Wednesday, 17 October 2012

Minyak senyonyong...

Brad Pitt jadi ikon lelaki untuk Coco Chanel no 5? Charlize Theron masih lagi dengan Jadore Dior ke? Dan Stefani Gwen tentu nak buat lagi Harajuku yang comel itu? Nenet Penne buat entry minyak wangi..aku dah beberapa hari dok simpan gambar minyak gas ni dalam folder..

Minyak senyonyong @ parfume...besar pengaruhnya dalam hidup. Aku tak tahu orang lain, kalau aku sendiri, nak kena calit juga parfume, bukan untuk suruh orang hidu tapi bau yang enak dihidu akan membuatkan hormon dan adrenalin menjadi lebih teratur. Ntah ya ke tak...tapi semua orang suka bau parfume kan..

Kalau kat office, aku masuk jer dalam stor kertas tu, Firdaus akan tanya ehh awak pakai minyak gas apa? Firdaus ni staff senior rupa sebijik orang putih, memang dia kacukan orang putih dan orang putih pun tapi dah convert jadi muslim. Dia ni abang kepada model 80-an, Betty Anne Brohier. Dia akan tanya sampai aku cakap minyak gas aku adalah cap ayam. Sepuluh kali selisih sepuluh kali juga dia akan tanya..tak ingat-ingat mamat ni. Finally dia akan cakap dari jauh dia dah boleh cam itu adalah aku melalui minyak wangi. Sungguh! Katanya dia tak tipu aahh kalau dia tipu pun ada aku kesah..kehkehkeh!
Parfume yang mula-mula aku guna ialah Champs Alysees by Guerlain. Aku rasa baunya sangat kena dengan hidung aku..nak dekat 10 tahun aku pakai minyak senyonyong ni...patutlah Firdaus pun boleh kenal. Lepas 10 tahun, aku tukar ke Insolence juga by Guerlain. Insolence ni memang memercik suatu ingatan yang orang lain tidak akan faham. Macam tak logik dan poyo sangat kalau aku kata parfume boleh membuatkan emosi berubah, parfume mempengaruhi gerak laku dan parfume mengembalikan sejarah lampau..ehh macam jiwang kan tapi yes it is. Caya dak kalau aku kata parfume boleh buat seseorang itu rasa seksi???

Beberapa hari lalu, aku berkemas gobok kat rumah dan tiba-tiba pling terjatuh botol kecil ini..botol minyak senyonyong..aku calit sedikit ke lengan...dan tiba-tiba dunia menjadi berpusing...ughhh aku rasa nak balik semula ke tahun 90-an yang manis itu.

54 comments:

  1. Waaaa...

    Aye, memang bau2an nieh boleh membuatkan kita teringat macam2 benda contohnya macam ingat BF lama? Hehehe.

    And...memang perfume boleh buat sesorang rasa sexy sangat:)

    Insolence?

    Wah!

    Kurang ajar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cHeRyNa PiReS
      Sha..weiii...mwahahahaha very insolence kan..let us be arrogant and rude on our own way bebeh...hehehe! Well being rude via word is also sexy aite? Like ehem ehem...heheheh!

      Delete
  2. fuyooooooooooooooooo hebat kenangan minyak gas ngan akak ye

    okey..now my story ;)

    masa zaman sekolah pakai yg sembur2 apa kenama rasanya Impulse murahan punya minyak wangi sezaman ngan budak skolah

    memula keje belasah cousin punya channel no5
    pastu pandai beli sendiri pakai carolina herera,ralph lauren blue,dan beberapa jenama lagi..
    last beli gucci.sekarang tak beli2 sbb duk igt nak beli la coste yang kak net cakap sedap tu..

    tp betul..pakai perfume rasa cam seksi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,
      Akak start guna minyak gas masa belajar tahun 91..sama cam Net aa guna White Musk Body Shop punya, masa tu kira dah vogue habis lahh..lepas start keje tahun 91, akak tukar ke minyak gas cap Guerlain..lama juga le pakai cap tu..lepas tu selalu juga dapat parfume FOC...memang spray tak hengat punya la sebab percuma kan..

      wahh kecik-kecik dah pakai C No 5, hebat tau!

      Kan...sexy..yes the rite word!

      Delete
  3. @LW
    i dulu2 masa start kerja lupa nak cakap, first time beli tresor by lancome.. tapi masa kat uni pakai bodyshop..yelah time uni mana ada duhet nak beli mahal2.. bauan pilihan white musk..tu kira dah hebat dah masa tu..hiksss...

    @irfa
    dengan khabar touch of pink from lacoste akan discontinued sebab dah ada yang baru iaitu joy of pink..

    lagi seksi bila lepas mandi, sembur sikit kat lurah yang tak berapa nak dendam tu...ha ha ha...eh tu lurah i, lurah u i tak tahu... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenet Penne
      Tresor pun best kan..tapi i tak pernah beli..i cuma paw kengkawan jer...jahat kan. Masa kerja tujuh tahun terakhir ni paling jarang beli minyak wangi sebab ramai yang sponsor..antara yang best ialah Magnifique...size paling besar...makan tahun juga le nak abes...ada satu lagi Dolce & Gabana, tak abes-abes sebab bau floranya terlalu kuat. But then now back to Insolencelah dear...nak mengenang yang lama-lama...hehe. Biasalah i kan..berangan!

      Err spray kat lurah tu..?? Wow sexy!

      Delete
    2. ok ye ke kak net..ada nampak jugak kat kaunter tu ari,joy of pink..sedap jgk bau dia

      kak lw..
      magnifique pun sedap..beli sendiri,mahal jugak reganya

      Delete
  4. Minyak senyonyong naa, kehkehkeh!

    Bau2an boleh mengingatkan akak pada tempat. & orang jugak. & ada satu cologne berantu yg masih terbau2 hingga sekarang walaupun orangnya takdak di pineng ni haa. Haisy. Masalah negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Dinas,
      Syahdu kan bila sesekali bau kolon itu melintas semerbak
      di udara dan ingatan mengepung rindu berzaman.
      Saya ada pengalaman begitu dan sesekali saya terserempak
      dengan orangnya...rasa nak je tanya minyak wangi apa dia pakai.
      Kadang2 kolon yg sudah bercampur peluh menjadi sangat unik baunya...
      Mesti bau kolon itu ada kenangan pada akak kan...:)

      Delete
  5. Wow! Guerlain...
    serta merta aku teringatkan kisah aku beli minyak tu kat Paris untuk Mama...

    Nanti2 la aku ceritakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff,
      Ya haku pakai Guerlain, satu-satunya jenama yang tak pernah nak bagi diskaun atau apa sebab kata foundernya mereka jaga quality dan penggemar jenama ini tahu menilai mutu ditawarkan. Ntah haku guna sebab bau wangi dan mampu milk..
      Wow...eh kalu pi Paris lagi bitau yek aku nak kirim barang sebotol dua...
      So mama guna habes da ker minyak wangi tewww?

      Delete
    2. guna habis kut tapi botolnya cantik.. ada ukir2 macam emas... baunya ada ciyrus sikit...
      aku ada fotonya.. tapi aku lupa nak scan malam tadi.. huhuhhu

      Delete
    3. Aku bukan saja guna minyak wanginya, botol pun aku simpan sebab barang mahal kan..dlu aku beli kat sogo sampai salesgirl pun dah kenal muka aku...:)

      Delete
  6. sy pakai yg bese2 je.. tp sebab selalu tukar minyak wangi, kalau cium minyak wangi yg lama mesto tringat kenangn masa tuh.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HaniAsyira,
      kan..memang betul tu..kita tetap akan ingat pada kenangan seiring dengan penggunaan minyak wangi tu. lebih mengujakan ia mengingatkan kita pada seseorang...:)

      Delete
  7. masih setia dgn channel sport...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki semalam,
      Chanel Sport, saya suka baunya..pleasure gitu..hehe

      Delete
  8. kita guna Nivea-for-Men jeh... dan minyak attar 'bunga tanjung' yg tok Arab jual. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepa,
      janji ada bau...dan selesa dengan taste kita so layanzz je. KA aku dulu suka nau pakai minyak attar, katanya ambik berkat nak gi mekah..kehehkeh!

      Delete
    2. pernah jugak guna Hugo, CK, dan yg sebayanya. tetapi suasana kerja yg robust (bukan di bilik aircon), maka dah tak pakai. :)

      Delete
    3. Sepa,
      ada sesetengah minyak wangi akan jadi lagi harum baunya bila bercampur peluh..tapi mahal la wehh...

      Delete
  9. LW,

    Cerita psl minyak senyoyong nih teringat saya satu movie omputeh `Perfume'. You shud watch this movie, very exciting (highly recommended). Psl minyak senyoyong versi omputeh.

    Cer try test `Be delicious @ DKNY'. Ok gak baunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza,
      Be Delicious @ DKNY yes sangat menyenangkan. Saya dah try few parfume DKNY..sebab setiap kali depa launch baru punya, saya akan dapat. Menyenangkan juga kan...saya suka yang epal tu..dah lama juga depa jual tu.
      Yeah i think i know the movie...:)

      Delete
  10. dahulu aku rajin ikut pasal minyak2 wangi ni....dan pakainya.
    antaranya chic for men, CKone, CK Summer, Aqua de geo(mcm tulah bunti nya), red desire dunhill, boss. paling latest pakai im KING....tapi dah pecah pada 2mggu lepas.




    dan skrg dah xde makna dah....pakai yg baju yg ada bubuh downy aje(jimat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telor Power,
      Laaa sayangnya apsal buleh pecah bro? Isk rugi aaa..ko try Fahrenheit dan dunhill tu..havoc gila baunya..ahkak suka..

      Eee downy pun wangi apa?

      Delete
    2. pecah akibat kecuaian.

      masa jatuh pecah terkedu kejap. tapi tak kemaskan serpihan pecahan botol pewangi tu dgn segera. sebab nak biarkan bilik tu berbau wangi yg pekat.

      hahahaha terukkan perangai

      Delete
    3. ala bro ruginya...aku pun kalau benda mahal pecah, tengok dulu sampai puas, baru buang.iskk mesti semerbak satu bilik tu kan...bijak!

      Delete
  11. My all time favourite would be Red Jeans..by Guess kut. Kenkadang rindu pd nostalgia lama n I akan pi cari perfume ni. Hmmm...cam nak pi shopping for Red Jeans pulak rasanya lunch time nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Kiah,
      Thanks for coming. Red Jeans pun saya suka..actually saya jarang beli parfume sebab often dapat foc. Kalau nak beli, saya akan beli yg all time fav, Champs Elyses atau Insolence...try Magnifique..baunya awesome juga. Eh tapi nak juga cium Red Jeans Guess tu..hehe!

      Delete
  12. suka beli yg kecik2 sbb senang nak bawak jenjalan... tapi sokmo terlupa nak pakai....!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam cik ina pernah dengar ini nama minyak wangi seyonyong.lepas calit ada orang follow tak?kalau ada cik ina nak secalit : )

      syy cik ina pakai body shop je itu pun yuyi yang bagi.

      Delete
    2. m.u.l.a.n
      kita suka juga beli yang kecik kecik tapi selalu hilang bila bawak g outstaton, lupa nak bawak balik la, jatuh ntah mana-manaa la..finally kita beli yg besar gedabak, gerenti dah ada kat depan cermin kat rumah..hehe

      Delete
    3. cik ina do do cheng
      body shop pun ok what..kita suka sampai la ni la white musk body shop tu..dulu kagum nau dengan minyak tu dan sekarang lagi kagum sebab kita kenal a person behind the body shop tu...

      Delete
  13. Comelnye botol dia....sng nk letak dlm beg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HeNRieTTa JoSe,
      Yerp memang convenience..kecik dan comel, tapi saya sentiasa lupa masa saya simpan minyak wangi ini...

      Delete
  14. hi lady!!! how r u???? :)
    sy yang sy masih pakai dan menyebabkan saya kenang zaman zaman dulu, Polo black saya...setia setia!kehekehkehkehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr.Clive
      Heyy long time no see u eh. Wahh pakai Polo Black? Awesome tu baunya...rasa macam main polo tak? Hehe..

      Delete
  15. uncle pakai bedak 'kutikura' je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle G,
      Bedak ni sejak zaman mak-mak saya lagi kan...walaupun baunya pelik, tapi sedap juga dipakai...

      Delete
  16. wah... secalit jer dah boleh kembali ke zaman silam... aku sukalah kalau gitu LW :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nong Andy,
      Ya..aku akan calit mana-mana minyak wangi yang aku nak kalau aku nak balik ke zaman silam...best kan!

      Delete
  17. Setuju tu...bau sangat sinonim dengan kenangan..ada sesetengah bau akan membawa saya kembali ke zaman sekolah..contohnya bedak kutikura yg uncle gedek pakai tu dan juga sabun popinjay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah,
      Kan..setiap wangian ada ceritanya. Selain kutikura, Agnesia pun femes juga. Dan saya punya KA dulu pun suka guna Popinjay, heran saya kenapa dia suka sabun tu..ahahaha nampak gaya sabun tu ramai pengguna...

      Delete
    2. Betul tu..walaupun sabun tu dah bertukar nama dari Popinjay kepada Parrot - namun rupa dan baunya masih sama. :)

      Delete
    3. Ada satu lagi sabun yg seangkatan dgn popinjay, kalau tak silap saya namanya Mysore..mengikut kata pengguna sabun ini, Mysore adalah sabun sayur-sayuran...iskk tak sanggup saya nak guna sayur lumur kat badan..tsk!

      Delete
  18. Huhuhu crita pasal minyak terbau bau suweett la pulakk...

    minyak wangi dah lama kering hehehe.. nak beli tak sempat menyempat ... *** list up brand minyak wangi untuk di try2 nanti.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. J-N,
      Saya kalau minyaknya dah habis, botol tu saya sengaja buka letak dalam almari pakaian supaya baunya semerbak dalam almari...:)

      Delete
  19. sy suka pakai minyak wangi suami sy... jimat... haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy alisha,
      bijak tu,..hehe cilok minyak wangi suami...:)

      Delete
  20. wah.. dahsyat... minyk wangi boleh membawa kita ke masa silam, cam 'back to the future' lak plak.. hahaha...

    tp betul LW, kekdg bau minyk senyonyong ni membuatkan tup2 kita teringt kt seseorang kan. dan kalu org itu pernh special, maka.. memg 'dem!' la.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,
      yerp...sangat nostalgia dan rasa tak mau keluar dari kenangan tu...nak terus mengenang yang manis-manis saja kan..
      Saya ada banyak nostalgia dengan minyak wangi, ada yang bau kelkatu, ada yang bau coklat dan ada yg bau limau...semua ada cerita di sebaliknya...:)

      Delete
  21. there is this one men perfume..sapa yang pakai and lalu kat sebelah i..confirm i akan pusing..i suka sgt bau tu.. but sampai skrg i tak tau jenama apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blu4sky,
      i pernah juga alami begitu...berhari-hari dok fikir dan teringat akan orang tu...yang akhirnya sampai sudah tak tahu jenama apa tapi terus kekal dalam ingatan...jatuh cinta sebab minyak wangi caya dak?

      Delete
    2. hehehe..i idok lerr sampai jatuh cinta.. sbb tak sempat pandang muka orang yg lalu tu pun.. nx time kalau jumpa orang yang pakai wangian yg sama..nak gi jumpa orang tu and tanya terus...errr encik, you pakai perfume jenis apa.. boleh tak macam tu...hihihihi..

      Delete