Wednesday, 18 April 2012

How to overcome a fear...

20 ml of bloody sweet...enuff for one day stock for vampire..hehe
Don't tell me that you are brave enough to see a doctor inject your body for 8 times in less than 3 minutes! It happen to me before..sigh! Other than that, 3 times, 5 times and it never be once but always more than that. This morning, the doctor tried 2 times and it worked. Yay!!
See how fast is the flow from hand to the syringes...
And how i felt when a needle tuck my surface skin..pain and suffer. Eventho it's a tiny injection, it's still about needle, skin and blood. I bet myself to face it as well as think positive towards pain..again..it work...adehhhh!
She tuck a butterfly neddle to the vain..
adehhh doktor nasib baik doktor
ni lemah lembut ...

In 2006, i was drowned in a swimming pool but thank God, im alive. Second chance aite! After that i went to swimming session coached by colleague...:). Now I know how to swim but the fear is still there and i plan to dive in a way to overcome my fear towards water. They told me underwater scenery is superb and once you dive, you will dive forever. Ok i want to experience it...


Before that, i was thinking what will happen to me if i live alone and yet, after mom passed away last year, I have to accept that i will spend the time alone. I practiced to switch off all the lights at home and stay in ‘blackout’ for a while specially at night. Actually few things happen but i managed it well..

I bought a car in 2000 but never drove it untill 2007. All this while, the car was relaxed 24/7 at yard. Sometimes KA drove to somewhere and he willing to drive me to anywhere i want to go. In the same year, KA was warded and I was like patah kaki to moved around, to visit him, to settle all the cases etc. I talked to a taxi driver and he gaves me a tips. I forced myself to drive and I remember when the first time i drove was at 5 am, went to work and i didn’t on a car light...phew! But then no one honked me...ye lah kan jam 5 pagi..poyo! Masa tu tekak kering seperti ada di padang pasir. After that i slowly managed the car on the road and Alhamdulillah...

I have a sypmtom of claustrophobia of high. In 2009 i have a chance to climb Sydney Harbour Bridge and it was great! I worried if i see a ghost or satan or whatever scary and i found out that i live in a haunted house for 2 and half yrs...pehh!

I know we have a lot of things that we fear of and i believe you have your own way how to overcome it. Next two weeks i have to see the doctor and will donate my blood again...helpppp!

53 comments:

  1. boleh tak sy cakap.. suke kena inject... =)

    yupp,, mang sy suker pun..

    ReplyDelete
  2. kenapa aku tak pernah derma darah? sebab...

    ReplyDelete
  3. Irfa,
    Saya pun ngeri sebenarnya, tapi selepas dua kali berhadapan dengan kes operation dan mereka tak berjaya mencari vain saya, saya jadi imune walaupun sakit juga masa doktor cucuk ke dalam kulit tu..dan ambil pic masa doktor nak cucuk tu adalah cara nak menenangkan rasa takut..hehe.

    ReplyDelete
  4. HaniAsyira,
    Dulu saya takut, sekarang ok...tapi lagi ok bila yang nak inject tu adalah doktor hensem...kikiki boleh?

    ReplyDelete
  5. SM,
    Ko tak pernah derma darah sebab: 1) ko takut (2) ko sendiri pun tak cukup darah (3) ko memang kedekut...haha!

    ReplyDelete
  6. 4) semua di atas. kalau dah derma, macamana nak hantar semua oksigen melalui salur darah aku. dah la kurus.

    ReplyDelete
  7. hello..derma sikit je lah beb, itu pun untuk kelangsungan kesejahteraan badan ko le weii....pi buat blood test, kurus tak bermakna ko sihat, maybe kolesterol ko tinggi ke haper..

    ReplyDelete
  8. aku serba normal, tapi yang penting aku memang fobia jarum. sama macam orang fobia tempat tinggi, tempat sempit, tempat gelap, takut labah-labah... aku pulak takut jarum.

    ReplyDelete
  9. siku kanan siku kiri
    temu dengan kepala lutut
    aku ni nampak je macam ni
    tapi sebenarnya penakut!

    ReplyDelete
  10. sedap manis buah kuini
    sedap lagi buah cempedak
    takut apa la ko ni
    cek darah nak elak penyakit tau dak!

    Aku cadangkan ko atasi fobia itu secepat mungkin..supaya di kemudian hari, apabila terpaksa berhadapan dengan doktor yg perlu menyuntik ko, tiada adegan pujuk memujuk doktor terhadap pesakit...hikhikhik!

    ReplyDelete
  11. buah jambu si buah betik
    mari dibuat asam dan jeruk
    takde hal kalau doktor cantik
    marilah dekat datang memujuk!

    apa adahal kalau doktor cun...

    ReplyDelete
  12. ceitt! nak doktor cantik saja..ko tau tak doktor cantik selalunya garang..cayalah cakap aku..macam Prof Z yang conduct kes aku tu..muka lumayan tapi garang gila dengan staff dia tapi dengan aku dia ok jer...

    ReplyDelete
  13. ha, garang dengan staff je. tapi dengan patients ok je.

    muka cantik tapi garang,
    kena herdik hati girang!

    ReplyDelete
  14. kalau dia garang dengan aku..aku report bos dia..berani nak garang2 dgn vampire...

    ReplyDelete
  15. tunggul reput tepi jalan
    kena report ingat dia heran?

    ku sangka hujan rupanya terik
    bahang terasa hingga ke senja
    memang la dia nampak baik
    tapi dalam baik ada makna

    ReplyDelete
  16. ahh aku tak kira, kalau dia bagi khidmat terbaik, aku salute..tapi kalau dia buat cincai jer..tau le aku nak buat apa...tapi sehingga saat ini service doktor itu adalah yang terbaeekkk...ye lah sebab cakap 20 minit pun kepala agung dah banyak helai bertukar tangan...

    ReplyDelete
  17. tiap hari panas terik
    duduk dalam bilik air-con
    patut la servis baik
    rupa-rupanya berlakon

    ceh, tak ikhlas betul la doktor tu. cancel puji cantik.

    ReplyDelete
  18. oiitt dah itu cara dia cari makan la beb...

    ReplyDelete
  19. A very well-written post. I read and liked the post and have also bookmarked you. All the best for future endeavors
    IT Company India

    ReplyDelete
  20. Ranjan,
    Thanks for visiting here..;)

    ReplyDelete
  21. tengok gambar je i rasa nak pitam
    i hate this needle but i love the other needle..ha ha ha..eh... saiko! ha ha ha...

    ReplyDelete
  22. Nenet Penne,
    Aaa lama tak muncul u, still bz kah? Ooo hate butterfly needle but love the other needle??? Ahahahaha i reseve my command dear...kikiki (i gelak golek-golek) (>.<)

    ReplyDelete
  23. NP kata dia busy, dia suruh aku jaga kau elok-elok. hahahaa...! boleh?

    ReplyDelete
  24. ok boleh, ko jaga dia bagi pihak aku lak yek...

    ReplyDelete
  25. kalau nak jaga kau, bagi pantun je hati pun terusik. kalau dia... aku tak reti nak buat sajak. hahahaa!!!

    ReplyDelete
  26. ekelehh ko ingat boleh beli hati aku dengan pantun ke beb....

    ReplyDelete
  27. ok, aku cuba. bukan beli hati, tapi ambil hati. hahaaa...! achooo!!!

    ReplyDelete
  28. Over my dead body first if u wanna take my heart..hahaha...aku tak makan saman weiii!

    ReplyDelete
  29. vampire never dead twice. so, how can i step over your dead body? hahaaa...! don't make me send you a pantun haa...

    ReplyDelete
  30. vampire is always alive...ahahahaha!

    ReplyDelete
  31. so, i never step over live body. even they're zombie! hahaa!!! always alive because of that coffee rite?

    ReplyDelete
  32. coffee..yerp..too much caffeine actually..

    ReplyDelete
  33. aku.. entah la... aku takut dengan kegelapan.. but then aku bila aku duduk dalam gelap, aku daaa okey.. entah.. mungkin aku cakap aku takut dengan something but then bila aku face it... tak rasa takut.. err.. maybe aku tersalah buat andaian aku punya ketakutan.. entah..

    *tak tahu merepek benda.. otak blur*

    ReplyDelete
  34. Reenapple,
    aku pun penakut kalau gelap tapi bila berada dalam keadaan aku yang tinggal seorang diri dalam rumah lima bilik, aku terpaksa jadi berani dan anggap aku juga adalah sebahagian daripada mereka...aku menpsikokan diri sendiri dalam usaha nak memberanikan diri...psiko tak? hihi..

    ReplyDelete
  35. I see,I'm scared of water....since 2001..I was drowned at Bukit Larut waterfall..huhu takut air! But after reading this,I will try to overcome!
    Hydrophobia heheheh.

    ReplyDelete
  36. Liselle,
    i believe u can and u must try..or else the fear will control you..mana nak? kan...:)

    ReplyDelete
  37. Darah akak pun pernah diambik jugak for check up, memang tengok masa jarum tu dicucuk kat lengan akak tapi takdala sampai 8 kali sekali duduk & in less than 3 minutes, hui mak aihhh! Dahsyat tu dik!

    ReplyDelete
  38. huhuhu..injeksen tensen....

    abang bro el...

    ReplyDelete
  39. Kak Dinas,
    Sekumpulan nurse kat HUKM pernah putus asa nak pasang drip kat tangan saya sebab depa cucuk lapan kali tapi x jumpa cari urat. Kali ke 9 baru dapat dan kulit saya dah lebam masa tu...rasa nak maki je tapi depa nasib baik sebab saya terus dipengsankan selepas depa berjaya dan depa kata urat saya penipu suka main hide and seek...

    ReplyDelete
  40. Abg Bro el,
    Itulah ketakutan saya setiap kali nak jumpa doktor..

    ReplyDelete
  41. as funny as it sounds, i have this lingering fear bila tengah jalan,especially kat jalan sunyi ataupun staircase,pastu ada orang kat belakang...memang scary gilerr...dah bertahun da gitu... >_<

    ReplyDelete
  42. Mr Clive,
    If the situation is like what you said, it's normal because we don't know what kind of people behind us...tapi kalau @ public pun scary...susah juga tu..

    ReplyDelete
  43. salam LW

    bapak ni badan je beso, tapi takut jarum dan takut cabut gigi hahaha

    ReplyDelete
  44. Wsalam Bapak @ Rezeki,
    Sorry..bapak memang funny..hihi..saya pun masa kecik2 cukup anti dgn jarum dan hospital...tapi sekarang terpaksa jadi berani...

    ReplyDelete
  45. melihat dan membayangkannya. aku meringgis tanpa sedar.. sakit!

    ReplyDelete
  46. seriau betul tengok orng kena cucuk ni..

    ReplyDelete
  47. @LW
    i dah jadi mcm u..
    balik rumah terus masuk bilik..
    no more tidor depan tv
    no more masuk dapur
    on radio
    on computer tengok cd

    ReplyDelete
  48. Nong Andy,
    Aku dah immune, sakit memang sakit le...maunya tak sakit tengok darah yang mengalir dalam badan mengalir keluar dengan laju sebab kena sedut.


    Cenderahati-perkahwinan,
    Ngeri kan...cer bayangkan kalau ada drip, lagi suffer.

    ReplyDelete
  49. Nenet Penne @ NP,
    Welcome to the club..hehe...heaven kan. I pun balik terus naik bilik, on lappy dan radio..masuk kitchen weekend je sebab nak guna washing machine..

    ReplyDelete
  50. LW,

    Aku belajar berenang waktu umur 8-9tahun.. rumah kami deoan pantai. Satu hari Arwah abg sulung buang aku dari atas bot untuk ajar aku berenang dan... akhirnya aku telah berenang dgn jayanya muahahaha.

    dulu.. masa kecik aku sgt taku gelap.. bila aku terjaga tengah malam dan gelap gelita, aku rasa macam sesak nafas dan aku mula nangis utk cari lampu/mancis dan yang sewaktu dgnnya, aku takut gelap smpai umur aku 12 tahun. tapi, lepas duduk asrama aku dah tak takut gelap malah sekarang, aku tak boleh tidur kalau di tempat yg terang..

    Masa pregnant, tiap2 bulan kena ambil darah, selang 2 minggu dan aku benci hal itu.. jadi aku takut nak pregnant lagi hehehe...

    ReplyDelete
  51. Nong Andy,
    Teknik kau belajar berenang itu sama macam navy style. Ada sorang kapten bagitahu aku mereka akan rekrut navy yg baru dengan menyuruh kadet itu berenang di dalam kolam yang dilepaskan dengan seekor ular. Aku tak tahu sejauh mana benar dakwaan itu. kenyataannya kita akan boleh melakukannya bila terpaksa.

    Aku pun sangat penakut...penakut gla tahapnya..tapi bila keadaan memaksa aku jadi sudah biasa dengan gelap...kadang kala gelap itu lebih membahagiakan...

    Dan aku allergic darah juga. Bau darah segar selalu buat aku pening dan pitam...asal sebut darah saja aku akan jadi berpeluh sejuk. Selepas aku operation, aku jadi ok...walaupun sekali sekala pening apabila terserempak dengan pesakit di hospital kalau nampak ada kantung darah sama mereka.

    ReplyDelete