Tuesday, 10 July 2012

Permented tapioca pudding..

Want some? I have some more in refrigerator...
Last nite, around 5am, i read a blog Life In Germany and his entry is about picking strawberry and a recipe is snow pudding@strawberry chocholate pudding . Its yummy! Arghh cannot be..i must do something. Once i saw it, it is craving! No compromise at all when we talk about pudding. And my fav pudding is permented tapioca pudding @ puding tapai mak nyah..(psstt hey buddy lets have it..hahah aku tau ko mesti telan ayaq lioq). Its not worth to buy strawberry @ Jusco, 10 biji RM13..cekik darah betul, potong stim nak buat puding strawberry tu.
By the way, you can replace the tapioca with durian too...trust me, the taste is oolalala...i did it...
This is the ingredients. Im not sure how accurate is the ingredients because my blue cook book was lost and i just assume it. 3 eggs, a can of ideal milk, 3/4 cup sugar, u can use brown sugar too and vanilla flavour. Mix and blend it all till smooth. Dare to drink it? Hahaha...
Would you like to drinks? Dare to do that? Tell you, the taste is good...:)
 Then after blend it, put in a small mould...steam it. I use rice cooker to steam it about 20 minutes...it depends on how much liquid u put in a mould..

The boiling...hot!


I steamed it more than 20 minutes actually, to make sure the ingredients is 100% cooked. If u prefer the texture of pudding is little bit soft, then just steam for 10-15 minutes, that's enough. Finally, no strawberry pudding but permented tapioca pudding..chill it for a while before you taste itu..and arghhh you want more and more...!
I put a slice of raisin on top of that..as accesories...:)

35 comments:

  1. alamak
    nampak sedap...tapi tak minat tapai ubi..nak try buat pakai durian

    LW
    bila nak dtg nie
    sini ada durian D24
    meh ler nak try..
    ajak net

    ReplyDelete
  2. aa... look yummy! nanti ada masa aku try gak ni :D

    ReplyDelete
  3. haaa.. yang ni pon bole buat jiran ni... hehe :)

    ReplyDelete
  4. nanti nak try buat...
    errr entah bila laaa

    @AATW
    durian D24??? nakkkkk!!!!!
    bila kami free memang hajat nak pi sana...nantiii.... tunggu LW balik...

    ReplyDelete
  5. @LW
    i miss u...
    be good and semoga Allah perkenankan doa u...

    ReplyDelete
  6. erk.....durian. ok secara jujurnya ia jadi kurang menarik disebabkan durian

    bhahahaha..

    ReplyDelete
  7. boleh ke kalau nak ganti dengan strawberri?? hehehehe...banyak lagi stok ni.

    ReplyDelete
  8. wohhooo... sedap nya... terasa sedap masuk mulut ni.. ayooo kalo dekat mau i mintak sikit..

    ReplyDelete
  9. All Along The Way,
    Please do it...boleh saja asalkan suka durian. Saya pun mula-mula terfikir alamakkkk durian + telur, tak ke pelik kan tapi insyaallah makanan yang halal dan buahan yang sedap tu akan jadi sedap juga walau dinikmati dalam apa cara sekalipun.

    Whoaaa D24???? Tunggu saya balik temujanji dengan 'buah hati' saya dulu. Pasti saya akan roger NP untuk buat temujanji dengan 'ubat stress' yang comel tu..hikhikhik!

    ReplyDelete
  10. Nong Andy,
    Sila cuba, gerenti kau akan suka, bayangkan rasa tapai yang unit bersatu dengan susu cair dan telur serta ada bau vanilla...nak nak lagi kalau ia dimakan sejuk...uhhh tak boleh lupa!:)

    ReplyDelete
  11. My name is Lili
    Pn Lili, mai le kita berjiran semua nanti bila bulan
    puasa kita pakat masak lebih, buat barter trade dan hantar pada sapa-sapa yang perlu...hahaha. Kita dah tahu kan sapa rajin masak...kikiki!

    ReplyDelete
  12. Nenet Penne,
    Tunggu I balik, nanti kita pergi attack itu budak comel sambil makan durian D24. Siap la dia kena komot dengan kita...hehe

    ReplyDelete
  13. Nenet Penne,
    Will miss you too dear..insyaallah mudah mudahan doa itu diangkat ke langit. U doakan I selamat pergi dan selamat balik juga ya...kita ada misi belum selesai. Ok u take care!

    ReplyDelete
  14. CaDLyNN,
    Kali ini mata tidak menipu, nampak sedap dan memang rasanya pun sedap bagi sesiapa yang suka tapai!

    ReplyDelete
  15. Telor Power,
    Ala bro rugi la Lu tak makan durian..heaven tu..durian Manjung best apa...tapi kalau dah tak suka, tak leh buat apa la kan...

    ReplyDelete
  16. Irfa,
    Bukan rajin tapi saja masak, last call before saya berangkat. Nak meninggalkan rumah dua minggu, saya akan rindu banyak perkara terutama dapur yang menjadi tempat saya merekacipta resipi ntah hapa hapa saya...:)

    ReplyDelete
  17. Khairul Abdullah,
    Boleh je ganti dengan strawberry tapi kena tambah custard sikit supaya ia cepat keras dan komposisi rasa pasti berubah sebab strawberry sour sikit kan...try la nanti bitau apa jadi ya...:)

    ReplyDelete
  18. m.u.l.a.n
    Meh la Windsor, nanti kita buat untuk awak...boleh makan puas-puas..sambil pekena tea dan spagetti ..woohoo gerenti lupa nak balik..hihi!

    ReplyDelete
  19. LW : hmmmm....nak buat mcm mana. tapi join jer tgk org makan buah derian tu walaupun tak makan. janji merasai kemeriahanya bersama hehehe

    ReplyDelete
  20. Telor Power,
    One day nanti sure lu boleh makan bro..try dulu makan sikit2...sedap tau durian ni..

    ReplyDelete
  21. ..blender semua..peh tu kukuih.. *tulis tulis*

    Okeh got it! Peh tu terasa2 di lidah nih..haisy..

    ReplyDelete
  22. Dinas Aldi ,
    Senang ja kak Dinas...semua taruk, one short then kukus..jap lagi habis le..hihi

    ReplyDelete
  23. hoho our dearest lady has successfully membuatkan pembaca terliur sekali lagi!ekekeek

    how r u???
    hope u r doin awesome,k? :)

    ReplyDelete
  24. LW : sis dulu masa kecik2 pernah makan....dgn jumlah yg sedikit
    sahaja...dah semakin dewasa ni semakin tak berminat

    ReplyDelete
  25. Mr Clive,
    Hehe terliur ek? Ok one day nanti boleh try.:)


    Telur Power,
    Tak pe lah, dah tak boleh. Jangan paksa tekak nanti lain jadinya...:)


    LWindsor

    ReplyDelete
  26. aku menalan air liur tatkala baca ini.. huuuu

    ReplyDelete
  27. how r u today lady? missing ur wits! :)

    ReplyDelete
  28. salam ramadhan LW

    lihat puding ni rasa nak makan caramel yg lebih kuramg mcm puding jugak hehehe

    mana nak cari tepi hutan ni hehehe

    ReplyDelete
  29. ReenApple,
    Ahahah kau baca pasal puding ni pulak masa bulan puasa ya...cer bayangkan keenakan pusing sejuk tu...haishh...jangan...nanti batal puasa...hihi..



    Mr clive,
    Im back..jap jap nak buat entry sampai lebam ni...



    Nong Andy
    Rindu kau juga...xoxo!

    ReplyDelete
  30. Rezeki,
    Wsalam Bapak, ahaa puding ni pun hampir nak sama rasanya dengan karamel tapi saya rasa ia lebih sedap..cuba minta Mak Itam buatkan...hehe

    ReplyDelete
  31. miss u lw ;)
    selamat berpuasa ye

    ReplyDelete
  32. Irfa,
    Miss u too dear..kenit puasa tak?:)

    ReplyDelete