Monday, 30 April 2012

Hari ini, beberapa dekad lalu

Assalamualaikum Mak
terima kasih kerana melahirkan saya selepas kakak
menjadikan saya anak Mak yang kedua
anak Mak yang pelik dan tersendiri
saya tahu ketika saya keluar dari rahim Mak
sejurus itu juga Mak menjadi orang pertama
mengucapkan selamat hari lahir kepada saya
apabila Mak menenangkan saya
ketika saya terkejut melihat dunia
terima kasih tak terhingga juga
kerana memberi hadiah yang amat bernilai
hadiah itu adalah air susu Mak
yang kini menjadi darah daging saya
mengalir juga nyawa Mak dalam badan saya
terima kasih Mak kerana bertarung nyawa
melahirkan saya pada hari ini,30 April jam 8.20 pagi
beberapa dekad lalu
terima kasih Mak!

Saya mohon Mak doakan saya dari kejauhan
supaya saya berpeluang melalui pengalaman seperti Mak
merasai kesakitan melahirkan satu nyawa
supaya saya juga boleh mengucup dahi si kecil itu
untuk mengucapkan selamat hari lahir kepadanya pula...

Terima kasih Mak, kerana melahirkan saya...

39 comments:

  1. ...kalau la aku `masih ada' mak (dan bapa) lagi.

    ReplyDelete
  2. Mak aku sentiasa ada untuk menasihati aku...walau dalam apa jua keadaan...

    ReplyDelete
  3. reenapple,
    tq..aku dah bertambah usia setahun lagi...

    ReplyDelete
  4. the best wishes for a mother on our birth day, kan

    happy birthday =D

    ReplyDelete
  5. selamat hari jadi LW. sori takda kek & lilin. sangat klise

    ReplyDelete
  6. Miss Purple,
    Yerp eventho she's not with me anymore but I'm here because of her...


    Abg Zam,
    Yeah...lari dari klise..no cake and candle tapi ingatan untuk orang yang melahirkan kita...

    ReplyDelete
  7. Kak, mkn2 tu sempena advance bday eh?

    Selamat hari ulangtahun kelahiran kak. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.

    =D

    ReplyDelete
  8. ^__^
    happy birthday LW
    wish u all the best
    thanks for sharing this wonderful poem
    really love them...

    "may Allah bless u & ur mother dear"

    ReplyDelete
  9. Lady Windsor selamat harilahir..semoga bahagia selalu dan dirahmati dalam hiduo..semoga juga apa yang dihajatkan akan dimakbulkan yang esa.
    sebagai seorang yang bergelar mak/ibu..terharu sunggu membaca coretan LW ni..

    ReplyDelete
  10. happy birthday lady windsor.. moga bertmabah umur bertambah sesuatu yang baik dalam diri..

    kepada mak tu yup,, dialah yg dihargai.. =)

    ReplyDelete
  11. happy birthday akak LW
    wish u a great year ahead..
    *ehem ehem.. ke arah barat barangkali? hehehhe

    regards,
    MN

    (gmail tkleh login , so nk anynomous cam tk beat pulak kan? kikiki)

    ReplyDelete
  12. happy birthday dear...
    doa i untuk u, semoga murahhhhh rezeki dan dapat pegi German...
    eh why german arrr?? ha ha ha..

    ReplyDelete
  13. selamat hari lahir..

    moga-moga apa jua hajat dan impain di makbulkan tuhan :D

    ReplyDelete
  14. Pok Amai Amai @ Mommyfara,
    Tak lah far a, makan2 tu dah lama..memang setiap weekend Ada kawan2 datang port kat rumah akak. Kebetulan last week Ada blogger Dari jauh nak turun KL so tu pasal akak roger2 sapa2 yg free...

    Terima kasih ucapan hari lahir..:)

    ReplyDelete
  15. Happy Birthday to you LW

    Tak cakap ari tu..tq very much for your kind hospitality..

    My daughter said.."tak sangka ada jugak orang KL yang baik yer mak.."

    Tq again.

    Now YOU have to come to my humble home pulak tau..hehe

    ReplyDelete
  16. Referring to the last paragraph of this entry..

    Yes, it is still not too late for your wish to come true..make a move dear..and to net too..

    ReplyDelete
  17. @AATW
    errrr LW bukan orang KL tulen...dia sekampung i...ha ha ha...

    i move slow2 jelah dulu... ha ha ha..

    ReplyDelete
  18. Sa Fa Az,
    Thanks. That was spontaneous words..yeah my poem for a birth day..


    Acik Erna,
    Mak adalah segala-galanya bagi kita kan...harijadi arwah mak saya dulu, saya masak untuk dia, harijadi saya..pun saya masak juga untuk dia..


    HaniAsyira,
    Tq..semoga hidup kita semua diberkati Allah..tc tau!:)

    ReplyDelete
  19. this is sooo beautiful lady...sedih membacanya....

    ReplyDelete
  20. salam LW

    alhamdulillah

    moga terus dlm kerahmatan dan perlindungan Allah

    AL FATEHAH buat arwah ibu LW

    ReplyDelete
  21. MiszNorul,
    Thanks....yeahh..one year ahead...timur atau barat..kita tunggu dan lihat ya...hehe..insyaallah doakan urusan ini dipermudahkan Allah.


    SM,
    Haa...aku memang sentiasa beruntung sebab ada rakan blogger seperti kau dan yang lain2 di sini...ini dunia maya yang aku pilih...yang sentiasa buat aku berasa beruntung..


    NP,
    Thanks dear for the wishes...kenapa German? Ahahaha...sebab uncle I kata dia ada duty kat sana...I nak paw dia sebenarnya...kikiki! Kalau tak jadi sini kita tukar hala ke lain...u tau kan! Kan!

    ReplyDelete
  22. C'axoera,
    Yeah sudah semestinya...semasa dia ada kita hargainya dan selepas ketiadaannya lagilah akan dihargai..ok u tc!:)


    Nong Andy,
    Terima kasih Mami Shinta..insyaallah Dia Maha Mengetahui...aku akan sentiasa bermohon kepadaNya ...

    ReplyDelete
  23. All Along The Way,
    Thank you for coming to my sanctuary...u made my day...the cutest aurora too...next time must come again ya..insyaallah never too late to move to the other phase..ok one day nanti I naik train p sana ya....lama dah tak cuti2 naik train..nak ajak NP sama...:) thanks Dear.

    ReplyDelete
  24. Mr Clive,
    The day I was born, the day I was inform to understand about farewell...and she is everything!


    Bapak @ Rezeki,
    Salam bapak, insyaallah rahmatNya itu datang dalam pelbagai bentuk...sama ada kita sedar atau tidak saja...mudah-mudahan kita semua dalam peliharaanNya.

    ReplyDelete
  25. Happy Birthday Darling!!!! :D
    May Allah bless you and wishing you prosper and longevity :3

    ReplyDelete
  26. Liselle,
    Thanks dear...thanks a lot for the wishes...xoxo!

    ReplyDelete
  27. semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dipermudah segala urusan, di beri kesihatan yang baik2. bahagia dunia akhirat. Amin

    selamat hari ulang kelahiran.

    ReplyDelete
  28. TP,
    Thanks. Mudah-mudahan doa itu jadi kenyataan...:)

    ReplyDelete
  29. oh by the way, happpy birthdayyy! :D

    ReplyDelete
  30. selamat hari lahir LW...offer minum petang still ada lagi ke?

    ReplyDelete
  31. El Mariachi @ Abg Bro,
    Ada..masih valid. Bila nak redeem? Hihi...

    ReplyDelete
  32. beberapaaaaaaaa dekad yg lalu,
    perghhhh lama tuuuu
    :p

    ReplyDelete
  33. halym,
    ko nak kata aku da tua la ekk...bluerkkk!

    ReplyDelete
  34. muehehehe
    akak muda lg sbb blom tawen
    wakakakak
    cabottttzzzz

    ReplyDelete
  35. Nak kena back hand budak ni...

    ReplyDelete