Thursday, 8 November 2012

Momento of life...

“What is a friend? A single soul dwelling in two bodies.”Aristotle

What else i can define our relationship now. To be more exact, not relationship but friendship because it will lasting forever. How can i forgot him because we experienced together for the past 18 yrs. (Knew him for 5++ yrs and been together for more than 13 yrs..ahhh too long isn't). But we never know our fate, eventho we know that HE already create our journey from the first when sperm stick around into our mom's worm. And for the last three years, we manage our life as individual routine while he lives in Batu Caves and i move to my own sanctuary in Sg Long. Sometimes we outing for dinner and hi-tea and sometimes i went to visit his sister and his niece. His siblings did visit me during raya and we keep our perhubungan as usual as ipar. As for me, past is past and past is history. Once i labelled it as history, i need to preserve and keep it well so that i can recall, refer and see it when i feel to do that. Some people said alaa ko ni hidup dalam kenangan, apa nak jadi? I have my personal reason why i did that.
Butterfly drip tu banyak kali tersadung dan aku tak tahu dia mengalami kesakitan yang total atau buat-buat sakit sebab dia memang suka buat joke yang boleh buat jantung luruh..so the best solution is aku diam dan tanya adakah dia sakit atau tidak. Err hati kering kah aku atau memang dia yang berhati kering sebab buat lawak dengan jarum..hmmm!
Monday afternoon, his sister text me.." Kak, yeop warded. Apa-apa hal kakak call dia ya. Dia minta saya inform kakak.." And i was shock because as far as im concern, his condition is well and he has no problem at all regarding health because he went to do outdoor activities like memasukkan diri ke dalam kelompok Golongan Orang Lemah Fikiran and went fishing at tasik and kolam during his leisure times. At that time i was at Sabak Bernam. Back to KL around 11pm, i rushed to visit him at Ampang Puteri and he was in a good contition. Katanya masuk hospital sebab sakit perut saja dan we was like ketawa-ketawa sambil tengok animal planet, sambil minum kopi. Aku lah yang minum kopi, dia tak boleh minum sebab nurse kata dia kena puasa. Masa tu daj jam 12 midnite. Raftly, dia ok. I backed home around 1am and dozed off @ tidur mati sebab penat gila.

Tomorrow (Tuesday)morning, i texted and call him but no answer at all. I presumed that he was in a well and excellent situation because dia ni kalau time bergumbira atau sihat walafiat dia memang tak akan inform aku. Sejak dulu, memang dah faham sangat pe'el perangainya. Around 6.30pm he text me and told me that he just woke up after all the anaesthetic off from his body. Eh what happen you? What happen? I just had a long hour operation. MasyaAllah!! Apa hal ni hujan tidak ribut pun tidak tetiba kuar bilik bedah. 

The saddest (or may i say funniest) part was when a doctor asked him where is the rest of his family sebab basically kalau nak masuk bilik bedah, family members berderet tunggu dan mengiringi but refer to him, dia sensorang jer bertemankan nurse..aduhhh memang sadis kan dan Datuk Dr Mohammad geleng kepala while i felt funny because masa nak lawat dia pagi-pagi buta kat ICU, jam 7am pagi semalam (Wednesday morning) i inform nurse that im his wife..cheeehhh...nak menipu tapi kantoi kan. 

Atas dasar kasihan nurse bagi aku masuk dan dia juga dah inform nurse tolong bagi wife dia masuk...kehkeheh! Nasib baiknya cuma ada sorang dua saja nurse yang tahu he is bachelor dan nurse yang bagi aku masuk tu adalah nurse yang baru masuk shift so dia tak tahu kes sebenar..haha!

Last nite, i visited him and the situation was like a bit emotional and melancholy because he keep asking me about baliklah duduk satu rumah semula dengan dia and my answer was i still stand to be alone..tapi tak tahulah apa akan jadi seminit ke hadapan kerana hidup, minda, akal, hati dan fikiran kita adalah milik Allah. Kalau Allah mahu tukar pendirian sekelip mata saja boleh berlaku. It didn't mean that i change my mind but i used to be alone, manage my life alone and do everthing alone walaupun penakut gila babas lebih-lebih lagi currently ada banyak kes samun dan pecah rumah di kejiranan aku.
Wayar berselirat dan itu adalah prosedur biasa katanya. Ada banyak part yang ditoreh dengan pisau..iskk rasa pening bila tengok part tu walaupun tak sampai setengah inci tapi berupaya memberi rasa sakit pada keseluruhan badan katanya. Itu hanya sebahagian wayar dan ada beberapa kawasan lagi yang juga dipenuhi wayar.
KA, keadaan tidak selamanya baik seperti yang kita inginkan..tapi Allah mengetahui akan apa yang ada dalam hati kita. When i step out from his room and walked along to the carpark, hujan masih turun dari langit. Basah di mana-mana dan pokok-pokok berjejeran dengan titis air di hujung daunnya. Langit menangis..dan pilu mungkin kerana terluka oleh ancaman alam. Seperti kami, walaupun dia yang mengalami situasi kesakitan itu,  namun aku terasa juga kerana  kami berkongsi sesuatu dinamakan semangat kehidupan. Cubit paha kanan, paha kiri terasa sakit dan terhiris jari manis, seluruh jari terasa ngilunya!

45 comments:

  1. aku pernah menemani seseorang yang aku sayang masa dalam wad... feel like 36 hours in hell...

    ReplyDelete
    Replies
    1. smbotak,
      o yess..even more than 36 hrs actually...fear,suspen, question mark and all is there!

      Delete
  2. kak lw..
    saya mungkin akak blur ttg situasi akak dan KA.
    tak macam kes kak net..sbb dah lama baca blog kak net
    apa2pun saya sgt kagum dengan akak..bukan senang pasangan yang dah berpisah utk masih berbaik dgn ex

    love u kak ...moga KA cepat baik ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,
      Luv u too..xoxo!
      Ya akak masih baik dengan dia. Sama macam Net yang sudah berpisah, tapi the best friend is ex..akak pun macam tu juga. Apa-apa hal walaupun tak sebumbung, nak juga report duty sekali sekala..hahah sebab dah terbiasa. Cuma kami jarang jumpa sebab sibuk kerja walaupun opis KA dan akak dekat jer..malah tak pernah selisih pun tapi kalau ada sakit deman atau apa, roger jer memang akan muncul kat spital..

      Delete
  3. ooo... ex-husband akak ye...



    .

    ReplyDelete
  4. LW, bukan senang nak melupa kan kenangan bersama...walaupun kenangan itu kadang2 yang menyakit kan.....alhamdulillah awak masih boleh lagi berkawan dan kadang2 jadi kawan adalah lebih baik dari semasa hidup bersama kan....akak tak tahu lah macam mana kalau terjadi dalam hidup akak....dah terbiasa dimanja kan....apa nak semua dapat...macam mana lah agak nya suatu hari nanti dia tak ada tak kira lah hidup atau mati......takuuuut.... Kamu dan Net betul2 kuat semangat la.....akak tabik spring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha@SR
      Ya kak, kenangan, pengalaman, suka atau tak suka memang akan kekal dalam ingatan. Ibarat kita merakam perjalanan hidup, erase macam mana pun mesti ingat juga lagi kecuali bila otak dah tak berfungsi.
      InsyaAllah saya tak keseorangan..DIA ada untuk mengadu hal..bila-bila masa saya boleh dating dengan DIA, di mana saja. :)

      Delete

  5. aduh, langit menangis ! U ni romantik tahap kari cap babas
    tapi hati kerasssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon,
      i tau u sapa...itu i baru bagi intro..u nak yang tahap medium atau extravaganz punya? Hehehe..

      Hati kerasss? See the leg aaa...kikiki..No hati i lembut, sebab tu i boleh pergi lawat dia lagi..

      Delete
  6. Semoga KA cepat sembuh, amin.

    Take care of yourself too, dik LW.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,
      thanks kak...u too and cik G..

      Delete
  7. tulah bukan senang nak baik semula dgn ex..tu pun depend pada individu tu sendiri...

    apa2 sebab pun, ex adalah orang yang paling rapat...

    dulu as husband and wife, i dont even dare to jotos kepala dia but sekarang bila dah jadi kawan2 nih...meh sini ku jotos2 kepala dia.. tak perlah tak dosa pun...

    walaupun tak bersama as husband and wife, dia tetap orang yang kita sayang...

    apapun to KA ur ex, please get well soon..eeehh seram weh i tengok wayar2 tu...

    pergghh ayat last tu, sastera habisss oooo mcm dalam novel pulakkk...ahahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. NenetPenne,
      biasalah i kan..memang akan sentiasa bersastera sebab hidup ini pentas..
      Kan..jadi kawan..nak pelempang sederhana kuat pun boleh atau nak jotos..kira boleh semua. Cer kalau suami, kita nak jentik pun tak boleh...ohh i like kalau boleh bedebuk sekali sekala!

      Delete
    2. i dah penah bertumbuk dengan my ex kat parking lot ... best gilerrrrr....

      cuba u try..ha ha ha...

      Delete
    3. sekarang i tak boleh berkasar dengan dia sebab luka operation belum sembuh..yang i tahu..marah macam mana pun walaupun sebelum ni kira macam 'berapi' gila..dia nak bekas bini juga yang 'cagho' ke dia masa kat spital..

      Delete
  8. @irfa
    @SR

    we have to be tabah..tak kan nak berkabung untuk selama2nya...past is past... tak boleh nak putar jarum jam to kembali kepada keadaan sebelumnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes tabah..and life goes on. We can't let it take all the happines..so NP..lets plan our schedule...yay!

      Delete
    2. sbb tu saya sayang akak berdua w,pun baru kenal

      Delete
  9. To KA...I wish you well (from one KA to another)
    To LW...I wish you happiness
    To both of you ... all the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah
      On behalf of my KA, thanks a lot!
      Tq Khairul.
      And u too...all the best!

      Delete
  10. i get more clear picture of you LW...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nong Andy,
      Yeahh now you know me aite!:)

      Delete
  11. u r one awesome woman LW....
    i wish u all the best in the world...take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr Clive
      thanks dear..im who i am..:)
      u too...pls continue blogging..

      Delete
  12. terharu baca eh.! sangat tersentuh oleh konklusi di rangkap terakhir... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepa,
      nanges tak? hehe...kehidupan..kita tak boleh dan meneka walau sedikitpun..dan itu adalah apa yang dirasakan ketika mengalaminya...dan melaluinya..

      Delete
  13. sangat menyentuh perasaan...

    stay strong, stay tough, stay sweet..!! i doa yang terbaik & moga u happy selamanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.u.l.a.n
      thanks dear..insyaAllah i will..

      Delete
  14. LW
    Net..
    Ketabahan you all berdua buat akak respect la....memang respect habis...jarang benor kita tengok kalau dah jadi ex ni orang masih boleh berbaik semula....memang korang kuat semangat lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha @ SR
      Thanks Kak, masa saya nak divorce dulu pun saya dah kata, kalau dia nak bergaduh..dia boleh buat apa dia nak, manakala saya pilih untuk terus berhubung dan bersilaturahim macam biasa dengan adik dan family dia yg lain..kalau saya layan gaduh tu memang jadi, tapi buang masa je lah kan kak sha. Finally dia akur..

      Delete
  15. LW,

    Kagum sungguh saya dgn semangat dan ketabahan awak. Saya doakan segala yg terbaik. Life goes on.

    *Apa pun yang terjadi...berjalanlah tanpa henti...*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza,
      Saya ada semangat positiv tu pun sebab ada rakan-rakan blogger yang sentiasa memberi energy positiv pada saya. Kalau ada yang nak menyebarkan aura negativ, memang saya tak boleh nak serasi:)

      *Ya..continue berjalan..i will!

      Delete
  16. LW, This is EXACTLY what I'm talking about dear. No grudges...and that's why I think we are always in the same accord, eh dear?

    I like u for this and pls, stay the same.

    My dear...I have been there for my loved ones when they were hospitalized and worst, when they were about to end their journey here, in this world.

    One thing they have in common is they don't want to burden us. But they need one thing - attention.

    I'm not saying love here, because that is too subjective. Attention has various definition. And that rare type of attention has been given by you and I know he will thank u for that. He will remember it. And it makes u a better person, insyaAllah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cHeRyNa PiReS
      Sha, o yess..i will do everthing if i can. At the momeng we were no longer had a 'friendship' because we were not under one roof but he still ask me to do something like masak for him sekali sekala and ill send ti him. And i know thats what we call attention he need..

      Tak apalah kan Sha, kita buat baik..dia akan ingat sampai bila-bila..

      Hey u we must plan for coffee soon yeah..:)
      Take care!

      Delete
  17. Salam LW,

    Wow.. serius kagum dengan kamu berdua. Jarang sgt jumpa org yang masih boleh berkawan selepas berpisah. Mungkin seorang boleh, tapi seorang lagi tidak!

    Saya cuba memahami bagaimana perasaannya sebab pernah mengalami serba sedikit situasi sama. Yang pasti.. pengalaman kita berbeza jadi saya jadi ragu-ragu adakah sebenarnya saya boleh memahami perasaan LW di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,
      insyaAllah memang pada peringkat awal dia macam nak sengketa tapi saya tak layan kalau ada gaya-gaya nak argue ke apa. finally dia boleh terima style saya dan terpaksa terima sebab dia tiada pilihan kerana adik beradik dia semuanya masih bersilaturahim dengan saya, termausklah ibunya..

      pengalaman su berbeza dengan saya? macam mana tu ya?

      Delete
  18. Replies
    1. blog-tips-kurus
      ala biasa je dear..that's life! :)

      Delete
  19. LW...

    wlp haba diluar kian panas namun langit jiwaku merintik kembali...mengapa ya...bukan dua bukan tiga wanita yang mengalami kisah yang hampir serupa ini...

    LW...akak pun tak terfikir akan menempuh hidup yang begini... dari aman damai tetiba penuh gejolak dengan badai dan duri... kalau fikirkan sakit memang tujuh lautan dari tujuh benua tak mungkin mampu membasuh segala kenangan pahit dan pedih ini...

    merentas lautan hidup sendirian memang penuh ketakutan namun bila keadaan tidak mengizinkan untuk kita membuat pilihan, maka langkah harus diteruskan...ya, adakalanya terasa ditertawakn bila sering tersadung bonggol dan akar rintangan yang tak kelihatan dipandangan, tersedar hanya bila diri tergelempang keseorangan dan derai tawa entah dari mana-mana jelas kedengaran...dan sakit ini hanya aku sendiri yang rasai...

    akak boleh saja hidup tanpa cinta tapi....sungguh! akak tak mampu teruskan ketawa diatas duka nestapa anak-anak... bertahun2 sendirian diaidilfitri tapi tapi syawal yang baru ini...bila sibongsu enggan berphoto bersama kerana keluarga kami yang tak sempurna...hati memang tersagat bila melihat ada air yang tumpah dipenjuru matanya yang merah bila saksikan sepupu2 yang lain bergambar riang gelak bersama ibu dan ayah...sepupu2nya ada ibu dan ada ayah...akak lihat senyumannya hilang dalam parah...

    tambah pedih hati ini bila lihat hasil photo raya, hanya kelihatan wajahnya yang tersembunyi paling belakang...

    sejak detik itu...hati yg keras ini bagai mula terjejas dgn titis2 hujan kelembutan...terlalu self fish kah aku ini? aku hanya mempertahankan harga diri tapi ada hati2 lain yang turut sama tercucuk duri...hati anak2 yg enggan terima sebuah perpisahan...akak mmg terasa insan yg paling terjejas ialah my17 n my11...membaca nota2 peribadinya...

    ReplyDelete


  20. fikiran mmg tak pernah melupa derita, jiwa mmg tak pernah hapus sengsara..campurtgn mentua dan ipar duai yg menyesak dada membulatkan tekad dan fikiran segalanya harus berhenti dan tiada sambungannya lagi wlp saban hari dipujuk dgn ucapan kesal dan sesal...dirinya yang lemah dan tidak mampu mempertahankan hak isteri sangat menikam jantung hati, ditambah lagi dgn kuntum2 ujian yg mengembang menjadi rafflesia...kesilapan bila hal ini terbiar berlarutan atas nama mengalah dan sabar...

    akak sangkakan hati ini sudah sekeras batu dan besi! tp bila airmata anak2 saban hari tumpah membasahi...besi pun jadi lebur dan batu pun akhirnya hancur...

    sehari sebelum raya korban..akak terlebih dulu berkorban... demi anak2...membawa kembali kasih yang didamba...entahlah.. wl dihati telah sirna rasa cinta...mmg aneh...kembali bersama sebagai kawan...spt biasa..hanya boleh bersentuh tanpa berdosa...demi anak2 terpaksa membiarkan tangan ini kembali dipimpin...dan dipeluk biarpun amat terasa berduri...

    hanya menyerahkan diri pada takdir yg tertulis...moga hati ini akan kembali gembira bila anak2 bahagia...dan sewaktu visit my17 dimaktab bebaru ini...tenang jiwa menatap senyumannya yang kembali pulang setelah kian lama hilang, moga dia tenang menghadapi SPMnya...ku korbankan hati ini demi kerana dia...selain anak2 apa lagi yg aku ada?...aku sedar ada tikanya demi anak2 terpaksa ku kunyah dan ku telan kepentingan hati sendiri...kerana dia seorang bapa yg amat menyayangi dan disayangi...cuma takdir aku sebagai isteri yg tidak seindah mimpi...

    moga segalanya akan berakhir sptmana pinta dan doa...

    LW...terimakasih atas post ini dan izinkan akak luahkan segalanya di sini...taktau nak mula dari mana dan bagaimana tiapkali nak tulis entri di blog sendiri...

    ya kdg2 lebih selesa hidup dlm bayangan semalam tapi bila anak2 bersedih melihat papanya yg tak terurus...kian hari kian kurus...hati ini mau saja menjerit "rasakan kamu!" tapi jiwa ini tidak sebusuk itu kan...benci bagaimanapun dia tetap bapa kpd anak2 kita...lalu...pintu hati ini kembali terbuka biarpun tidak sepenuhnya...setengah lagi pintu tetap diperuntukkan utk diri sendiri...kerana ada org yg hanya sedar betapa bernilainya kita setelah kehilangan kita...

    aneh ker hidup ini? demi Tuhan, aku tidak pernah mengerti...
    serahkan segalanya kepadaNya...kerana aku taktau apa yg telah termaktub diloh mahfudz...

    cerita hidup ini belum berakhir lagi..Kak Q

    ReplyDelete
  21. tersentuh aku dalam pelukan ceritamu~nana ellanah pawanah~

    ReplyDelete