Tuesday, 4 September 2012

Magis nasi beringin...

Dalam entry terdahulu, aku ada sebut pasal nasi beringin abang handsome yang dijual setiap hari di depan office. Nasi beringin ini adalah nasi yang dimasak dengan cara yang cukup rahsia sebab aku pernah buat muka selamba usha abang handsome tu tanya macam mana dia masak nasi tu sebab setiap hari makan, tak pernah rasa jemu. Sampai sudah dia tak cerita apa bahan dan bagaimana cara masak, yang dia beritahu ialah RM3.80 sebungkus kalau menu biasa dan kalau ada tambahan telur, sotong atau tauhu, ada additional charges sama ada RM1 atau RM2 bergantung pada lauk mana yang dipilih.
Brader ini adalah sepupu kepada abang handsome..muka serius je..masa aku cakap nak ambik pic dia, dia cuma pusing badan jer...senyum pun ala-ala 20 peratus jer..
Aku pernah beli sebungkus dan belek sebiji-sebiji nasinya, yang aku jumpa ialah ketumbar dan daun sup. Bawang tak de nampak, apatah lagi rempah-rempah lain. Hairan juga sebab nasi tu kalau dimakan setiap hari pun tak akan puas.  Lauk biasanya ialah ayam goreng dengan kulit yang rangup, timun batang dan sambal serta sedikit kuah kari.
Inilah nasi beringin dengan extra charge sebab ada sekeping tauhu goreng. Nasi sempoi macam ni pun tak puas-puas kami-kami makan..mungkin abang tu memasaknya dengan penuh perasaan..
Aku start makan nasi beringin ini pada 1996 dan sehinggalah hari ini, nasinya tak lari allignment langsung, tetap steady macam 16 tahun lalu, cuma abang handsome sudah jadi abang veteran dan kakak yang jadi isteri abang handsome sudah bertukar status kepada makcik. U all bayangkan nasi yang sama, masih dijual pada harga mampu beli dan pemakannya adalah orang yang sama manakala peniaganya adalah orang sama. Apa ya rahsia masakan abang handsome ini...o ya setiap hari beliau masak satu periuk besar yang boleh muat dua kanak-kanak bersila di dalamnya. Aku heran! Apa rahsia nasi beringin yang tak pernah gagal memenuhi selera kami-kami setiap hari. Kalau ada sapa-sapa nak rasa kehebatan nasi beringin ini, roger eh..boleh kita pekenan sama nestlo ais Yoges yang adalah kombinasi terbaik kalau makan nasi beringin...

Nota: Dengan prasangka baik (walaupun penuh dengan misteri yang menjadi tanda tanya) masakan yang dimasak dengan mengutamakan kebersihan, dijual pada harga berpatutan dan manis mulut dengan pelanggan serta mungkin sedikit ‘mantera’ akan tetap dicari pemakan-pemakan yang rakus seperti kami-kami di Jalan Riong...burp!

28 comments:

  1. ahaa...nasi beringin kalau di selitkan bunga melor tentu bertambah syahdu...

    ReplyDelete
  2. Nizam.Ariff
    Sepanjang pengamatan aku yang sentiasa makan nasi ni, tak jumpa pulak spesies seperti kas-kas dalam nasi tu...bayangkan seperiuk besar bagak tu..licin setiap hari..


    El Mariachi,
    Ahahaha sila beritahu saya apa kaitan nasi beringin dengan sekuntum melur...hehe:)


    LWindsor

    ReplyDelete
  3. exact location please...!! hahaaa, rasa nak terbang pi beli je..

    ReplyDelete
  4. assalam lady..mana yang sedap..nasi ke lauk2nya ke..nasi dengan kombinasinya tu..ish2 banyak tanya..sebabnya teringin jugak nak tau rasanya..he he

    ReplyDelete
  5. nampak macam biasa je..tapi mcm akak ckp rasa sedap kan..teringin plak nak rasa..dimana plak ada nasi beringin ni? haha..

    ReplyDelete
  6. Akak pun kurius nih, apakah rahsianya..hmm..

    ReplyDelete
  7. m.u.l.a.n
    Mai la terbang dan landing kat windsor..nanti saya bawak makan nasi beringin ini....kat bangsar, jalan riong.



    Wsalam Achik Erna
    Kedua-dua nasi dan lauk adalah biasa tapi apabila dimakan panas2 sambil berbual dengan officemate, gaul dan suap, sedut nestlo sejuk...jadi rasanya adalah meletopsss....hehe

    ReplyDelete
  8. Mummy Akmar,
    A ah nasi ni sempoi jer tapi rasanya memang melekat dalam kepala...hehe..datang Bangsar.



    Telor Power,
    Boleh...dengan syarat turun KL..hik!



    Dinas Aldi
    Haaa tu la pasak...kuries sungguh saya memikirkan apakah secret resipi depa ni...:)

    ReplyDelete
  9. dear,
    i tunggu u kat LRT Bangsar esok ye? lunch time.. yami! yami!

    *dpt emel tak?
    bonafide9988@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. mgkin dia solat Dhuha sebelum berniaga :) sbb tu org sentiasa penuh.tak baik buruk sangka kan?hehe

    nampak sedap..tadi nampak entri living hall tp klik,xde pulak..tak jd publish ye

    ReplyDelete
  11. nanti akak tolong usha abang hensem tu plak eh? kalau berjaya camner?
    ada hadiah?????????????

    ReplyDelete
  12. Blog Tips
    Okeh dah dapat email..nanti kita roger-roger yek..hihi



    Irfa,
    Mungkin lah kan, elok kita berprasangka baik. A ah dah buat entry tu tapi tertekan delete, terus gone..huhu





    Kak Queenie,
    Owh boleh saja kak, kalau akak usha maybe menjadi sebab mata ijo akak tu kan..hehe...nak hadiah ek? ok meh windsor..kita menjamu selera dengan menu segera saya...:)

    ReplyDelete
  13. dalam periuk nasi tu dia buh spender ok..

    keh2.



    .

    ReplyDelete
  14. Peh kak! Mcm menarik je nasi ni! Tgk gamba pun, berselera jdiknye sy...

    ReplyDelete
  15. KL EH...boleh2 sediakan tmpt yg menarik utk dilawati

    ReplyDelete
  16. salam

    kalau tetiap hari makan nasi beringin, mau makin kembang dan tembam badan bapak hehehe

    ReplyDelete
  17. first time dengar nasi bangsa nih. macam nasik beriani jeh... :D

    ReplyDelete
  18. tasekM
    Ahaa pandai le ngko...ehh tapi kan kalau mamak jual cendok buat gitu aku cayer...ramai orang kata kan...hmm..




    faraherda razalan
    fara memang nasi ni humble je tapi rasanya...perghhhh!:)

    ReplyDelete
  19. Telor Power
    A ahh KL la, takkan Belgium pulak, Belgium tu next projek..ingat tak? Ahaha...ok apa-apa hal guna talian hayat, roger ahkak ya! Malaysia Day kan?




    Bapak@ Rezeki
    Hehe saya pun, tak leh makan hari-hari...saya kontrol makan dua kali sebulan jer nasi tu sebab lauknya mewah dengan kolesterol...



    Sepa,
    bukan...bukan nasi beriani tapi nasi beringin...sedap ngko...

    ReplyDelete
  20. ni kena cuba makan ni...

    cakap dgn abang tu, tak baik loket ilmu tau..ha ha ha... kot nanti dia cakap...ada aku kesahhhhh??? :P

    ReplyDelete
  21. yup Malaysia Day... sebab planing nak ke broga dah tergendala

    ReplyDelete
  22. kalau di sabah kan LW, kalau ada masakan yang luar biasa enaknya (biasanya masakan jawa) pasti akan di label ada letak 'sunsut' (seluar dalam/ seluar katak/spender)

    dulu ada kabar angin yang rojak jawa 9entah kedai yang mana) ada simpan 'sansut' sebagai rasia keenakannya. tapi tak kira kabar angin itu benar atau tidak semua org dah tak kisah lagi. Siap jadi bahan lawak pun ada.. sampaikan Makmur buatan aku pun kawan-kawan kata ada sunsut hahaha.. apa2 saja masakan sedap yang buat org teringin makan lagi dan lagi akan di cop di bubuh sansut.. demikanlah dongengnya :D

    ReplyDelete
  23. Nenet Penne,
    alamak sepatutnya hari tu i beli sebungkus bagi u rasa sementara menunggu tu kan...adehhhh!


    Telor Power.
    ok boleh saja..

    ReplyDelete
  24. Nong Andy,
    mana-mana pun ada kepercayaan dan sikap begitu kan..

    ReplyDelete
  25. Salam LW,

    Macam nasi kukus kat sini la, lauknya pun sama.. Kat trg ni, nasi kukus memg terkenal di mana2, paling sedap org kata, nasi kukus paka.

    Kalau kena dgn selera kuah karinya, saya pun memg sgt suka.. Sedappp!

    ReplyDelete
  26. Ya Su, tapi nasi beringin ni di masak dakam periuk besar, kalau orang kelantan sebut puyuk jidin, sebab periuk tu adalah yang paling besar.
    Ntah apa dia punya bahan, nasi tu biasa saja tapi setiap hari beratur panjang..saya berprasangka baik, maybe dia selawat atau berzikir masa menyediakan nasi ini...

    ReplyDelete