Thursday, 20 December 2012

Kenapa...

Kenapa ya..

* Dalam air badan berpeluh...?

* Ikan habitatnya di laut,
berair masin, tapi apakala dibawa ke darat,
tetap perlu digarami semula...?

* Hanya jauhari juga yang mengenal mutu manikam..?

* Bawang itu berlapis-lapis sifanya..?

* Angin tidak nampak, tapi dirasai kehadirannya...?


36 comments:

  1. nape mcm complicated sgt persoalan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tina
      memang complicated, tapi bukan akak punya masalah...

      Delete
  2. Tak tau... kerana kita tak tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      aku pun tatau nak jawap apa kepada pertanyaan ini..

      Delete
  3. Adakah di dalam pemikiran sekarang sedang di landa perlbagai masalah? Atau hanya sekadar bermain dengan perasaan? Cer cita sikit.....akak tak pandai nak melerai kan nya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha
      memang sentiasa ada masalah di dalam pemikiran, tapi yang di atas itu bukan 'masalah' saya...tapi saya terpaksa memikirkannya juga...

      Delete
  4. dlm air badan berpeluh eh kak?
    tak perasan pulak aku.


    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. TasekM
      ye la kot..akak kalau gi swimming memang badan basah tapi bukan peluh..basah air kolam, kehkehkeh!

      Delete
  5. Kak, kenapa ni? Mmm...manusia mmg suka komplikated kan keadaan. Walhal, itu semua keje Tuhan.

    =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah,
      kan...tapi kadang kala perlu juga berada dalam keadaan komplikated untuk melengkapkan pengalaman..

      Delete
  6. i have no answer to all the questions...tapi for me, itulah kebesaran ALLAH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. NenetPenne,
      its depends on the eye of the beholder..
      maybe more to jawapan yg lebih tersirat..

      Delete
  7. alamak....xtaw maw jawap apa....hehehe...

    PSSS...yeap...kli nie travel dengan air asia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RieTTA
      tak de jawapan? ok tak pe..hihi
      saya sudah serik dengan AA..dua kali terkena, pergi dan balik. masa tu nak p KK...huhu

      Delete
  8. waaa....ni macam sedang dilanda apa2 jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sist Queenie
      tak de apa-apa...bukan saya yang dilanda, orang lain yang menghadapinya..:)

      Delete
  9. lagi di tanya lagiiiiiiiiii pening

    hanya Johari mengenal Maniam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa
      betul tu, hanya johari mengenal maniam
      kehkehkeh...

      Delete
  10. take care dear...!!! stay strong..!! stay sweet..!!

    ReplyDelete
  11. Yg akak tau, dalam air ku terbayang wajah aje. Kekehkeh. Ok not funny & tak menjawab soalan. Noti akak nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh kak dinas,
      minum air pun terbayang-bayang wajah si dia kan..hehe..
      tak jawab soalan pun tak pe kak, sebab saya pun tak ada jawapan..

      Delete
  12. Nak jawapan logik dan saintifik? atau..nak jawapan yg tersirat?

    Ceehhhh...macam tererr jer bunyinya..walhal tak tau pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      Kalau boleh nak jawapan yg tersirat..haha..saya pun tak tahu apa jawapannya..kena tanya 'seseorang' yang tahu..:)

      Delete
  13. Its been a while since my last visit.
    And as usual Tuan Rumah never fails to buat my brain cells bekerja kuat lebih dari biasa.
    Henceforth I can only say "Allah creates things for a reason".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shamsiah Abdul Rahman
      Yerp true.."Allah creates things for a reason".
      That was my answer for her when she insist me about her question..she fall in love with someone husband and i said to her 'NO'. Hard to make her understand the situation and i gave her the sample above..

      Delete
  14. Replies
    1. NA
      aku pun tak de jawapan..soalan itu aku beri kepada seseorang sebenarnya..

      Delete
  15. mengapa ini semua harus berlaku.. eh2.. nanyi pulak kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. haniasyira
      nyanyi jer janji senang hati..hehe

      Delete
  16. LW dearest,

    Those questions intrigue me and I don’t have the answers though. But...my basic instinct says (chewahh...), its about Energy and Faith in oneself.

    In life, there are things happen and can’t be questioned. It happened naturally and we could feel it intuitively. `Apa yg terjadi tetap akan terjadi dgn izin dari DIA’. Go with the flow and the rest leave it to HIM.

    Secondly, the questions `Why’ can be replaced with `Why Not’. Everythings happened for a reason and nothings impossible when there are hope and faith.

    Tell politely to ur friend, carilah calon lain kot2 berjumpa yg lebih baik dan sesuai. We never know what god has restored for his creations. Till then, keep on searching till she finds what she really needs instead of what she wants. :)

    ~Hope for the best, prepare for the worst~


    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza dear
      Yes.i gave the above question to her to make sure she will think abt what happen to her recently. She kept asking why she fall in love with someone which is already taken. At the moment she asked me, i dont have brilliant reason so that i gave it in a way to understand her abt what was happen..

      u totally true..everything happen for a reason..

      Delete
  17. Malas nak jawab. Pasal nak kena hurai dgn pjg lebor.

    * login pakai hp nak taip, nak singgah blog kawan2 mmg susah. Mmg mcm cilake

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telor Power
      tak pe...esok2 datang windsor boleh hurai panjang lebor yek..kehkehkeh!

      Delete