Friday, 20 December 2013

Hobbit...

Kali terakhir aku pi tengok movie bulan lepas dengan HH, ntah tak ingat dah pun citer apa. Rasanya citer ganas-ganas juga sebab aku sleepy kalau tengok citer lemau atau feeling-feeling ni. Mungkin juga faktor usia, rasanya layan citer yang berentak fast and thriller lagi mengembangkan saraf berbanding citer Cinderella atau Mr Arrogant...ehh sorry Mr Arrogant tu kat tv, maaf gua dah lama tak tengok tv. Tv kat rumah tu gua sedang berkira-kira nak jual timbang kilo ja, ada sapa-sapa nak?
Sorry ya saya tak usik dia, tak cucuk pun badan dia..tetiba dia mengamuk sakan..huh!
Semalam ketika keluar berfoya-foya dengan Cikgu Z, kami buat keputusan drastik nak tengok Hobbit. Hobbit? Ya, sebab aku kononnya minat pada bekas laki Miranda Kerr...sapa lagi kalau bukan kembang setaman Bloom tu..jadi kami pun ghaib dalam TGV Cinema selama hampir dua jam. Ok kisahnya memang marvellous, yummy and delicious sebab kesan digitalnya sangat mengujakan bagi aku yang tak berapa nak tahu sangat pasal filem sequel ni. Pada tahun 93, ketika belajar mengenai filem dengan arwah Dr Annuar Nor Arai, kami bukan dilatih menonton filem, tapi turut dilatih mencerna dan mengkaji filem dari semua aspek seperti angle, kesan khas, shadow, durasi, sparce dan segala bagai lagi. Jadi apabila menonton Hobbit, kepala otak gua ligat mentafsir kesan khas dan prop serta set yang sangat mengaum itu..
Banyak lagi tempat lain boleh geletek, situ juga yang best..:)
Paling mengujakan, atau boleh dikatakan merangsangkan minda ialah pembentukan watak seperti rupa fizikal mereka yang mengerikan. Rasanya wanita pregnant baik jangan tengok citer ni sebab wajah watak-wataknya terlalu ganas walaupun ada juga terselit wajah-wajah handsome yang buat mak tak berkelip..wahahaha ampun! Saya adalah wanita ya, jadi saya suka melihat lelaki handsome seperti Bard dan Thorin dalam Hobbit ini. Maaf Bloom, anda sudah terkebelakang kerana rambut putih anda membuatkan saya lihat anda seperti master kung fu ja..chiao!
Katanya kalau nak jumpa Peter Jackson, kena buat appointment dulu nyah...
Keseluruhannya aku bagi 4* pada filem arahan Peter Jackson ini kerana kadang-kadang kesan bunyinya tidak selari dengan pergerakan watak serta visual effect yang ada juga kekurangannya..chewahhhh mak mengkritik! Kebetulannya minggu lepas aku tersesat ke Auckland dan sempat singgah di studio kreatif Peter Jackson dan sudah semestinya aku sempat dating dengan tiga lelaki gergasi dan seorang lelaki tua ahli sihir yang tetap terserlah kehensemannya itu..termasuklah seorang lelaki jadian dan beberapa watak tambahan lain.
Ketika otw ke Wanganui juga kami (aku dan Syam) melepasi papan tanda Hamilton yang menjadi lokasi citer Hobbit dan ada lokasi khas dinamakan Hobbiton di Hamilton tapi kami tak singgah sebab berkejar dengan masa.
 
Macam biasakan, ada starting maka ada ending. Kita tunggu sekuel Hobbit ya sebab Arkenstone tu dah ditemui tapi tak pasti dapat ke tak digunakan oleh Thorin untuk merebut semula kampong dwarf yg jadi rebutan tu..Peter Jackson sila buat sambungan cepat, gua tunggu!
Pakwe gua nombor wahid! Tua-tua Gandalf pun dia tetap kacak!

Tuesday, 19 November 2013

Jom kita...


Sudah nak tafsir hati orang
perasaan orang
kita ingat dia suka kita
sebenarnya tidak
kita ingat dia main-main
sebenarnya tidak
memang susah...
jadi mana satu nak percaya ni.

Dah lama tak dengar khabar berita dia ni.
Aku agak dia mesti dah merajuk
sebab aku banyak kali tolak 'pelawaannya'.
Setiap kali dia cakap pasal perkara itu,
setiap kali itu juga aku bagi alasan, 'saya tidak bersedia'.
Lama-kelamaan, setelah dua tahun macam-macam alasan aku bagi,
selepas menghilang beberapa bulan,dia muncul pada suatu malam yang sudah larut.

Katanya walau di mana saja aku pergi,
dia tetap ingat pada aku dan mahu aku ingat dia juga.
Sudah pasti aku ingat dia sebab dia tak pernah jemu 'pelawa' aku.
Kami berbalas sms.
Setelah dia mencurah segala perasaannya dan menoktahkan ayat dengan:
Walau awak kahwin dengan sesiapa saja sekalipun, awak akan sentiasa ada dalam hati saya.
Aku kira, dia faham sudah maksud aku selama ini.

Tiba-tiba aku berasa macam nak kata kat dia:
Jom
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.kita
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.kawan sajalah!

Sunday, 3 November 2013

Kapal kertas dan lempeng pisang...

Sekarang setiap petang hujan..tak leh nak keluar rumah sangat sebab aku tak nak lepaskan peluang berada di dalam rumah ketika hujan. Kerana hujan adalah nikmat, melihat titik air jatuh timpa daun orkid, daun melur dan daun mawar...ehh daun pandan sama...hmmm nikmat sebab tak payah nak susah-susah siram pokok bunga. Bukan aku kedekut nak bayar bil air pun sebab sekarang ni pun dah terlebih bayar ke SYABAS sebanyak RM99..macam mana nak tuntut balik duit ni kan. Haruslah SYABAS tak akan bagi balik, kecuali aku kaw-kaw guna air..banyak mana sangat pun kalau basuh baju seminggu sekali..mandi sekali sehari..iskk..acah je, gua mandi tiga atau empat kali sehari bergantung pada cuaca. Kalau cuaca panas, maka keraplah menghabiskan air..ok bukan nak cakap pasal air..nih..pasal hujan.
Yeahh kasi upgrade sket kemunculan cik lempeng pisang berkelapa ini dengan makeup fake ala lurpark butter. Konon kita dah buat plastic surgery, dari cik lempeng pisang berkelapa ia ditukar nama kepada banana pancake! Korang ada? Hikhikhik...
Kalau hujan kat kampung, kami sibuk nak buat kapal kertas dan buang ikut jendela kayu cengal yang hitam tu. Kapal kertas tu pun terkial-kial mengikut lenggok air hujan yang membentuk bulatan bulat yang makin besar dan besar. Selalunya kami akan buat banyak kapal kertas dan habislah buku sekolah kena koyak. Esoknya memutih kapal kertas atas tanah depan jendela bila air surut. Dan paling mengerikan abah akan membebel dan habislah telinga kami pulak kena koyak..adehhh sakit tapi sekarang jadi manis dalam kenangan! Walaupun ketika itu melalak sakan sebab kena pulas telinga kan..kan!
Suntik botox butter kasi gebu..terliur ke tak?
Dan ketika hujan juga mak akan sibuk di dapur kecilnya yang sempit dan suram, tapi cukup luas bagi kami. Mak akan buat lempeng pisang yang ditaruk kelapa untuk kami makan bersama air kopi kasar. Lempeng pisang itu penuh nikmat untuk dimakan pada skala berebut-rebut tahap gaban. Sebab kami dah letih bermain kapal kertas, jadi kami akan beralih ke dapur konon nak tolong mak kemas dapur, walhal nak meninjau apa mak masak. Ternyata lempeng pisang itu adalah hi-coffee paling mewah bagi kami ketika itu.
Banana pancake parade..jap nak buat kopi!
Dua tiga hari lepas hujan..nak buat kapal kertas karang jiran aku kata aku hilang akal pulak nanti. Jadi aku bergerak ke kitchen, buka peti ais, ada pisang terover masak, ada kelapa juga, buka stor ada multipurpose flour juga...maka jadilah lempeng kelapa aka banana pancake yang dibakar dalam oven Pansonic aku yang dah usang tu tapi baktinya sangat cemerlang..kalau nak resipi lempeng pisang ini, tunggu kemunculan buku 'Cerita Minum Petang' aku yang akan muncul tak lama lagi..
 
 
Rindu mak...

Friday, 25 October 2013

Pengalaman kita tidak akan sama...

Pengalaman hidup kita tak akan sama, malah tak pernah sama walaupun kita menjejaki jalan yang sama. Katalah apa sekalipun, pengalaman hidup kita berbeza. Apabila berjumpa sahabat lama, rasa seperti tak cukup tanah nak berbual. Semalam novelis tanah air, Lily Haslina Nasir datang ziarah aku di rumah. Lily tak berubah, cuma tergambar kematangan pada wajah ibu empat anak itu dan dia tetap bersemangat suruh aku membuat catatan hidup kerana dalam tempoh masa 23 tahun, katanya aku berubah 360 darjah dan apa yang aku lalui tidak akan sama dengan apa yang dia alami. Kami pernah tinggal serumah di Old Town, Petaling Jaya pada awal 90-an ketika mula-mula sampai ke KL untuk melanjutkan pelajaran di Lembah Pantai. Seorang lagi sahabat kami ialah Cikgu Rodziah Akil dari Pahang dan Rodziah ini adalah adik kepada penulis Daeng Ramli Akil. Jadi kami bertiga ke sana ke mari dan persahabatan ini tidak pernah putus walaupun masing-masing sudah ada hala tuju sendiri.
Atas kiri: Lily rembat 4 buku..mekaseh Lily
Atas kanan: Dah lah datang bawak buah, siap bagi hadiah buku novel lagi..selamat bajet buku bulan ini...:)
Bawah kiri: Aku sempat bakar roti putih untuk Lily.
Bawah kanan: Ada sup daging untuk dimakan dengan roti.
Seperti biasa, Lily sentiasa hadir dengan buah tangan. Masa belajar dulupun dia yang sentiasa belanja aku dan Rodziah kerana pada ketika itu, Tahun 1 di UM, Lily sudah ada duit poket sendiri kerana dia sudah menulis sejak usia 14 tahun. Jadi apabila kami nak makan, tapi duit tak ada, jadi Lily akan bermurah hati belanja kami. Sifat kakak-kakak sangat menebal dalam diri Lily, mungkin kerana dia anak sulung dalam keluarga Pak Nasir dan Allahyarhamah Cikgu Jamilah. Jadi sifat ambil beratnya terserlah manakala Rodziah anak bungsu dalam keluarganya dan aku anak kedua. Jadi kami ada perangai sendiri dan Lily jadi tempat rujukan kerana dia memang matang. Ketika di tahun 1 juga, Lily dah ada pakwe (kini suaminya) dan kami pun akan ikut dia dating sama kalau dia dating dengan Cik Lan. Ceitt kami konon jadi bodyguard Lily walhal tak de apa pun yg nak diguardkan ya Lily..hehe
Buah dokong dan cucur udang yang sedap buah tangan Lily. Sambil makan sambil berbual..dan banyak idea yang Lily cadangkan. In shaa Allah, akan dilaksanakan andai ada kudrat.
Seperti biasa juga, banyak benda nak dibualkan dan Lily tidak pernah kering idea, mungkin sifat baik hatinya itu membuatkan Allah bagi ganjaran ilham yang sentiasa melimpah ruah di mindanya. Daripada tugas wartawan kanan di majalah Jelita beberapa tahun lalu, Lily mengambil keputusan berundur dan menjadi penulis bebas pada awal usia 30-an dan sehingga kini dia masih menulis dengan ilham yang melimpah ruah.
 
Terima kasih Lily Haslina Nasir kerana menjadi sahabat yang sama seperti 23 tahun lalu...

Saturday, 19 October 2013

Dah mati 9 bulan lalu..

Sembilan bulan 18 hari..
bukan sekejap tu
kalau pregnant, dah kira bersalin pun
dalam tempoh 9 bulan 18 hari tu
ada beberapa kali
masa aku balik keje jam 12 malam hingga 1 pagi
JPJ buat roadblock
Polis buat roadblock
kat Sg Long, kat Mahkota Cheras
memang keta aku pun depa tahan
depa tanya kenapa balik memalam buta
saya cari rezeki pak incik
tapi tak pula tanya lessen
semalam aku pi JPJ Wangsa Maju
konon nak buat international licence
sebab nak drive masa travel nanti
Syam pun dah buat
sekali...
buka je lesen depan pegawai JPJ
makkkkkk....lesen dah mati pada 24 Februari 2013
korang jangan jadi macam aku yer..
sia-sia jer kalo kena tahan
tapi heran juga, sepanjang tempoh tu
tak dak sapa nak tanya lesen aku!

Bila dah buat lesen,
aku kata nak buat untuk tiga tahun je
jadi gua pun bayar RM105 utk tiga tahun
bila balik rumah..
makkkkkk....kira punya kira
pegawai tu bagi haku ampat tahun!!!
tiba-tiba lagi sekaliiii...
makkkk...tarikh lesen mati ialah pada 30 April 2017
tarikh kesayangan...
sebab aku hirup udara dunia pada tarikh ini, 30 April, berpuluh tahun lalu!

Friday, 11 October 2013

Im coming...soon!

Banyak perkara nak dibuat, tapi kaki tangan ada dua + dua jer..jadi ler empat. Masa pun ada 24 jam je, tu pun kadang-kadang mengada-ngada lebih nak minta lagi satu jam, jadi 25 jam. Konon satu jam yang Allah bagi lebih tu nak manfaatkan sebaik mungkin..balik-balik tidur je lah gamaknya. Ketika arwah Abah ada dulu, tak pernah sedikitpun aku tengok dia dok saja.
Dalam masa beberapa minit, harga tiket boleh berubah pada kadar beberapa ratus. Ironinya hidup kita juga berubah selepas melalui pelbagai pengalaman yang mendewasakan kita. Sama ada pahit atau manis, suka, duka, kecewa, patah hati. Allah sudah menyediakan laluan untuk kita rentas dan sebagai hambaNya, perkara terbaik yang boleh dan perlu kita lakukan ialah bersedia, bersedia mental dan fizikal dalam semua perkara dan aspek kehidupan..
Ada je benda dia buat. Sapu daun-daun kering depan laman rumah, bagi makan burung merpati satu reban tepi rumah, baiki reban ayam, basuh motosikal bernombr plet DN 7160 dan tak pun dia akan pergi pasar beli lauk..heran aku tak pernah nampak dia letih. Pagi-pagi bangun lepas solat subuh dia masih boleh lari sekeliling rumah lima nam round dan kemudian buat air milo sambil minum tepi dapur mak, hirup udara pagi dan dengar kicau burung.
 
Satu kehidupan yang sudah lama aku tak buat, tak mengalaminya. Kalau dia masih ada, tentu dia akan tanya aku buat apa hari ini, aku tulis apa hari ini, aku beli majalah apa dan baca buku apa dan nak gi mana lepas ini. Abah yang sentiasa menunjukkan ambil pedulinya dengan cara tersendiri. Dia tidak akan pernah berkata jangan atau tidak, sebaliknya sentiasa berpesan..lakukan apa saja yang termampu, asalkan tidak menyalahi hukum Tuhan di bumi ini, dan pergilah ke mana saja, lihatlah kebesaranNya walaupun pada sehelai daun kering.
 
Daun maple kering yang gugur pada musim luruh di tempat orang tidak sama dengan daun kering yang gugur di halaman kita. Ranting kayu kering yang gondol di laman kita juga tidak sama dengan ranting kayu kering di tempat orang. Banyak perkara ingin dilihat dan dinikmati pada usia yang sudah melepasi takah Zuhur ini.  Semoga Allah mempermudahkan perjalanan yang akan dilalui selepas ini...masa menjadi terlalu berharga..sedetik berlalu tidak akan berulang kembali..City River Wanganui..im coming..soon!

1 - Biru langit Wanganui..

andainya kau tahu
sebanyak mana rindu aku
kiralah berapa banyak bintang di langit malam
 
**************
 
Skrin komputer ditatap sepi.  Hanya cahaya putih memanah anak mata, berkelip-kelip..kadang-kadang cepat, kadang lambat. Bergenang..memberat dan seakan mahu menitik, cepat-cepat air mata yang tidak jadi keluar itu diseka, seakan-akan mahu menafikan rasa rindu yang kian membuak kepada Mak, kepada Chek dan kepada semua. Wangi kesidang di tepi laman..kalaulah dapat dihidu di tanah bergunung ganang ini, mahu saja dia hirup wangi itu dalam-dalam, simpan kemas di dalam lubuk hati yang paling dalam, diam di situ sehingga terjumpa pelengkap rusuk kiri yang jadi idaman sekian lama. Tapi di mana? Di mana mahu mencarinya, siapakah bakal mengisis kedudukan itu dan bila? Dia buntu, rambut paras leher diraut ke belakang. Kopiah putih yang Chek Ngah bagi tahun lalu di letak di tepi komputer. Ada juga gelas kopi dan beberapa ketul skon jagung yang sudah sejuk.
 
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Bacaan di skrin komputer diteruskan...
 
...Nik, mak kata balik! Dah lama sangat dia tunggu Nik. Buah sawa nila tepi rumah sudah banyak kali berbunga, mengeluarkan putik, berbuah, lebat berketul-ketul dan akhirnya Mak hanya makan sebiji saja, itupun payah dia nak habiskan. Katanya Nik suka buah itu. Begitu juga buah mata kucing di sebelah kiri pagar rumah, dan banyak kali juga berbuah, banyak plastik juga Mak sedekah pada jiran sebab katanya dia tunggu Nik balik, tapi Nik tak muncul-muncul juga.

Nik..baliklah..


Biru Langit Wanganui / Chapter 1: Menganyam rindu../ 11 Okt 2013

Friday, 4 October 2013

All sorrows are less with bread..

“All sorrows are less with bread. ”
Miguel de Cervantes Saavedra


Christine send me an sms, asked me if I want to join bread worksyop at B.I.G last Tuesday. Without hesitate, I replied YES! Cooking session is always my best therapeutic for me. Playing dough, flour, butter etc..awhh that was great session.

Masa agak singkat tapi Shila sempat ajar empat jenis roti..antaranya focaccia. Yayy!!! hari tu belajar dengan Rachel Allen, hari ni pulak dengan Shiela. Lain cikgu lain caranya, yang penting..gua suka roti cool ini yang juga boleh digunakan sebagai kulit pizza..

Belajar membuat roti sama seperti belajar memahami seorang manusia, kena tahu membaca retorik mereka, terlebih uli pun tak bagus, terkurang uli pun tak cantik juga...begitu juga pemikiran manusia..kena pandai menaakul..

Ahh tak mau cakap banyak..

Tuesday, 1 October 2013

Live a life to the fullest while stock last..

I assume that after I have no longer attach to Kilang Kertas, my life will be much laidback and peaceful..but nahh...it's more challenging and busy-ing..running here and there, occupied with crafting and painting. I had manage my schedule just like a normal office hours. Start working at 9am and finish at 5pm but that's stays as plan only..i worked till midnite and the routine continue and yeah.a bit hectic but  simply awesome. I'm free from backache, no stress at all, enjoying my coffee and do what I truly wanted to do. Exactly like what I always dream; to work on my own capacity, dare to take a risk and Alhamdulillah I had a  chance to life live moderately. Maybe i'm jobless now but I had a really great time. Live a life to the fullest while stock last...haha hidup pun ada stock tau..so don't play-play mehh..life to the max, work like never gonna die keh!
Yeah..thats what im doing now..the oroginal picture was from Abdul Muhaimin Farid and I had transferred to the small canvas. It's not what we call painting lah kan sebab saya bukan pelukis pun but it gave me real satisfaction. Exploring many possibilities..
 
Few colors of acrylic - ultramarine, black, phthalo blue, scarlet, crimson, vandyke brown and some more..namanya tak dapat nak ingat..size canvas 6" x 5"..kecik2 pun jadilah dengan taraf saya yang illiterate art ini..hey peeps..life is too short..so don't delay, just do it now! I knew someone keep thinking how could I survived? Hello rezeki Allah bagi bukan awak yang bagi..hmm looks like curiosity kill the cat ahh..
 
Nota kaki: ..sulit mengait bintang di cakerawala, sulit lagi mentafsir kata-katamu di sebalik aksara..!

Sunday, 22 September 2013

Weekend session...

Sky is clear today, blueish and shining..aaahhh good sign but I prefer cloudy and raining. Don't know why, maybe because the best time (as for me) to sip a coffee infront of my window is when rainy day while wind blew over the shady tree nearer..tak dak view menarik pun. Hari-hari bangun pagi jenguk tingkap dok la nampak rumah bata merah yang sedang dalam pembinaan, pekerja Indon yang dah beberapa hari dok cangkul tanah, depa kata nak buat swimming pool..yesszaa boleh skodeng haha dan sekali sekala security of the residence round dengan motor and the rest is quiete all around..great!
TL: Real pic by @nadlina174. TR: canvas with blue background and a branch. BL: Just a blue as basic. BR; tadaaaa....
Yeah..my new day, my totally different day rather than two weeks before. Masuk kantor (kantor lah sangat) kol 9am dan selepas zohor nanti ada beberapa surat cinta nak kena reply antara Zain dan Yaya, antara Peter dan Amira dan antara Nor Haneem dan Bagus..banyak kan..tak pe lah..nanti kita tengok macam mana ending percintaan depa2 berenam ni..
Sementara tu, mai kita makan kek, minum kopi dan conteng jap. For the courtesy of my lovely sister, @nadlina174, here the humble painting for you...thanks kakak I copycat dari entry you punya gambo ni..have a nice day yeah..muahhh!
Tak dak la sama seratus persen bak kata mas idayu dalam lagu dangdut tu kan tapi gua punya passion lah nak conteng hari ni..sambil dengar Andrea Bocceli dan Edith Piaf dok nyanyi tepi telinga gua..
 Nota kaki#: Hidup tidak dinamakan hidup kalau tiada pasang surut, kalau tiada sedih suka, kalau tiada tawa tangis. Hidup tidak dinamakan hidup kalau tiada hujan panas, kalau tiada guruh petir dan kini adalah masa terbaik untuk melihat awan berarak, untuk mendengar kicau burung selepas subuh dan kini juga adalah ketika terbaik menghirup udara segar sementara masih ada waktu yang bersisa..
 

Met this two cufica braders..

Did u ever heard about cufica art? This is about Islamic modern art and yesterday when im in Bangsar Shopping Complex, I met this two guys who offered art in contemporary style and it was Islamic Modern Art. Their artwork is awesome I guess.

These 2 braders, Kamarul J and Kamarul C (both their names is Kamarulazhan and Kamarul Akhbar) is a full time art traders and what is great about them is they left the job before for the sake or art and they choose sufi art as their trade mark. Want to know more about them, pls click to http://www.coloursofcufica.com/

 Kalau ada ringgit lebih memang gua nak beli lu punya artwork ni brader..tapi apa kan daya..sob sob!
Kata depa, sambutan terhadap sufi art ini sangat menggalakkan dan antara buyer yang sering beli artwork depa ni ialah artis..non muslim pun ramai juga. kata depa lagi, sebelum dijual depa siap explain bahawa subjek matter itu bukan sebarangan bentuk dan pembeli juga kata depa tahu dan beli sebab cantik dengan seni. Well done bro, berdakwah dengan cara tersendiri. Wish you luck guys!

Saturday, 21 September 2013

Bye bye sorrow...

Woke up this morning...no harsh, no sleepy while driving, no traffic jam, no maki carut masa bawak keta, no fear, no hated, no heart broken, no smoke..ehhh!! Hehe...i pinch my cheek and ouchhhh! Sakit lahhhh! Well..this is my life now...start working at 9am and break during lunch and continue again...LW this is reality of your routine now..crafting, painting, cooking, reading, sleeping, dreaming, outing, leisuring and last but not least, travelling - work 24 hrs per day, no bonus, no annual leave and no mc. I took the challenge and it was awesome.
As for me,  life is about to make a decision, take it or leave it, do or not to do. No regret, no look back and no sadness. The sadness phase was over long time ago and i don't have much time to look further about the things that didnt give me any benefit. Bye bye sorrow!
This is not my painting at all, i discovered it at wall near art shop in Melawati. It looks beautiful and without delay...terus klik! Yang biru bawah tu pun nampak cam cantik gak..kalau boleh potong dinding batu tu nak jer aku ambik, tak de signature so tak de owner la kan..ceitt!
I know, they keep guessing and gossiping what will i do after the date, 10th Septh. They keep chatting why i took a decision like that, the keep talking what happen to me but i never bother because i, the one who will manage myself and i have nothing to prove except myself.
And yesterday, thanks to Chegu Syam aka Bella yang bawa aku pi menshoppingkan diri sejumlah kanvas and etc...i know, life become hectic soon. I like...
"LW, En Suzlee kata u kalau nak upgrade value lukisan tu, u kena buat supaya orang tak leh tiru teknik u.."
"Ya ke Che Kem..okiss i tau nak buat macam mana.."
"Yer..dia tu dah femes..lukisannya ada di mana-mana saja.."
"Tau..i sempat p empat kelas dengan dia dulu..lepas tu gone.."
"Buat je lah..nanti kita buat kolaborasi.."
That was my conversation with Che Kem, multitalented guy whom i knew since form six in Pasir Mas. He's Tunku Abdul Rahman dalamTanda Putera.. sambil makan lepas tengok makyung Raja Ho Gading..tq Che Kem..ill do it..in shaa Allah..

Sunday, 15 September 2013

I wish u were here..

I started to learn how to fry egg while im 7 yrs old. During that time, mak will asked me to chop an onion, heat the pan and wait for her to fried the egg. Suspen and fear, because I knew there is hot and I deal with fire and of coz overheating cooking oil. After 17, I cooked often instead of helping mak to prepare our meal at home. She keep told me, please cooked with passion, pleasure and sincere. Cleanliness is the priority and started with Bismillah. Eventho she's already disappear from my eyes..:(, I still remember her voice, her tips, her touch and everything about her especially when she's at her work station @ her fav place, kitchen. A small kitchen, buruk, kusam and sempit but that was heaven to her and to all of us too..makan, sembang, cakap, kena  marah, kena leter, kena cubit, kena warning, kena sembur, kena basuh pinggan, kena masak air etc. That was a place called 'tempat paling happening' to five of us, and im the second, marked as degil and pelik!
As for today, I woke up early,.thinking what im gonna cooked because adik told me she wanted to visit our middle sister in Muadzam and maybe spend some time in Rompin. The fact that weekend is the 'kemalasan' day for me and I normally checked the peti sejuk to clear all the barang yang sudah expired.
Wokeh..got it, shitake mushroom, tuna chunck and honey tomato cherry and a dozen of egg. Enough..absolutely perfect for tuna mushroom quiche. Cakap banyak pun tak guna, bak kata kengkawan saya, picture speak a thousand words kan! Kann! Kann...!!!
Always choose yellow because the yellow contain more vitamin rather than the red one. Same goes to capsicum..but you better eat all colors of vege vecause every color has their own function and it will help our body to get minerals and vitamins for the purpose of energy, metabolics rate as well as body development.
Tuna mushroom quiche. Interested??? Hehehe..yummy..sendiri masak, sendiri makan, sendiri puji???No..no..rasanya biasa saja, tak sedap mana pun..jangan percaya dengan foto walaupun foto tak pandai menipu..
 Saja suruh pos begini, bertujuan menitikkan saliva sesiapa yang melihat..
Secawan kopi, sekeping roti berlapis telur, perlahan-lahan menghilangkan rindu itu..pada mendung pagi yang semakin menghilang di balik cahaya suram...
 
RM20 / box (16 pcs) collect @ Windsor Sg Long.

Paris ke Frankfurt..

Pekan yang sangat happening, begitulah kalau saya boleh labelkan ayat yang sesuai dengan Frankfurt yang sempat kami singgah selama beberapa hari dan terima kasih kepada tuan rumah, Khairul Abdullah (KA) dan isteri yang sudi menumpangkan kami bermalam di rumahnya.
Saya dan Ros tiba di Frankfurt dari Paris pada sebelah petang dan kami sudah mula berasa letih kerana hampir seminggu sudah berfoya-foya di tiga negara dengan kadar masa yang sangat ketat, tapi puas kerana banyak lokasi dilawati walaupun kami terpaksa berkejar supaya tidak tertinggal train dan ada kalanya melalui jalan yang sama kerana gagal membaca peta. Namun sesat di dalam bandar moden tidak menjemukan dan paling kejam pun, kami duduk minum kopi sambil berfikir hendak bermula dari arah mana.
Kebetulannya di kawasan komersial berhampiran kediaman KA ada acara seperti promosi makanan dan minuman yang mana ia tidak halal bagi kami kerana ada acara minum dan makan..baunya memang menggiurkan tapi lebih menggiurkan lagi apabila ada acara tarian beramai2 dengan pentas muzik terbuka. Wahh saya dan Ros pun sambil lalu sambil goyang badan dengan beg kandar besar di belakang on the way menapak ke rumah KA.
Dari bilik kami, jenguk je tingkap ke bawah ada laluan yang kiri kanannya penuh dengan bunga mawar, asthma saya pun bye bye sebab dapat hirup udara segar. Kalau boleh simpan bau wngi bunga pada pagi hari itu, harus saya simpan dalam Tupperware bawa balik KL..
Tiba di rumah yang seperti hotel lima bintang itu (KA ini bukan bodek, malah awesome sangat dengan menu yang sempat dimakan itu soto nasi impit yang sangat sedap) kami letak saja bag dan terus zzz kerana penat + cuaca sejuk + kami dah makan sebelum sampai rumah = ZZZZZ saja le kan.. so tuan rumah jangan heran kenapa kami tak makan, sebabnya kami dah pekena kebab berhampiran central station sebelum menapak balik, hehehe.
Ros dah tarik beg nak balik KL.
Ok beberapa hari di Frankfurt, saya dan Ros merancang melawat Heidelburg, pekan lama yang ada banyak istana dan bangunan bersejarah. Sesiapa yang suka meninjau struktur binaan dan runtuhan lama, sila jenguk Heidelberg ya. Dalam perjalanan ke Heidelburg tu saya dan Ros sempat berbual dengan seorang warga tempatan tahap pakcik, sudah agak tua dan saya meneka dia berjalan seorang diri melihat pekan sendiri. Dia mengajak kami join dia tapi kami ambil jalan mudah kata nak lawat tempat lain dulu. Suspen juga kan sebab dia tetiba peramah dan kata pernah melawat Kuala Lumpur dan suka negeri kita..eishh..
Hari esoknya, kami peruntukkan untuk round kali terakhir kawasan high end yang penuh dengan butik beg, baju, kasut etc. U name it, u got it, pendek kata kalau bawa duit 10k pun dalam masa 1 jam boleh habis sebab banyak benda menarik ada dijual di sini terutama hand bag. Bak kata KA, "LW, u nak beli LV, kat Frankfurt ni waiter jer pakai LV tau.." Adehhh dushh dushh! Ahh saya tak peduli, saya duduk di KL dan bukannya di Frakfurt..hahaha tunggu saya duduk di UK ke, atau saya duduk di Frankfurt juga, makan saya akan pakai beg yang saya buat sendiri...haha. Ros sempat beli satu hand bag dan saya pun beli juga satu
Yang sadis tu, kami dah berhari-hari tahan nafsu nak makan lauk Kuala Lumpur specially lauk kedai siam, tetiba KA tunjuk kami satu kedai, namanya Thai Fun..arghhh heaven kehhh...! Saya share dengan Ros dan hasilnya memang marvellous..rasa macam makan kat kedai kat Sg Long..whoaa penangan kedai siam tu memang terangkat. Ginilah agaknya orang tak biasa merantau, baru sepuluh hari berfoya-foya tekak dah meminta2 menu tomyam campur, telus bungkus, kailan ikan masin bla bla bla!
Sungguh, kalau tiada persediaan mental dan fizikal, memang penat melancong cara bajet ciput macam kami ini. Tapi kami bernasib baik kerana ada sahabat seperti KA dan isteri yang membenarkan kami menumpang di rumahnya.
Benarlah kata orang, jauh berjalan banyak pengalaman. Indah tempat orang, indah lagi tempat kita, namun kalau ada peluang saya tetap ingin menimba pengalaman berkerja di luar Negara walaupun mungkin sudah sedikit terlambat akibat factor usia.
Saya ada lebih 2,500 keeping foto sepanjang 12 hari berjalan di empat lokasi. Pengalaman dan catatan memang banyak, tak ternilai pula valuenya. Ok saya tempek pic nya di sini. Banyak sangat nak tulis, balik-balik tak tertulis pun.
Ini adalah bunga liar tepi jalan, cantik gila pada mata saya. Di bawah pula adalah fenomena bulan penuh, kata KA hanya sekali setahun ja boleh Nampak.
Runtuhan kota lama di Heidelberg. Banyak istana lama yang ditinggalkan menjadi lokasi pelancongan. Di bawah ialah pemandangan kota Heidelberg dari atas jambatan..maaf saya lupa namanya.
Ini adalah national theatre di Frankfurt, tak jauh dari rumah KA. Sebelum balik ke rumah, saya dan Ros lepak kejap kat sini..akhirnya tamat sudah perjalanan kami..tak sabar nak balik KL sebenarnya..nak minum air kelapa, nak makan durian..nak makan nasi lemak, nak makan tosei..