Posts

Showing posts from May, 2012

Bad imagination while stress...

Dari KDN Jalan Duta, aku tahan sebuah teksi yang betul-betul berhenti depan tangga KDN. Pemandunya berbangsa India. Apabila masuk dan duduk di tempat duduk belakang, baru aku sedar ada sebuah beg pakaian yang agak besar. Sambil belek-belek passpot yang baru direnew, aku berbual dengan pemandu teksi itu. Bila aku tanya pemandu, dia kata itu beg pakaian kawannya yang punya dan ditinggalkan sementara tuan empunya menyelesaikan urusan di kaunter Immigration.
“Encik ini beg siapa?” Aku tanya, dalam hati ada sedikit risau.
“Jangan risau, itu kawan saya punya. Dia tinggal sekejap, petang nanti dia angkat. Dia jawab.
“Kenapa petang? Kenapa dia tinggal dalam u punya kereta?” Aku tanya lagi
“Dia mahu selesai urusan di kaunter la...” Dia jawab.
Aku nampak dia rimas manakala dalam hati aku kerisauan terus bercambah.
Buatnya dalam beg itu ada dadah narkotik, mampus aku kena charge bawak bahan terlarang itu. Sambil kontrol cool, hati aku makin rancak dihujani kerisauan. Tiba-tiba ada siren polis …

Esprit the corp!

Image
This is what we call coptic stitch binding..its a bit different with kettle stitch..i prefer kettle stitch because i can create a beautiful butterfly in a variety colour...i finished it in 3 hrs last nite and addicted with it.
I suppose to choose green colour to stitch this character of paper, but i didn't notice that blue is not really suit with army fabric. I know this is illegal to use this fabric, but i like it..someone gave it to me long time ago. If im not mistaken, that was the remnant of the fabric and the tailor presented it to me because i love the motif and colour itself..
As usual, i prefer to recycle all the items that i had..the camel button was taken from my khaki camel that i kept it as 'bahan recycle' in my wardrobe..the khaki can't fix anymore..don't know whether it was shrink or else im getting bigger and bigger..sigh!
 And again, from my eyes, an owl is really cute and unique because of it character...
Hmm..im thinking who am i gonna give this …

Tujuh jenis bunga...

Image
Arwah mak dulu suka tanam pokok bunga. Tujuh jenis bunga yang wajib ada di kebun kecil tepi rumah kami di kampung ialah melur, cempaka, mawar, kenanga, kemboja, bouganvilla dan daisy. Katanya ada tujuh jenis bunga ini sudah cukup untuk buat satu rumah jadi wangi, tak payah beli potpouri atau aroma terapi katanya. Aku tak faham, tapi bila selalu perhati apa yang dia suka buat, aku faham apa yang dia maksudkan satu rumah boleh jadi wangi.

Setiap hujung minggu, mak akan buat bunga rampai untuk letak di atas almari atau mana-mana sudut yang dia suka di rumah kami. Daun pandan dari belakang rumah dan tujuh jenis bunga di hiris halus memang membuatkan satu rumah bau wangi. Kami dah biasa dengan bau wangi itu, jadi kalau Khamis malam Jumaat, memang tak timbul soal takut kerana bau wangi sebab rumah mak memang setiap hari wangi. Idea orang kampung kan, memang boleh dipakai guna. Sampai kini, aku pun kalau ada peluang nak juga buat macam tu. Kebetulan sebelah office aku ada kedai bunga...jadi…

Book Binding 1

Image
I made this book for FM in Shah Alam. Will parcel to him a.s.a.p. He text me yesterday, the book must be in black and white cover and masculine?! I didn't know how to create it to be looks like masculine. Guess this colour suit him well...
At that time I don't have enuff material. So i recycled the Montblanc ribbon that has been given to me bef..

This is my work station...it is also a station for eating, writing, crafting and everything in a room...not 3 in1 but many in a small space...and if i wanna have a cup of coffee..i have it here too while finish my art and craft...

Mengkudakan seekor kuda...hehe!

Image
Colmar yang cantik..nak pergi Colmar di Peranchis tak cukup duit ok, kena cari penaja dulu..so aku lawat Colmar sini je lah...tu pun atas invitation. Kawasan hawa sejuk yang dibina khusus sama seperti pekan kecil Colmar di tempat asalnya di Peranchis. Cuba bayangkan pekan itu seperti pekan buatan dan segala-galanya indah..dan kebanyakan pengunjungnya pun adalah bangsa kulit putih..
Naik bas, motosikal, tut tut, hehlikofeter (anak buah aku pelat sebut helikopter macam ni), kapal terbang, keretapi, lori, van, virago, harley, beca, kuda, feri, bot, sampan, rakit dan apa lagi ya, naik rimau?? ehh mana ader...semua ini aku rasa oleh sebab tugas ketika kerja.

O ya jet pejuang belum pernah cuba, kapal selam pun tak berkesempatan nak rasa. Ok..fine at least banyak juga pernah try..daripada takut naik kapal terbang aku dah jadi ok. Begitu juga dengan kuda, tak terfikir pun nak tunggang kuda memandangkan berat aku sama macam kuda kot tapi bila coach kata seekor kuda boleh membawa beban…

KFC and Fruits

Image
Went to the gym yesterday and did the exercised on a threadmill for 1 hr...pehhh rasa nak tumpo ( Perakian slanga for 'mati'). Furthermore, the instructor, En Hoesni, forced me to do some routine like walked faster, walked like climbing road, walked while the hand up etc...kalau ikut hati nak bagi back hand saja kat instructor gym yang kecik molek tu tapi tak le kan..i walked on threadmill for 58 minutes and 47 seconds which calories burned is 313 in distant 4.14 metres...afther that, went back and when i entered my house..my cousin great me..
"Kak, jom makan nasi...saya baru nak buka puasa..." And i couldn't say no sebab last sekali makan nasi was on Sunday...but..nasib baik syaitan itu berjaya dikawal, 5 sudu saja...hahahah nak sedapkan hati, lima sudu beb..after that landing in my room...arghhhhh!!! Tidakkkk..menyesal gila...nak exercise sikit punya suffer balik rumah sempoi je bantai nasi...dushhhh! Ok done with that..next time kena baca Bismillah banyak-ban…

Entry tertangguh: Cikgu

Walaupun hari cikgu dah lama lepas, aku baru nak up kisah ini kerana tak mahu ketat-ketat dengan blog lain sebab aku up entry ikut suka suki hati aku seperti mana aku nak pergi sekolah dulu dengan gaya macam mana.
“Cikgu, saya nak minta tolong cek karangan saya ..” kataku kepada Cikgu Hussin, walaupun beliau bukan cikgu kelas aku ketika aku di tingkatan 4A.

Cikgu Hussin guru kelas Perdagangan, tapi oleh sebab dia suka akan karangan yang aku buat, dia boleh cross line  Cikgu Azizah, guru BM kelas aku, kelas sastera. Hal ini menyebabkan seluruh budak-budak kelas perdagangan tak suka aku sebab kata mereka, aku curi guru mereka. Hahaha...aku lagi otai sebab guru mereka boleh baik pulak dengan aku..kiranya aku otai sikit...tapi otai bertempat ya..kemudian nanti citer kenapa aku otai...

Di sekolah yang sama, ada Cikgu Fauzi, mengajar Geografi. Aku bermusuh sakan dengan Cikgu Fauzi sebab dia pernah tegur aku masa kelas dia.
“Hah..termenung aje, ingat pakwe ya,” katanya pada satu tengah hari. …

Kcal: Salad and folder..

Image
Macam mana nak kira tenaga yang diperlukan oleh badan? Tenaga adalah kalori, kalau berlebihan ia akan jadi musuh tapi kalau tak cukup pun tak bagus juga. Jadi aku kena pastikan aku ada cukup tenaga/kalori untuk aktiviti harian. Jadi nak tahu berapa banyak yang diperlukan:
Berat badan x 3: 90kg x 3 = 2700 kcal Aku tolak 1000 kcal sebab nak diet, jadi yang diperlukan ialah 1700 kcal saja setiap hari. Kalau cuma ada 1200 atau 1500 kcal, mungkin tidak begitu cukup untuk tugas harian (kita akan berasa letih atau cepat lapar). Doktor kata cuba dengan 1700 dulu. Sambil itu kena reduce juga dan macam mana nak reduce, kira kalori setiap makanan dan lakukan senama di gym..


Dulu aku tak pernah concern mengenai pengambilan kalori dalam setiap makanan yang diambil. Aku kira kalau makan sikit, maka kalorinya sikit dan kalau makan banyak, kalorinya banyak. Walhal ada certain food yang kalau diambil banyak pun, kalorinya tetap sedikit dan tidak memudaratkan badan manakala ada juga sesetengah food ya…

Burung hantu..

Image
Weekend is always like heaven for me. Why??? Because im free from office..haha..penat nak kerja. Jadi, Sabtu dan Ahad adalah hari yang luar biasa, hari makan-makan, hari wayang gambar, hari beli barang, hari tidur (ini paling aku suka), hari keras tangan dan hari kemas rumah. Ahh pendek kata semua suka, kalau tak suka aku tak akan tulis di sini. Hari Sabtu hari tu benar-benar hari keras tangan sebab aku join book binding workshop by Little Syam @ Setapak Jaya. Sometimes whe we were around in another circle, it gave us the colours of life because of the new circumstances. I must said, new perspective, different types of people and  different skill..i know that my 'magic' is still here with me. Every moment about book, reading a book, buy a book, binding a book and writing a book is being my passion. I did book binding very well with Syam and Eita supervised..love both of you teacher!:) At Little Syam, i learn about how to bind a book. Made a book as souvenir gift and it was lo…

My battle is begin...KFC1

Image
KILOS for Cash was started yesterday, 19 May. It running until 27 August 2012.  The grand prize winner will receive RM3,000 and iPad and will anounce after raya. Yerp, raya...just imagine how hard for us to stay fit and do not allow ourself to eat any sweet and fatty food..?? How aa? Hari raya mesti nak makan satay, nasi dagang, nasi beriani bla bla bla! Ok i stop mumbling.
I went to a brief session and total of the participant is 100++. I know, the chances to be a winner is narrow but it doesn't mean that i have to stop hoping on that. I really hope, at least im  gonna be a weekly winner. Every two weeks, the weekly winner will get RM200 cash as for incentive to us..great! Hahaha...
Ok the rules is simple. The organiser gave us a log book of KFC which is we have to mark@sign every time we do an exercise. No matter what kind of exercise, wherever and whatever, it depends to us. What about if we cheating? Kita sendiri rugi because at the end of the competition, we will sit for…

Sushi..oishiiiii

Image
KADANG-kadang, lepas balik kerja, aku singgah Jusco yang jaraknya dari rumah hanya sepelaung. Pendek kata, beli garam sebungkus pun aku masuk Jusco. Sangat terpengaruh dan intact dengan pasar raya besar di dalamnya walaupun harga lebih mahal seposen dua. I have no choice, kalau tak, terpaksa tunggu my sister yang akan beli groceries kat Tesco setiap dua minggu. Lambat tu. Jusco ni satu je yang tak happening, tak de cinema..kalau tak harus aku berfoya-foya di sana setiap minggu atas alasan tengok movie walhal nak jamu mata dan jamu tekak...
Paling aku suka kalau singgah Jusco ialah lemau-lemau kat Sushi King sambil layan FB sambil jamu mata pelayan-pelayannya yang ala-ala adik-adik! (Sangat menggatal ok..tapi depa tu baik-baik dan innocent). Dua tiga hari lepas, aku pesan mixed bento dengan broiled salmon, deep fried chicken, mayonaise icebase lettuce, crabstick, season japanese raddish and fish slice with steam rice garnish with black sesame. Hah sikit punya panjang namanya semput na…

Support me for KFC..

Image
What else i can do to reduce my weight? Liposuction?? Owhh no..ridiculous! Im not gonna do this. Many things that i can and i will do but totally NO for this suffer condition. Kalau banyak duit pun aku tak akan buat apatah lagi aku yang cuma kais pagi makan pagi ni weii..makan pil kurus? Juga bukan cara bagus nak diet...pergi jogging? Eeee tak suka....Err pergi gym? Ya ya ya...jumpa my personal instructor dan paksa dia ikut cara aku dan bukan aku ikut cara dia..basically a conversation will be like this:
Os aka Hoesni: Kak, saya datang pagi hari ni? Amacam..kita buat strectching? (ini sms lazim dia anta pada aku) Aku: Eh tak boleh, akak ada keje luar.. Os: So bila akak free? Aku: Nantilah..bebila.. Os: Huh, ada je alasan akak ni.. Aku: A ah sibuk. Ko apa tau.. Os: Ok baiklah! Saya berikrar saya akan buat akak datang jumpa saya one day nanti.. Jeng! jeng!  Today im gonna see him (Os - The Gym Instructor) for a briefing of Kilos For Cash programme run by my office. I have no choice bec…

Who is diva?

Image
Everybody knows  that the word ‘diva’ in Malaysia is refer to an artist like Anita Sarawak, Siti Nurhaliza or Ziana Zain and others. The fact that we put a lot of respect to the person with diva title...it means diva is  vogue, famous, and every thing is great...hahaha. Ok..buttttt.....if you go to Abu Dhabi, UAE,  diva is refer to..jeng!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
....wait aaa??
diva....where is the diva??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
a diva in Abu Dhabi is a camel....hahahaha!