Sunday, 20 May 2012

My battle is begin...KFC1

Buku log untuk report diri sendiri...
KILOS for Cash was started yesterday, 19 May. It running until 27 August 2012.  The grand prize winner will receive RM3,000 and iPad and will anounce after raya. Yerp, raya...just imagine how hard for us to stay fit and do not allow ourself to eat any sweet and fatty food..?? How aa? Hari raya mesti nak makan satay, nasi dagang, nasi beriani bla bla bla! Ok i stop mumbling.

I went to a brief session and total of the participant is 100++. I know, the chances to be a winner is narrow but it doesn't mean that i have to stop hoping on that. I really hope, at least im  gonna be a weekly winner. Every two weeks, the weekly winner will get RM200 cash as for incentive to us..great! Hahaha...

Ok the rules is simple. The organiser gave us a log book of KFC which is we have to mark@sign every time we do an exercise. No matter what kind of exercise, wherever and whatever, it depends to us. What about if we cheating? Kita sendiri rugi because at the end of the competition, we will sit for a health test for about 45 minutes. It's about stamina, breathing and applicable to do some task within 45 minutes. 

Semua yang menjadi panel dalam pertandingan ini adalah pakar kesihatan terlatih dan mereka boleh tahu keupayaan peserta sama ada kami cukup atau tidak menjalani senaman walaupun mereka tidak monitor secara kerap. Bagus, at least aku boleh buat apa yang sudah disenaraikan. Apabila memasuki sesuatu pertandingan, ia bererti aku perlu melakukan sesuatu supaya penyertaan ini tidak sia-sia. Tidak sia-sia masa, wang ringgit dan juga kudrat. Rasanya kalau dihitung semua jumlah duit yang sudah dilabur untuk beli program kurus, ada kot boleh buat down payment myvi...tapi kali ini aku akan pastikan mereka pula bayar kepada aku...jadinya life have to be change 360 degree???


# Minum air lapan gelas setiap hari
Tiada apa yang menarik dengan segelas air ini, tapi sama ada diketahui atau tidak, kuasa segelas air adalah sangat baik untuk kesihatan, untuk penyembuhan. Kita disarankan mengambil lapan gelas air setiap hari bersamaan 1 liter. Biar terlebih minum, jangan terkurang. Nak-nak lagi kalau melakukan rutin di gym, setiap kali exercise, kita mengeluarkan peluh dan untuk replace balik peluh yang keluar dan air yang dibuang oleh sebab buangan sisa perkumuhan, jadi kena minum banyak air. Argghhh ini yang payah ni, nak minum lapan gelas sehari. Hari biasa nak habis empat gelas pun susah, ini kan pula lapan gelas... again, think positive!:)
Berenang adalah cara terbaik untuk membakar kalori....
# Berenang
Organizer kata kami boleh buat apa saja bentuk senaman, jadi aku pun pilih nak g swimming. Kebetulan Fatin yang jadi partner juga available for that. Jadi kami pun lepak di Bangsar Sport Complex selama 1 1/2 jam (akan buat setiap hari sebagai alternatif sekiranya gym di office aku penuh). Aku sempat buat dalam jarak yang agak panjang.. pehhh bangga gila..tak pe lah..janji buat. Untuk rekod peribadi, dah tentu ada peningkatan. Yang aku kagum kalau datang ke kolam di Bangsar ini adalah adanya swimmer profesional yang buat lap non stop. Badan tok sah citer la, mantap sehhh (ini adalah mengenai lady swimmer ya, bukannya guys) langsung tak de selulit dan lemak. Apa-apa pun, aku kagum dengan perenang wanita itu..kalau dia boleh..aku mesti boleh juga walaupun tak hebat macam dia..

# Avoid sweet things.
No more chocolate, no more tutty fruity..tapi air kopi tetap kena minum segelas sehari! Hehe...

21 comments:

  1. kopi stilll dalam list juga kan kan kan.. heeee...

    ReplyDelete
  2. Reenapple,
    A ahh ya ya ya...hihi! Tak boleh lupa...:)

    ReplyDelete
  3. Salam LW.
    Tiba2 boleh masuk pulak! Heran sungguh!! Btw, mana datangnya program "Kilos for cash" ni? Teringin jugak nak masuk...

    ReplyDelete
  4. Uncle,
    Salam..ahahh magic le tewww..kejap boleh kejap tak boleh kan..ala ini kilos for cash company yg buat..untuk staffnya yang terlebih kilo...tu yg depa dok pakat buat pertandingan kasi turun sikit itu berat...

    ReplyDelete
  5. All the best dik LW! You can do it!

    ReplyDelete
  6. aku pun suka berenang gak!!!

    *kopi best. tapi mlm ni xleh minum kopi. bahaya. nanti xleh tidur :)

    ReplyDelete
  7. selamat berjaya sis.

    minum air masak/mineral memang bagus, berenang sukan terbaik, aku juga minat.
    kalau menang nanti jagan lupa blanja aku KFC. sis lu tgk jer wa makan ok. jangan sentap sudah

    kehkehkeh.

    ReplyDelete
  8. Kak Dinas,
    Tsk...mesti boleh buat punya. La ni sedang up motivasi untuk diri sendiri...hik!


    Nong Andy,
    Kan...aku pun tak de skill berenang. Kira taram saja janji aku boleh floating dan moving...rasanya ok jugalah daripada tak bergerak langsung tu kan...
    Aku minum sekali sehari saja, no coffee after 2pm, kalau tidak terkelip2 lah aku tak boleh tidur malam...

    ReplyDelete
  9. Telor Power,
    Yerp...bro aku sedang paksa tekak supaya boleh menerima tujuh gelas air putih setiap hari campur segelas lagi air kopi..ko doakan aku boleh buat then sila turun KL selepas tiga bulan, bukan setakat KFC, ayam Kenny Rogers pun boleh kalau ko nak quarter pounder...hahaha..buang karan jap, belum apa2 aku dah rasa macam menang..tsk!

    ReplyDelete
  10. good luck!!!makan quacker oat kak..semoge berjaye!!

    ReplyDelete
  11. Amalina,
    hi dear..ok sure akak makan punya..quaker porridge..:)thanks...

    ReplyDelete
  12. bagus2 belum apa2 lagi dah piikir dah mcm pemenang, kira ok la....jgn mengalah awal sudah.

    aku doakan semoga ko jadi pemenang sis...(dapat aku makan nanti)

    ReplyDelete
  13. 8 gelas tu boleh je buat
    bab berenang tu mgkin susah bagi saya..takde tempat yang dekat ngan rumah,takkan nak berenang dlm besen kot.hehe

    nanti share info lagi ye

    ReplyDelete
  14. kalau berjaya dpt rm200 tu,jgn lupa belanja!ekekeke~ XD

    ReplyDelete
  15. i penah belajar swimming half way kat bangsar sport centre tu..

    i support u tau..
    support!!!!

    ReplyDelete
  16. Telor Power,
    Semangat mesti ada...menang atau kalau nombor dua. kalau menang kira bonus, kalau kalah..pun aku kira bonus juga..nanti aku belanja diri sendiri la bro..hehe..ok noted, ko mesti turun KL..banyak 'hutang' mau langsai ooo...

    ReplyDelete
  17. Irfa,
    saya nak settlekan 4 gelas pun tak lalu tapi kalau swimming saya ada banyak pilihan cuma kesemuanya adalah public..terpaksalah..tapi tetap ok sebab yg pergi situ semua concentrate swimming..depa tak pandang orang pun...so kalau saya stop kejap pun tak dak sapa peduli. life guard pun ala-ala tak lalu nak round kolam, dia duduk je dan perhati dari jauh..

    ReplyDelete
  18. Mr Clive,
    O yeahh..i'll roger you then...hehe


    Nenet Penne,
    Thanks for the support..kat Bangsar Sport Complex tu la i dok p kalau nak hilang stress...swimming kat situ quite freedom...

    ReplyDelete
  19. Lady W: ok2 sekarang byk keje ni sis, nanti free boleh la...kira hutang2 semua
    bahahahaha......

    ReplyDelete
  20. Telor Power,
    Amboiii itu nak kira claim hadiah cara pukal le tu eh...selonggok terus..pandai!

    ReplyDelete
  21. ermmm...is it u in the pool?
    i dun think so..muehehe

    ReplyDelete