Wednesday, 2 May 2012

If i am a man...

1)
Jika aku seorang lelaki
aku akan pastikan dia menjadi makmunku
setiap kali aku sujud mengadapNya
aku akan pastikan dia mengaminkan doaku
setiap kali aku bermohon kepada Tuhan.

Jika aku seorang lelaki
aku akan pastikan
tiada luka di hatinya
tiada calar dihatinya
yang aku ingin lihat ialah
segaris senyum tulus
pada hati dan wajahnya.

Jika aku seorang lelaki
aku akan pastikan dia akan ada di sisi aku
dan aku harus berada di sisinya dulu
supaya tiada kekosongan di hatinya
biar aku dulu yang mengisi kekosongan itu.

Jika aku seorang lelaki
aku akan pastikan
aku memeluknya setiap hari
mencium dahinya sebelum kami melangkah keluar
supaya apabila berlaku sesuatu
yang memisahkan kami seumur hayat
aku tidak akan menyesal
dan aku akan pastikan
aku yang meminta maaf terlebih dahulu kepadanya
supaya dia tidak perlu membuat kesalahan lain
yang pastinya tidak disengajakan...

Dan jika aku seorang lelaki
aku pastikan tidak akan  lupa memberi kepadanya
sejambangan bunga pada hari lahirnya
kerana aku tahu dalam sejambangan bunga itu
ada sejuta penawar untuk dia mengubat luka di hatinya
yang aku mungkin tidak ketahui bagaimana untuk membalutnya...

Oleh: Anonymous...Incheon Airport..2009...xoxo!

(Jika aku dilahirkan sebagai lelaki, aku akan buat seperti kata-kata di atas kepada wanita yang ada di sampingku..terma kasih kepada pemberi puisi ini. Beruntunglah wanita yang hidup di sisi mu...)

Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali ketika merasmikan Seminar Hak Wanita dan Anak-anak dalam Islam di Putrajaya, baru-baru ini. Dia selamanya menjadi pujaan aku. Penampilannya yang sangat sederhana tapi versatile...dia sentiasa mengenakan mutiara labuh itu, sejak dulu..ahhh dia lalu depan aku...
2)
Aku namakan saja dia Kak Leha...dialog ini berlaku beberapa tahun lampau, tapi aku masih ingat kerana dia bekerja satu kawasan dengan aku. Jadi setiap kali dia melangkah masuk ke ruang pejabat, aku dapat lihat dengan jelas akan wajah sugulnya setiap hari..
Aku: Kak, apa kes hari ni?
Kak Leha: Tak tahulah dik, akak buntu..
Aku: Akak masih lagi nak jadi punching bag dia ka?
Kak Leha: Akak takut, dia kata dia boleh buat akak sengsara...
Aku: Nape akak takut? Mana akak nak, rasa takut, akak lagi sengsara jadi mangsa dia atau akak buat keputusan sekarang?
Kak Leha: Bagi akak masa...
Aku: Ambillah berapa banyak masa akak nak, saya tak rugi...tapi akak yang akan rugi!
Memang sedikit kasar dialog ini tapi aku geram dengan Kak Leha kerana dia membenarkan tubuh badannya menjadi sasaran suaminya yang tidak seperti manusia itu.

Kini Kak Leha sudah berkahwin lain dan mempunyai dua anak angkat setelah hampir tiga tahun berhempas pulas berusaha membebaskan diri dari perkahwinan yang tidak semacam perkahwinan. Baguslah, aku berbahagia untuk Kak Leha. (Aku berani tulis di sini kerana Kak Leha tak masuk sini...sorry kakak, aku ambil kau buat contoh)

Nota: Kisah 1 dan 2 itu seperti langit dengan bumi tapi saling ada kaitan dan entry ini adalah dedikasi kepada peserta seminar hak wanita dalam undang-undang keluarga Islam...

46 comments:

  1. sebenarnya yang paling gagah adalah wanita..tanpa wanita lelaki bisa rebah!

    nice entry dear!

    ReplyDelete
  2. Queenie,
    Yeah...tu pun ada lelaki tak sedar-sedar juga lagi...:)

    ReplyDelete
  3. wanita itu kuat tahu walau air matanya sentiasa mengalir.. =)

    ReplyDelete
  4. ReenApple,
    Betul kan..walau sering mudah mengalirkan air mata..itulah kekuatan wanita antaranya...

    ReplyDelete
  5. impian setiap wanita adalah ingin hidup bahagia =)

    ReplyDelete
  6. Miss Purple,
    Pasti ..semua wanita mahu begitu..namun ada juga yg perlu melalui jalan berliku dan penuh dugaan..

    ReplyDelete
  7. interesting :) suami and isteri ni sepatutnya saling melengkapi, kalu suami nak belasah isteri, haaa kena suh isteri belasah balik. barulah fair :P anyways, we normally bought our own pack lunch when we're travelling around countryside. it's pretty much hassle to find a place to eat when u should been out enjoying the view :)

    ReplyDelete
  8. fiziskandarz,
    ya, sepatutnya begitulah kan..tapi seringkali berlaku suami bila dapat kuasa terus menggunakannya tanpa mengambil kira ia sepatutnya dilakukan secara berhemah...memang susah untuk menjadi ketua keluarga, namun lelaki yang menjadi suami perlu belajar menerima, memperbaiki dan bertolak ansur kan...

    Thanks for the tips..ill do that too if i need to travel...:)

    ReplyDelete
  9. salam

    isteri adalah salah satu amanah yg besar dari Allah , kalau kita sebagai suami tak laksanakan amanah yang Allah berikan, pembalasan dariNYA pasti menanti seperti janji Allah

    begitulah jugak sebaliknya

    semuanya sebenarnya berlandaskan pegangan kepada agama kita

    ReplyDelete
  10. Salam bapak @ rezeki,
    saya sampai kini tidak faham kenapa ada suami yang tega memukul isteri, mendera dan menganiaya dalam bentuk mental dan fizikal. Sewajarnya boleh dibawa berbincang kalau ada masalah dan menegur isteri jika isteri melakukan kesilapan, tapi kadang2 lelaki ini nama saja sebagai ketua keluarga, mereka sebenarnya tidak tahu tahu tugas mereka...(maksud saya segelintir lelaki saja..saya yakin masih ramai lelaki yang menghargai wanita..)

    ReplyDelete
  11. Hati seorang perempuan adalah hati yang sensitif dan komplikated. Sebab kita boleh berfikir mcm yg akak titipkan kat atas tu. Orang lelaki. Huh...jgn hrp.

    =(

    ReplyDelete
  12. Mommyfara @ Pok Amai Amai
    Ya...kita ada hati yang lembut tapi kuat untuk menempuh cabaran dalam hidup dan hati kita boleh teguh kalau tiada individu bernama lelaki sekalipun di sisi, tapi hati lelaki ada ke macam kita?

    ReplyDelete
  13. thanks for the perspective,dear Lady. :)
    helpful,i must say...

    ReplyDelete
  14. biasanya, isu yang berkaitan gender ni pasti akan mengundang komen yang emosional. pada pendapat aku la...

    apa pun, aku respek wanita yang dalam gambar tu. kekal cergas sejak dulu lagi.

    ReplyDelete
  15. Mr Clive,
    O yeah..and i believe there is a lot of great man out there..waiting for a great women too...hehe



    SM,
    Kalau emosional dan kena pada tempatnya, aku tak akan teragak-agak menambah. Yang aku maksudkan di sini ialah segelintir lelaki yang tidak tahu menghargai wanita, jadi mereka wajar disingkir dari kehidupan wanita berkenaan manakala wanita pula perlu mengetahui hak mereka di sisi suami, dalam agama dan bagaimana masyarakat bertindak terhadap kes sebegini. kalau berlaku di kalangan rakan2 terdekat, pasti aku akan bantu...

    ReplyDelete
  16. sayangnya i bukan lelaki dan sayang jugak exlaki i bukan mcm tu...

    ReplyDelete
  17. siapa lah lelaki tanpa wanita....

    ReplyDelete
  18. Nenet Penne
    Kalau kita lelaki, pasti sudah teman wanita kita atau isteri kita adalah wanita bertuah. Sayangnya lelaki yang kita kenali dan pernah hidup dengan kita tidak begitu...

    ReplyDelete
  19. U Gedek,
    Kan..kalau lelaki memahami akan wanita...aman dunia!

    ReplyDelete
  20. Rasa sangat gembira kak/dik Leha tu dah dapat membebaskan diri dari lelaki tak guna tu & dah menemui kebahagiaan dengan lelaki yg tahu menghargai wanita, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  21. Kak Dinas,
    ya itu pun dia teragak-agak kerana takut dicederakan suaminya...lama juga dia ambil masa untuk buat keputusan dan akhirnya, dia peroleh kemenangan...

    ReplyDelete
  22. sokong dgn kata2 komen SM. jadi aku hanya :) sahaja.

    ReplyDelete
  23. TP,
    Tak pe...aku anggap kau menyokong kesejahteraan wanita...:)

    ReplyDelete
  24. ...dan selalu komen yang aku dapat adalah bersifat pukul rata. contohnya, "ah, semua lelaki memang macam tu!" dan banyak lagi. sebagai lelaki yang `berbudi pekerti tinggi' macam aku, aku rasa sangat terguris dengan tohmahan yang sebegitu. serius beb, aku banyak kali kecil hati dengan sikap pukul rata kalian dalam menyuarakan pendapat.

    aku tahu, mereka yang benar-benar baik jarang diberi perhatian sebaliknya akan `dibakulkan' sekali dengan lelaki yang memberikan layanan buruk terhadap wanita.

    sekian, itu sahaja...

    ReplyDelete
  25. Ok...baguslah...semoga Tuhan merahmatimu sebagai lelaki berpekerti mulia..aku tak kategorikan semua lelaki begitu..aku maksudkan segelintir saja...ko jangan risau...aku tahu ko lelaki idaman Adele....heeee!

    ReplyDelete
  26. hah! statement macam siot! tiba-tiba gurisan kat hati aku ni terus je sembuh. hahahaa!!!

    ReplyDelete
  27. ah.. aku kenal seorang lelaki yg rasanya aku ingin bunuh saja. kalaulah membunuh itu tidak masuk penjara..

    lebam -lebam tubuh perempuan yang melahirkan anak-anaknya 'dibelai' oleh lelaki itu. Ia bukan movie atau cerpen mahupun novel. tapi ia realiti.. ah! sekali lagi aku rasa mcm nak jadi pembunuh!!

    aku kira lelaki yg macam itu. tentu tak layak di gelar lelaki.. tetapi binatang!! sebab lelaki sepatutnya melindungi.. bukan menyakiti..

    ReplyDelete
  28. menarik hasil nukilan ini. semoga lelaki diluar sana sedar dan hargai hadirnya seorang wanita dlm hidup mereka.

    ReplyDelete
  29. berita terkini ~

    lelaki yg selalu menyakiti isterinya telah mati dibunuh anak sendiri....

    berita semalam...

    ReplyDelete
  30. SM,
    Ko memang berhak, jadi aku tidak akan teragak-agak memperkatakan yang benar...haha siot!


    Nong Andy,
    Aku kira kalau aku berada pada posisi kau dan mengenali lelaki sebegitu wajar saja dinyahkan figura syaitan itu dari kehidupan kan...ahh sekarang ini pun aku banyak berhadapan kes lelaki yang buta tanggungjawab tapi tahu pula ingin ada anak isteri..

    ReplyDelete
  31. Nieza,
    Ya, saya yakin masih ramai lelaki yang baik, mengetahui tanggungjawab dan menyayangi wanita yang sepatutnya mereka lindungi...



    Queenie,
    Karma yang sangat segera. Ibu bapa adalah cermin kepada anak...apa yang dipertontonkan itulah yang mereka nampak..bapa yang baik akan memperlihatkan sesuatu yang baik kepada anaknya kan...

    ReplyDelete
  32. benci sangat a man like that.
    how could he!!!!
    syukurlah, kawan awak da ambik tindakan yg sewajarnya

    ReplyDelete
  33. Yeah..but we never know...they are among us kan..
    Dear, how come i x boleh masuk blog u?

    ReplyDelete
  34. ...hidung aku sedang mengembang.

    ReplyDelete
  35. My ex did not treat me much as a punching bag at the beginning ..but he began to hurt me physically a few times when he knew my love for him had gone away..however he managed to abuse my self respect until I completely stripped off my confidence to live..and it took years for me to get it back. I understand what Kak Leha went through..it was not easy to let go..but once you did, you will be a dynamic new person..and Allah is always there to listen.

    ReplyDelete
  36. nice entri kak. lama x lawat blog akak. apepun jemput singgah blog, jmput bc entri TERKUNCI :)

    ReplyDelete
  37. first time singgah kot.. hmm.. yang num 1 tu.. pompuan tu memang bertuah.. betul2 ke? num 2 bagus r kebahagiaan datang kat kak leha tu.. =)

    ReplyDelete
  38. @AATW
    your love for him had gone away pun sebab sikap dia sendiri jugak..

    ReplyDelete
  39. SM,
    Kembang semangkuk ek? Hahaha...


    Mohd Razik @ Ajik
    Haa lama tak update blog. Apa cer? Akak ingat awak dah kahwin...okeh nanti p baca yek...tq visit sini.


    Kay Are,
    Betul le...awak jaga makwe leklok tau...sekali awak jaga dia baik2 doploh kali dia caring pada awak tau!

    ReplyDelete
  40. you're so thoughtful.. :)
    thank you dear Lady...

    ReplyDelete
  41. All Along the Ways,
    Many women out there pretend like nothing happen eventho they were abused by their husband. As women i felt sorry for them and i can't do nothing because that was their choice...but if they knew their rights, there will be no more abused physically and mentally...and in these case i admit that knowledge about rights in islamic perspective is a very important things specially for women like us..

    And your thot is totally right!(.....but once you did, you will be a dynamic new person..and Allah is always there to listen..)

    ReplyDelete
  42. Nenet Penne,
    Due to many cases that i was told by a syar'ie lawyer yang membabitkan pergaduhan @ perceraian, ada kes pihak lelaki yang memberi ruang kepada kejadian berkenaan berlaku dan ada juga kes pihak wanita memilih mendahulukan rasa kesian kepada suami dan sanggup membiarkan mereka diambil kesempatan..while im not, totally!

    ReplyDelete
  43. Mr Clive,
    Thank you bro...sharing is caring..:)

    ReplyDelete
  44. ya ya kesian kat suami sanggup kena dera...itulah wanita..wanita memang berhati mulia tapi bukan wanita kat kepong tu yek...

    yang i salute, anak lelaki bunuh bapak sendiri sebab tak sanggup tengok maknya kena abused oleh bapanya...

    i harap mahkamah pertimbangkan dengan sewajarnya budak tu because i rasakan its for self defend..

    if i ada anak mcm tu, surely i will proud of him...

    suami boleh dicari, tapi anak?? boleh dicari jugak tapi dgn orang lain laa kan..ha ha ha...

    for that boy, dont be sad and feel guilty for killing ur father..

    ada sesiapa nak bangkang? sila jumpa kat simpang...ha haha... i belanja cendol...

    ReplyDelete
  45. Haaa..kan..i kesian dengan wanita2 yg sanggup menjadikan diri merana/abused/suffer dan segala bagai kerana takut atau kesian dengan suami...lagi kesian kalau ada yg beranggapan tak mahu derhaka pada suami...heyy kalau suami pun dah berkali2 derhaka pada bini...sanggup lagi ke nak tunggu kan..owhh tidak..
    Pada budak lelaki itu..ur the real man!

    ReplyDelete