Friday, 28 December 2012

Entry kontot

# Beberapa tahun lalu, kami (aku dan KA) pernah tidak bercakap selama beberapa hari kerana dia sudah memangkas dan membuang pokok orkid kesayangan aku yg diberi oleh arwah mak. Berasa begitu tertekan dan kecewa kerana orkid itu ibarat semangat kehidupan pada aku. Ia sempat diselamatkan seranting dua yg kemudian diberikan kepada adik. Semalam adik sms orkid itu sudah berbunga gemuk dan banyak pula bunganya. Ya, semangat kehidupan itu sudah kembali...ada dua pasu orkid di rumah adik dan kedua-duanya berbunga lebat..satu keajaiba agaknya setelah hampir bertahun ia merajuk dan tidak mengeluarkan bunga..
# Untuk sahabatku, kalau boleh aku pinjamkan semangat ini, mahu saja kuberi semuanya kepada kau yang sedang dilanda ujian itu. Sudah tiba masanya kau menutup halaman berkenaan yang tidak mendatangkan kebaikan untuk diri. Aku akan sentiasa berdoa supaya kekuatan itu ada bersama kau setiap masa. Times up! Start a new chapter in ur life!

# Kita tidak pernah tahu apa akan berlaku walau sesaat ke hadapan. Aku dah lama tak ada nafsu untuk mengunjungi gym, tapi tiba-tiba pagi ini ada suara menyeru supaya mengunjunginya...

# Mahu ucap selamat untuk diri sendiri, untuk kehidupan yang sihat...

37 comments:

  1. aku dh lama tak jogging.
    mahu kembali juga...



    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tasekM
      Dik akak memang tak leh jogging, tapi Jumaat ri tu ntah apa semangat tetiba aku rasa nak jalan atas threadmill...

      Delete
  2. dear kakak ;)
    salam hari jumaat..moga ceria hari ini spt kembangnya orkid kuning itu.org kata orkid ni bunga mahal ;).bukan semua tangan serasi membelanya.

    gym?baguslah..azam tahun baru nak renew azam tahun lama
    buang kilo yg terlenih.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Irfa dear
      Tangan akak tak berapa sesuai nak menanam tapi sebab akak praktik bercakap dengan orkid, dulu masa akak tana, berbunga lebat tak putus2. Yang dalam pic tu adik yg tanam...

      Akak tak de azam, follow the flow je...hihi

      Delete
  3. Kak, jadikan azam utk 2013 kak! Sy sokong akak walau jauh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kemungkinan adik siram pokok orkid tu dengan air basuhan beras.tu buat yang gemuk tu .

      jom sama-sama kurus.

      Delete
    2. Faraherda,
      Ya..akak dah memulakannya dengan cek every content of food yg akak ambil..walaupun tak tahu detail tapi at least comsumption of calory not more than 1,200 / day..

      Delete
    3. Cik Ina DDC,
      tak pasti pulak cik Ina, maybe dia boh baja kot..saya kalau tanam orkid suka letak kerang hidup sebab darah kerang tu memang menyuburkan orkid, try buat..

      Jom kita menguruskan badan..:)

      Delete
  4. o.k orkid itu akhirnya tidak merajuk lagi.. mungkin LW pun sudah lama melupakan rajuk itu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nong Andy
      Aku harap rajuknya sudah habis dan memulakan tahun baru dengan semangat kental..semoga lebih hebat berbunga..

      Delete
  5. Replies
    1. Mummy Akma,
      Thanks for the wishes..same goes to you honey.
      Butik tu best..:)

      Delete
  6. bila nak brisk walk dgn i kat tasik tu?

    tak per..royal belum here we come...

    mari kita tutup buka lama meh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. NenetPenne
      Im waiting for u...anytime you coming to windsor, kita buat...tapi kena overnite la kan...
      O yess Royal Belum here we comes..

      Delete
  7. ishhh buka lama?

    tutup buku lama laaaaaa..... ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. NP
      Yesss tutup buku lama, buka buku baru..
      shall we?

      Delete
  8. Orkid harimau....suka tengok.

    Elok lah kalau dah mula ke gym....supaya sentiasa sihat, umur semakin hari semakin naik jadi elok lah mula kan nya dari sekarang....penyakit pun nanti tak berani nak dekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha
      yes yes kak...semangat baru, tak pun yang lama dibarukan kan..sometimes kena motivate diri sendiri. saya ni jenis kalau orang paksa, tak maunya saya buat tapi kalau ada kesedaran sendiri..baru saya akan buat betul-betul..sekarang ni sedang ada kesedaran yang sangat kuat kak..hehehe

      Delete
  9. orkid... huu. Kat rumah aku bnyak pokok orkid.. huhu. Feveret mami before dia ada hobi baru... buat sulaman manik kat baju dia. huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reenapple,
      awah mak aku dulupun memang green thumb..kalau dia punya orkid kat rumah dulu jangan ada sapa-sapa nak getus bunganya, dia boleh tahu kalau ada yg tak cukup daunnya..huhu

      Delete
  10. mulakan tahun baru dengan semangat baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. MystoryPic,
      Yess awak juga, selamat tahun baru ya..!

      Delete
  11. pinjamkan semangatmu sekejap... aku pun nak juga...

    ReplyDelete
  12. wak pon sukak orkid jugakk.. ahaakKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak gelas
      cantik kan orkid ni, versatile gitu kan...kan?

      Delete
  13. masa untuk membuka buku baru, tp asal saja namanya buku, yg lama nak terkait juga...masalah betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sist Q,
      kena kuatkan semangat Sist..jom saya memang nak buka buku yang sangat baru untuk 2013..everything change sist, i promise! We will see...

      Delete
  14. Hi Lady Windsor, interesting post. Love that orchid, I think it's a spider orchid?
    Here's wishing you and your loved ones a very happy new year.
    Keep a song in your heart, stay young, stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee
      Wish u happy new year..new spirit and new love..ehhh?? mwahahaha ok m kidding..
      Simpan satu lagu please..

      Delete
  15. Laa, awat dia pi pangkaih pokok bunga gojes tu? Jom tinggalkan segala yg lama2 tu, kita bukak buku baru.
    Selamat tahun baru, dik LW :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas
      tu la nak jadi ceghita..sampai la ni saya rasa sedih..
      tapi tak pa..meh kita bukan buku baru naa...
      Selamat tahun baru kak dinas, semangat baru..hari baru..:)

      Delete
  16. Happy 2013...!!! Happy & healthy always..!!

    Azam 2013 nak jumpa u...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.u.l.a.n
      ok sayang i nak jumpa u juga
      nak chit chat sket..ada rahsia..hehe

      Delete
  17. Buat LW, Happy New Year, semoga mendapat semua yang terbaik di tahun baru ini. Aminnnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      Happy New Year to u too...Alhamdulillah...saya sudah dapat apa yang saya nak :)..
      Amin! dan terima kasih Tuhan..

      Delete
  18. LW, bagusnya.. semangt ke gym kembali semula. Saya, semangat nk panjat bukit pun kembali... tapi disebabka cuaca masih tk sesuai, makanya semangat tinggal semangat. Hahaha..

    ReplyDelete