Friday, 4 May 2012

Mothering Mothers 2012 Project...

Im not a mother yet and this coming Mother's Day next week..i don't know to whom should i wish it. Btw, i'll join My Mom's Best group (MMB) to do a charity @ UMMC on our own capacity. What we gonna do is distribute a present /gift to mother @ certain ward. So, we need a few things for the purpose of it. Those who wanna join us, maybe you can refer here and here...

How you can contribute

1. Gifts
As much as we love to have each contributor to put their own personal choice/touch to the gifts, we are aware of certain matters regarding sensitivities related to religion, belief or taboos. Breakable items and perishable food are also not suitable. So we have come up with the following list of gifts:

1. Non-perishable food/beverage
2. Toiletries
3. Journal / Diary (better the one without rigid dates daily)
4. Photo album
5. Framed painting /pictures of landscapes, beautiful moments, etc
6. Mini cushions (for hugs)
7. Mini fancy containers / boxes
8. Small elec. appliances
9. Comfy slippers or socks

As for others: mini card + dry fragrant flower, scarves, aromatherapy candles, magnetic decorative item and sarong can be put as side gifts if contributors like.


Packaging
Normal shoe-box size, but not so rigid. I mean the size should not be too big or small as we don't want people to think we do double standard. Not necceserily in shoe boxes, some mothers came with nice paper bags etc depends on their creativity. Make sure they are properly wrapped or tied for easy transportation.
We agreed that the price per gift should be under RM20

We tried not to have cash last time, but we receive it on the basis that some volunteers did the buying and packaging. However, this year we may not have enough volunteers for that, so we do not encourage cash contribution.

Ok, thanking you in advance...xoxo!

19 comments:

  1. Hari ibu coming soon naa...kena fikir nih..

    ReplyDelete
  2. interesting lah... tp tulah nak nak bg cam susah lak sekrg... moga2 berjaya ei.. mungkin nanti sy join mcm ni jugak.. =)

    nak dekat dah mothers day eik..

    ReplyDelete
  3. Kak Dinas
    A ahh..minggu depan...Kak D ada mami G kan....saya dah tak de Cik Yam (arwah mak)..


    HaniAsyira,
    is ok Sist..no worries...saya memang dah banyak tahun join...tq for the wishes...

    ReplyDelete
  4. aaaa... happy mother's day la.. hehehe. =)

    ReplyDelete
  5. bagi aku kan LW,

    mothersday ni 'hadiah' akan di kirimkan lebih byk untuk bonda dan nenda di negeri abadi itu..

    ah.. aku kan mother hehehe.. nak tagih 'kasih sayang' dan 'cinta' dari hubbylah hehehehe..

    ReplyDelete
  6. my mom not this type...dia tak suka terima gift event her besday or anniversary. buat makan2 boleh la....

    ReplyDelete
  7. selain hadiah apa yg best nak buat? adakah buat kenduri kesukuran.??

    ReplyDelete
  8. ReenApple,
    A ahh..aku rasa yang ini kalau celebrate pun x menjadi masalah dan tak bercanggah dengan agama...:)


    Nong Andy,
    O yeah..idea bagus tu..tuntut hadiah dari daddy Shinta kan...hehe.
    Bagi aku, hadiah untuk 'mak' aku memang setiap hari aku 'hantar' kepada dia di sana kerana hadiahnya itu humble saja. Untuk yang project ini, kami anggap sebagai sebahagian daripada khidmat social kami kepada masyarakat. Sekurang2nya ibu2 yg jaga anak mereka akan berasa sedikit gembira bila kami melawat mereka. Nanti aku akan update projek ini dgn gambar2 ya...:)

    ReplyDelete
  9. Telor Power,
    Ya sometimes ada juga mak yang celebrate dengan cara mereka sendiri tapi lazim kita dengar anak2 masak untuk mak pada hari berkenaan.
    O ya selain kenduri kesyukuran, boleh juga bawa mak bercuti, shopping atau menziarahi saudara mara.

    ReplyDelete
  10. salam LW

    hanya doa dan sedekah ayat2 suci al quran je buat arwah ibu bila teringat tak kira masa dan ketika sebagai hadiah

    ReplyDelete
  11. lady windsor,

    project ini sunguh menarik dan bermakna. mengembirakan hati org lain sebenarnya sangat membahagiakan diri kita :)

    ReplyDelete
  12. bace metro hari ni kak?
    suami jadian...
    akak nak jadi cemtu tak?
    wakakakak
    cabottttzz

    ReplyDelete
  13. ya pi jalan2 rumah sedara mara juga bagus aktiviti tu? :)

    ReplyDelete
  14. patutlah my bro nak bawak my mum pegi new zealand end of this month... mothers day pressie laa tu...

    ReplyDelete
  15. Syabas...teruskan usaha murni anda ini. Semoga diberkati Allah hendaknya. Aminnnn.

    ReplyDelete
  16. Assalam Bapak @ Rezeki,
    Itulah sebaik-baik hadiah untuk mereka. Bila-bila masa, dan setiap ketika...tak perlu fikir nak wrap dengan apa, nak beli apa kan...


    Nong Andy,
    Ya, kita akan lebih bahagia ketika melihat gembiranya wajah mereka menerima pemberian itu..walaupun pemberian yang kecil, mereka akan tetap gembira kerana kau tahu kan, duduk di katil wad menjaga anak sakit adalah sangat tertekan, jadi ini sajalah yang kami boleh lakukan untuk mengurangkan beban mereka...

    ReplyDelete
  17. Halym,
    Sorry hari cuti, so akak pun cuti daripada membawa sokkabar percuma..hehe


    Telor Power,
    Haa cer tanya mak dia nak p mana. Boleh cadangkan dia ziarah saudara mara atau handai taulan..

    ReplyDelete
  18. Nenet Penne,
    Wow..kelaszz tau hadiah mothers day untuk mak you tu..how lucky she is...tunggulah i jadi mak esok2 (err adakah peluang i nak jadi mak ni..ngee) mana pulak depa nak bawak i pi kan..kan!


    Khairul Abdullah,
    Thanks...mudah-mudahan..:)

    ReplyDelete
  19. Thanks K E for the announcement.

    Rem

    ReplyDelete