Thursday, 7 June 2012

Bagels, bukan bogels...haha!

Dari mata turun ke perut..nasib lah rupanya amat unik, jadi bagels ini perlu dipelajari kerana harganya mahal, kalau aku nak beli setiap hari...pokai mak!

I like bread, i mean all types of bread..never bored to eat bread...sandwich, toast or bread pudding..everything related to bread, definitely yes to me. During 2007, i visited Amsterdam for the purpose of duty. 5 of us and im the one who is muslim. So, the organiser prepared a halal food for us and for those 4 days, we breakfast bread, lunch bread and dinner bread too but i ate it without hesitate because they served bread with sprout, tuna, vege, egg and variety of fruit and yet our face also like bread...huh!


Kalau berada di tanah air, memang aku tak lalu nak makan roti tapi sebab berada dalam mood musafir, roti-roti itu jadi sedap dan menggiurkan. Kebetulan itu adalah kali pertama aku makan bagels (bukan bogel ya..hikhikhik) yang sangat sedap...bila balik ke KL, tak banyak kedai jual bagels. Kalau ada pun cuma boleh jumpa di kedai roti saja yang benar-benar pure saja...eh ada ke kedai roti tak pure??? Kalau makan dengan butter mesti sedap.panaskan sekejap, letak butter yang slowly melting dan zasss! Lepas tu ada air kopi pekat, duduk tepi tingkap, sambil skodeng ....pehhhhh!

Poppy seed bagels..rupa cantik, rasa sedap walaupun tawar...kalau pekena dengan butter dan bluberry jam..harus boleh sambung berangan...
Then hari ni tersasul masuk ke kedai roti Swiss menyebabkab aku rambang mata kerana ada tiga jenis bagels...sebiji bagels berharga RM2++. Makanya, pejam mata dan ambil dua...dua bagels nak dekat RM6...ceitt tapi sebab ghairah dengan teksturnya, maka aku redha..! Tak boleh jadi, esok kena cuba buat bagels..aku suka makhluk asing ini sebab rupanya yang aneh dengan poppy seed dan sesame black and white..good for me..high fiber!

22 comments:

  1. macam kuih gelang hehehe..

    tapi aku tak berapa nak minat sesame tu..

    bab minum kopi tepi jenjela sambil berangan tu aku nak join juga hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam.

    Suka masuk bakery..! Bau menyelerakan. Kalau tak fikir jangan ikut nafsu, semua benda nak beli. Heheh.

    ReplyDelete
  3. aaaa... aku pun suka roti. Any kind of bread... ia menggoda aku dari kek.. hehe.

    aku suka puding roti especially... huhu

    #tak pernah bagels.. =.=

    ReplyDelete
  4. Nong Andy,
    Aku ok je dengan sesame atau nut...ok sila turun KL nanti boleh pekena kopi sambil berangan dengan aku...


    SM,
    Roti bukan, donut pun bukan. Bagel ni tengah-tengah tapi aku rasa lebih pada roti sebab tekturnya macam roti...

    ReplyDelete
  5. Ayuni,
    A ah kan..gebu Dan comel..:)


    CP,
    Saya pun..rasa ram bang mata kalau masuk bakery..kalau kat Indon, ada satu daerah tu depa panggil bakery sebagai istana roti, gempak kan!


    ReenApple,
    Sila buat pudding roti untuk aku, kau mesti pandai tu sebab kalau suka makan, sure pandai buat kan? Hik!

    ReplyDelete
  6. kalau filling bagel tu mcm2..memang lah besttt

    i masa pi london tu pun, hari2 makan roti, tapi tak muak sikit pun...

    malam pulak baru makan noodle kat restoran noodle oodle...

    ReplyDelete
  7. u tahu tak cranberry cheese bun kat THE LOAF yang i suka makan tu dah naik harga...dulu rm2.50 je sekarang dah RM3.70 siap ada tax lagi cecah harga RM4.00 lagi kecik dari bagels nih... huh..sakit hati... dengan harga mcm tu baik beli je sebungkus roti mossimo dutti tu makan sampai lebam...

    ReplyDelete
  8. hahaha..

    aku datang Kl saja untuk berangan? akakaka..

    tak lama lagi midle september, here i come kekekeke...

    ReplyDelete
  9. Nenet Penne,
    kalau dok ada kat mesia ni konfem x buleh makan roti tiap2 hari tapi kalau melangkah setapak ke negara orang barat nun, tetiba i punya tekak buleh makan roti setiap hari u...magik kan..haha
    tu pasal i kena belajar buat roti ke bende yg depa makan tu sebab harga dah tahap cekik darah, sembelih habis...memang melampau kan kalau sebiji makerun sama besar dengan duit lima posen tu reganya RM2.50, menitik ayaq liur pun i x beli..

    ReplyDelete
  10. Nong Andy,
    Apa salahnya, meh minum kopi rumah aku sambil berangan...hehe

    ReplyDelete
  11. Bagel tawaq pun takpa boleh tuang macam2 benda atas tu untuk menambah perisa, kehkeh..Akak suka croissant berinti ala2 sandwich gitu, sodap kan.

    ReplyDelete
  12. LW..

    benarkah bagai di kata? aku nak tgk sarang burung tempua dan juga ikan laga dlm pasu penuh kiambang itu hehehehe... lagi nak tgk sendiri kilang book binding serta mini Library yg buat aku teruja nak ada mini Lirary sendiri :)

    ReplyDelete
  13. Kak Dinas,
    Wow sedap tu menu akak..haruslah saya mencuba malam ni sebab stok bagel ada lagi kat rumah...nak letak tuna and cheese, ok gak kan...:)


    Nong Andy,
    Boleh saja, doakan supaya aku ada dalam negara...hehe so that kau dan retis kesayangan aku tu boleh minum kopi sama-sama kat rumah aku...heeee!

    ReplyDelete
  14. macaroon? tak nak lah i..manis leting... kat rumah ni ada...satu kotak tak siapa pun nak makan... dah expired but my sista simpan for contoh...

    ReplyDelete
  15. nampak mcm sedap...adakah ia berasa manis?

    ReplyDelete
  16. Nenet Penne,
    makerun tu, untuk jmu mata boleh aarr..kalau makan meme tok lalu la weii,...gayanya semut pun mati beragan sebab manis sangat...



    Telor Power,
    Bagel tu tawar je..ala macam roti mamak kosong yang jual dengan motor tu..

    ReplyDelete
  17. ok kalau tawar tak minat la....hihihi

    ReplyDelete
  18. Telor Power,
    Bro ko bleh cecah kopi atau tea...pun havoc rasanya!:)

    ReplyDelete
  19. haha ...situasi gitu berlaku...bila mcm quoting ayat u tu...bila berada dalam mood musafir,roti2 tu jadi sedap dan menggiurkan...
    for my case,bukanla exactly jadi musafir, tapi bila berada di tempat orang,makanan makanan yang xsedap kekadang bila berada kat tanah air,menjadi sedap pulak kat seberang... =_=

    ReplyDelete
  20. kat mana ada jual Bagel kat area KL ni ye?

    ReplyDelete