Saturday, 16 February 2013

Pakatan curros...

Hujung minggu dah tak serupa hujung minggu. Time orang keje aku off. Time orang off aku keje..penyudahnya aku adalah zombie! Bukan zombie Kg Pisang, tapi zombie Windsor. Aku kuar kerja orang masih tidur. Aku balik kerja, pun orang sudah tidur..dua kali zombie. Sebelum masuk opis ada kerisauan menikam2 hati..yelah sebab keje aku tak macam org lain, kalau silap susun kertas kat kilang, atau silap campur ink kat tulisan di kertas, harus kena jerit gegar satu floor..stress la kan..tapi bila mengingatkan beberapa conversation yg aku setiap hari dengar..rasa suka juga. Boleh hilang stress...

Kat opis ni aku dok tengah-tengah antara dua orang budak perempuan. Jadi setiap hari aku dengar perbualan mereka mengenai pakwe, ayah, mak, kawan, senior, buah hati, kahwin, chief, coklat, ketam, makan dan macam-macam lagi...ehh ketam pun masuk dalam list ka adik manis?  Kikiki ada lah ceritanya, bila-bila mak up entry sini.
"Der, gua nak makan curros..jom.."
"Kat mana der..?"
"Starhill.."
"Cis..lu tau ke der, skang jem giler aaa.."
"Habis tu nafsu gua, ala tak cun la der apa takut, keta banyak jer.."
"Lu gila der, karang bos carik, sapa nak jawab.."
"Ello kang dah kol 6.15 la der, kalu bos carik..masa keje da abes la der"
"Lu bia betul der..nek keta sapa?"
"Ko beran?"
"Eh gua on je der..lu?"
"Gua on..nehh..."
Tetiba ada tangan berisi pegang bahu aku..tarik bangun dan ikut dia orang..ehhh lu der nak bawak gua pi mana neh weii!!
"Kakak lu kena ikut gua pi makan curros kat starhill.."
"Errkkk akak tak de kena mengena aaa..kalu boss carik?"
"Ahhsudahhlah...jom kak.."
Dangggg....vrooommm... vroommm...zoom ..erkkk honkkk! Dari Bangsar Lala speed bumble bee dia ke Starhill kejap jer. Sedar-sedar kami dah tersadai kat kerusi rotan di depan kedai curros di tepi starhill. Kedua-duanya sambil gelak-gelak nak tunggu curros sampai.
Der lu cer teka mana satu tangan Lala, mana satu tangan Fara dan mana satu tangan gua...???
Lepas curros sampai, kami bantai licin dan cepat-cepat balik opis. Bos tak carik pun..selamat! Bila balik rumah, alahh teringat pulak kecomelan perbualan Lala dan Fara ini. Mereka masih sangat muda, sentiasa happy dan memandang masa depan dengan penuh pengharapan. Lala dan Fara, kedua-duanya sentiasa ceria. Aku yang kat tengah2 ni kalau dengar depa sembang, memang senyum dalam hati.

Mengingati kata-kata Lala, hidup ini sangat singkat kak...let celebrates life!

34 comments:

  1. sangat singkat..... lebih2 lagi kita-kita nih... huhuhhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      sebab singkatlah maka aku nak buat macam rasa sangat lama dan menggembirakan...

      Delete
  2. nak kenal dengan lala dan fara boleh hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg bro @ El mariachi
      boleh..mai office belanja kami nasi beringin...hahaha

      Delete
  3. salam LW

    kita pun masa memuda mcm depa jugak, tapi yg membezakan dulu dan sekarang ialah persekitaran ketika dulu dan sekarang

    rasa nak muda balik hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam bapak
      A ah..betul..tapi masa kita-kita dulu perkataan der belum ada...innovasi dalam bahasa belum begitu berkembang masa tu kan

      jom muda balik..hehe

      Delete
  4. umur akak ni lagi laa...rasa macam dah sampai tebing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Queenie
      Sist..miss u la kakak...ala kak age is a matter of number je kak..meh kita rock!:)

      Delete
  5. Hepi ja baca entri ni. I like :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas
      kannnn...jom hepi hepi kan diri...:) xoxo kak!

      Delete
  6. Replies
    1. Lia Irdelia
      tunggu ya..nanti ada citer 'pakatan ketam Fara n Lala'

      Delete
  7. i suka kawan dengan orang sempoi mcm tu...buat apa senak otak fikir menda yang heavy metal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenet Penne
      yes depa sangat sempoi and awesome...yg paling i suka dengan depa ni, datang pagi2 jer..hug dulu..sebab rindu walaupun baru satu malam tak jumpa..lepas tu..der lu nak makan mana petang neh..hahaha

      Delete
    2. i wish kalau kat office i ni ada orang mcm tu..... but sorry, none!

      Delete
  8. Reduсe heat; simmer, unсονered, fοr 35 to
    40minuteѕ or to deѕirеd сonѕiѕtency, stіrring ocсаsionally.
    Mix the above ingгeԁіents tоgether and
    plаcе a medium sаucepan. I tгіeԁ dozens of differеnt recipes for рizza
    crust, аnd nonе of them were satіsfactoгy.


    My web-ѕite ... the pizza pan akron
    my web site > pizza pan akron oh menu

    ReplyDelete
  9. LW,

    Yeay..entri yg ceria. I loike. Saya kalo dgr berita kawan2 dpt gf/bf baru pun boleh buat saya happy dan bahagia. hihihi... :)

    ~Don't look back in anger and stop crying ur heart out~




    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza
      yes..hv to...kalau tak buat gini rasa tenggelam...so i mix around with them and got the energy from them too..depa tu memang sentiasa happy dengan der, gua, lu, makan etc..hidup tanpa masalah buat masa kini, sorang umur 24, sorang lagi umur 29, manakala yg umur nak dekat senja tu, menumpang sama...ekekekek!

      Delete
  10. I mmg suka dikelilingi orang muda, their energy make me younger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cekem,
      o yess...u tau la kan..kita memang awet muda..kehkehkeh! WAJIB!

      Delete
  11. sesekali join org muda, best jugak kan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue
      memang best, sebab buat diri berasa muda macam depa tu juga..

      Delete
  12. kak sasha!!!! bestnya baca ur blog! ok, pas ni kena rajin2 update blog yang dah bersawang tuh! miss you kakak!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. RedAnna @ LINDArling
      hihi ala biasa-biasa jer..ni pun dah tak sempat nak update blog sentiasa sebab hambatan masa kerja..blog Nda bila nak hupdate?

      Delete
  13. LW..sorry yer balik hari tu tak sempat jumpa u. Next time yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      Tak pe..next time insyaAllah..

      Delete
  14. Lw,
    Akak kenal curros ni masa duduk LA...curros ni makanan orang mexican...ala macam donut je cuma panjang2....tapi serius wa cakap lu kat LA curros di jual kat swap meet je macam pasar pagi tu tapi bila datang malaysia dah upgrade sebab jual kat dalam mall kan....kekdah nya kalau kat LA curros tu macam orang jual goreng pisang tepi jalan je.

    KA
    Wah balik malaysia senyap2 je....kita ternampak twitter kat blog kamu tau..tak nak kawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tak penah makan laa kak, maklumlah orang kampung mana reti makan2 omputeh ni lagi pun kejiranan kita semua bukan orang elite...

      Delete
    2. Kak Sha,
      Saya kenal curros tahun 96, masa tu ada sorang rakyat malaysia baru balik oversea, dia buka kedai curros kat maju junction...saya pi la sebab nak menterai benda tu...macam donat je rasanya kan...

      Delete
  15. sending u a sms but the reply make me so not happy...

    your sms didn't reach 01#-0000000 as the phone is switched off.

    weyyyy what happen to you??? gimme a sign...sign asap pun boleh....errr tapi nampak ker????

    ReplyDelete
    Replies
    1. NenetPenne
      so sorry dear, my phone was totally DAMNmage since yesyerday morning...terjatuh masa nak buka kunci rumah..lepas tu terus koma, semput dan langsung tunggu masa je nak kena humban dalam bilik gelap sebab tak berfungsi. I tak sempat nak g beli baru + sayang duit aa..nak tunggu bonus kot..kikiki..

      Delete
  16. Ala net bunyi macam canggih sangat curros tu tapi lebih kurang macam donut je...cuma curros memanjang dan rasa kayu manis sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha
      Yer betul rasa macam donat dan ada cinnamon punya taste sket kan..yg buat ia unik sebab ada sos coklat tu jer..

      Delete
    2. itu jer? oklah tak elite lah...ha ha ha...... makan lempeng dengan sambal sardin lagi elite.... nak pulak kalau mak salleh yang makan guna tangan..soo seksi maaa....woohooooo i love u laaaa......

      Delete