Friday, 17 August 2012

Buku ajaib baru...

Mak tak ada buku khas, buku masakan dia adalah di dalam mindanya saja, Mak Nah pun, Tok Su Nab pun. Che Yah ada buku, Chik/Wan Chu pun ada buku, kakak ada buku, tapi aku tak ada buku..sebab buku biru ajaib aku dah hilang beberapa bulan lalu. Menyesal tak sudah kerana cuai menyimpan buku masakan itu dengan cermat. Rasanya confirm sudah buku biru itu terselit antara timbunan paper lama dan sudah aku jual pada cina tepi jalan...ada banyak resipi lama di dalamnya..tapi ye lah tak de rezeki..buku tu tak akan kembali pada aku. Kena buat buku baru..kena kumpul semula resipi baru. Rugi sebab resipi dalam buku biru itu adalah resipi kuih lama termasuk resipi kek cawan buah pala yang diberi oleh Wan Chu dan resipi kek lapis diberi oleh Zaimah..sekarang aku ingat-ingat lupa resipi itu.
Syikin dan Razali pantas buat kerja mereka...aku rasa equipment kamera Razali tu maunya boleh beli oven Zanussi sebiji..ya lah lense besar dan kecil semua ada.
Jadinya bila Kak Emma minta suruh masak untuk shoot, terpaksa aku recycle mana-mana resipi yang ada dalam kepala. Katanya janji resipi sihat.segera aku teringat kepada vege quiche, salad dan yogurt juice yang sangat mudah nak buatnya...hari minggu yang lepas datanglah anak buah Kak Emma, Syikin dan Razali untuk ambil gambar menu yang aku sediakan. Sekejap saja dan hasilnya sangat mengujakan...tunggu magazine itu di pasaran lagi dua bulan! Kata Syikin...
Salad buah segar dan udang. Ada strawberry, anggur dan timun jepun, masuk sedikit cuka epal dan udang segar..
Jadi sambil tunggu Razali siap ambil gambar, aku sembang-sembang dengan Syikin. Katanya selain datang shoot di rumah, mereka juga ada hubungi blogger tapi kalau pic diambil dari blog, blogger tidak dibayar.
"Blogger tu tak de bayaran lah ya?" Aku tanya
"A ah kak, sebab mereka dah masak sendiri, bukan sebab kita yang suruh,"jawab Syikin.
"Kalau macam akak ni, dibayar ke?" Aku tanya..sumpah aku tak de niat nak jadi mata duitan
"Ye lah kak, kan ke bos saya yang minta akan masak," jawab Syikin lagi.
"Hah..u all bayar akak?" Tak percaya aku.
"Ye kak," Syikin jawab lagi.
"Erkk? Bebebetulll ke ni?" Sungguh, lagi tak percaya aku.
"Ye kakak...betul. Satu menu kita byar RM50..untuk hari ni akak dapat RM300..sebab enam resipi kan," kata Syikin lagi sambil senyum-senyum tak percaya tengok aku yang terpinga-pinga.
Quiche sayur...intinya timun Jepun, capsicum, telur, cendawan dan daging hancur...
Sumpah, aku tak tahu pun shooting begini dibayar, bayar kepada pembuat resipi tu. Lepas ni kalau depa nak lagi, aku buat 10 resipi..chehh tamak la pulak kan...sampai nak balik, aku tapau untuk depa sebab kalau aku simpan pun tak ada siapa nak makan dah pun.
Juice yogurt dan apple, letak dua sudu teh gula perang...
Dan nampak gayanya aku kena buat buku masakan baru..kali ini kena pastikan aku tidak cuai lagi menjaga buku ini...kalau u all ada resipi kesayangan, share boleh tak? Aku nak khutub khanahkan resipi yang confirm menjadi itu. Bagilah resipi apa pun, nak tulis dalam buku ini..terima kasih daun keladi...xoxo!
Ini buku ajaib baru...cepat bagi resipi ya...nanti aku nak masukkan dalam ni...dan setiap resipi itu akan dicuba...dan akan ada kejutan...tunggu...nak tau kejutan apa, bagi resipi. untuk dicuba..:)
Jadinya, hari tu aku masak nasi minyak capsicum, salad buah segar dan udang, jus yogurt dan epal, quiche sayur, sup ayam asparagus dan jeli kacang hijau. Hanya tiga saja yang sempat ambil gambar. Lagi tiga tu lupa sebab sibuk dok sembang..
Resipi kek lapis...ntah betul atau tak..ingat-ingat lupa daa...
Ok, ada lagi sehari nak buat kek untuk raya...nanti jemput datang Windsor ya..kita makan sampai lebam!:)

30 comments:

  1. sahur untuk hari puasa yang ke 30 ni saya makan megi jeee..

    ReplyDelete
  2. sis,
    awat tak roger?
    willing to clear everything! yami! yami! (>.<)

    ReplyDelete
  3. Wahhhhh, baik you publish buku recipe, panggil I jadi designer untuk buku tu, merangkap photographer... mesti kenyang dapat makan dan siap tapau sekali:)

    ReplyDelete
  4. kalau magazine tu dah keluar bagitau ye..saya nak beli jugak simpan sbg kenangan..dgn sign lw sekali.boleh?

    ReplyDelete
  5. El Mariachi,
    Abg bro..saya lagi la sahur dengan kurma 2 biji dan mineral water...lepas tu sambung Zzzzz...hehe



    Blog-tips,
    Bak mai no tpon, sat ni gak I roger...hehe...hati tu banyak nasi I masak...sampai boleh bawa sahur...:)

    ReplyDelete
  6. Shamsiah Jendol,
    Ada terfikir juga, tapi ada ke orang nak beli...haha...I bukan selebriti apatah lagi diva...I cuma jadi diva di rumah sendiri jer...ekekeke...ok nanti kita roger2 yeah...xoxo to the cutest sleeping beauty tu..arissa!




    Irfa,
    Ok nanti saya beritahu bila magazine tu kuar....nak tandatangan...hihi...Mai datang rumah saya ya...kita makan sampai lebam...:)

    ReplyDelete
  7. LW, itu dinamakan rejeki di penghujung Ramadhan...mmg kalau shooting depa akan bayar..my kids jadi extra one of the blogger boy episode..sorang dapat 60 hengget.. kecik2 anak i dah membanting tulang cari rejeki..hahahaha..

    anyway Selamat Hari Raya and Maaf Zahir dan Batin

    p/s: i rasa depa patut bayar kat blogger eventhough cuma ambil gambar dari blog sebab itu adalah karya blogger..

    ReplyDelete
  8. ceh, terlepas aku dengan entri ni. apa konsep resepi-resipi yang ni? ada tema tertentu ke?

    ReplyDelete
  9. blu54sky : susah jugak kalau kena bayar kat blogger. sebab (pada pendapat aku) bila kita post entri2 berserta gambar secara tak langsung kita dah serahkan separuh hakmilik tu kepada dunia maya. cuma kredit yang patut diberikan sebagai tanda penghargaan dan menghormati pemilik blog/resipi.

    ReplyDelete
  10. Wahhhh....banyaknya dpt duit ray a.

    Nampak pun dah tau betapa ajaibnya buku tu. Kalau hilang pun senang jump a sebab colorful.

    ReplyDelete
  11. Laa akak pun baru tau rupanya ada bayaran. Rugi benor akak takda respi rekaan sendiri, hehe.

    Jaga bebaik buku tu dik, sayang tuu.

    Dik LW, akak nak ucapkan selamat hari raya & maaf zahir batin. Maafkan segala salah & silap akak naa, konpem tak disengajakan. Take care dik.

    ReplyDelete
  12. Blu4sky,
    I memang tak tau yang depa bayar..lepas ni lagi bersemangat lehh i nak buat resipi kan...actually depa memang patut bayar juga kat blogger kan...

    U, ur kids tu berbakat...apa kata hantar dia buat casting...:)

    ReplyDelete
  13. SMbotak
    Ala konsep makanan asal jadi kenyang bila makan..kehkehkeh!

    ReplyDelete
  14. Khairul Abdullah,
    Haha duit raya tahap ahkak-ahkak, kena le banyak kan...err kalau u dok ada kat sini i boleh suggest kat depa suruh minta resipi dari you...mesti decorationnya artistik habis...kan kan!

    Hmm buku ajaib tu akan terus mengajaibkan dirinya selepas ini..sebab i akan masak full time!

    ReplyDelete
  15. Kak Dinas,
    Kalau ada resipi cau kue tiew penang yg sesedap tu habaq mai naa...hehe
    Ok kakak selamat hari raya, maaf zahir batin...kalau saya ter'over' menulis di blog kak dinas...ampun yer..xoxo!

    ReplyDelete
  16. Windsor tu kat mana?


    (tetiba je nak tanya...air liur kecur dah ni tgk air yogurt)






    .

    ReplyDelete
  17. Nizam.Arif,
    Alaa kat Kajang je beb..aku saja letak nama glamor tu..Windsor Height, SL 13 Bandar Sungai Long...jemput datang...:)

    ReplyDelete
  18. tak ada orang jual air yogurt camtu kat bazaar ramadhan la.. huhuhu

    ReplyDelete
  19. meh sini..kau nak yogurt apple, yogurt strawberry? semua ada...hahah..terliur yer..

    ReplyDelete
  20. Aku ada resipi Maggi bertelur, er... Atau Telur dalam Maggi bersama Nescafe O.

    Ko nak.?!


    :)

    ReplyDelete
  21. wahhh.. ada cookbook.. huhhuh. Nanti aku nak belajar masak nanti, aku minta resepi dari kau.. =)

    ReplyDelete
  22. Sepa,
    Eh buleh, nanti aku letak nama resipi tu sepa meggi bertelur...kehkehkeh ...hokeh selamat hari raya utk ko dan family...

    ReplyDelete
  23. ReenApple,
    Boleh je sayang...nanti bawa pisang sesikat dan ayam golek sekor...boleh terus pandai masak.ekekekeke

    ReplyDelete
  24. cis,dikala tgh lapar...tgk gambar gitu...adoi...

    nak dtg rumah ladyyy!!!! eheheh :P

    ReplyDelete
  25. Salam Aidilfitri!

    (bila nak naik entri raya ni?)

    ReplyDelete
  26. Mr Clive
    meh la..anytime sebab akak masih cuti sampai 26. Roger aaa...



    Uncle gedek,
    Dah naik pun entry raya..amboi jadi first ya..haha

    ReplyDelete
  27. Good for you....

    - net

    ReplyDelete
  28. Net
    Yerp..and i start to collect a recipe now..

    ReplyDelete
  29. wah.. salad segar itu sungguh mengoda...

    resepi? hehehe.. aku memang tak sehebat LW. Tapi aku gatal juga share resepi dalam blog. ada dalam label My resepi. Tapi semuanya masakan kampung aja.. alah.. yang ikan-ikan masin gitu huhuhu..

    ReplyDelete
  30. Nong Andy,
    aku pun bukan pandai, tapi at least aku suka mencabar diri sendiri. dah buat sekali dan tahu macam mana rasa...ok done..:)

    ReplyDelete