Wednesday, 9 May 2012

Entry tertangguh: weekend layer

Setiap kali hari raya tiba, aku mesti buat kek ini untuk mewarnakan meja makan tapi la ni hari raya pun kena kerja, tak de makna la dengan kek lapis ini...hmm raya lambat lagi...
Sekitar 2007, hampir setiap hari aku bakar kek sebab pemakannya, KA, suka dengan kek berlapis-lapis ini. Macam-macam lapis boleh dibuat, tapi selang beberapa lama selepas itu, pemakan tegar sudah tiada dan yang ada hanya arwah mak saja. Pun aku bakar juga setiap weekend kerana Crystal, anak jiran sebelah suka juga skodeng setiap pagi dengan suara auntie buat apa? Masak kek apa? Siapa order? Dia akan tanya sampai mak dia tarik masuk kereta bawak pi breakfast..comel jer Crystal ni tapi no more sebab dia dah pindah ke UK ikut bapaknya yang kerja kat sana...so rumah dia kosong..Jiran aku yang paling comel ni dah tak de, sekali-sekala maknya keluarkan muka di kat FB.
Guna fresh mango lebih cun dari yang dry tapi harga buah ini...makaihhh mahal Selain mango, aku letak juga prune, kasi warna lebey-lebey gitu!
Masa kat rumah lama di AU3 Keramat, aku bakar kek sampai jam 3 pagi bertemankan hantu raya...hantu yang aku tak tahu pun ada dalam rumah aku. Patutlah kadang-kadang sambil kemaskan barang-barang buat kek, aku rasa ada orang tarik baju, namun akal aku yang konon berada pada tahap berani itu cepat-cepat memberi isyarat, itu adalah perasaan semata-mata dan bukannya hantu yang usik. Cehh kalau tahu rumah yang diduduki itu ada hantu, tak hingin aku duduk situ..hantu raya ngko bukan hantu cikai-cikai punya...pehhh!
Layer yang nipis itu adalah ketika aku fully awake manakala yang tebal sket itu adalah ketika nak cepat, nak habiskan adunan...
Jadinya, perkara pertama yang aku akan buat selepas kek lapis ini siap dibakar ialah potong dan makan ketika ia masih panas..hwarghhh rasanya memang berbeza dengan memakan ketika ia sudah sejuk. Resipi kek ini adalah paling simple sebab ia bukan menggunakan flour tapi biskut cream cracker...resipi ini diberi oleh Zaimah dari AU2 Keramat...

Untuk Nong Andy, aku tak sempat nak kukus kek lumut tu sebab ia memerlukan masa tiga jam di atas dapur manakala aku pula tak berani nak duduk kitchen lama-lama walaupun siang hari..aku sudah allergic apabila mengingati kisah di AU3 dulu..so mami Shinta kau jamu mata dengan kek lapis mangga ini dulu ya..ada masa aku buat kek lumut iteww...

31 comments:

  1. salam LW,

    kek lapis ni amik masa brape lama..?? kalau mcm kek lumut yg amik masa 3 jam..pehhh mmg takde harapan lerr nak menyinggah kat dapur i.. tahap kesabaran i idok lerr tinggi..kang kejap2 buka oven..silap hb bantat je kek..hehehhe

    ReplyDelete
  2. aiyooo...nak jadi jiran awak jg lah..hehhee.

    ReplyDelete
  3. Blu4sky,
    1st? First time kan dapat first? Hehe..tak de hadiah aa...:)
    Nak bakar kek tu layer by layer kalau sama tebal lebih 3 jam tapi kalau main taram macam saya buat, less than 3 hrs...saya buat bila betul2 rajin jer..tak pun kalau ada order baru saya buat..

    ReplyDelete
  4. HaniAsyira,
    nak order boleh...email kita ladywindsor24@yahoo.com..hehe bussiness laju je kan..ala dear baker sendiri lagi best..hee! saya sampai tertidur2 kadang tu..



    Sa Fa Az,
    Meh la jadi jiran kita...gerenti setiap minggu kita boleh buat parti makan2...seronok!

    ReplyDelete
  5. kek velvet kau hari tu sedap. bukan aku kata... (hahaa, aku bukan peminat kek dan coklat)

    ReplyDelete
  6. Sy teringat kek lapis arwah nenek sy. Pandai akak bt kek lapis. Bukan sng tu. tgk arwah nenek sy bt pun, sy lak yg rs penat.

    ReplyDelete
  7. seram ah.. pasal hantu raya tarik baju tu.

    cake lapis cream creker? wah.. spesel ni..

    xpe. cake lumut tu boleh tunggu :)
    (masih membayangkan rupa caake lumut :)

    ReplyDelete
  8. oh... jiran yg pandai buat kek bila masak harum semerbak... aku tak pernah buat kuih time raya; baba aku suruh beli. sebab takut dapur sepah... kah kah kah kah... alasankan? kah kah kah kah... raya tahun ni nak datang rumah boleh?

    ps: tu kuih layer apa tu? 1st time tgk.. tak pernah rasa... errgkkkk serius ke ada hantu raya? eeeeeeeeeeeeeeee... berbulu tahu... seram tahu...

    ReplyDelete
  9. bak ler resepinya....orang pun nak cuba gak. Dah terliur ni.

    ReplyDelete
  10. aduhai...menderita la saya kalau hanya jamu mat..meh ler resepi..atau lebih bagus, pos la sini sikit..huhu

    ReplyDelete
  11. sedap....mata sudah berpinar2 walau mcm tak berapa jadi lg

    ReplyDelete
  12. Huihhh sedap rupa masakan tu, teringin nak rasa yg ada mango tu haa..

    Akak pun pernah tinggal kat Keramat satu masa dulu tapi sekejap saja, 2 bulan kot & nasib baik takda hantu dalam rumah tu, hehe..

    ReplyDelete
  13. hadoii dah ler masuk sini malam2...citer pasal hahan..

    3jam? tak rajin la akak....
    ok cabut!

    ReplyDelete
  14. wahhhh steady laaa lady!niceee! nampak sedap gitu!hehe

    how r u???quite awhile,i must say. :P

    ReplyDelete
  15. SM,
    Kek red velvet tu aku masak kat dapur jiran aku kat bandar tun hussein onn...sedap kan...ko rugi tau tak sker makan kek tu..patutnya ko bleh makan kek dan cekelat sama sebab ko x dek masalah berat badan..



    Pok Amai Amai @ Mommyfara
    Akak tak pandai buat kek fancy2 neh..yang akak tahu kek pound...ala kek butter yang guna sukatan lama2 tu kan, kek lapis, kek kukus dan kek coklat...memang lama dan penat buat kek lapis sebab maybe kena buka tutup oven lebih 20 x untuk sebiji kek...tapi bila makan, 30 minit boleh habis setengah biji kalau makan satu family..

    ReplyDelete
  16. Nong Andy,
    a ahh...aku dok serumah dengan cik han tu nak dekat dua tahun setengah juga...yang heran tu aku tak terfikir langsung bahawa ia adalah cik han...
    sian tau kau nanti hujung minggu ni bila adik aku datang, aku berani masuk kitchen so bleh la aku kukus ek lumut itewww...



    Bidadari Syurga,
    Kau memang kena datang raya rumah aku esok2 ya..ceitt kita ni cakap pasal raya walhal lambat lagi...aku jarang beli biskut atau kek sebab aku prefer buat sendiri..cakap kat baba kau nak datang belajar buat kek kat rumah aku yek...hihi...

    ReplyDelete
  17. Khairul Abdullah,
    Hah..terliur ke? Hehe..kesian...ok kalau saya tersesat ke sana nanti saya pi hantar...:)



    All Along The Way,
    ok nanti ajak Aurora datang Sg Long, kita buat rainbow layer cake..lagi meriah warna dan lapisannya...nak resipi? ok nanti kita email...

    ReplyDelete
  18. Telur Power,
    Apa kata abaikan kek cekelat dan bertukar kepada kek lapis pulak...



    Kak Dinas,
    Sila turun KL untuk merasa kek lapis mangga...hihi jangan lupa bawak darling kak dinas tu..nanti nak komot2 dia...

    ReplyDelete
  19. Kak Queenie,
    Ya Kak, tiga jam...itu paling sekejap. Kalau adunan cair boleh jadi sampai 3 setengah jam...hehe...cik ha ya...



    Mr Clive,
    Hi u what happen...long time no update eh?:)

    ReplyDelete
  20. hey, wheres my pic?
    ok soalan tak ada kena mengena dgn gambar kek..

    ReplyDelete
  21. Nenet Penne,
    ok done! sowwy terlupa nak email..apa2 roger ek..:)

    ReplyDelete
  22. salam

    cecah kopi o sedap tu

    ReplyDelete
  23. kek lapis apollo memang sedap!! <-- tetibe.. =P bile tengok kek lapis tu, teringat kat kek yang guna bislut meri tu.. kek tu memang sedap!! lame dah tak makan

    ReplyDelete
  24. Salam bapak@rezeki,
    Cecah kopi o ka, teh o ka...pun lagi sedap... Pendek kata lepas sekeping, sekeping le...:)



    Kay_are,
    Itu kek lapis cream cracker besa ja..kek lapis Apollo tu cemane pulak yer...o ya yg belang2 dengan beskut merry tu akak panggil kek batik...simple but yummy too...:)

    ReplyDelete
  25. malam tadi tak komen panjang sebab takut... huwaaa menyesal bukak malam tadi bila terbaca statement last pasal raya raya tu..

    pastu malam tu kebil2 nak tidor... tapi siap basuh kaki bagai...baca ayat 3 qul semua..

    ReplyDelete
  26. ini hantu betul you...masa mula2 tu i x cayer tapi bila diingat dan dicantum2 peristiwa yang berlaku di rumah itu..baru realised memang ada banyak perkara pelik berlaku. contoh i selalu perasan kalau dok kat ruang tamu perasan macam ada orang lalu lalang kat dapur..bila dok kat dapur pula macam ada orang kat dalam bilik...huhu ngeri sehh.. rasa x percaya i pernah tinggal serumah dengan cik han...

    ReplyDelete
  27. saya pun rindukan LW...baru nak belajar2 mendudel semula

    ReplyDelete
  28. CIk Cempaka,
    Lama berehat kan, selamat kembali..xoxo!

    ReplyDelete
  29. errr sib baik hari tu u tak bukak story tu..

    actually i nak tanya pasal kes orang jual jamu kat ibu tunggal tu...pastu terlupa

    ReplyDelete