Tuesday, 11 September 2012

Cengkerik???

Semalam, jika diberi pilihan, aku pilih buka tingkap dan dengar bunyi salakan anjing daripada bunyi cengkerik yang tak henti-henti itu. Dari awal buka pintu bilik, ia dah start berbunyi...kepala yang sudah sedia sakit tambah sakit. Bunyi itu adalah bunyi yang membunuh. Jam 11 malam masih berbunyi, jam 3 pagi masih berbunyi...arghhh. It ruin my night! Kenapa aku tak suka bunyi cengkerik dalam rumah? Dan aku tak tahu dari mana ia datang..dah dua tiga malam berbunyi..

Back to 2005...
...kami pindah rumah. Sebuah rumah teres lama di AU3. Walaupun lama, ia besar dan memanjang ke dapur. Di depan rumah itu ada sebuah kedai runcit dan kiri kanan adalah jiran. Namun yang buat aku pelik ialah melangkah masuk saja ke dalam rumah itu, ada bunyi cengkerik saja dan tiada bunyi lain. Rumah itu seakan kebal dan kalis bunyi walaupun di luar sana bunyi brader mesin kelapa begitu kuat sebab kedai runcit dengan rumah itu kira-kira dua tiga langkah saja.

Dan beberapa malam dalam seminggu, aku akan berada seorang diri di rumah itu kerana KA terpaksa attend kelas malam. Sepanjang 2 1 /2 tahun, bunyi cengkerik saja adanya dan pada penghujung hari semasa kami mengambil keputusan nak pindah keluar dari rumah itu..sesuatu berlaku dan ia buat aku berasa trauma dengan bunyi cengkerik.

Rupa-rupanya di dalam rumah itu bukan aku dan KA saja yang jadi penghuni...ada satu lagi makhluk yang kami tak nampak....juga menghuni di salah satu ruang di rumah itu...dan makhluk itu adalah hantu raya!

Bunyi cengkerik di Windsor buat aku teringat pada rumah  itu...cheiiitt!

25 comments:

  1. cittt..sib baik entry ni tidak dibaca malam hari.. tuannye tinggalkan bende alah tu kat rumah tu ker...ngeri weii nasib baik bende tu tak ikut pindah sekali..

    ReplyDelete
  2. hantu raya?? aiyokkkk..


    btl la, bunyi cengkerik sgt bingit.. rs nk tampor² je.. klu kt kg, mmg memekak je..

    ReplyDelete
  3. arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh menakutkan
    meremang bulu roma saya.

    mana tau ada hantu raya?ada org cakap ke?atau jumpa depan mata?eeeeee takutnya

    ReplyDelete
  4. sib baik bukak siang hari..
    semangat!!!!

    kalau u buat entry pasal makhluk tu confirm i tak bukak blog u..jangan marah eeeee kalau tak komen...heeee

    ReplyDelete
  5. hahaha...kalau sewa murah mesti ada something wrong kan? btw kita dulu berjiran lah kot sebab saya tinggal kat AU3 yang ada pakcik pakai Harley Davidson tu...kedai runcit tu pun kat depan simpang aje..hehehe

    ReplyDelete
  6. Whoooaaaaa...!

    Dia sudah ikut pindah ka?

    Aku syak, sejak ko pindah dari rumah tu, dia pun bosan duk sorang2... hari-hari asyik dgr bunyi cengkerik je sampai naik pekak telinga dia...

    ReplyDelete
  7. Ok memang konpem nasib baik akak baca ni waktu petang. Kalau malam memang la nak bangun dari kerusi ni ke katil pun akak tak berani!

    ReplyDelete
  8. blu4sky
    a ahh tuan rumah yang asal punya..currently rumah tu dijaga oleh anaknya dan i sewa rumah tu...kalau tak silap benda tu dok ada kat situ sebagai penjaga kekal...huhu




    Mizz Tina,
    Yer...ghost festival...dah le bunyi cengkerik tu mengganggu sangat..campur pulak teringat kepada rumah lama...dua kali hangen...

    ReplyDelete
  9. Irfa,
    ex MIL pi jumpa ustaz sebab katanya dia kerap kena kacau kalau datang tdo rumah tu..saya pulak jenis buat tak tahu dan tak kisah sebab fikir itu rumah tempat bermastautin walaupun di sewa...so tak de pulak makhluk tu nak kacau saya...cuma masa masak kat dapur, saya pernah kena sekali, baju saya ditarik dari belakang...bila pusing belakang tak de sapa pun...ngeri tak??




    M.u.l.a.n
    Saya yang mengalami ini rasa tak cayer saya pernah berhadapan kes cenggini..misteri nusantara gitewww!

    ReplyDelete
  10. CaDLyNN,
    Peneman tu yer juga..peneman kepada tuan rumah asal..akak tatau pun rumah tu ada peneman...sempatla bertahan dok sewa selama 2 tahun setengah..kalau tahu..tak hingin akak duduk situ...huhu!




    Nenet Penne,
    tak de, jangan risau...i tak buat entry tu...hehe..kalau buat i warn u awal-awal, jangan baca..

    ReplyDelete
  11. El Mariachi,
    Abg bro tau ka rumah tu kat mana? Kalau betul rumah yang dimaksudkan...tuan rumahnya disebelah kanan dan depannya ada kedai runcit cina...sebelah kiri rumah tu ada rumah batu dua tingkat...betul dak?



    NIzam.Ariff
    Ko jangan nak mengada-ngada kata mende tu ikut pindah sama aaa...

    ReplyDelete
  12. Khairul Abdullah
    Erkk?? Jangan risau cengkerik ini tidak akan sampai ke German...!




    DInas Aldi
    Kak Dinas kan ada Cik G..macam saya ni..Cik Yam (arwah mak) saya dah tak dak..lagi sensorang...ngeri kak!

    ReplyDelete
  13. alamak kak! terbaca pulak...patutnya baca esok je...saya dok kat rumah sorang2, hubby takda malam ni. Meremanggggg...huhuuu

    ReplyDelete
  14. agak agak je kat depan tu masih ada restoran tepi jalan tak?

    ReplyDelete
  15. lw..
    sori ye sbb cilok gambar muffin pisang tak bagitau dulu awal-awal

    ReplyDelete
  16. Salam kenal LW...Saya suka baca blog nih dan tuannya yang peramah dan ceria :)

    ReplyDelete
  17. hui serammmm...!!!

    adaka patut aku baca tgh2malam. :(

    ReplyDelete
  18. Niza Romli,
    Tak pe aihh, jangan risau cengkerik tu hanya nak dok kat WIndsor je Niza...ia tak akan terbang jauh pun...




    El Mariachi,
    Rasanya ada lagi abg bro, restoran mamak tapi da tukar layout. Rumah berkembar dalam pagar depan kedai cina tu le yg saya duduk..

    ReplyDelete
  19. Irfa,
    eee tak pe...but thank you sangat sebab promote blog saya..heheh...konon blogger femes kan sampai suka sangat sbb irfa promote resipi tu sama..dah try buat ke? Kalau dekat saya dengan muka tak malu akan pi minta pisang2 tu, boleh buat kek, pengat, sira, lempeng etc...sedap ooo!




    Wsalam Eliza,
    Terima kasih Eliza singgah sini..comel gegirl yang senyum kat pic tu...xoxo!



    Sepa,
    Alaaa ko pun menakut juga yer...hehe..

    ReplyDelete
  20. Eliza, macam mana nak baca blog Eliza ni ya, invited reader saja ya..

    ReplyDelete
  21. LW,

    Blog saya dah berkurun tak update. Not much to read actually. I enjoy reading ur stories. u're such a good storyteller.

    Keep on writing okeh? Need to start dig ur blog from the beginning of it. Have a nice day :)

    ReplyDelete
  22. LW,

    meremang bulu roma aku baca.. biar betul hantu raya.

    ah.. cakap pasal lolongan anjing. Dah jam 12.03 malam. tapi pelik tiada lolongan anjing dari tadi..

    apakah...?

    ReplyDelete