Thursday, 6 September 2012

German lagi..dan Perancis pula...

Kita sentiasa fikir hanya fesyen saja mengikut trend global dan berubah dari semasa ke semasa. Bagi pereka fesyen, mesti mereka kalut memikirkan apakah jenis fabrik dan warna untuk 2013 yang akan muncul beberapa bulan saja lagi.Lagi nak dekat hujung tahun lagi sibuk depa dok meramalkan potongan baju macam mana pulak yang famous...

Penggemar resipi juga sebenarnya meramalkan beberapa jenis biskut dan kek baru akan muncul dalam industri pembuatan makanan di dapur sendiri ini. Dr Rose yang memperkenalkan Kek Coklat German kepada aku semalam kata sedikit masa lagi, ada sejenis resipi baru akan muncul dan akan digilai ramai blogger masakan..ok aku bukan blogger masakan tegar, tapi nak juga cuba buat...at least 'jack of all trade but master of none...'. Resipi yang disebut Dr Ros mengikut ramalan di internet ialah Caneles, berasal dari Bordeaux, Perancis. Betul atau tidak ramalan di internet, kita tunggu saja.
Pic atas dan bawah ini ialah rupa wajah caneles de Bordeaux...nampak yummy juga kan...mesti try weekend ini...
Pic digali daripada Google.
Walau apa pun, biskut yang pecah atau cair di dalam mulut ini adalah antara resipi yang aku suka buat, sebab ia sangat ringkas. German cookies yang gebu, gebu dan gebu...tiada perkataan lain yang lebih tepat selain gebu dan rangup. Tulis panjang pun tak guna, sebab cookies ini pun sudah bersifat menggoda...sapa tak tergoda, memang anda tipu! Hehe...
German cookies...aku suka buat cookies ini sebab bahan-bahannya sangat murah dan mudah dibuat, potato sarch, egg, icing sugar and flour..that's it...
Kalau nak nampak lebih mewah, boleh letak chop almond atau choc chip..tapi aku suka yang loose macam ni dan ikut resipi asal...
Gentel dan tekan dengan garfu...

Nota: G, kupu-kupu hitam itu datang lagi dalam mimpi aku...

21 comments:

  1. terliur tengok caneles de Bordeaux

    *camna nak sebut? ken-les de bo-douk?

    ReplyDelete
  2. bujal X,
    ntah la Bujal, akak pun tatau nak sebut cemane...betul le kot sebutan Bujal tu...kuikuikui!:)

    ReplyDelete
  3. Lady Windsor..acik pun pernah buat ni..senang dan sedap kan

    ReplyDelete
  4. sblm raya tu ada nk buat cookies tu, tp xsmpt.. kemain dh beli bahan² semua..

    ReplyDelete
  5. gebu disebut berkali2 yg tak tahan tu ;)

    ReplyDelete
  6. LW, my turn duduk kat tingkap dapur you..hahahhaa

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan pun kuih ni.. heee~~

    ReplyDelete
  8. walau apa pun feshion yang mendatang... i tetap memuja baju kurung samada baju kurung pesak gantung atau pesak tak gantung..

    i kurang suka german cookies... actually apa cookies pun i kurang gemar...

    coneles tu mcm kek sarang semut jer.. ada rongga2 kat dalam...

    ReplyDelete
  9. Saya yg dok kat Jerman ni pun tak pernah try segala biskut n kek jerman tu..asyik makan petai jer.

    Minggu depan nak gi Paris boleh ler nak cuba caneles tu.

    ReplyDelete
  10. Wow..resipi baru yg akan malatops ke kak.. share ler resipi..hihihi...

    ReplyDelete
  11. terliur gak tgk terutama kuih ker beskut yg pic atas sekali...nampak mcm ada lembab2 disitu.

    sis kalo ko buat kukis german tu salut cekelat pon nampak sedap juga kan

    *suka2 aku jer nak ubah resepi org

    ReplyDelete
  12. Acik Erna,
    A ah Acik, sebab senang dan sedaplah saya kerap buat sebagai buah tangan kalau ada orang nak datang rumah..:)




    Mizz Tina,
    Walaupun da habes raya, boleh buat tu...buat ya, nanti tepek kat blog..:)




    Irfa,
    gebu gebu gebu..ehehehe:)

    ReplyDelete
  13. Blu4sky,
    Ehh janga duduk kat tingkap..meh masuk...gerenti boleh tapau bawa balik...haahaha..!



    HaniAsyira
    Sedap tau dik, try le buat...gerenti nak buat lagi dan lagi...:)



    Nenet Penne,
    Yeahh baju kurung is the best, letak le ceruk majlis mana pun, ia tetap sesuai dan buat pemakainya anggun...:)

    ReplyDelete
  14. Sepa,
    Seb bek ko suka french toast...ada orang suka french kiss...hahahah




    Khairul Abdullah,
    Waaa petai murah ke kat Jerman ek? Saya suka resipi Jerman tu sebab simple...:)
    Errr nak pi Paris??? Gulp....tolong beli LV bleh dak?(>.<)




    Mummy Akmar,
    Caneles tu le yang akan meletops, bukan German Cookies...:)

    ReplyDelete
  15. Telor Power,
    Bro kalau lu nak makan ahkak boleh buatkan...nanti akak cek Malaysia Day tu ya..rasanya boleh kot..

    ReplyDelete
  16. Caneles tu nampak sodap, siap terasa2 pulak di lidah padahal tak pernah makan, camana nak explain tu?

    German cookies tu macam kuih bakaq, kehkeh!

    ReplyDelete
  17. Kak Dinas,
    Caneles tu saya nampak macam kek sarang semut tapi heran juga sebab kek sarang semut warna gelap kan...saya sedang menggoogle resipinya dan cuba banding2 kalau2 ada yang simple...
    Aaa german cookies tu pun macam kuih bakaq kan..eh ke bangkit santan?:)




    Brutal solo,
    layanzzzz....hehe

    ReplyDelete
  18. LW,

    sungguh cantik rupanya.. kelihatan lazat sekali.. nama pun unik!

    benarkah mudah memasaknya.. hadoi.. tergoda sungguh!

    ReplyDelete
  19. Nong Andy,
    a ahh bahannya cuma mentega, gula, tepung kentang dan tepung gandum..itu saja..

    ReplyDelete