Tuesday, 5 June 2012

Here my little girl..

Heyya..my name is Gegurl...
I like doll..when i was a kid..my late mother used to be a taylor and she tailored a doll for me and siblings. Basically the doll that she made were fish, sheep and duck plus cat and never made a doll like this. The reason is one day, the doll will ask her soul from me and if i refused to give the soul, she will cabut my nyawa and jadi hidup and im being a doll pulak...boleh gitu! Hehe pengajaran mak-mak kita sentiasa sweet dalam usaha nak memahamkan anak-anak mereka supaya jangan main dengan anak patung. But i don't care, nak juga ada anak patung! Degil...
I have two ducks...they are my fwens...
I was thinking why she create a dolls like fish, sheep and cat but not 'orang' like me. Maybe she wanted to tell me that only Allah can create human but we as human can bela or pelihara the haiwan as pet..same like beli dari kedai haiwan or ternak haiwan kan..ntah i never think about that on that time because my routine was play with doll, main teng teng, main anak rusa nani and the worst part is main hantu lepas tu bila nak tidur malam, sampai terkencing atas tilam...ooppssss! Hehehe...

The fact that during childhood, i don't know what is barbie doll like Princess yang bebudak skang ni suka jadikan idola..sangat! All i knew was anak patung kertas yang ada berbelas pasang baju dan kat leher mesti nak kena buat cross supaya anak patung itu tak minta nyawa..sigh! Macam larr kertas tu boleh bercakap pulak..adehhh bila ingat balik memang sengeh sensorang.
How comfort i am to be here with you..heeeeee:)
Ok..back to Gen Z???...i still collect doll and love it. I mean I don't play doll..of coz la kan..weii weird larr kalau dah usia senja ni nak main doll but i love to have it as my collection pula eventho all of my nieces (four of them: Khaleeda, Khadijah, Najla Amani and Azra Nurdinie) sorang pun tak suka main dengan doll..but their aunt would love to keep it as collection.

This is the latest doll in my collection..her name is Gegurl and i adopted it from Little Syam. It is cute isn't? Please don't tell me that you don't have any hobbies or habbit. Come on, im prety sure maybe some of you like to collect kereta kebal, permainan ding dang (mat sentul kan) and the worst thing is i like to collect pengikat roti too..tahu tak? Ala yang sekeping kecil ada tarikh expired dan harga yang lazimnya tercekik kat plastik roti tu...hahaha..think out of box yeahh!

24 comments:

  1. Bile baca cite akak, sy igt g ms sy kecik2. Makcik sy org berada. Klu ada barbie yg anak2/anak buah belah suaminya tak nak, dia akan bg pd sy. Tp baju2 utk barbie tu terhad. Baju yg ada seme dah lunyai. Tp patungnya masih elok. Mak sy decide jahit baju barbie sendiri. Mmg cool. Mak jahit baju kurung utk barbie. Hahahaha! Kelakar lak bile igt2 balik. Manis bila kenang balik, kan kak?

    ReplyDelete
  2. Mommyfara @ Pok Amai Amai
    A ahh..rasa macam sempoi sangat anak patung yang kita jahir baju sendiri. Arwah mak akak pun dulu siap buat gaun dan baju meksi. memang dia tak nak buat anak patung yg macam orang tapi bila kita insist nak, dia akan buat juga dan kita pun main konon anak patung tu macam real lah...best kan bila dikenang balik...hihi

    ReplyDelete
  3. kak, sy pun ada patung kertas sangkus baju kat bahu tuh.. kecik2 dulu pun tak main doll.. main apa entah..

    penah lah beli ding dang banyak2 nak collect hadiah jer.. coklatnya xmakan pun..

    sy takut dgn doll macam bernyawa je tgk.. heee~~

    ReplyDelete
  4. :)

    mainan org perempuan masa kecik2

    ReplyDelete
  5. my mum tak suka doll2 ni.. my aunty yg buatkan satu utk i dulu.. tapi i ni yg kurang suka.. byk main kat luar rumah... (hehe my dad nak anak sulung laki kot tp yg keluar pompuan...)

    so bila ada anak pompuan, i belikan doll2 ni jgk.. takut terikut mak nya yg suka panjat pokok etc.. heheh..

    ReplyDelete
  6. sy pun ugt kisah main patung kertas tukar2 baju dan letak X kat leher dia.hehe

    ReplyDelete
  7. HaniAsyira,
    Kan selain dari anak patung yang ada kekabu, akak pun ada banyak anak patung kertas yang bajunya kena sangkut kat bahu. Bila balik sekolah je tak de kerja lain, asyik nak buat baju anak patung saja..hahah..lawak tul bila kenang tabiat suka nau buat baju anak patung tu, walhal kertas je pun...

    ReplyDelete
  8. Telor power.
    Ringkasnya semua budak pompuan suka permainan cenggitu...

    ReplyDelete
  9. m.u.l.a.n
    I memang suka main anak patung tapi sekejap jer.
    lepas masuk darjah satu terus suka indoor game macam
    lompat tinggi dan gantung-gantung kat palang besi tapi tak juga tinggi...
    sebenarnya bila dah besar sket, arwah mak i buat bantal anak patung tapi dia tak buat rupa manusia, dia bentukkan macam ikan, memanjang dan ada ekor. Jadi kami buat bantal peluk je lah...

    ReplyDelete
  10. Irfa,
    Ingat tak? Dulu ada jual, sepapan kertas tu ada patung kertas perempuan dan patung kertas lelaki, pas tu ada beberapa baju pilihan..konon kalau sentiasa tukar baju tu kira dah hebat sangat le kan...ahahaha

    ReplyDelete
  11. Akak ada banyak patung kertas tu, masa sekolah rendah besor benor koleksen benda2 tu, kahkah! Cantik2 bajunya, bila main perasan akak pun cantik macam patung2 tu jugak padahal gebu kentang :D

    ReplyDelete
  12. Kak Dinas,
    Kikiki saya pulak sibuk dok berangan kalau patung kertas tu hidup, tentu deme tu akan jadi best friend saya yang paling cantik..boleh berangan gitu..hahaha...haru kan kalau kenang balik...

    ReplyDelete
  13. Aku punya hobi collect2 ni berubah mengikut usia. masa reamaj dulu aku suka collect gelas. cawan dan mug. Aku beli mug cawan semua jenis gelas yg unik dan menarik atau yg cute2. pastu ada juga collect duit siling--> siling ni sampai sekarang masih collect hehe..

    satu lagi kumpul komik.. aha. ni mesti LW dah tahu ekekeke...

    suka juga collect magnet fridge yg comel2 tapi shinta selalu kacau dan hilangkan :(

    ReplyDelete
  14. ah.. comel.. =D. AKu tak pernah ada doll macam tu.. hehe. Skang aku ada teddy bear.. err.. itu boh dikira doll tak?? hhuhu

    #sekrg hobi aku menulis...dan membaca. =)

    ReplyDelete
  15. yeayyyy..thanks for the link...we are all kids at heart... I refused to let my daughter play with barbie, and it started from creating doll for her, and now I am creating more characters for sale...I suppose the character I've created was all meant for me and I like it, and when people purchase I think because they like it too, something that they can associate and relate to....

    ReplyDelete
  16. Nong Andy,
    Hobi yang aku ada sekarang ni banyak yang aku dah buat sejak teenage lagi..such as kumpul stem...sampai sekarang aku ada berkotak2 setem yang tak sempat nak dikemas dalam album...kumpul fridge magnet sejak aku kerja pada tahun 1996 sampai la ni dan kumpul loceng...rasa cool je bila sekali sekala aku kemaskan barang-barng tu...
    Kau nanti buatlah mini library untuk Shinta dengan komik2 tu..heee!

    ReplyDelete
  17. ReenApple,
    teddybear pun kira sama gak le tu..janji ada something yang boleh kita pegang dan sentuh...kira macam pet..dulu aku pernah buat entry pasal teddy bear plastik warna merah yang sangat aku sayang...nanti aku akan buat entry lagi sekali pasal red teddy tu..

    ReplyDelete
  18. Samsiah Jendol,
    Yayy! the child is always in us...hihi...me too...i was thinking to create my own figure doll and try to remember the one yang my mom pernah buat dulu..i try recall balik tapi tak berapa nak ingat rupanya macam mana..but then since dah ada gegurl tu it come slowly in mind..and of coz the gegurl and her creator inspiring me a lot...tq Syam!

    ReplyDelete
  19. even laki.. still tau r pasal patung kertas leh tukar2 baju tu.. memang femes mainan tu dulu.. banyak kat kedai jual.. tapi part kne cross mintak nyawa.. apekah?

    ReplyDelete
  20. Kay_are,
    tu yang tak tahan tu..masa main macam-macam baju bleh tukar tapi bila nak simpan dalam kotak ngerinya rasa bila tengok muka patung kertas tu..tu yang cecepat buat silang pangkah kat belakang leher patung kertas tu..adehhh ntah apa fungsi pun bila 'senior'2 kata lepas beli cecepat buat pangkah...kehkhekhe..apakah kan!

    ReplyDelete
  21. LW

    lain kali kasi tgk sy koleksi magnet fridge tu :D

    ReplyDelete
  22. Nong Andy,
    boleh nanti saya buat itu entry mengenai fridge magnet yeah...:)

    ReplyDelete
  23. what's weird about collecting dolls,even at your age?heheh
    i still go to toy shops these days knowing i dont have to beg for my parents to buy them now.

    i still buy action figures - ultraman, xmen...etc etc...heheheh

    ReplyDelete
  24. Mr Clive,
    o yeah..and i like to collect power puff girl plastic doll...they are cute!

    ReplyDelete