Thursday, 9 August 2012

Shooting?

Belanga ini kalau kat kampung, depa letak atas para je tapi kalau kat KL, martabatnya tinggi, berada di dalam butik dan jadi koleksi pengumpul antik...kalau dapat kat aku barang rare ni, boleh letak lauk...panas terus atas dapur.
She called me in early morning, said that she want to confirm whether im ready for shooting session at Windsor during this weekend. Arrkkk? I thought she just make a joke, but when her voice is quite clear, i know that’s not a simply joke at all. Danggg!!!!

It was started last week while buka puasa somewhere in KL. I met her boss, Kak Emma. We had a chatting time with so much gossip, chef here and there, chef in London, chef in Langkawi and chef in my heart??? Ooopss! Suddenly she popped out the question...
”Eh masak untuk kita, nanti kita datang shoot?? Nak tak?”
And i was shocked!
“Arrr is it right what im listened Kak Emma?”
She replied.
“Ya lah...u thought im cheating and sesaja je nak offer ek?”
Gulp...i have know nothing about food, menu and of coz table setting. All this while, i had a few collection of plate, bowl, table runner, placemate, cutlery and napkin rings but i never use it..habesss lah aku!!

I need to prepare@create 5 recipes which is a theme is ‘menu sihat’ and have to make sure the menu’s orientation by green colour...ye lah kata nak menu sihat kan..? Kan?  Help me! Help me! Please give me a link of table setting...bab ini aku paling fail sebab selalunya kalau makan, alas meja paling mahal yang aku guna ialah surat khabar lama, senang lepas makan boleh terus bungkus dan buang kan...

Nota: Aku boleh je guna google tapi rasa tak best lah kalau nak goole je kerja...tolonggg! Idea u all mesti lagi hebat kan...:)

18 comments:

  1. alamak..sori tak dapat tolong.huhu
    saya cuma tk sabar tunggu hasilnya
    hehe..moga berjaya

    ReplyDelete
  2. kalau menu sehat, pastikan tiada sayur Bayam dan Kacang Panjang.. .keh keh keh...


    eh.. apa salahnya lapik table guna sotkabar je? tapi gunakannya sekreatif yang boleh la...

    contohnya, alas meja dgn kain putih lepas tu alas pinggan tu gunakan suratkhabar... now the trick is, pastikan berita pada suratkhabar tu ada kena mengena dgn tema... atau keje.. atau LCW... atau pasal PRU13.... hahaha

    ReplyDelete
  3. nampaknya lady windsor ...perjalanan ke arah cita cita tu semakin terbentang luas...belanja saya Baskin Robbins jadile...

    ReplyDelete
  4. i lagi lah out....
    nak pelakon extra tak?

    ReplyDelete
  5. salam LW,
    table setting kena ikut menu lerr kot.. if you buat menu breakfast then kena set breakfast setting, kalau lunch or dinner lain plak and what type of dishes yang you nak buat..western/ melayu/ japanese/ korea/ cina etc..

    ini ikut firasat i je coz i pun tak tau anything pasal table setting..i main hidang je...hihihi

    ReplyDelete
  6. LW,

    Di dalam "food photography" hiasan,plating, setting adalah kerja Food Stylist dan photographer. Kalau ada food stylist so tak payah susah hati..they will make do of whatever you have to make it look beautiful. But kalau takde..you kena buat sendiri lah. Awak boleh google dan cari tips untuk "food styling" dan "plating"

    ReplyDelete
  7. me soooo excited..!!! tak sabar nak tunggu ni...

    I terer bab food testing.. eating & eating oso...

    ReplyDelete
  8. i syorkan i jadi extra jugak. hoho!

    buka website marthastewart la dear.. :)

    ReplyDelete
  9. yong propaghandi,
    Tak pe..no prob Yong..saya google lho..



    Irfa,
    Awak tak sabar? Saya lagi berdebar-debar..kikiki...eksite + syion sendiri la ni..

    ReplyDelete
  10. Nizam.Arif,
    A ahh betui gak kann...jenuhlah aku nak mikio ape ke nama resipi pakai kacang panjang segala bagai...err kalau ada napkin corak macam surat khabar tu harus la aku beli..sebab unik kan...:)



    El Mariachi,
    Ahaa abang bro..macam tahu-tahu saja kan...insyaAllah dan mudah-mudahan. I grab the chance!

    ReplyDelete
  11. Nenet Penne?
    Err u nak jadi pelakon extra? Tak mo tak mo, u kena jadi main actress...hikhikhik!



    Blu4sky,
    Ahaa thanks blu dear...nanti jap i cek depa nak tradisional ke western punya menu...ni pun senak kepala i dok reka resipi sihat...(>.<)

    ReplyDelete
  12. Khairul Abdullah
    Saya tak tahu sama ada depa tu ada food stylish atau tak sebab katanya semua nak saya yang sediakan. Sebab kenalan, jadi saya kata ya. Tak apalah, at least saya boleh belajar ilmu baru walaupun dah google sana sini. Thanks for the advise...haruslah esok saya kena p cari beberapa peralatan baru sebab nak ikut style macam pakcik google...

    ReplyDelete
  13. m.u.l.a.n
    u excited? im nervous ehh...bukan tak biasa buat, selalu i buat orang, ni orang buat i...blur jadinya...nanti. kalau semua berjalan lancar, saya tempek kat sini..



    Blog-tips kurus,
    Ok kalau nak jadi extra kena mai rumah i la buat foos testing...hihi

    ReplyDelete
  14. aku pun sama la LW.. bab2 presentation kat meja makan memang hancuss! hehehe.. tak ada cadangan, cuma mahu menyemak di ruangan komen boleh?? hehe....

    ReplyDelete
  15. ko guna grail Bohemia, buh air sejuk, suluh ngan lampu LED pun ok ar...

    :)

    ReplyDelete
  16. woit..main actress kena masak laa... tak mo tak mo...i nak jadi pelakon extra... u jadi main actress.... :)

    ReplyDelete
  17. Nong Andy,
    Selamat sudah shooting tu..aku letak semua barang atas meja, depa datang depa pilih je mana nak...hehe


    Sepa
    Ntah aku tatau bohemia tu apa...ni pasal nak buat meriam ke ni...hahah ampun eh ko guna bahasa yang bukan mesra alam dengan aku..



    Nenet Penne
    Ok la pelakon extra pun jadilah..:)

    ReplyDelete