Thursday, 24 May 2012

KFC and Fruits

Sorry for the blur pic, was taken during exercise routine..
Went to the gym yesterday and did the exercised on a threadmill for 1 hr...pehhh rasa nak tumpo ( Perakian slanga for 'mati'). Furthermore, the instructor, En Hoesni, forced me to do some routine like walked faster, walked like climbing road, walked while the hand up etc...kalau ikut hati nak bagi back hand saja kat instructor gym yang kecik molek tu tapi tak le kan..i walked on threadmill for 58 minutes and 47 seconds which calories burned is 313 in distant 4.14 metres...afther that, went back and when i entered my house..my cousin great me..
"Kak, jom makan nasi...saya baru nak buka puasa..." And i couldn't say no sebab last sekali makan nasi was on Sunday...but..nasib baik syaitan itu berjaya dikawal, 5 sudu saja...hahahah nak sedapkan hati, lima sudu beb..after that landing in my room...arghhhhh!!! Tidakkkk..menyesal gila...nak exercise sikit punya suffer balik rumah sempoi je bantai nasi...dushhhh! Ok done with that..next time kena baca Bismillah banyak-banyak supaya syaitan menjauh...

Basically aku suka beli buah kedai nyonya tua depan office tu tapi kalau satu plastik siap potong bersamaan sebiji apple dia jual RM1.50, mahal juga dan kalau kali 5, dah RM7.50 untuk lima hari. Kalau beli kat Jusco tepi rumah, dengan jumlah RM7.50 tu aku dah boleh dapat 7 biji apple dan maknanya boleh makan sebiji setiap hari untuk seminggu. Jadi, aku beli apple Jusco (nak juga sebut Jusco...konon! Hahaha...)

Ok this is not about Jusco, apple, calculation or stingy but this is about a good food for a healthy life. Since i participate in KFC, im being fussy about food and few things. Im pretty sure all of us knows about this phrase...an apple a day keep a doctor away from us. I choose red apple because the sugar is more than the green one. Eventho i have diabetes and need to control sugar intake in daily routine, but i need sugar. So i choose to have sugar from fruits.

One more thing, it's about how you manage the food, the storage of the food. Like apple, it is rich with oxidant and if we let it like a normal fruit, the texture is getting bad like 'lemau' then the colour turn on to brown. That's what where the oxidant is gone. To avoid the such condition, after peel and cut it, please soak into a water and put a pinch of salt. Soak it about 10-15 minutes and toast it. Then you can stor it in a storage like any other container or tupperware is better. I choose tupperware because it is tight and when i open it, the freshness is still there. I divide it to the 5 tupperwares and every morning before going out to work, of coz i bring it one...for the snack of the day.(I have to avoid grape and lemon because it contain vitamin C and i can't take much or else will be semput!)
Buah epal ini direndam di dalam air campur garam selama 10-15 minit untuk mengelakkan ia jadi lebam sebab kalau dah lebam, segala zatnya sudah terhidrat dan rasa macam makan hampas jer..aku kena concer sebab tak mahu tanaga yang bagus untuk badan itu hilang..rugi je kalau hilang sebab epal ini bukannya berharga 20 sen tapi lebih seringgit...

 Untuk sebiji epal, aku potong 16 keping. Muat-muat untuk tupperware kecil dan ia akan jadi junk food untuk sepanjang hari...kena habis sebelum jam 7 petang sebab no food after 7. This is my rules...tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati tapi ada kena mengena dengan sesiapa yang masuk Kilos for Cash!

35 comments:

  1. salam

    semoga berjaya menempuhi semua dugaan dan cabaran hehe

    yg penting , kita lakukan untuk kesihatan diri sendiri , tapi usaha tersebut kalau nak lagi berkat, jangan lupa berdoa pada Allah kerana Dia Maha Berkuasa atas segalanya termasuklah berat badan kita.
    Bab doa tu kekadang kita sering terlupa ...

    insyallah

    ReplyDelete
  2. Salam Bapak@ Rezeki,
    Ya ya...doa pun satu ikhtiar juga kan...mekaseh ingatkan saya yang sentiasa terlupa ini...:)

    ReplyDelete
  3. Tergoda sy tgk potongan epal tu.

    Kak, dah smpi ms sy bt med check up utk diri sendiri.

    =(

    ReplyDelete
  4. Pok Amai Amai @ Mommyfara,
    Ya Fara, buatlah medicak check up..buat kerap pun tak apa. Akak buat test sugar level dan bp setiap minggu manakala yang menyeluruh setiap enam bulan. Dulu setahun sekali tapi sejak taraf kesihatan sedikit merosot dan kadar metabolisme menurun, check up jadi dua kali setahun...

    ReplyDelete
  5. Salam LW.
    Hebat...hebat....teruskan usaha anda.....tak boleh lah nak mengajak pekena teyy!

    ReplyDelete
  6. kak... sok kalau dah potong tuh simpan lam bekas pun still ok ei?? xda lebam macam salu tuh??

    all the best kak.. moga dpt turun banyak2 kilo... nanti nak tgk hasilnya.. dah macam the biggest loser pulak.. =)

    ReplyDelete
  7. Uncle,
    Alaaa tak hebatlah..besa-besa je Uncle, saya sengaja mengambil cabaran ini..walaupun berat hati nak pergi gym dan nak buat senaman tapi kalau buat, diri sendiri juga untung..sebetulnya saya tak letak target untuk menang pun, sekadar nak turunkan beberapa kilo berat badan dan kalau termenang, ahaaa it's a bonus for me!

    ReplyDelete
  8. HaniAsyira,
    A ah..potong dan rendam air garam tau dik..rendam sekejap pun jadilah janji ia direndam sebab air garam tu akan jadi macam coated pada buah tu bagi mengelakkan teroksidan. Base on pengalaman akak, seminggu pun masih ok dan tak de lebam, rangup dan crispy kalau simpan dalam bekas kedap udara dan masukkan dalam peti ais...

    Ok ok ini adalah biggest loser untuk akak...thanks for support yeah! xoxo..hihi

    ReplyDelete
  9. tulah kan... bila difikir balik baik beli je buah kat kedai cumanya kita ni malas je nak potong..semua nak senang..then bila kita congak balik apa yang kita dah spent untuk satu2 barang baru kita realised.. yelah dari hari2 dok beli buah kat nyonya tu baik beli byk terus dan buat mcm apa yang u buat tu..

    ooo i pun kna buat jugaklah... siap2kan buah2 mcm u ni..errr tapi tadi baru je kakak i bekalkan chocolate cake with mascapone cheese.. ingat nak tunggu lunch tapi i realised i tak boleh tak makan pagi... rasa mcm nak pitam pulak...

    apa2 yang kita nak mesti ada usaha tak boleh duduk diam dan berkata, tak perlah dah rezeki aku mcm tu... no no..tu salah...

    ReplyDelete
  10. Nenet Penne (NP)
    Kan...beli buah..potong dan buat sendiri..lagi puas hati. U jangan escape breakfast, bahaya. Sebab waktu pagi perut kita penuh asid yang terhasil masa kita tidur semalam. Kalau tak ada food masuk, asid tu akan memberi gangguan kepada perut, jadi wajib dan perlu makan pagi..breakfast like a king, lunch like a queen and dinner like a pauper...tapi sekarang ni i buat style semua time makan adalah pauper supaya i beringat...cuma tak boleh kompromise dengan buah, mesti kena ada sentiasa..

    ya kita kena usaha dan tak boleh duduk diam..tapi kalau kita dah berusaha dan melakukan pelbagai cara dah ia masih lagi tidak tercapai, barulah kita boleh kata ..dah bukan rezeki kita...sebab kita dah berusaha dan Tuhan sentiasa ada sebab kenapa ia tidak menjadi..mesti ada yang lebih baik menunggu di hadapan...alamak panjang le pulak tazkirah KFC ini...

    ReplyDelete
  11. @LW
    sejak2 tua ni i kena amik bfast... dinner tu tak per..boleh skip
    i try nak jadi rajin mulai bulan depan sebabnya..duit tinggal ciput nak beli buah pun tak cukup..bhahha
    tapi make sure makan buah dulu baru makan main course.... all this while kita silap makan buah last as pencuci mulut...

    betul betul..kita kena usaha habis habisan then kalu tak terjadi barulah kata, dah takdir.. bukan berpeluk tubuh berdiam diri tak buat apa2 dan menyalahkan takdir semata2...

    i pagi2 lagi dah tazkirah kat sorang mamat tu... bila i cakap apa2, dia cakap dah takdir... rasa nak cepuk2 jer.... tu jawapan orang yang bodoh...

    ReplyDelete
  12. oh.. tricknya guna garam ye? baru tahu..

    ReplyDelete
  13. oh.. tricknya guna garam ye? baru tahu..

    ReplyDelete
  14. go LW go.. **mode cheer leader kat tepi :p **

    LW, kalau nak makan nasi, try tukar to brown rice...calories in brown rice klu x silap 1/2 of calories nasi putih.. boleh lah utk hilangkan rasa craving nak makan nasi.. try buat brown rice seafood paella..rasanya not bad and calories pun ok gak..

    and klu i tak silap brown rice is a ok for diabetic people

    ReplyDelete
  15. salam
    kalau guna cuka dan madu... best

    ReplyDelete
  16. bagus. satu usaha yg menarik ni sis,

    aku juga makan epal hijau sehari 2 kali, pagi before bfast dan before take my lunch. ( kadang layan pisang,betik dan nenes tapi selalunya epal hijau)

    demi kesihatan dan penjagaan buah pinggang ku.

    mahalnya beli kat nyonya tu... sini kat perak 70sen-seringet(ikut saiz) jer sebiji epal tu.

    ReplyDelete
  17. lagi 1 aku suka makan ngan kulit2 epal tu skali. hahahaha (malas nak buang kupas kulit tu...lelaki katakan)

    ReplyDelete
  18. pernah try untuk mengamalkan makan epal,tapi lama lama sebab harga yang mahal...adehhh...perlu cari alternatif jugak...>_<

    ReplyDelete
  19. Nenet Penne (NP)
    Tak semestinya buah epal, jambu, honey dew atau pisang pun boleh janji buah tapi macam yang u katalah, kena makan buah dulu then baru makan nasi..orang kita makan buah last...heeee..lepas tahu pasal vitamin ni baru i tukar style apa-apa hal makan buah dulu..

    hehehe mamat mana yang nak kena cepuk tu u...biarkan...mudah sangat nak jadikan takdir sebagai alasan, usahanya belum..sikit-sikit takdir..heishh..

    ReplyDelete
  20. Nong Andy,
    Selain garam, oren sunkist pun boleh juga digunakan untuk mengelakkan epal lebam. Aku tak beli oren sebab oren vitamin C, aku tak boleh ambik banyak vitamin C kecuali dalam bentuk tablet. Tapi kalau campur epal dan oren, warna cantik lah cuma rasa epal akan jadi sedikit masam..cer kau buat..:)

    ReplyDelete
  21. Blu4sky,
    Thanks i dah beli brown rice yang pack paling kecil. Weekend ni nak try, my colleague kata rasanya sedikit tak sedap? Ya ke? La ni i guna Taj Mahal Herba Pooney, boleh tahan la rasanya cuma butir berasnya kecik-kecik...
    Tak pe, demi kesihatan kita bolehkan...good tips! tq Blu.

    ReplyDelete
  22. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
    Ya kah? hokay nanti saya nak try..kaedahnya sama ya? Eii madu?


    Mr Clive,
    I pun kena cari alternatif lain ler bro sebab epal kat KL ni bapak mahal..itu belum jenguk pasaraya besar lagi...

    ReplyDelete
  23. Telor Power,
    Bro baguslah ko makan epal dua biji sehari..wahh melampau le tu sampai dua biji tapi kat Manjung tu barang murah kan..
    Aku seboleh-bolehnya akan buang kulit sampai tinggal isi je..x suka makan dengan kulit..aku rasa macam pelik sebab kulit bersepah-sepah dalam mulut..
    Ooo jaga buah pinggang? Bagus bagus!

    ReplyDelete
  24. 4.14 metres?
    betul ke ni???

    ReplyDelete
  25. Halym,
    Hello ooo...ko naper? Yak cayer eh? Meh join akak g gym!

    ReplyDelete
  26. manjung dah harga mcm kat KL bandar industri marine kat mana2 akan jd tinggi kos sara hidup nya, dah mcm kat kota raya. tapi disini maasih ada yg murah dan yg mahal gile....tgk barang juga

    ReplyDelete
  27. ala..nampaknya tada la lg entry makanan sedap2 kat sini..hehe

    yeah..yeah ( tukang sorak bg semangat) ..teruskan usaha anda..

    ReplyDelete
  28. wah, last sekali tu suka. no eat after 7 :D preety cool rules. tapi for what ho?

    ReplyDelete
  29. Telor Power,
    Bro aku pernah pergi Manjung dua tiga kali sebelum ni..tapi tak barang pun cuma singgah pekan dan makan-makan...jadi aku tak pasti akan mahal murah barang. Yang aku tahu, Manjung best!

    ReplyDelete
  30. All Along The Way
    Jangan risau dear..sekali mengaum..haa nanti berkepuk i letak makanan sedap kat sini ya...hikhikhik!



    Steffany Daph.
    No food after 7 tu just my rulus..diet rules..hehe..but then as for people like u..metabolisme masih tinggi because ur still young, boleh saja makan after 7 pun..no harm...:)

    ReplyDelete
  31. Panglima Muda,
    Wasalam...mekaseh jenguk sini..selamat berhujung minggu ya..:)

    ReplyDelete
  32. Lady W : TQ2 manjung mmg best :)

    ReplyDelete
  33. You are contributing the finest lessons to be fit my dear Sis! <3
    Let's be fit! Together we can achieve ideal body weight mwehehe :3

    ReplyDelete