Wednesday, 6 June 2012

Penne...starving at night!

Balik kerja lewat malam buat aku rasa lapar. Tambah pulak belakang opis aku ada kilang kari. Bila lalu nak balik jer, bau serbuk kari meruap-ruap dan membuatkan perasaan aku meronta-ronta untuk balik masak kari. No! tak boleh..akhirnya penne goreng kari menjelma...pada ketika vampire mula berkeliaran mencari mangsa...
Tak mudah rupanya nak diet dalam keriuhan dan kemeriahan makan yang mana kat tempat kerja aku ni minum teh tarik kedai mamak adalah satu kemestian yang tidak termaktub dalam jadual kerja tapi macam MOU pada kami-kami ni, bila blur je nak buat 'working paper', kami pun jom pekena pull tea...tak pun jom mee rebus:
Antara tempat makan yang sentiasa jadi tumpuan adalah:
Nuar nasi kandaq kat Bangsar
Chawan, Bangsar.
Mahboob, Bangsar.
Pelita nasi kandaq, Bangsar
Kelantan Delights, Sooka Sentral
Ikan bakar Istana, Jalan Bellamy
Nasi campur, Dataran Maybank, Bangsar dan paling dinjjjj sekali pun kami-kami pergi pekena nasi beringin kat Mutiara nun sekentut je dari office..itu tak campur nasi putih Awe, rojak Uncle van putih dan nasi Ambeng Bro yang van niaganya lepak depan gate office ni je..habis tu cemane aku nak diet (Ahh alasan ni..)
Pic untuk mengelakkan rasa bersalah, konon makan salad dan bahan serat sajalah tapi itu berserabai parmesan..apa cer?
Bila cuti weekend je teringat gulai kerutup Kak Ani Cik Anwar, laksa kak Joyah dan nasi dagangnya yang sangat marbeles, tak masuk lagi bubur jagung Makcik Spek Mata Besar, chaw kwe tiau kakak Indon dan whoopi pie Zarin...haaaa kalau masuk semua memang aku adalah bukan aku yang hari ini...yang berjaya menurunkan 2 kg within 2 weeks...perghhh tu meleleh ayaq peluh keluaq walaupun swimming dalam kolam nun...
Penne dan udang kecut...sangat kenyang walaupun rasa ntah apa-apa..konon nak fusion ala-ala indian masala, sekali tertumpah serbuk kari banyak juga...hancusss!
Bila pi jumpa rakan-rakan kat luar pulak, eii LW, u kena makan maa...gumuk sikit tarak apa maa...baru sedap peluk maaa..cheittt itu saja ingat dalam kepala..tapi bila jumpa Brat, u look shrink??? Pulak dah...mana satu aku nak percaya...jadinya weekend adalah hari untuk menjadi berhemah dalam bermakan-makan di dapur aku. Nak buat style taruk je mana-mana yang ada, tapi kenyataannya tak boleh taruk gitu-gitu je sebab bila aku buka gobok ais tu, ada parmesan..jadi tak boleh tahan nafsu nak tabur parmesan atas penne ni..nampak udang dok kaku beku, aku jadi kesian nak biarkan makhluk tu terus kecut, jadi taruk juga dua tiga ekor dan tomato cherry tu memang jelita dan buat aku suka nak makan termasuklah garden salad yang sangat berjaya menculik perasaan supaya makan dan makan...

Burppppp...walaupun jam 11 malam...mak starving, maafkan mak, nyah...masa ni buku log Kilos For Cash mak mana ntah letaknya!

24 comments:

  1. saya selalu keliru antara penne,makaroni dengan elbow~~keh keh~

    ReplyDelete
  2. banyak2 tempat tu.. pernah g kat pelita bangsar je.. tu pun zaman jadi student dulu..

    ReplyDelete
  3. Akak nie nak kena babab nie! Jgn jamu mata dgn makanan. T berjangkit ke perut kak!

    ReplyDelete
  4. Err 'diet' tu apa, takda perkataan tu dalam vocab hidup akak, kihkihkih!

    ReplyDelete
  5. assalam lady..kalau dah macam tu punya panjang list..memang susah..he he..acik pun tak berjaya..nasi memang tak makan..tapi yang lain2 selamba je acik bantai..

    ReplyDelete
  6. ingat balik motif mula2 utk berdiet tu sis.... diet dan $$$$

    hehehehe

    ReplyDelete
  7. makan untuk hidup... hehe!

    *jom swim'!! (>.<)

    ReplyDelete
  8. molek pada pandangan mata aku.

    ReplyDelete
  9. Bujal X,
    antara makaroni, elbow dan penne...rasanya memang hampir nak sama cuma rekabentuk jer sama, kalau tak silap akak le...hik!

    kay_are,
    tu semua tempat yang akak suka gi makan...ada satu lagi, food heritage, pun sedap gak..dan murah..

    ReplyDelete
  10. Pok Amai-Amai,
    Hikhikhik release tention, tetiba akak rasa nak makan menu tu...so akak masak sendiri...ala sekali sekala...kira lulus ler..


    Kak Dinas,
    err dalam kamus saya pun tak de perkataan diet..tapi ntah sapa bagi tau perkataan itewww...terpaksa le saya ikut...kikiki

    ReplyDelete
  11. Acik Erna,
    Eeeee saya pun tak leh tinggal nasi...memang ketagih sakan macam hidu gam...la ni weekday saya buat-buat lupa makan nasi tapi bila tiba weekend jer, hah pepagi dan pekena nasi dagang..apa cer dengan diet kan...



    Telor Power,
    Ya motif berdiet...erkkk!

    ReplyDelete
  12. blog tips kurus,
    heiii hidup untuk makan lah,..jom swimming darling...kecebum!



    SM,
    molek ya...aku rasa lepas ko makan gerenti ko akan kata molek pada mata tapi tak molek pada lidah...maksudnya tak sedap la ko...aku main campur-campur jer..

    ReplyDelete
  13. Dulu aku tak tau pun spesis macaroni ini bernama Penne, aku memang x berapa nak pandai makan menda2 ni semua dulu... hingga lah satu ketika aku pergi kerja part time di sebuah western food rentaurant. dari sana aku belajar byk benda.. baru tahu apa itu steak, spagati, lamb or ciken chop dan segala jenis nama sos.. mushroom, rosemary bla..bla..bla..

    haha.. best rupanya kerja restaurant ni :) aku rindu nak keja tempat tu lagi :D

    ReplyDelete
  14. someone is calling my name...
    he he he....

    ReplyDelete
  15. Nong Andy,
    Wahhh mahal pengalaman kau tu NA, kalau aku jadi kau...bestnya..at least kau tahu akhirnya mengenai segala jenis pasta / spaggeti kan. Macam aku dulu buat part time di Kenny Rogers Roaster, so aku mahir potong ayam dan tahu mengenai bahagian2 pada seekor ayam...sampai kini aku ingat moment masa kerja situ..seronok sebab hari-hari makan ayam dan kami curi-curi bawa balik bila closing jam 11 malam tanpa pengetahuan supervisor...hehe

    ReplyDelete
  16. Nenet Penne,
    Penne...oh yess..my fav pasta..hikhikhik!

    ReplyDelete
  17. lidah aku tak secerdik mata aku. boleh je telan semua. sedap atau tak.

    ReplyDelete
  18. i taram semua.. takde rasa bersalah pon.. nyesal kemudian hari.. hahaa...

    ReplyDelete
  19. SM,
    hahahaha sian lidah ko kata tak cerdik..o ya ko kena ingat walaupun lidah tak cerdik, tapi tajam mengalahkan pedang...




    m.u.l.a.n
    i pun bila tiba masa-masa tertentu, i taram je apa yang ada depan mata, janji halal.




    Lady Windsor

    ReplyDelete
  20. maksud aku tak cerdik dalam menilai makanan la.

    ReplyDelete
  21. wahhh slalu jugak akak makan kat bangsar yer...awat tak pernah ajak makan?saya slalu jer kat sane...hehehe... :)

    anyway,selagi ada selera,makan!jgn xmakan! :P

    ReplyDelete
  22. SM,
    bagi aku, kalau aku dah suka, sedap atau tidak semuanya akan jadi sedap...



    Mr Clive,
    Ok one day nanti kita pi Chawan...hehe

    ReplyDelete
  23. i also love penne that is why my nick name is Penne.... yummehhh

    ReplyDelete
  24. Nenet Penne,
    yeahh penne..marbeless! hehehe...

    ReplyDelete