Posts

Showing posts from 2013

Hobbit...

Image
Kali terakhir aku pi tengok movie bulan lepas dengan HH, ntah tak ingat dah pun citer apa. Rasanya citer ganas-ganas juga sebab aku sleepy kalau tengok citer lemau atau feeling-feeling ni. Mungkin juga faktor usia, rasanya layan citer yang berentak fast and thriller lagi mengembangkan saraf berbanding citer Cinderella atau Mr Arrogant...ehh sorry Mr Arrogant tu kat tv, maaf gua dah lama tak tengok tv. Tv kat rumah tu gua sedang berkira-kira nak jual timbang kilo ja, ada sapa-sapa nak? Semalam ketika keluar berfoya-foya dengan Cikgu Z, kami buat keputusan drastik nak tengok Hobbit. Hobbit? Ya, sebab aku kononnya minat pada bekas laki Miranda Kerr...sapa lagi kalau bukan kembang setaman Bloom tu..jadi kami pun ghaib dalam TGV Cinema selama hampir dua jam. Ok kisahnya memang marvellous, yummy and delicious sebab kesan digitalnya sangat mengujakan bagi aku yang tak berapa nak tahu sangat pasal filem sequel ni. Pada tahun 93, ketika belajar mengenai filem dengan arwah Dr Annuar Nor Arai, …

Jom kita...

Sudah nak tafsir hati orang
perasaan orang
kita ingat dia suka kita
sebenarnya tidak
kita ingat dia main-main
sebenarnya tidak
memang susah...
jadi mana satu nak percaya ni.

Dah lama tak dengar khabar berita dia ni.
Aku agak dia mesti dah merajuk
sebab aku banyak kali tolak 'pelawaannya'.
Setiap kali dia cakap pasal perkara itu,
setiap kali itu juga aku bagi alasan, 'saya tidak bersedia'.
Lama-kelamaan, setelah dua tahun macam-macam alasan aku bagi,
selepas menghilang beberapa bulan,dia muncul pada suatu malam yang sudah larut.

Katanya walau di mana saja aku pergi,
dia tetap ingat pada aku dan mahu aku ingat dia juga.
Sudah pasti aku ingat dia sebab dia tak pernah jemu 'pelawa' aku.
Kami berbalas sms.
Setelah dia mencurah segala perasaannya dan menoktahkan ayat dengan:
Walau awak kahwin dengan sesiapa saja sekalipun, awak akan sentiasa ada dalam hati saya.
Aku kira, dia faham sudah maksud aku selama ini.

Tiba-tiba aku berasa macam nak kata kat dia:

Kapal kertas dan lempeng pisang...

Image
Sekarang setiap petang hujan..tak leh nak keluar rumah sangat sebab aku tak nak lepaskan peluang berada di dalam rumah ketika hujan. Kerana hujan adalah nikmat, melihat titik air jatuh timpa daun orkid, daun melur dan daun mawar...ehh daun pandan sama...hmmm nikmat sebab tak payah nak susah-susah siram pokok bunga. Bukan aku kedekut nak bayar bil air pun sebab sekarang ni pun dah terlebih bayar ke SYABAS sebanyak RM99..macam mana nak tuntut balik duit ni kan. Haruslah SYABAS tak akan bagi balik, kecuali aku kaw-kaw guna air..banyak mana sangat pun kalau basuh baju seminggu sekali..mandi sekali sehari..iskk..acah je, gua mandi tiga atau empat kali sehari bergantung pada cuaca. Kalau cuaca panas, maka keraplah menghabiskan air..ok bukan nak cakap pasal air..nih..pasal hujan. Kalau hujan kat kampung, kami sibuk nak buat kapal kertas dan buang ikut jendela kayu cengal yang hitam tu. Kapal kertas tu pun terkial-kial mengikut lenggok air hujan yang membentuk bulatan bulat yang makin besar …

Pengalaman kita tidak akan sama...

Image
Pengalaman hidup kita tak akan sama, malah tak pernah sama walaupun kita menjejaki jalan yang sama. Katalah apa sekalipun, pengalaman hidup kita berbeza. Apabila berjumpa sahabat lama, rasa seperti tak cukup tanah nak berbual. Semalam novelis tanah air, Lily Haslina Nasir datang ziarah aku di rumah. Lily tak berubah, cuma tergambar kematangan pada wajah ibu empat anak itu dan dia tetap bersemangat suruh aku membuat catatan hidup kerana dalam tempoh masa 23 tahun, katanya aku berubah 360 darjah dan apa yang aku lalui tidak akan sama dengan apa yang dia alami. Kami pernah tinggal serumah di Old Town, Petaling Jaya pada awal 90-an ketika mula-mula sampai ke KL untuk melanjutkan pelajaran di Lembah Pantai. Seorang lagi sahabat kami ialah Cikgu Rodziah Akil dari Pahang dan Rodziah ini adalah adik kepada penulis Daeng Ramli Akil. Jadi kami bertiga ke sana ke mari dan persahabatan ini tidak pernah putus walaupun masing-masing sudah ada hala tuju sendiri. Seperti biasa, Lily sentiasa hadir d…

Dah mati 9 bulan lalu..

Sembilan bulan 18 hari..
bukan sekejap tu
kalau pregnant, dah kira bersalin pun
dalam tempoh 9 bulan 18 hari tu
ada beberapa kali
masa aku balik keje jam 12 malam hingga 1 pagi
JPJ buat roadblock
Polis buat roadblock
kat Sg Long, kat Mahkota Cheras
memang keta aku pun depa tahan
depa tanya kenapa balik memalam buta
saya cari rezeki pak incik
tapi tak pula tanya lessen
semalam aku pi JPJ Wangsa Maju
konon nak buat international licence
sebab nak drive masa travel nanti
Syam pun dah buat
sekali...
buka je lesen depan pegawai JPJ
makkkkkk....lesen dah mati pada 24 Februari 2013
korang jangan jadi macam aku yer..
sia-sia jer kalo kena tahan
tapi heran juga, sepanjang tempoh tu
tak dak sapa nak tanya lesen aku!

Bila dah buat lesen,
aku kata nak buat untuk tiga tahun je
jadi gua pun bayar RM105 utk tiga tahun
bila balik rumah..
makkkkkk....kira punya kira
pegawai tu bagi haku ampat tahun!!!
tiba-tiba lagi sekaliiii...
makkkk...tarikh lesen mati ialah pada 30 April 2017
tarikh kesayangan...

Im coming...soon!

Image
Banyak perkara nak dibuat, tapi kaki tangan ada dua + dua jer..jadi ler empat. Masa pun ada 24 jam je, tu pun kadang-kadang mengada-ngada lebih nak minta lagi satu jam, jadi 25 jam. Konon satu jam yang Allah bagi lebih tu nak manfaatkan sebaik mungkin..balik-balik tidur je lah gamaknya. Ketika arwah Abah ada dulu, tak pernah sedikitpun aku tengok dia dok saja. Ada je benda dia buat. Sapu daun-daun kering depan laman rumah, bagi makan burung merpati satu reban tepi rumah, baiki reban ayam, basuh motosikal bernombr plet DN 7160 dan tak pun dia akan pergi pasar beli lauk..heran aku tak pernah nampak dia letih. Pagi-pagi bangun lepas solat subuh dia masih boleh lari sekeliling rumah lima nam round dan kemudian buat air milo sambil minum tepi dapur mak, hirup udara pagi dan dengar kicau burung. Satu kehidupan yang sudah lama aku tak buat, tak mengalaminya. Kalau dia masih ada, tentu dia akan tanya aku buat apa hari ini, aku tulis apa hari ini, aku beli majalah apa dan baca buku apa dan …

1 - Biru langit Wanganui..

andainya kau tahu sebanyak mana rindu aku kiralah berapa banyak bintang di langit malam ************** Skrin komputer ditatap sepi.  Hanya cahaya putih memanah anak mata, berkelip-kelip..kadang-kadang cepat, kadang lambat. Bergenang..memberat dan seakan mahu menitik, cepat-cepat air mata yang tidak jadi keluar itu diseka, seakan-akan mahu menafikan rasa rindu yang kian membuak kepada Mak, kepada Chek dan kepada semua. Wangi kesidang di tepi laman..kalaulah dapat dihidu di tanah bergunung ganang ini, mahu saja dia hirup wangi itu dalam-dalam, simpan kemas di dalam lubuk hati yang paling dalam, diam di situ sehingga terjumpa pelengkap rusuk kiri yang jadi idaman sekian lama. Tapi di mana? Di mana mahu mencarinya, siapakah bakal mengisis kedudukan itu dan bila? Dia buntu, rambut paras leher diraut ke belakang. Kopiah putih yang Chek Ngah bagi tahun lalu di letak di tepi komputer. Ada juga gelas kopi dan beberapa ketul skon jagung yang sudah sejuk. Berat mata memandang, berat lagi bahu m…

All sorrows are less with bread..

Image
“All sorrows are less with bread. ”
Miguel de Cervantes Saavedra


Christine send me an sms, asked me if I want to join bread worksyop at B.I.G last Tuesday. Without hesitate, I replied YES! Cooking session is always my best therapeutic for me. Playing dough, flour, butter etc..awhh that was great session.

Masa agak singkat tapi Shila sempat ajar empat jenis roti..antaranya focaccia. Yayy!!! hari tu belajar dengan Rachel Allen, hari ni pulak dengan Shiela. Lain cikgu lain caranya, yang penting..gua suka roti cool ini yang juga boleh digunakan sebagai kulit pizza..

Belajar membuat roti sama seperti belajar memahami seorang manusia, kena tahu membaca retorik mereka, terlebih uli pun tak bagus, terkurang uli pun tak cantik juga...begitu juga pemikiran manusia..kena pandai menaakul..

Ahh tak mau cakap banyak..

Live a life to the fullest while stock last..

Image
I assume that after I have no longer attach to Kilang Kertas, my life will be much laidback and peaceful..but nahh...it's more challenging and busy-ing..running here and there, occupied with crafting and painting. I had manage my schedule just like a normal office hours. Start working at 9am and finish at 5pm but that's stays as plan only..i worked till midnite and the routine continue and yeah.a bit hectic but  simply awesome. I'm free from backache, no stress at all, enjoying my coffee and do what I truly wanted to do. Exactly like what I always dream; to work on my own capacity, dare to take a risk and Alhamdulillah I had a  chance to life live moderately. Maybe i'm jobless now but I had a really great time. Live a life to the fullest while stock last...haha hidup pun ada stock tau..so don't play-play mehh..life to the max, work like never gonna die keh! Yeah..thats what im doing now..the oroginal picture was from Abdul Muhaimin Farid and I had transferred to t…

Weekend session...

Image
Sky is clear today, blueish and shining..aaahhh good sign but I prefer cloudy and raining. Don't know why, maybe because the best time (as for me) to sip a coffee infront of my window is when rainy day while wind blew over the shady tree nearer..tak dak view menarik pun. Hari-hari bangun pagi jenguk tingkap dok la nampak rumah bata merah yang sedang dalam pembinaan, pekerja Indon yang dah beberapa hari dok cangkul tanah, depa kata nak buat swimming pool..yesszaa boleh skodeng haha dan sekali sekala security of the residence round dengan motor and the rest is quiete all around..great! Yeah..my new day, my totally different day rather than two weeks before. Masuk kantor (kantor lah sangat) kol 9am dan selepas zohor nanti ada beberapa surat cinta nak kena reply antara Zain dan Yaya, antara Peter dan Amira dan antara Nor Haneem dan Bagus..banyak kan..tak pe lah..nanti kita tengok macam mana ending percintaan depa2 berenam ni.. Sementara tu, mai kita makan kek, minum kopi dan conteng …

Met this two cufica braders..

Image
Did u ever heard about cufica art? This is about Islamic modern art and yesterday when im in Bangsar Shopping Complex, I met this two guys who offered art in contemporary style and it was Islamic Modern Art. Their artwork is awesome I guess.

These 2 braders, Kamarul J and Kamarul C (both their names is Kamarulazhan and Kamarul Akhbar) is a full time art traders and what is great about them is they left the job before for the sake or art and they choose sufi art as their trade mark. Want to know more about them, pls click to http://www.coloursofcufica.com/

 Kalau ada ringgit lebih memang gua nak beli lu punya artwork ni brader..tapi apa kan daya..sob sob!
Kata depa, sambutan terhadap sufi art ini sangat menggalakkan dan antara buyer yang sering beli artwork depa ni ialah artis..non muslim pun ramai juga. kata depa lagi, sebelum dijual depa siap explain bahawa subjek matter itu bukan sebarangan bentuk dan pembeli juga kata depa tahu dan beli sebab cantik dengan seni. Well done bro, ber…

Bye bye sorrow...

Image
Woke up this morning...no harsh, no sleepy while driving, no traffic jam, no maki carut masa bawak keta, no fear, no hated, no heart broken, no smoke..ehhh!! Hehe...i pinch my cheek and ouchhhh! Sakit lahhhh! Well..this is my life now...start working at 9am and break during lunch and continue again...LW this is reality of your routine now..crafting, painting, cooking, reading, sleeping, dreaming, outing, leisuring and last but not least, travelling - work 24 hrs per day, no bonus, no annual leave and no mc. I took the challenge and it was awesome. As for me,  life is about to make a decision, take it or leave it, do or not to do. No regret, no look back and no sadness. The sadness phase was over long time ago and i don't have much time to look further about the things that didnt give me any benefit. Bye bye sorrow! I know, they keep guessing and gossiping what will i do after the date, 10th Septh. They keep chatting why i took a decision like that, the keep talking what happen…

I wish u were here..

Image
I started to learn how to fry egg while im 7 yrs old. During that time, mak will asked me to chop an onion, heat the pan and wait for her to fried the egg. Suspen and fear, because I knew there is hot and I deal with fire and of coz overheating cooking oil. After 17, I cooked often instead of helping mak to prepare our meal at home. She keep told me, please cooked with passion, pleasure and sincere. Cleanliness is the priority and started with Bismillah. Eventho she's already disappear from my eyes..:(, I still remember her voice, her tips, her touch and everything about her especially when she's at her work station @ her fav place, kitchen. A small kitchen, buruk, kusam and sempit but that was heaven to her and to all of us too..makan, sembang, cakap, kena  marah, kena leter, kena cubit, kena warning, kena sembur, kena basuh pinggan, kena masak air etc. That was a place called 'tempat paling happening' to five of us, and im the second, marked as degil and pelik! As f…

Paris ke Frankfurt..

Image
Pekan yang sangat happening, begitulah kalau saya boleh labelkan ayat yang sesuai dengan Frankfurt yang sempat kami singgah selama beberapa hari dan terima kasih kepada tuan rumah, Khairul Abdullah (KA) dan isteri yang sudi menumpangkan kami bermalam di rumahnya.
Saya dan Ros tiba di Frankfurt dari Paris pada sebelah petang dan kami sudah mula berasa letih kerana hampir seminggu sudah berfoya-foya di tiga negara dengan kadar masa yang sangat ketat, tapi puas kerana banyak lokasi dilawati walaupun kami terpaksa berkejar supaya tidak tertinggal train dan ada kalanya melalui jalan yang sama kerana gagal membaca peta. Namun sesat di dalam bandar moden tidak menjemukan dan paling kejam pun, kami duduk minum kopi sambil berfikir hendak bermula dari arah mana.
Kebetulannya di kawasan komersial berhampiran kediaman KA ada acara seperti promosi makanan dan minuman yang mana ia tidak halal bagi kami kerana ada acara minum dan makan..baunya memang menggiurkan tapi lebih menggiurkan lagi apabil…