Saturday, 2 February 2013

Bersyukurlah dengan apa yg kita ada...

Covo, Body Shop, Olay, Chanel, Estee Lauder, Christian Dior, Laura Mercier, Elizabeth Arden, Watson, Silky Girl, Maybelline, Simply Siti, Loreal, Avon, Majolica Majorca, Shiseido, SKII, La Mer, Artistry..tanyalah apa saja..semua dah pernah try...hmm pakai barang mahal??? Ya..tapi bukannya  beli pun, depa yg bagi suruh pakai...nak test kulit katanya. Depa tak tau kulit aku dah kalis dengan segala formula mekap ka, ayo shedo ka, losyen krim segala bagai ka sebab dedulu masa belajar, aku sendiri tak lalu nak tengok muka yang berjerawat batu..macam kulit katak...rasanya kulit katak pun lagi licin licau. Masa tu rasa heran sebab terfikir-fikir adakah aku bercampur dengan gen katak kan..maklumla muka sangat pelik mengalahkan permukaan bulan. Bila jumpa Dr, katanya perubahan hormon. Hormon la sangat, nak berubah apanya sebab masa tu juga mana ada hormon asing masuk dalam badan aku..cehhhh! Hahaha...

Kerrie Hess, artistic artist dari Brisbane, berpengalaman luas bekerja dengan kosmetik antarabangsa.. dia ni cantik dan tinggi lampai..
Lama kelamaan bila usia dah bertambah kulit sudah matang, konon dah pandai nak cek muka sana sini. Paling baik adalah bedak sejuk yang nenek kita buat la weii...dan masa kecik-kecil dulu nenek aku ni suka sangat letak minyak kelapa yg ditanak sendiri kat kepala sampai menitik2 atas baju, sangatlah kanak-kanak kesayangan nenek masa tu kan..tapi tau tak hasilnya apabila dah jadi remaja purba ni, kita bebas white hair aaa..aa..tak de tau..itu hasil tenyehan minyak kelapa nenek kat kapla aku dulu...
Julie Wong, founder Covo Cosmetic..yg beli kiri tu adalah model sambilan yer untuk iklan gincu cap ayam...haha
Ada satu hari tu aku tersesat ke Sunway Pyramid, terjumpa Cik Nona Manis baju merah tu, namanya Julie Wong, dia ni tauke produk cosmetik jenama Covo...

Dia kata: LW, let me make over your face?? Nak tak?? 
Aku kata: Ooo Julie i loved to..but then..no laa...dont want...tq! 
Dia kata: Why? Come..let me do for you...
Aku kata: Ehh no tq..sayer segan la Julie.
Dia kata: Look you have a perfect lips...i love it!
Aku kata: Arghh if i have a chance, i want to do plastic surgery to make it small...
Tetiba kawan si Julie, Kerry pulak kata: LW, please we love your lips..you see..perfect!
Aku kata: Really (mata blink2 konon tegezut. Walhal dah banyak kali cina-cina cakap kat aku perkara ini.)
Kerry: Yes dear..trust me..you don't hv to do that..all women admire your lips...

Mwahahaha...hallo! Hallo! Calling for LW..percaya lah..dah dua tauke mekap cakap cenggitu..ko kena percaya dan berhenti berfikir untuk kecikkan bibir. Ada hati nak buat pelastik sejeri. Ko tu bukannya retis, kalo ko tu Fasha Sandah, okeh ko mesti lagi nak besarkan bibir ko tu yer...lepas ni jangan bajet retis, kalo orang tanya kenapa kulit muka bersinar? Petua sayer adalah ambil wudhu hokehh...adehh tak boleh blah dengan statement depa ni..

Dan selepas habis berbual dengan Julie dan Kerry, aku kuar dari situ dengan sekotak kosmetik Covo, hadiah dari Julie dan Kerry. Depa tu nak juga bagi..ehh rasa nak tengok bibir sendiri...dalam teksi aku tayang cermin depan muka dan driver tu terheran-heran tengok gaya mak buang tabiat...
Kaunter Covo di Sunway Pyramid..
Ok aku kalau dah terlepas langkah tu, panjang pula jejaknya nak masuk sana sini. Rasa nak jelajah dan terjah semua kedai mekap la lagaknya walaopon kocek adalah pada tahap zero. Tapi kan, kita sedar diri kita sapa..ada jer insan kesian tengok kita, panggil kita masuk kedai tubuh badan tu...terjumpa pulak dengan kakak cantik sorang lagi..

Dia kata: Ehh LW, lama tak jumpa awak..nak gi mana?
Aku kata: Ehh awak..apa khabar ? (muahh pipi laga kiri kanak okeh..kakaka)
Dia kata: Kita nak shopping kat Body Shop ni ha..
Aku kata: O ok..silakan..
Dia kata: Ehh meh la ikut kita, nanti ambik beg kain tubuh badan tu, awak isi jer apa awak nak..
Aku kata: Err biar betollll???
Dia kata: Ada nampak kita menipu awak ker?
Aku kata: Oohh ok kita cayer...sayang awal tauuuu! (Hellemek...mati aku kalo lepas kutip segala bagai mekap tu tetiba cashier kata: Akak, total price is RM400++...plingggg!! Mak akan buat2 pengsan..
One of the fellow yg ajak aku masuk shopping secara percu...
Jadi aku pun kutiplah apa-apa yang patut, konon satu untuk bibir (ehh bibir lagi), konon satu untuk mata, satu untuk pipi dan satu untuk keseluruhan...tu beg yg tali pink tu..time nak balik, berat sudaaa gitu..lagi sekali buang tabiat dalam teksi, belek bibir lagi, tenyeh lagi..sungguh...dalam banyak2 mekap aku, yang paling cepat habis ialah gincu..sebab tu kalau aku beli sendiri, aku akan beli gincu Avon jer.tu jer gincu yg mak mampu milik nak...kehkehkeh...sungguh, cayer la cakap mak..la ni mak suka pakai gincu Avon Ultra Color Rich kod F402, itu pun mak dapat percuma sebab kawan mak yang bagi...sob sob!

Sayang nak pakai, lama-lama expired akhirnya akan jadi bahan watercolor untuk painting gua..
Lepas tu jalan-jalan lagi...tetiba ada sorang lagi amoi manis cekup aku tepi jalan...aku pun buat2 tegezut lagi...opocot Mei Lin aaa..u make me shock aaa...luckily i tak fengsan sini ooo amoi!

Dia kata: Ooo pengsan ooo?
Aku kata: Ya lorr..
Dia kata: Ok ok dont pengsan frst..
Aku kata: Pasai apa?
Dia kata: I memang cari u..ini mau kasi..
Aku kata: Aiyakk mau kasi aa?
Dia kata: Ya lor...u try saja maa..ini kaler manyak cantik..
Aku kata: Manyak mahal,  i x pakai ..
Dia kata: Aiyaa LW...u pilih kaler apa u nak?
Aku kata: U rasa kaler apa sesuai dengan i?

Akhirnya beberapa sample ayo shedo bertukar tangan dan lemari solek pun jadi makin penuh dengan barang solek yang mana aku jarang guna, kecuali aku benar2 suka saja kalernya..iaitu ombre kelabu dan sillhoute hijau daripada Chanel.
Ini adalah warna yg aku suka..hijau tu sampai ada dua kaler..ada lagi beberapa..tak masuk dalam frame..
Jadi selesai sudah acara buang masa di pusat beli belah sehari suntuk tanpa haluan merayau sana sini. Balik rumah sekepuk mekap, dan kata-kata Julie dan Kerrie terdengar-dengar lagi. Kita sentiasa tidak puas hati dengan apa yang kita ada. 

Kalau gemuk tu nak la badan jadi kurus manakala yang si kurus ni berusaha berterusan nak gemukkan badan sebab katanya, lakinya kata sekeping jer badan, macam peluk papan..kikiki sian tau! Yang bibir kecik comei tu nak le besarkan sebab katanya nak nampak berjelira manakala aku yang dah sedia asal memiliki lips yg konon kata Julie dan Kerrie itu adalah perfect lips, rasa nak buat plastic surgery jer nak kecikkan sebab rasa macam kalau nak pakai lipstick pun macam bibir jer yg orang nampak lantaran shapenya yang penuh. Kalau yang breast kecil tu sanggup pi spa nak massage sana sini supaya nampak voluptuos giteww sedang yg dah sedia besar ni lagi nak tutup supaya tak nampak..aku heran juga dengan pengkid ni satu hal, sanggup depa lilit breast dengan kain supaya tak nampak kan..haishhh!

Kita selamanya tak puas hati dengan apa yang kita ada..baru kini aku  berasa sedikit lega apabila Julie dan Kerrie beria-ia kata depa nak bibir macam ni..hmm...dulu arwah abah pernah kata, masa aku mula2 masuk kerja...pakai lipstick sket, kalau tak..nampak pucat macam tak ada darah..meskipun dia adalah seorang abah dan kerja di lapangan pembinaan atas nama buruh kontrak, dia ada pandanga bernas kala melihat sosok penampilan kami..dan tastenya juga adalah sangat bagus kerana dia yang menyikat rambut aku masa kecil..dia yang merapikan rambut aku juga masa kecil. Kalau abah masih ada, mesti dia tekejut lihat barang mekap aku yang bersepah itu.


28 comments:

  1. hahaha... bekalan untuk 5 tahun tu...

    ReplyDelete
  2. untungnya kakak dpt brg free sokmo...
    lipstick saya kdg2 sampai keras kejung sebab terlampau jarang ditenyeh. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti,
      akak paling banyak guna lipstick..tenyeh nak dekat 10 x sari, paling lama pun tahan sebulan..maklumla bibir kita sepsies anita sarawak..hik!

      Delete
  3. tak nak buat giveaway ke ? hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. giveaway ehh..kita tak reti la awak nak buat soalan dan nak suruh org review apa-apa...kalau org datang rumah..ya kita bagi...hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Qashmere
      mekap mekap ni memang best..saya suka menenyeh juga..sebab dapat mekap foc sokmo..

      Delete
  5. Assalamualaikum LW,
    K.Sham ni sebenarnya spicis x reti nak ber-make-up. Tenyeh gincu pun sbb dh sbb Boss tegur. P mtg asyik mcm muka mayat. Kalau org lain brg hantaran wajib ada set make-up, K.Sham pulak cuma mintak coklat sbb itu yg kompom dimkn nnt.

    Dan sampailah ke la ni. Mujur Cik Asben x penah byk komplen. Rasa mcm buang duit je kalau beli set tu sampai beratus-ratus. Bedak muka pun sampai la ni guna bedak debu Arif yg hat Jonson tu je.

    p/s;
    Sure best kalau org nak tenyeh2 muka kita utk make-over kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Sham
      saya masa mula2 keje memang tak tau mekap..bila dah banyak deal dengan wanita anggun, saya terpengaruh juga dan depa pun banyak ajar kita itu ini..tapi saya tetap guna gindu avon dan bedak kompak silkygirl je..kalau nampak saya pakai yg mahal2 tu, ianya adalah percuma...hehe

      memang best kak sham bila ada org make over...paling saya suka kalau ada skin screening percuma..nak cek collagen katanya..haha

      Delete
  6. LW:
    nanti dah abis bagik bekas bekas kecik tu kat MP tau. Leh MP isi dgn apa yang ada .kekunun pakai brand yg gleremelor itu...:P

    MP ada bunga lalang kat kepala sebab tak pakai minyak kelapa masa dulu. Hmmm..

    x

    ReplyDelete
    Replies
    1. MP
      Ooo bekas besar kecik banyak..meh la ambik kat windsor..hikhikhik


      kita tak debunga lalang, tapi ada bunga raya...that day cecair warna burgundy tertumpah kat kepala sebab kecuaian tauke saloon, nak marah pun tak guna sebab dia kata tak payah bayau...kan! hehe...

      Delete
  7. wuyoo..
    apa petua bnyk dpt brg free nih.. hahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lia Irdelia
      petuanya ialah buat muka yg org rasa kesian...hihi

      Delete
  8. barangan mekap i cuma ada lipstick, eyeliner, mascara, and blusher jer.... eyeshadow tak dak sebab tak suka pakai....

    -np-

    ReplyDelete
    Replies
    1. NP,
      i ada banyak..macam2 jenis..sebab dapat foc..alhamdulillah..

      Delete
  9. Bestnye...dorgsume pkat ksi free...rietta xpndai make up...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. RieTTa
      best gak, belajar le mekap, nanti best tau kalau pandai cat muka :)

      Delete
  10. wahhh..bestnya kak dpt barang make up freee je?
    untungnya jadi akk. lagi bertuah akk sbb ada kwn2 yang sporting habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niza Romli
      Meh le jadi kawan akak..meh turun Windsor..hehe

      Delete
  11. LW,

    dah banyak terlepas n3 LW...

    *LW.. tang breast tu.. aku punya memang XL.. cover dgn tudung pun terkial-kial kakakakkakakaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nong
      Aku pun banyak terlepas entry kengkawan...aku update blog ni jer..kerja terlalu cemburu dgn aku..


      waaa 'nasi lemak' RM5 le teww...ekekeke, kangkawan aku panggil nasil lemak wehh...

      ok per kalau XL, cantik tau pakai kebaya...pls! :)

      Delete
  12. perut saya buncit,chubby sikit sikit badan ni...tapi still proud being myself!hehehe

    anyway, i like this entry!
    how r u dearest lady?
    :)

    hope u take good care of urself!! and caiyok caiyok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr Clive
      Long time no hear, what happen?
      buncit, chubby? ok cute...hehehe

      ok u too, tc! update blog tak?

      Delete
  13. xde niat nk share dgn sy ke?? hahaha..gurau je kak

    ReplyDelete
  14. kalo dah tak terpakai tu, roger2 i tau... nanti i vroooommmm pi amik... ada reason terkuat di dunia utk pi windsor hehehheee.... tapi i cuma reti pakai powder & lipstick je.. yg kat pipi tu pon "saya budak baru belajar"..

    ReplyDelete
  15. malu la baca entri ni.huhu
    selalu sgt merasa 'serba kurang'


    banyaknya alat mekap..saya pakai lipstik jenama silky girl
    itupun sebatang setahun baru habis ;)

    ReplyDelete
  16. Masa zaman glamour akak pakai mekap semua nya brand chanel...........sekarang dah tak kuasa.....aku pakai chanel ke maybeline ke muka macam tu juga tak cantik2. Tak lah sebenar nya sekarang dah malas.....tapi masih bersiap siap bercantik cantik bermekap mekap bila duduk dirumah cuma dah pakai brand biasa biasa aje.....mak ni memang dah terbiasa duduk rumah pun muka sentiasa bersiap dan pakai baju macam nak berjalan jalan....kadang2 ketawa dengan diri sendiri....tapi lantak lah ada mak kesah.

    ReplyDelete