Posts

Showing posts from June, 2012

Giraffe printed...

Image
For more details..click http://frangipaniartzone.blogspot.com I create a special blog for a recycle/craft things...

Telur mata paling stylo!

Image
Ketua Pakar Pemakanan dan Pusat Modifikasi Gaya Hidup, Pusat Perubatan Prince Court, Datin Farah Diba Khanberkata:  badan manusia, sama ada dewasa mahupun kanak-kanak memerlukan makanan untuk menjadikan proses tumbesaran berjalan dengan lancar. Tabiat pengambilan makanan oleh kanak-kanak penting bagi memastikan mutu kesihatan mereka pada kemudian hari kerana apa yang diambil pada hari ini boleh mencorak kesihatan mereka pada masa hadapan.Jika ibu bapa mengamalkan diet yang baik untuk anak mereka sejak kecil, amalan berkenaan boleh mengurangkan risiko masalah kesihatan berkaitan pemakanan, dan perlu diketahui setiap warna pada buah-buahan dan sayuran mengandungi zat dan mineral berbeza.(Petikan daripada Berita Harian 13 Oktober, 2009)











I want to be a pilot...

Image
Mana lebih handsome, pilot yang kecik cenonet tu ke atau yang besar sket tu..ahahaha kedua-duanya handsome kan...hari tu KidZania ada buat career day..ntah macam mana aku tersesat ke magic kingdom tu, tetiba dok ada antara pilot tu semua...memang magic kan! Masa sekolah rendah, tak de siapa nasihatkan aku nak jadi apa atau apa bila besar. Yang aku ingat, nak jadi orang gaji, tak pun tukang masak..sebab kedua-dua tugas berkenaan adalah tugas rutin arwah emak di rumah. Bila aku bangun pagi, mak dah ada kat dapur. Bulan puasa terutama, bila dah siap masak untuk sahur, barulah emak akan kejutkan kami. Kami semua bangun bila mak dah siap hidang..masa tu kecik-kecik, mak suapkan sebab kami sibuk dok mengantuk tepi meja. Bila besar sikit, aku tolong emak berniaga nasi pagi di bangsal kecil berdekatan rumah kami. Masa tu nasi lemak tidak sefamous kini. Yang famous adalah nasi kerabu/ulam atau nasi berlauk. Dulu zaman aku kecil, satu bungkus nasi berlauk dengan seketul ayam kari berharga 50 s…

Kosong...???

Image
Ehhh...tajuk entry ada kaitan ke dengan pic ni? Tak de kan...memang tak ada..sebab kereta yang minyak hitamnya kering kontang memang tak boleh nak disamakan dengan open sandwich yang ditempek picnya di sini..tapi sebenarnya ada koherensi antara tank minyak kosong dengan perut kosong. Kedua-duanya kosong, bila perut kosong otak pun tak dapat nak berfikir dengan waras. Sebelum apa-apa berlaku, baik aku waraskan otak, adjust tekak dan settlekan perut tuan punya kereta dulu, lepas tu baru settlekan kereta pulak. Aku tak marah kalau ada orang kata, inilah perempuan, bawa kereta tahu tekan saja..apa-apa hal yang lain semua tak tahu. Sedar tak sedar bila kereta berasar. Ok aku boleh kata 'Thank God', sangat tergeliat lidah menyebutnya kerana kereta aku masih ok, yakni tidak berasap. Kalau ikut kilometer, pada bacaan 155,997 km tu aku dah kena service tapi sebab leka berfoya-foya pergi dan balik kerja, aku terlupa! Aku kan worcoholic walaupun tak pernah disedari kewujudan aku..kelua…

This is not a good sign..

Image
I started Monday with something bad..
Stress came along..
Stress and depress often turn people on to crazy.
Under pressure, we couldn't think apropriately.
When someone pressure us, we tend to be rebel.
Rebel without a cause..
A poison ivy blue jelly to reducestress!
I did this last nite..the blue poison ivy jelly with peach and prune, jelly-ing and eating...reduce stressssssssssssss...sigh!

Bp: 150/95 ( Dr told me its considered hight)
The thing that i really hate to do..
she gave it too..
take xanax .5mg for few nights...
God, pls help me!


Blueberry weekend...

Image
Its been so long since my last muffin was on 2010. At that time, i baked nutmeg muffin and the recipes got from Chik and Wan Chu, KA's aunt. Now no more nutmeg muffin because the book was lost and i couldn't found it eventho dah bercupak garam aku tabur sekeliling rumah. Petua pun dah tak valid and i declared the book totally lost!:( Really dissapointed because a lot of recipes inside and all were great recipe! Macam biasa, berasa buntu apabila masuk dapur setiap hujung minggu. Nak makan nasi teringat pada Kilos For Cash, tak makan nasi, adehhh..dah kebulur! Nasi? Ohh tidak..kalau masak nasi, kena ada at least tiga jenis lauk.Pasta? Tak boleh sebab baru dua hari lepas membelasah pasta di Marmalade Bangsar dengan colleague dan parata roll dengan filling chicken floss? Ok yang itu kita buat petang nanti ya gegurl...Oleh sebab semalam menemankan my sister beli groceries di Tesco, aku rambang mata melihat blueberry yang sangat comel pada pengamatanku. Ingat nak rembat dua kotak …

Late night supper with rainbow avalanche!

Image
Penat menggila tapi mata masih keras. Keluar rumah ketika bulan masih bersisa di hujung dinihari dan balik ke rumah matahari sudah merajuk menyembunyikan diri. Sampai bila aku akan begini. Berasa sudah lama tidak menyepahkan dapur yang mungkin juga sudah merajuk dengan aku. Melihat Rainbow Cake di blog En Khairul...arghhh dengkinya aku kerana tidak berpeluang membakar kek..kerja yang suatu ketika dulu setiap hari aku lakukan...tanpa jemu.Ok i promise, one fine day, aku akan bakar kek sampai lebam...!!! Rainbow? Red Velvet? Layer Prune or Marble? Ok i will... Tak dapat bakar tapi sangat ingin menikmatinya. Apa lagi yang boleh dilakukan dalam ruang terhad ini, sambil menikmati sepiring kek yg sangat mengujakan ini, sambil menghabiskan beberapa bab bahan bacaan, kek penuh warna warni ini rupa-rupanya menyuntik warna kenangan juga ke dalam minda aku...
Arwah nenek sentiada cakap pada kami, cari pangkal leher ular besar warna warni itu, ada tertanam harta karun di situ. Dan aku yang masih…

Entry kontot...

1. Lalat

Aku tak de masalah dengan lalat. Lalat pun tak dak masalah dengan aku. Tapi bila haiwan kecil ini terbang dan sentiasa ada di sekitar aku pada masa tertentu, aku jadi pelik dan notice kehadirannya pada masa yang sangat tidak sesuai. Apa fikiran korang apabila sambil baca buku jam 12 malam tetiba ada lalat muncul. Sambil buat keje kat pc kat opis, tetiba ada lalat muncul. Masuk dalam keta nak drive tetiba ada lalat masuk sama dan masa masuk ke rumah my sista waktu malam tu, ada sekor lalat membontoti aku. Aku tahu lalat sering dikaitkan dengan benda kotor dan tidak elok. Bukan aku percaya pada benda2 mistik atau tak baik ni tapi bila kehadirannya pada masa yang tidak sepatutnya dan aku berada dalam persekitaran bersih, ia jadi pelik. Sangat pelik dan aku jadi gusar menunggu minit seterusnya...ramai orang kata lalat membawa alamat tidak baik...hmmm...aku masih berfikiran positif, mungkin kedatangan lalat itu adalah untuk mengkhabarkan sesuatu..lalat..ia pun haiwan makhluk Allah…

Mute Wednesday...

Image

Haunted...

Image
Sebelum masuk ke bilik ini, aku dah ding dong bell kat tepi pintu sebagai menyatakan aku nak duduk dalam bilik ini buat satu malam, nak rehatkan badan setelah kami menempuh perjalanan enam jam dengan berhenti 30 minit kat RnR Bukit Gantang untuk kenduri durian. Tak pernahnya aku buat makan durian jam 12 malam, tapi sebab ada yang menaja, maka aku tutup mata dan buat-buat tatau je lah dengan segala bagai kolesterol dalam durian..masa dah masuk ke bilik ini, aku dah lempar kasut jauh-jauh supaya ia tidak berada sama kedudukan..ini petua orang Cina...katanya kalau kasut duduk dekat dan sama kedudukan, haruslah ada makhluk jahat akan datang...setakat petua je pun so aku buat...
Sampai je kami terus buka tv, tak mau senyap sangat dalam bilik yang pertama kali dimasuki. Sebelum tu aku dah nampak sesuatu dalam bilik air. Sampai takut nak ambil foto dalam bilik air sebab takut 'wajah' itu muncul dalam foto. Aku sebenarnya ternampak satu makhluk seperti pocong di cermin dalam bilik ai…

Resipi recycle...

Image
Macam biasa, kalau suka sesuatu menu tu..aku akan buat dan buat dan makan dan makan lagi. Dan Ahad yang perfect itu adalah hari Ahad yang dipenuhi dengan moderate menu, try and error menu. Masih dalam mood makan roti dan inti, aku modified sikit resipi vege pie supaya bahan2nya menjadi lebih ringkas.


Bahan di atas ini adalah yang sudah potong dadu. Aku guna empat bahan ini saja. Yang bulat itu adalah daging burger (ayam) tiru styleEn Khairul. Senang tak payah tunggu mince meat lembut, terus guna daging burger yang sudah siap masak, jadi masak tumis nanti tak payah masak lama sebab bahan seperti bawang, capsicum tu cepat layu. Aku tak letak garam atay gula pun sebab daging ayam burger tu dah ada rasa masin. Tumis guna olive oil.
Guna roti wholemeal..lagi sedap dari white bread. Kemek-kemekkan roti, tekan dengan tangan je, tak payah rolled on. Gris dengan sedikit olive oil sebab lepas ni korang kena masukkan dalam acuan foil atas tu. Aku recycle foil cup tu, selagi ok dan tak kemek, ak…