Monday, 11 June 2012

Weekend menu...

Salmon ni tak perlu letak garam, sebab isinya pun dah cukup lemak dan ada rasa kalau yang fresh. Campak je dalam pan dan longgokkan plain yogurt..jangan lupa letak black pepper sauce dua sudu makan, biarkan mendidih....
Baru nak masuk sebulan program diet...dah rasa tak tahu nak makan apa. Sebenarnya aku malas masak, done! Tapi sebab berasa semangat juga nak makan, weekend adalah minggu eureka dan memproses apa-apa yang patut ada dalam gobok es aku kat kitchen...dekat kedai ikan kat kawasan rumah aku, salmon lebih murah dari ikan kembong, caya tak? Ye lah kalau kembong 9 ringgit 2 ekoq, dan ikan ni plak sekeping baru 4 henggert, baik mak beli ikan je lah..dah tentu boleh feeling2 blue sket makan salmon ni kan...
Tambah le apa-apa yang patut untuk memberi sedikit warna. Aku prefer capsicum kuning sebab zatnya lebih banyak berbanding capsicum merah dan hijau. Kalau nak yang hijau, pls choose green vege...
Ok settle..mungkin nampak cantik dan sedap pada mata tapi tak sedap pada lidah anda (SM aku ambik ayat ko ni) tapi percayalah cakap saya, ia sedap pada mata saya dan sedap juga pada tekak saya...hik! Ye lah sebab saya yang menyediakannya...
Nota: Rasa yogurt yang masam itu akan menyebabkan salmon ini kerasaan kesepertian kemasakan kesweet kesawaan...kebolehan?

25 comments:

  1. Akak, salmon tu klu dibuat kari. Mak aih!

    Cecah dgn roti wholewheat. Sedap gak. Eh, program diet akak ni pun banned roti serat ke kak?

    ReplyDelete
  2. rase nye setakat ni makan salmon dalam sushi je.. tak pernah lagi makanan hidangan salmon ni..

    ReplyDelete
  3. oh... baru tahu lada bangala tu berbeza sumber vitaminnya mengikut warna haha.

    *Ikan salmon tu ikan bunuh diri kan.. mcm pernah nampak kat tv documentary yg ikan tu gi bertelur n pastu mati mcm tu je lepas bertelur. aku suka a.. tgk documentary tu.. hari2 tgk pun xpe :)

    ReplyDelete
  4. kalau bab makan, biasanya mata aku yang berjaya mempengaruhi lidah. sedap atau tidak, balai cerita!

    ReplyDelete
  5. sedap habaq hang. amboi. lapaq teruih

    ReplyDelete
  6. wahhhhhh...yum yum. tetiba teringin nak tiru. nak gi belilah jap lagi.

    ReplyDelete
  7. Adoih, jam ni jugak rasa nak pi cari ikan salmon padahal baru ja makan mihun sup..camana nih..kena ikat diri kat tianglah..

    ReplyDelete
  8. Pokamai amai @ moomy fara
    Eh tak, roti serat memang termasuk dalam senarai menu. Tu pun akak makan hi fiber bread dengan salmon tu..letak sos cili sket bagi rasa terangkat. Tapi kalau fara nak makan wholemeal, tengok jenis juga sebab kadang-kadang nama je wholemeal tapi grain and germ nya tak ada, depa just letak sikit jer..akak suka beli Gardenia Sommerset Cottage punya bread yang jenis multi grain and seed...roti tu nampak bersepah sikit sebab ada banyak grain / seed..

    ReplyDelete
  9. kay_are,
    try makan salmon dengan lime, letak garden salad sket tak pun letak english herb macam basil, thyme atau rosemary, rasanya lain dan ada unik sket...

    ReplyDelete
  10. Nong Andy,
    A ahh kalau tak silap aku salmon ni yang jenis suka melawan arus kalau berenang dan lepas bertelur deme ni pakat-pakat buat harakiri.

    Bukan setakat lada benggala je yang berbeza zay dan vitamin, buah-buahan pun dan senang je nak ingat, setiap warna mempunyai fungsi zat dan mineral yang berbeza. Setakat yang aku tahu, buah warna kuning paling hebat khasiatnya...retis kesayangan aku tu suka makan buah apa ya?

    ReplyDelete
  11. SM,
    hahaha mata mempengaruhi lidah..bagus la cenggini...masak apa pun gerenti ko akan kata sedap walaupun lupa letak garam..ok nasi lemak kukus tu bila aku boleh rasa aaa?

    ReplyDelete
  12. Abang Zam,
    amboi lapaq teghuih naa...kan ke ko diet abang? ekekekek...

    ReplyDelete
  13. m.u.l.a.n
    nak sikit? meh sini...hihi

    ReplyDelete
  14. Khairul Abdullah,
    silakan..nanti bitau ya macam mana rasa...:)

    ReplyDelete
  15. Kak Dinas,
    saya dah ikat kat tiang pun, terlepas juga tali tu sebab penangan makanan tu terlalu hebat..memang diet ala kadar je la jawabnya...hikhikhik!

    ReplyDelete
  16. Shinta suka makan grape!! dan dia suka makan apa jer buah yg maminya belikan hehehe (terpaksa suka!!)

    ReplyDelete
  17. Shinta suka makan grape!! dan dia suka makan apa jer buah yg maminya belikan hehehe (terpaksa suka!!)

    ReplyDelete
  18. perghhhh salmon....kalau untuk breakfast,layannn worhhhh hehehe :P

    ReplyDelete
  19. terliur ar....tgk salmon tu, meh blanja aku Lady W

    ReplyDelete
  20. Nong Andy,
    baguslah Shinta suka makan buah...nanti dia cepat membesar dan sihat sebab buah banyak vitamin..:)



    Mr Clive,
    Salmon tu untuk brunch lar dear...kira sekali harung..jimat masa...



    Telor Power,
    Aku masak lah tu Bro...bleh mai makan tengah hari rumah, bawak geng botak...hahahaha maybe boleh panggil bro SM sama..

    ReplyDelete
  21. hmmmm....menarik boleh dipertimbangkan ni

    ReplyDelete
  22. Boleh..let men know, tapi kena cari time aku ada dalam negara ya...chehhh macam la haku ni busy sangat kan..

    ReplyDelete