Friday, 21 September 2012

Eksotik, erotik?

Makan tak makanan eksotik? Eksotik? Ya eksotik? Wahhh bunyi macam makanan pelik gitu kan..sebab eksotik tu sering diistilahkan sebagai sesuatu yang asing dan istimewa sama ada dalam lingkungan fesyen atau makanan (tak caya sila rujuk kamus dewan edisi keempat). Korang tau tak mana-mana restoran yang ada hidang makanan eksotik? Eksotik macam mana? Alaaa dia hidang telur itik masin dan ketam goreng telur masin juga. Eksotik la sangat! Eh tapi kan sedap tau ketam dengan telur masin ni, aku pernah makan kat satu restoran di Kuantan...perghhh...penangannya memang tak boleh lupa.

Oklah sebagai warganegeri Kelantan dan warganegara Malaysia stok eksotik juga, bagi aku makanan eksotik adalah makanan yang meninggalkan nostalgia, membangkitkan rasa sayang dan kecintaan kepada sesuatu yang kita hargai, maka makanan itu akan masuk dalam kategori eksotik walaupun ada orang mungkin anggap makanan eksotik adalah cengkerik goreng, ulat sagu goreng atau belalang goreng. Food also is like a beauty, depends in the eyes of the beholder. While i appreciate food, all the menus that create or cook by my late emak will be eksotik food for me even sambal tumis nasi kerabu. Satu lagi sebab mak juga suka masak makanan orang dulu-dulu dan cara masaknya sangat ringkas tapi berselera pada tekak kami.
Ada satu kuih mak suka buat, kuih peria namanya, ia seperti buah peria dan berinti kacang hijau. Aku masih mencari-cari resipi lengkap kuih peria yang menggunakan tepung beras ehh ke tepung pulut untuk kulitnya. Adik kata weekend ni dia nak buat kuih peria yang warna warni itu. Dua malam lepas aku teringat menu eksotik ini, sotong sumbat. Sumbat dengan pulut, ada kuah coklat cair dan rasanya...hanya jauhari mengenal manikam. Sapa suka makan, dia akan kata sotong sumbat ini sedap. Kalau tak suka...dah tentu menceceh..pehh tak sedap! Sedap atau tidak, aku tetap nak kata menu dari dapur Windsor yang lampunya lemau-lamau vampire itu tetap yummy di tekak aku...:)

21 comments:

  1. sotong sumbat!



    peh!



    terhebat kalau disumbat ke mulut!

    ReplyDelete
  2. masa kecik3 dulu suka makan kuih peria yang intinya kacang hijau tu... sedappp ... i rasa baba nyonya pun ada buat kueh mcm tu...

    ada kaler merah, hijau..sedapppp....

    oooo sotong sumbat..well as orang kelantan, off course la i suka tapi i lagi suka kalau tak manis sangat atau hanyir sangat2...

    but if u buat dan kebetulan i datang ke rumah u, off course i akan makan...

    ReplyDelete
  3. cuba sumbatkan dengan ubi kayu rebus pula ganti pulut..mesti eksotik tu.


    atau kalau nak tambah erotik pula, sumbatkan dengan tapai ubi kayu.

    ko cuba dulu, nanti bagi tau aku sedap ke tak.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Lw..
    fr yr info,tiap kali peknen(3x la) saya akan mengidam nak makan tupak sutung ni tau..paling teruk masa peknen kakak sbb tak reti nk buat dan pemalas pun ada taknak belajar.lagipun anak sulung..manja2 la katanya nak itu ini mintak je

    bila peknen adik..saya belajar buat.tu dia...seperiuk saya buat.seminggu ulang alik masuk peti ais..hehe,puas makan

    ReplyDelete
  5. sotong sumbat manis, pedas dan berlemak....

    ReplyDelete
  6. siksa..siksa..siksa..

    sungguh aku tersiksa melihat makanan eksotik ini. Sotong yang sungguh mengiurkan.. rasa2 malam ni juga nak pergi cari sotong

    yg sebenarnya hubby tak makan sotong. jadi di rumah memang jarang benar nak masak sotong. rasanya sejak aku tau dia tak makan sotong aku dah tak beli sotong. Tapi hakikatnya aku sungguh suka makan sotong...


    ah.. dah 11.57 malam. takkan aku dah cari sotong malam2 buta ni.. LW.. ni buat aku siksa tau tak..

    ReplyDelete
  7. sotong sumbat....hhhhm yup menu makanan dari sana terutamnya dari negeri penyu

    tapi kan keh idok ler sebut sontong sumbak, keh panggil dgn nama tupak sotong. sedaro keh dari ganu slalu buat gok.
    Sedap lemak manis janji jangan ada bau hanyir....


    kat Perak takdo. keh lama bena dop merasa nih

    ReplyDelete
  8. Lelaki semalam,
    perghhh baru lepas sumbat sotong ke mulut ni..burp!



    Nenet Penne,
    Ehhh u tau kuih peria ya? sorry i ingat u tak ingat kuih ni sebab lama sangat dah orang tak buat kan..ok sotong sumbat i tu rasanya tak hanyir sebab i dah letak halia dan basuh bersih-bersih..(sendiri puji ni..hik)

    ReplyDelete
  9. Nizam.Ariff
    Kalau sumbat dengan tapai ubi kayu tu dah jadi lain punya sotong la wei...ko neh!



    Irfa,
    whoaaa mengidam sotong pulut..memang sangat traditional taste nyer...so sekarang mesti Irfa dah pandai menu ini kan...

    ReplyDelete
  10. Ismeth Ulam Raja @ Abg bro
    yummeh! yummeh!




    Nong Andy
    Alahai siannya...apa kata kau masak sotong tu tapi jangan hidang pada encik suami, makan sendiri1 je la...rugi nikmat dunia tak makan sotong tu..pernah try kari sotong tak? Sedap sangat..

    ReplyDelete
  11. Telor Power,
    haaaa tu dier..dah kuar segala slang..keh ingatkan aok ni orang manjung..mati-mati le ingat aok dop pandai cakap beloh-beloh ganu dan kelatam...bhahahaha..eeee peliknya...ni karang ada orang pantai timur cakap keh berlagok pulok kang...

    woohooo tupak sotong..sedak wehhh!

    ReplyDelete
  12. hahaha..termasuk dengan nama blogger lain kakaka...

    ReplyDelete
  13. El Mariachi @ Abg Bro
    Itu bukan abg bro punya ker? Alamakkk...ampun ehhhh! Ingat ke abg bro punyer komen...pehhh!:)

    ReplyDelete
  14. sama le kan...rintis classic gitu!

    ReplyDelete
  15. @LW
    i tahu pasal kueh tu sebab masa i nak pi sekolah rendah dulu..wayyyy long long time ago..mesti my mum belikan kueh tu...

    ReplyDelete
  16. tak pernah makan kari sotong...
    la LW.

    *SEdang bayangkan sotong masak kari.. hurm..!

    ReplyDelete
  17. Nenet Penne
    i masa sekolah menengah, siap hantar kuih tu ke warung sekitar kampung sebelum pi sekolah. tiap2 hari bawa kuih tu bekal dan jual kat classmate..nostakgia sungguh...



    Nong Andy
    cuma masak kari...gerenti nak masak kari lagi..aku dulu pun tak tahu, sekali bila tengok orang perak masak kari sotong...hah sedap plak tu...

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. cik ina,
      saya pun teruja dengan makhluk transparent ni...kalau cik ina tengok masa baru bawa naik dari laut, sebiji macam plastik sea true saja..ajaib sangat..

      Delete
  19. baca tajuk. terbayangkan dak staf aku yang makan segala binatang hutan, landak, tenggiling, biawak, hempedu ular sawa, jugak ular sawa, dan juga cengkerik goreng... dan entah apa lagi. hehehe...

    .
    sotong. feveret. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepa,
      cer suruh mem ko masak kari sotong...i tell yu, sedap!

      Delete