Sunday, 29 July 2012

Iftar at Windsor...

Walaupun secara tergesa-gesa, buka puasa mereka boleh dikatakan sempurna dan boleh makan berulang kali...tak pasti pula apa komen mereka, tapi semuanya makan bertambah..tambah pula ada gulai patin masak tempoyak yang dibawa oleh tetamu berudung biru itu...
Golden opportunity doesn't come twice. Once you let it go, it never come back to you. Thought that was a chance to grab, i totally said yes when she text me on Friday morning. Walaupun masih kurang sihat, apabila mengingati ada tetamu akan datang dan mahu makan makaroni bakar, aku bergegas menyediakan apa yang patut kerana tidak seronok pula menghampakan harapan tetamu, tapi sebelum itu aku dah set appointment dengan En Puteh untuk minta beliau baiki lampu, check fius box dan betulkan tank dalam bilik air. Alhamdulillah everything was settled before Zuhur and i was shock when the text from a same person came in again...
Ruang meja makan memang tak cukup sebab hanya ada enam tempat duduk, jadi ada yang memilih makan sambil santai di ruang lain...
"Salam..sist..u ada offer space untuk guest kan?"
"Yerp..why?"
"My friends..ada dua family from Pahang..loking for space for 2 nights...tak kisah macam manapun janji depa boleh buka puasa, sahur dan selesa..."
"Ok, but then my residence is not a 5 stars hotel.."
"I know...that's why i asked you laa..."
"You sure?"
"Sure....boleh ke? Berapa you charge?"
"Wait..u buat joke?"
"Eh tak lah..so berapa satu malam?"
"Berapa depa nak bayar?"
"You accomodate dengan budget depa ya..."
"Ok boleh. Datanglah..."
Satu keluarga dari Pahang dengan tiga kanak-kanak...
Makaroni bakar..nasib baik jadi walaupun ketika menyediakannya, kepala mak pusing-pusing...
Ada yang tak mau makan nasi masa sahur, so that di replaced dengan menu lain dan jadi juga cucur udang poyo itu..semua jalan...
Sira pisang, kali terakhir aku buat..beberapa tahun lepas..kali ni tetiba rasa nak buat pula...
Whoaaa...aku bercakap tanpa berfikir. Dah kata ya, baru terfikir apa yang aku dah buat. Jadi host untuk dua family...3 kids, 2 teenagers and 4 adults. Habislah tulang temulang aku makin longgar...nampaknya ada hikmah juga beberapa keping not RM50 aku terbang melayang bayar kepada En Puteh sebelum itu. Rupa-rupanya ada seribu rahmat mendatangi kediamanku...
Rojak buah..
Start jam 3 pm,  aku rasa nak minta pada Tuhan supaya beri aku sepuluh tangan lagi untuk sediakan makanan untuk mereka. Nasib baiknya lagi, kedua-dua bilik sudah siap dikemas dan ada katil, kipas dan meja study (next time maybe aku kena sediakan aircon). Antara menu bidan terjun yang sempat dibuat ialah rojak buah, sup ayam, nasi putih, makaroni bakar, cooktail, pengat pisang dan lauk lain dibawa oleh guest yang nak datang. 

Sebetulnya perkara ini tiada dalam perancangan memandangkan aku sendiri belum memutuskan akan apa yang akan dilakukan berhubung beberapa perkara yang sudah lama bersarang dalam kepala. Mungkin kedatangan mereka ini adalah sedikit bayangan kepada apa yang aku sudah dan sedang fikir selama ini. Semoga Tuhan meminjamkan ihsan belas kasihanNya kepada aku untuk memahami apa yang perlu dilakukan selepas ini.
Dry fruits..rezeki mereka..kalau datang selepas Ramadhan, mungkin dah habis...
Jam 6.30 petang, tetamu yang datang dari jauh tiba dan nasib baik mereka juga sudah membeli minuman idaman masing-masing, jadi aku tak lah kalut menyediakan minuman, kecuali teh panas dan kuih-muih simple untuk hidangan santai mereka sebelum masing-masing beransur ke 'bilik' rumah aku yang tiba-tiba bertukar menjadi bilik untuk home stay??? Rasa tak percaya pun ada sebab selama ini rumah aku sunyi senyap, tapi dua malam ini riuh dengan suara kanak-kanak..hihi...weird!
Rambut-an atau pulas-an?
Alhamdulillah, everthing went well and next time (InsyaAllah soon) i will register my house under Airbnb..for those who looking for quiete and serene place like private sanctuary, do not hesitate to contact me..i'll make sure you feel like your home space. Library, flat screen tv/Astro, broadband, laundry and free flow finger food and the rest is upon request.
Sambal tumis sotong..
Sup ayam Ampang Puteri...sup ini agak tawar, jadi mereka kata sup ini adalah sup untuk pesakit di Ampang Puteri...
Daging goreng dengan kacang panjang.

25 comments:

  1. ini sangat nice..bila nak ajak geng Secret 7 Writers ni....

    ReplyDelete
  2. El Mariachi @ abg bro,
    Ahaa untuk geng Secret 7 Writers, anytime. Abg bro organize le cakap kat bos BS...mesti riuh kan...buka puasa? Lepas raya? Anytime ya...:)

    ReplyDelete
  3. lady windsor,

    a.. lambat la dapat tahu.. tapi takpe.. maybe next tima.. boleh la stay kat situ sambil menikmati air tangan LW hehehe.. baguslah!

    nanti checked inbox kat Fb ya..

    ReplyDelete
  4. 1st class gila la services..

    ReplyDelete
  5. Nong Andy,
    Ahahaha...Mai rasa dulu duduk sini, nanti boleh beritahu service macam mana. Yang penting, mesti rasa macam duduk rumah sendiri, boleh tidur baring depan tv tak dak sapa pun nak halang...nak makan, minum, anytime..just let me know..hehehe (macam la aku bagus ya mummy Shinta, promote diri sendiri...)
    Okeh nanti aku cek FB...xoxo!

    ReplyDelete
  6. Wahhhh semua makanan2 tuuu!

    Bertambah rezeki di bulan Ramadhan, alhamdulillah. Lepas ni memang nak teruskan dengan projek ni la eh. Akak doakan semoga segala urusan dik LW dipermudahkan olehNya, amin!

    ReplyDelete
  7. rezki sungguh lah ni.. siap mcm homestay lg ei.. makan pun sedap2 je hah..

    ReplyDelete
  8. Should list your space under wimdu.com as well. Work exactly the same like airbnb.

    ReplyDelete
  9. u jadikan rumah u as home stay?? eh mcm ni i pun nak lah..janji food best... nanti pm for price..he he he..

    ReplyDelete
  10. salam


    alhamdulillah

    pasti meriah

    sedap2 belaka hidangannya

    ReplyDelete
  11. tengok sambal tumis sotong tu pon dah berminyak bibir!

    ReplyDelete
  12. Dinas Aldi,
    Ya kak Dinas, insyaallah saya akan proceed slowly ikut capacity saya. Banyak benda nak kena prepare interm of nak upgrade service yang saya akan sediakan. Slowly2 sebab kita multitasking, semua nak buat sendiri dengan tulang empat kerat...hehe.

    ReplyDelete
  13. Aku Haniasyira
    Kalau nak cari home stay yang sejibik macam rumah sendiri, meh la...roger saya ya...:)

    ReplyDelete
  14. Khairul Abdullah,
    I did check at wimdu.com. Little bit high standard rather than airbnb but maybe can try...thanks!

    ReplyDelete
  15. Nenet Penne,
    Ya, home stay. U roger je bila nak mai menginap, price jangan citer..hihi..nanti kita roger2 eh...

    ReplyDelete
  16. Assalam bapak / rezeki,
    Jangan terpedaya dengan makanan...tapi alhamdulillah hari tu semua settle...:)



    Uncle Gedek,
    Ehh cemane jadi gitu? Sorry tak de niat nak goda selera dengan sotong tu...:)

    ReplyDelete
  17. wah
    best jugak tu buat homestay
    dengan panorama alam semulajadi
    makan2 pun nampak menyelerakan ;)
    ai like

    ReplyDelete
  18. sedapnya..hehhehe.sila datang ke blog sy
    http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Irfa,
    Jemputlah datang menginap..bawak kenit sama ya...nanti puaslah dia turun naik tangga...:)

    ReplyDelete
  20. man,
    terima kasih singgah berkunjung ke sini...nanti saya buat kunjungan ke sana ya..:)

    ReplyDelete
  21. berapa satu malam tu? next time I book satu bilik, datang dengan arissa & syamil... purely business deal..nak rasa gak masakan awak tu..yummm yummm

    ReplyDelete
  22. Syam,
    Please welcome...harga lain citer...hikhikhik! Yang penting, datang dan berehat, menginap, makan etc etc! :)


    LWindsor

    ReplyDelete
  23. wooohooo!
    sangat nicee! memang classic WINDSOR!ekekeke

    ReplyDelete
  24. seronokan berbuka ramai2 begini
    lagi seronok juga kalau di masjid2 dan disurau (itu kompom bagi aku kerana dah reg. jadi ahli makan berbuka bersama mereka di masjid2 dan surau)

    setakat ni dah 11 masjid2 dan surau2 aku jejak utk berbuka di sekitar manjung ni hehehe

    ReplyDelete
  25. Mr Clive,
    Yeahh you should come to have a cuppa tea then...:)


    Telor Power,
    Alhamdulillah berbuka ramai2 ni yang sikitpun terasa banyak...waahh bagusnya ko bro dah 22 masjid ko masuk...mesti ada tercatat tu bahawa ko dah mengimarahkan banyak masjid di Manjung...barokallah!

    ReplyDelete