ada roh nya......kata nya kalau kita ambik secawan air dan kita bacakan ayat ayar suci roh air itu sangat cantik....kalau air zam zam pulak roh nya berkaca kaca seperti berlian dan kalau air itu kita dengar kan lagu2 rock roh air itu menyerupai syaitan....masyaallah memang menakjubkann kebesaran ciptaan Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker kak? lepas ni tak akan lupa untuk baca bismillah setiap kali nak minum...

      Delete
    2. Kak Sha/NP
      ya memang betul..kalau ikut kajian sains, jisim air yg dibaca dengan ayat al-quran walaupun disebut bismillah...ianya sangat cantik dan bercahaya..sebab tu kalau sambil minum atau makan jangan sebut perkara tak elok. sama juga kalau sedang buat susu untuk anak, selawat banyak2..insyaAllah menjadi budak tu. macam jiran saya, setiap kali sediakan masakan untuk anak-anak, dia selawat tak henti2..la ni anak dan besar dan jawatan pun besar juga..

      Delete