Monday, 27 August 2012

Bakso...?

Kali pertama aku makan bakso ialah pada tahun 2005, di kaki candi Borobudur, Jawa Tengah. Masa tu bulan puasa dan aku tiada pilihan, kecuali beli bakso yang dijual oleh Indon totok di kaki candi itu. Kata pemandu pelancong ketika itu, Wak Dede, bakso itu adalah halal dan aku tawakal saja sebab aku tidak dibekalkan dengan sebaran makanan. Asyik dok menjajah candi, buka puasa pun main taram jer..

Bakso Semenyih...sedapnya boleh tahan...
Bakso yang dibeli itu pula keruh semacam je warnanya tapi rasa boleh tahan. Betapa poyonya bakso tu, hanya bebola daging dan mihun saja..isi lain langsung tak ada. Aku ingat lagi Wak Dede makan dengan berseleranyanya. Ok aku pun ikut macam dia, makan dengan selera! Lepas makan bakso Borobudur, jelajah ke Prambanan pula, tapi tiada penjual bakso di situ. Uhukkk....

Lepas balik KL, langsung lupa pasal bakso. Tahun 2007, ada duty kat Aceh..lima hari di bumi yang dilanda tsunami itu, lima hari juga aku bantai bakso. Mi bakso Aceh sangat special. Ada isi ayam, kacang tanah, begedil dan sudah tentu bebola baksonya yang comel, putih dan gebu. Letak pulak sambal cili kicap..perghhh...memang tak pandang kiri kanan. Masa tu bakso Aceh sangat famous sampaikan aku tak kisah dah askar GAM sedang sentri kat jalan raya di Aceh, janji dapat beli bakso..masa tu juga Aceh sedikit bergolak..tapi penangan bakso mengatasi segala-galanya.

Ikut adik pergi beraya ke rumah kawannya, makaihhh ada baksooooo...tapi bakso ini dimakan dengan maggi..hmmm unik juga rasanya..bebola baksonya pun bersih...yelah katanya beli kat Tesco Semenyih...patut le comel..hmmm bakso! Makan, tak pernah ada halangan budaya kan..Melayu boleh makan makanan Jawa, Jawa boleh makan makanan Cina..Cina boleh minum teh tarik mamak...apa-apa pun, bakso harus dibuat Ahad ini!

37 comments:

  1. masa aku pi bandung dulu juga layan bakso sahaja....

    bukan tiada makanan lain tapi.... lebih senang pekena bakso. boleh tahan juga rasanya.

    tak sama dgn org yang jual bakso di Malaysia ni
    maksud aku rasa bakso di Malaysia.

    ReplyDelete
  2. Telor Power,
    Bakso yg dimakan di Indon sana memang kaw dan pure rasanya berbanding bakso yg dijual Indon di Malaysia kan..aku suka juga sebab bakso ni macam sup gitu..

    ReplyDelete
  3. tapi sini punya bakso lebih kepada cekik darah dan isinya kurang gila.

    konsep niaga nak kaya cepat

    ReplyDelete
  4. kat sini berlambak..area Klang tapi kena pandai pilih kedai...bakso urat yang paling best...haha..saya pun giler bakso gak...

    p/s : tak sangka ada bakso jual kat candi tu...ingat kan ada tukang payung saja...

    ReplyDelete
  5. Telur Power,
    Bakso sini sangat fake..yer rupa macam bakso tapi bila makan, pehhh jauh langit dari bumi..kira macam bakso maknyah, tak ori..

    ReplyDelete
  6. El Mariachi.
    Abg bro..bakso urat tu cemane eh? Tukang payung memang ramai kat kaki candi tu...larat bayar atau tidak saja ..hehe

    ReplyDelete
  7. nama je bakso urat tapi takde urat...tapi ada lebihan isi macam sop tulang...

    ReplyDelete
  8. laa ingatkan dibuat daripada urat lembu..hahaha nak kena p try neh..kat mana tu?

    ReplyDelete
  9. u can find bebola daging bakso kat giant...

    uuuu!!!! apsal u off hp u dengan tetiba??? hari ni pun u off lagi??
    u tak nak sms dgn i lagi ker??? uwaaaa *emosi terganggu*

    hari ahad ni nak buat bakso? u mean on 3rd of september? can i come???

    ReplyDelete
  10. Nenet Penne,
    Err i tak off pun...itu talian hayat memang sentiasa hidup la u..tapi memang phone i dua tiga hari ni haru biru sket..mood raya kacau bilau..stuck and jem...tetiba padam sendiri. Semalam i charge kol 12++...tunggu juga reply sms u...i thot u da zzz...so jangan terganggu emosi yer...meh continue gossip...ekekeke

    U are most welcome..meh datang ahad ni, kita berbakso sampai lebam nak...datang ya..yay!

    ReplyDelete
  11. i sms kat u pukul 12.58 then maxis kata ur sms didnt reach 012-(*&^%$ as the phone is switched off.

    pagi ni i sms lagi, still jawapan sama dari maxis

    harap2 ahad ni i tak ada halangan untuk pi umah you...i kena google lagi kot sebab gamaknya my anak sedara tak akan ikut...

    ReplyDelete
  12. Ok so u dapat tak sms i pagi tadi? Maybe masa i charge tu yg jadi macam off walhal tak de off pun. u confirm datang kan?? Yayy!! .in case kalau tak ingat, landmarknya ialah jusco mahkota cheras. nanti i pm u my sist punya phone number in case kalau u x leh get i punya phone. rumah tu pun kadang2 tak de coverage sebab batu bata tebal sangat..kikiki

    ReplyDelete
  13. aku suka bakso urat...

    kalau aku order, aku akan order bakso urat je... baru puas..

    ReplyDelete
  14. Nizam.Ariff
    Ko neh orang kedua sebut bakso urat pada aku..nampaknya aku kena usaha lebih nak cari mana ada jual bakso urat ni...kalau bakso biasa tesco atau giant banyak laaa...

    ReplyDelete
  15. sms dari u? tak ada..sms i untuk u pun still pending....

    ok ok.. i pastikan hari ahad ni i free.. i nak gerak dalam pukul 10 gituh... harap2 my sista nak pi pavi on saturday....nak riki barang mek tu ler...

    ReplyDelete
  16. ok confirm phone i yg ada problem sebab dari tadi dok kuar gambar jam jer...eee ni yg i rasa nak hantar muzium jer tepon neh...so far apa-apa kita guna blog dulu ya, sebab i x leh buka fb kat opis, banyak spy..hehe..

    ReplyDelete
  17. lw :(
    belum sempat curi masa nak beraya ke rumah lw.jeles baca org lain nak pegi raya ke sana.masa sgt suntuk..

    ReplyDelete
  18. LW : hahahaha bakso makyah eh nama tu boleh di ketengahkan

    ReplyDelete
  19. Irfa,
    Tak pe, kalau nak datang roger saya ek..weekend ke..kita makan2..:), menternak badan...hikhik.



    Telor Power,
    Kan..bukan setakat tapai je ada tapai maknyah, bakso pun ada yang kategori maknyah nyer..

    ReplyDelete
  20. eh. akupun first time pekena Bakso tahun2005. itu jam aku pekena di satu rumah makan di Tayan, Kalimantan Barat. Supir aku dok lobi suruh aku men-try, katanya Bakso kat situ sedap. Ha ah memang sedap, campur sikit ngan kicap manis, dan sos cili ABC, sikit limau kasturi, menendang.!

    yang sebenarnya, supir aku tuh, rumahnya di belakang rumah makan tuh, siap lepas dia pelawa aku masuk ke rumah makan, order, sambil tunggu order, dia menapak balik ke rumah dia jap... aku makan sorangsorang, dia sampai bila aku dah habis makan, dan Bakso dia pulak dah jadi suam...

    supir aku tuh, lain macam dia punya cerdik...!!!

    :)

    ReplyDelete
  21. My first Bakso was in Medan back then in 1997..then..never again. Bukan sebab tak sedap or bad experience..tetapi entah..tak terasa nak mkn, or teringin regardless of countless time i have been to tanah seberang.

    Ada sessi makan2 ke ahad ni? tak ajak punnnn...

    ReplyDelete
  22. Akak tak pernah makan bakso. Kalau mihun sup tu selalu, kehkeh. Tadi pukul 3:30 baru lunch makan mihun sup :D

    ReplyDelete
  23. @irfa
    eh jom lah irfa...tengok tu LW dah ajak tu..


    @LW
    u, i fb kat ofice pun tak boleh...bukan ada orang spy tapi diblocked..


    @KA
    kalau diajak, sempat ker u fly dari german? :)

    ReplyDelete
  24. Eh apasal entry bakso pulak ni, apa punya kebetulan lah, tadi baru beli bebola bakso kat Tesco..tapi nak buat spaghetti bebola daging,yang diganti dengan bebola bakso:) Bakso kalau letak tauge hidup dan racik kan kobis hidup halus-halus, sodap jugak:)

    ReplyDelete
  25. Bakso?? Aku pernah makan sekali.. memula heran je.. ingat kan apa la yg lain.. tapi aku rasa soto lagi best.. ekekeke

    ReplyDelete
  26. salam

    kesedapan bakso terletak pada sopnya

    bapak jarang makan bakso ni hehehe

    ReplyDelete
  27. Sepa,
    Bakso yang ko try tu gerenti ori punya bakso kan. Aku kalau pergi mana-mana out station, aku cari signature dish dan kalau ada recommendation daripada local people lagi bagus sebab dia mesti nak suggest food yang paling bagusnya kan..:)

    ReplyDelete
  28. Khairul Abdullah,
    Firstly, bakso was very strange to me..event i didn't know that bakso is a meatball and noodles..jakun sangat..lepas kenal dua tiga kawan indon, teruja juga mencuba bakso dan sekarang kalau pergi mana-mana lokasi asing, saya mesti cari local food yang menjadi kegemaran masyarakat setempat and as long as it halal, i will taste itu.

    Err bukan tak nak jemput..ingat nak buat special invitation via email...kikiki..meh balik KL cepat!

    ReplyDelete
  29. Kak Dinas,
    Saya pun jarang pekena bakso, tapi kalau nampak ada jual kat mana-mana kat KL ni, kalau kedainya bersih dan bakso tu pun nampak menggoda, saya akan pekena semangkuk..mihun sup best kan!:)

    ReplyDelete
  30. Nenet Penne,
    Thanks..menyungguhkan lagi jemputan makan-makan yang tak formal..:)

    ReplyDelete
  31. Little Syam,
    sekali sekala buat kejutan dengan menu Indon...gempak la kan...waaa buat spaghetti bebola daging? Nom nomm mesti sedap tu...nanti kita together2 bila u free ya...have a cuppa tea and art and craft etc..yay!

    ReplyDelete
  32. Reenapple,
    aku suka semua menu berkuah seperti sup..mihun sup, soto,bakso, maggie...haa bak mai sini...semua aku bleh taram...ehehe nafsu makan seperti giant!

    ReplyDelete
  33. Bapak Rezeki,
    Oo ya ke bakso ini depend pada soup? Macam nasi lemak kan, kalau sambal tumisnya sedap makan meletopss lah nasi lemak itewww...:)

    ReplyDelete
  34. restaurant jawa byk di KK jadi nak cari bakso mudah saja :D

    ReplyDelete
  35. nanti aku p KK boleh kita makan bakso ya..hmm tapi ntah bila..hehe

    ReplyDelete
  36. kenapa bila saya baca entry ni, selera meluap-luap nak cari bakso eh? huhu~

    ReplyDelete
  37. gadisBunga,
    saya pun tak makan bakso, tapi bila pekenan bakso di rumah orang tu...weekend semalam saya dah buat pun bakso tu...boleh tahan juga walaupun first time buat..maybe sebab resipinya sedap kot, saya google,

    ReplyDelete