Tuesday, 16 October 2012

Deja Vu Ipoh!

Suka tengok burung tu...lepak gila atas wayar letrik..All pic credit to Syam@little-syam.blogspot.com
Everything started with her. She asked me to accompany her during her short trip to Ipoh together with Syamil and Arissa. I definitely can't say no because Ipoh is apart of my life while with KA before. It was like down to memory lane or exactly as Deja Vu! After more than 5 years never visit Ipoh, hmmm a lot of changing even i cant remember the pekan lama Ipoh, the place that i had rojak pasembor with KA and MIL. Past is past rite..it became history and i will face some more 'history' then...
Burps and Giggles ini sangat cool, kedai kopi biasa saja tapi keadaan dan decoration dalam kedai ini sangat mengujakan..kalau u all pergi mesti rasa nak pergi lagi dan lepak lagi situ...
We overnite at Lina's house in Meru Hill Golf Resort and the place is awesome. Lina brought us to kedai kopi (the most happening coolest kedai kopi in town lah rasanya) called Burps and Giggles. When the first i enter the kedai kopi...owhh man i sware you will love the surrounding area..macam kedai kopi kampung but moderate and contemporary style. Guess what i found at Burps and Giggles guys? Canele! Remember that? The kuih where's originally created in Bordeaux. You just imagine i ate canele in a small and simple kedai kopi in pekan lama Ipoh but the kuih was named as kuih yang bakal meletops pada tahun 2013..how advance is Burps and Giggles isn't?
Ini dia Sekeping Kong Heng...cantik sangat butik hotel ini...
At the back of Burps and Giggles is a boutique hotel, Sekeping Kong Heng (Jalan Sultan Yussuf)..you see the white curtain at the second floor? That was Sekeping Kong Heng, butik hotel di bangunan lama and this is not the one under 'Sekeping' punya nama. It run by the same tauke..Sekeping Serendah, Sekeping Tenggiri, Sekeping Retreat, Sekeping Terasek, Sekeping Victoria, Sekeping Seapark bla bla (i think uyou can google it) and it is a real place to symbiosis..eh simbiosis ekkk ..hehe. Being a human like me..i like this place because its so authentic thought.
Kaunter pesanan Burps and Giggles...
We browse at Memory Lane or the famous place, Pasar Karat. Bargain here and there and ended up with i bought a half dozen of cawan lama for RM50. Bolehlah, sangat cantik, motif bunga kangkong warna warni..likes corelle set so sebab tu lah mak cecepat jer terkam cawan tu walaupun ia adalah china porcelin...hati puas! After that we went to buy a craft things and I was 'panic' because we went to kedai kasut actually but then the kedai macam kedai magic, ada banyak barang untuk kraf dan bookbinding yang dijual di situ. Syam of course sudah suka memilih leather dan aku pun macam kena sampuk sebab banyak pvc cecantik ada kat situ. Kedai kasut sempoi jer tapi you name it, you got it. Magic sangat. Sebetulnya ada banyak pic menarik nak letak sini tapi card disc sudah kena attack sama virus. All gone..grrrrr! Ipoh, nak pergi lagi! Sapa orang Ipoh sini? Sila angkat tangan....:)

46 comments:

  1. bukan org ipoh tapi mil asal ipoh.kg manjoi
    tpt membesar my en abe ;)

    skrg dah takde apa kat ipooh bila atoknya dah jual rumah dan kawen ngan makcik klate..kalau ada pun cuma mak dan pak sedara je

    saya suka suasana di ipoh.

    bunga kangkong?ai like..mmg ada niat nak simpan buat kenangan tp belum jumpa org jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,
      best kan dok Ipoh..dulu2 saya pernah bincang dengan ex nak settledown kat Ipoh tapi dia pulak pi beli tanah kat Tepen..and ended up separately, dia kat gombak saya kat kajang...
      Ipoh cool...banyak kedai kecik2 yg jual barang kaca lama, saya suka sebab semua patern pinggan lama ada kat kedai ah soo tu..bila dia tengok kami macam tak sedar diri beli barang tembikar, mereka pun shock juga..hehe

      Delete
    2. hehe..samalah..penah jugak cakap ngan en abe dah pencen nak duk ipoh tapi dia suka penang.ai dont like penang.huhu

      jodoh pertemuan,ajal maut ditgnNya..siapa yg kawen ending dgn bercerai ye kak tp dah jodoh sampai situ nak buat macam mana

      Delete
    3. rfa
      Ye lah kita tak pernah akan tahu apa perancangan Allah untuk kita walaupun kita tahu hayat perjalanan kita sudah siap ada tertulis di loh mahfuz. Jadi kita sebagai insan kena sentiasa siap siaga akan ujian dan dugaanNya kan..tapi itulah, dah jadi azali kita sebagai manusia, suka nak sabit itu ini sebab musabab kepada apa yang berlaku. Akak senang jer, life goes on..past is past and i can’t change..but in future..yesss meh kita buat yang terbaik kan..

      Jom dok Ipoh..heaven ooo

      Delete
  2. teruja sungguh nak ke tempat ini .... alahai.. KIV2 :p

    Jemput ke blog (",) : http://kelipkelipbintangkecil.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. J-N
      Sila ke Ipoh, pasti tidak mengecewakan...hehe
      Okeh jap saya visit yer..

      Delete
  3. Ok. Ini dah must go. Oooo...u know me kan Sha! Kenapa la saja2 bagi Sha yg ini jealous when u know me...hoho...mengamuk pulak.

    Anyway, I'm thinking of a day trip to Ipoh...via train. Agak2 dekat tak? Nama dia Dejavu right. Lemme Google first :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cHeRyNa PiReS,
      Pls..jom kita joinventure...hehe sure ramai nak pergi coz ada train ke Ipoh..RM25++ je ticket..buat daytrip..i dah lama plan nak p Tapah/Ipoh dengan blogger buddy Nenet Penne, sampai la ni tak sempat lagi..
      Sha, kedai tu namanya Burps and Giggles..pls google..cool sangat anvironement situ.. kat pekan lama Ipoh.

      Delete
  4. dah lama aku tak pegi ipoh...
    dah lupa jalannya pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nizam.Ariff
      Kau patut buat kunjungan hormat ke Ipoh sepcially kat Pasar Karat tu..mesti banyak entry kau boleh buat lepas balik situ...:)

      Delete
  5. I was in Tronoh way-back in 1992 until 1996. The nearest town for outing is BatuGajah, else Ipoh. Normally, when we headed for Ipoh, we took afternoon bus, we strolled at the Kinta - you know-la, men don't buy much. Finally, to the Ipoh RailwayStation for ox-tail soup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepa,
      motif tetiba pi makan oxtail soup tu..adehhh Ipos is cool aite..ill be there again soon...

      Delete
    2. Ipoh is a clean&tidy town back then. Perhaps the cleanest in Malaysia.

      Delete
    3. yess i totally agree with you..if you notice..it has their own rhetoric due to royal city, Kuala Kangsar and the other pekan like Taiping..quite serene and nice to live in..

      Delete
    4. nostalgia kita tu, sepa.... hahaha

      Delete
    5. errr korang dok Ipoh ke dulu weii??

      Delete
    6. seumur hidup makcik tak pernah pegi ipoh. lady bawah makcik jalan-jalan kat ipoh.makcik baru sampai teluk intan je.

      Delete
    7. Tak... kami tak dok Ipoh...
      tapi kami selalu jalan2 pegi Ipoh
      dan Lumut
      dan batu gajah .. main snooker

      Delete
    8. Cik Ina DO Do Cheng,
      Jom kita bersiaran menaiki ketapi ke Ipoh, bawa Firdaus dan Yuyi tu nak..mesti suka...hehe

      Delete
    9. InsyaAllah, tetiba hati cik ina happy semacam: )

      Delete
    10. Once, I have an acquaintance from Taiping. we wrote to each other for 8years, but we never met in-person since our first encounter. Pathetic isn't.?! Alas, we stopped the correspondence in 1997. :(

      Delete
  6. next time u pegi, i nak ikotttt.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenet Penne,
      Anytime bila you free..kita zass je yer...banyak benda i nak share dgn u kat Ipoh tu..

      Delete
    2. i'm looking forward to it...
      mcm best kan..jalan2 lepak2 minum kopi... perghhhhhh ..kita gantikan kenangan lama dengan yang baru...

      Delete
    3. Nenet Penne,
      Yes..menghirup secawan kopi, ada cinta dan rindu di dalamnya..dalam setiap hirupan juga ada nostalgia, ada angan-angan dan hirupan terakhir adalah seperti satu ciuman perpisahan yang takkan terlupakan...ehh apa i mengarut ni..muehehehe!

      Delete
  7. Ipoh.... sejalah malaysia moden bermula di situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Gedek..kalau sebut Ipoh, saya ingat Batu Gajah...tempat pokok getah mula-mula ditanam kan...betul dak? Uncle neh orang Ipoh eh?

      Delete
  8. Bestnya! Nasib baik ada jugak gambaq boleh boh kat sini haa. Sayangnya gambaq2 yg tak boleh upload tu, huhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinas Aldi,
      Ye lah kakak..hangen betul saya sebab banyak gambar dalam card tu, satu pun tak leh muat turun....rugi sangat..itu gambar saya pinjam dari little-syam.blogspot.com. Kalau kak dinas turun Ipoh, banyak sangat benda menarik boleh tembak kak..

      Delete
  9. Very nice place. Nanti balik msia nak pegi lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul Abdullah,
      Pls kalau balik Malaysia nanti u memang kena visit Ipoh. I rasa kalau u pergi kedai kopi Burps and Giggles tu, mesti u suka konsepnya yang sangat unik..kalau nak ada geng i dan NP boleh join..mueheheh...NP jom..:)

      Delete
  10. saya...saya org Ipoh, LW (sambil angkat tangan n keyboard).hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliza,
      Ipoh ya...awesome..saya suka dan pernah berangan nak dok Ipoh but then we didnt know our fate..finally tak jadi dok Ipoh tapi sempat la dok serumah dengan orang Ipoh..hehe. Jom nak gi Ipoh naik train buat day trip...best sangat!

      Delete
    2. LW,

      Personally, saya lebih suka Taiping compared to Ipoh. Taiping sgt mendamaikan, masih byk hutan hijau dan suasana alam semulajadi yg tenang. Sesuai utk pensioners & nature lovers.

      Ipoh lately, dah mula congested dan brg2 keperluan pun ikut harga bandar2 besar mcm KL. Travel naik train reramai mesti gempak dan kecoh. Boleh bayangkan the excitement. Have fun uols!

      Delete
    3. Eliza,
      To be honest, Taiping is always in my heart. While with KA dulu, kami plan nak duduk
      Kamunting sebab dah beli tanah belakang sekolah Tamil dekat dengan rel keretapi sebab dia suka tengok dan naik train. Tapi ye lah kan...we plan but HE rules...so everything ruin and gone with the wind.
      Kadang-kadang saya balik Taiping juga dulu kat Bukit Jana Golf Club tu sebab uncle KA ada kat situ...la ni saya pun dah lama tak pergi sana. But serious Ipoh pun best dan gempak sebab ada banyak port makan yang cool...Eliza di Ipoh ke? Betul-betul kat town ya?

      Delete
    4. LW,

      Saya lahir di Ipoh, tpt tinggal kat sipi-sipi jer. Not exactly town area (ulu giteww..):)

      Area Kamunting, Bkt Jana Golf Club dlm tangan saya meh! haha..I truly loved that place...

      Delete
    5. Eliza,
      oo la ni dok bukit jana la ye? alamakk..ni seram neh..karang jiran sebelah rumah uncle KA ghope-ghopenye...hihi.
      Bukit Jana tu cool kan..peaceful..best dk situ, pagi2 je kabus tebal..

      Delete
  11. that why i suka ipoh....
    apa lepak kat MERU.???


    dahulu ipoh adalah pekan paling maju sekali(tapi ia sudah jadi sejarah silam sahaja sekarang ini)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telor Power
      A ahh lepak kat Meru? Nape bro? Lu dok situ ka? Cantik sangat pemandangan kat Meru Hill tu kan..
      Sekarang pekan mana paling maju di Perak? Tepen ka?

      Delete
    2. pemandangan disitu mmg best....
      duk depan meru hill tu...ada meru impiana sewa kat apartment situ...

      tapi itu dulu skrg dah tak duk ipoh dah....duk manjung

      pekan perak yg mana maju...hmmmm....rasanya taiping, ipoh dan manjung.


      *manjung bakal take over ipoh tak lama lagi. mcm Sg.Petani take Over A.setar

      Delete
    3. Telor Power,
      a ahh dok meru hill golf club. memang best gilos aa duduk situ..sejuk dan nyaman. lepas tu petang2 plak ada monyet terintai2 nak curi makanan.
      manjung akak pernah g dulu, depa bawak. Pekan perit buntaq pun ok gak ken?

      Delete
    4. pekan parit buntar tak pernah sampai lagi la sis.

      apa ada monyet. best ni.

      Delete
  12. wah....bestnye....dah sgt lama xtrun ipoh...dah xde yang standby sna....keng kawan dah tranfers merata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HeNRieTTa JoSe
      Jom turun Ipoh Rietta..best sangat pekan lama Ipoh tu because i can get all the item there walaupun dari luar kedainya nampak sempoi jer..semua ada..hehe

      Delete
  13. ipoh, rasanya lebih 10 thn tidak ke sana... sah-sah tidak boleh membayangkan apa2 tentang ipoh, lg pula dulu2 tu, cuma singgh beberapa kali sahaja.

    tapi, cerita ini membayangkan sesuatu yg menarik sangat tentang ipoh! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,
      sila berkunjung ke Ipoh, memang ada banyak sangat kedai2 menarik untuk diselongkar..saya suka pekan Ipoh sebab ada banyak kedai kopi, gaya hidup santai gituh...

      Delete