Sunday, 6 May 2012

Chika Asamoto...determination!

Chika Asamoto...dia sangat cool!
I flew away to Japan to meet Chika Asamoto and she was a first profesional women saxophonist in Japan. Ok aku tipu, bukan aku pergi Jepun, tapi sebenarnya Puan Asamoto ini datang ke KL, meniup saksofon di Publika Solaris dan beliau memang mantap!
Percaya tak dia berusia 52 tahun? First..aku teka usia dia 42..rupa-rupanya kena tambah seploh tawun lagi...
Tak adillah untuk bandingkan dia dengan Kenny G atau Datuk Ahmad Nawab sebab dia ada aura dia sendiri...
Apa yang menarik mengenai Asamoto ini? Dah pastilah kisah hidupnya yang sangat teruja dengan saksofon. pada usia 20 tahun dan kini dia dah berusia 52 tahun, baru kahwin 6 tahun dan suaminya, Ishi Hikaru sangat notty sebab masa aku nak ambil gambar Asamoto ini, dia letak tangannya pada bahagian dada Asamoto walhal aku suruh peluk saja ceittt!

Kata Asamoto, beliau melihat pemain saksofon dari Amerika bermain di kota kelahirannya di Jepun dan bermula dari saat itu, beliau terus membuat keputusan untuk belajar bermain saksofon, memasuki kolej di Amerika, berterusan mempersiapkan diri dan kini menjelajah dunia. Kalau google nama Chika Asamoto, berderet keluar dan kalau google nama aku? Pehh tak de apa...aku ada tiga biji oven + microwave sebab aku pakar masak..bhahaha bluerkk!

One thing that i'd learn from her was determination and at my age..i guess i still hv a chance to do the things that i wanna do..determine now LW! Determination!

Arigato Chika San. balik kerja petang ni harus menginvisiblekan kepala otak di sushi king..feeling2 Jepun!

32 comments:

  1. awet muda nya dia hahaha

    btw, thanks komen cerita saya "ambil jantung awak dan simpan" kat s7w :)

    ReplyDelete
  2. usia tak menghalang diri kita dari untuk terus maju

    makan lah shushi banyak2. nt otak kau berulat. hikhik

    ReplyDelete
  3. dia pakai SKII tu...nampak muda.hehehehe

    best betul dapat berkenalan orang yang ada nama. (selain artis lakonan/nyanyian)

    ReplyDelete
  4. Run Aziluz
    Kispen awak memang hebat! Saya tak akan lepas membacanya kerana ia berbentuk unik, lain daripada kebiasaan dan sentiasa memancing rasa ingin tahu. Ya Chika tu awet muda...hehe!

    ReplyDelete
  5. Abang Zam,
    Kau memang dengkis ya...sapa cakap makan sushi otak berulat..muehehe tapi aku saspen gak bila baca email2 sebegini suatu ketika dulu..so aku masuk situ bukan makan sushi, aku makan chawan mushi, idamame saja...

    ReplyDelete
  6. Telur Power,
    A ahh amboii tahu ya SK11..memang betul, SK11 tu sudah terbukti keberkesanannya tapi harganya mak aihh RM200++ sebotol..sah2 lah ahkak tak mampu dik! Bak kata retis, ala basuh muka dengan air sembahyang atau air yassin..jadi la wet muda..cayer dak? Haha...

    Ya best juga bertemu orang ada nama...:)

    ReplyDelete
  7. 52? Dia memang tersangat awet muda kalau begitu :) aku rasa dia 40 or less!!

    3 biji oven? heee.. byk tu. nak order cake boleh la ni kan? hehehe..

    *LW aku teringat kawanku Akiko. manalah dia sekarang :(

    ReplyDelete
  8. A ahh Akiko tu kan? Cuba cari di facebook?
    Aku rasa Asamoto ini pun sangat awet muda..tak percaya aku bila dia beritahu usianya 52...
    O ya nak kek apa? aku cuma tahu bakar kek lapis dan kek lumut, termasuklah kek pelangi..hehe..:)

    ReplyDelete
  9. Lady W: tahu sebab tgk dlm iklan kat tv

    ReplyDelete
  10. tak pernah makan sushi..tak der rasa mau makan..bila Abang Zam kata makan sushi otak berulat, langsung tak ingin..sori ler pada sesapa yang makan..hikhikhik

    ReplyDelete
  11. Telor Power,
    SKII tu memang bagus sebab ia guna air penapaian beras untuk rejuvenate kulit...kalau tengok pencipta SKII tu, seorang lelaki Jepun umur dah dekat 60 tapi langsung tak de kedut...cuma bahagian tangan je ada kedut sebab dia kata dia memang buat eksperimen dengan muka sendiri and it work!

    ReplyDelete
  12. All Along The Way,
    Saya pun dah fikir banyak kali nak makan sushi sebab sah2 ia guna raw material. Kalau masuk sushi king pun saya makan soba atau chawan mushi saja...kalau gian sangat saya zass teppanyaki. Sushi tu memang baunya hanyir nak2 lagi kalau guna salmon dan unagi...yike!

    ReplyDelete
  13. bestlah nampak muda berseri jer.. =)

    mang noti lah cmtu.. keh2

    ReplyDelete
  14. cake lumut? aku baru pernah dengar tu.. rupa cake tu hijau macam lumut ke? hehehe.. kalau ada gambar cake lumut sila tag aku di FB hehehe..

    ReplyDelete
  15. belum terlambat untuk melakukan sesuatu yang u suka, cari time jela...

    sushi tak semua tak best... ada yang dimasak..kalau sashimi mungkin tak kot sebab tu memang raw...

    jelly fish sedap tau...

    ReplyDelete
  16. HaniAsyira,
    A ahh makcik asamoto tu sangat awet muda...ori punya bukan Botox tau...hik!


    Nong Andy,
    Kek lumut itu resipi orang Sarawak, sama famous dgn kek hati pari dan kek kukus...resipinya aku google...nanti aku letak di sini ya...tunggu lagi dua tiga hari...kek itu kena kukus tiga jam...warnanya hijau seperti lumut dan gebu geban...sama gebu dengan Shinta...hehehe

    ReplyDelete
  17. Nenet Penne,
    Harapnya begitulah...masih belum terlambatkan..selain jelly fish, baby octopus pun mengancam juga selain black seaweed...yummy!

    ReplyDelete
  18. Yeah..never too late to do things u really wanna do!

    ReplyDelete
  19. Khairul Abdullah,
    Yerp..there is always a chance to do that...and it's never too late!

    ReplyDelete
  20. baru nak kagum dapat g jepun rupenye.. tertipu di situ T__T em, tak kenal rasenye ni.. kat jepun tu.. kenal kamen rider je =P

    ReplyDelete
  21. Kay are,
    Akak pulak tak kenal sapa Kamen rider tu..Nama cam pernah dengar tapi ampun eh...tak ketahuan....:)

    ReplyDelete
  22. boleh jadikan dia sebagai contoh.

    ReplyDelete
  23. SM,
    A ahh...aku buat dia jadi contoh...Dia punya determination tu memang meletops lah...katanya masa usia dia 20 tahun, Dia x tahu apa pun pasal saksofon...so aku yg usia 18 tahun ni lagi lah buleh kan...bhahahaha!

    ReplyDelete
  24. nasib baik umur aku baru 17! bergetah lagi. hahahaa!!! jadi masih sempat lagi mencari idola.

    ReplyDelete
  25. Mwahaha kau 17?? Eh bukankah kau ini 13!

    ReplyDelete
  26. dua bulan lepas umur aku memang 13 tahun. kini, seiring dengan perkembangan zaman dan pemikiran, aku telah pun empat tahun lebih tua. 17 tahun aku kira masa yang cukup sesuai untuk mengenali idola aku secara senyap seterusnya mengikuti jejak langkahnya. cewah!!!

    ReplyDelete
  27. Bagus! Bagus! Maka teruslah berusaha menjadi seperti idola ko itu...

    ReplyDelete
  28. Aku tahu ...ko suka Adele...tak pun Lady Gaga kan...bhahaha!

    ReplyDelete
  29. lady gaga? sampai sekarang aku masih tak dapat terima bahawa dia adalah makhluk bumi! ceh!

    ReplyDelete
  30. mcm tak percaya sbb dia sgt nampak muda :) dan slim je

    ReplyDelete
  31. SM,
    Lady gaga tu spesies makhluk asing yang menetap di bumi..


    Irfa,
    Saya lagi tegezut bila dia cakap dia 52, mukanya agak tegang dan saya percaya Chika ni tak guna botox sebab kulit muka dia nampak lembut sangat...

    ReplyDelete