Sunday, 15 April 2012

Amarah..

Kita sentiasa cuba menjadi yang baik-baik
tidak mahu mengecilkan hati sesiapa di sisi kita
kalau boleh tidak mahu sedikitpun mengguris hati mereka
bahkan tidak mahu ada secalit amarah pun terhadap mereka
tapi bagaimana dengan hati kita sendiri
yang sudah sekian lama mengepung kesumat
hendak diluahkan tapi peradaban kemanusian kata jangan
hendak mengadu tapi naluri intuisi menghalang
hendak ditelan ia seperti selumbar mengait kerongkong..

Pagi minggu ini sepatutnya aku nikmati dengan aman, namun berasa sulit untuk dijalani kerana amarah membakar diri. Meskipun kopi ini sepatutnya berupaya membasahkan tekak dan membasuh sisa amarah, ia sudah jadi tidak enak dan aglio olio panacota itu juga tidak ada nafsu untuk dihabiskan..letaklah seorang badut paling lucu sekalipun, aku tidak ada tawa untuk ditunjukkan...
Kopi yang aku minum sambil menghadap jeriji besi ini pun sudah berasa tidak enak lagi pada tekak. Apatah lagi sepohon pokok hijau di Windsor ini sudah kelihatan seperti seekor syaitan bertaring pada mata aku..apakah kini sudah tiba masa aku meninggalkan yang kini dan mencari ruang baru yang jauh, yang sejuk, yang tiada siapa pun dapat menghalang aku untuk meluahkan sebuah kemarahan yang sudah disimpan lama...

Nota: Aku tahu, sejak usia 10 tahun, ustazah sudah beritahu, kalau marah..ambil wudhu dan duduk menarik nafas perlahan-lahan. Sudah aku lakukan, tapi marah yang ini adalah marah yang terkumpul tanpa disedari...berbaur dan sulit untuk diperincikan.

36 comments:

  1. memang tak ada hadiah..

    tapi seronok jadi yang pertama :)

    ReplyDelete
  2. Ada masanya rasa marah itu terlalu sukar di kawal. semalam hampir saja aku up kan entri pasal amarahku.. tapi entah.. akhirnya aku cooldown dan aku hanya simpan saja jadi khazanah ...

    *Terlalu payah kalau amarah itu sudah bertahun2 terkumpul... aku tahu sgt rasa itu

    ReplyDelete
  3. Hihi, kan seronok jadi yg pertama..
    Ya amarah yang bertahun..sebenarnya memakan diri..jadi barah. Namun sehingga kini aku tiada pilihan, terpaksa membekam dalam diri...tunggulah..insyaallah suatu masa nanti aku akan buang amarah itu bila tiba masanya...Hanya yang tahu saja akan mengerti..

    ReplyDelete
  4. I have to admit it, amarah yg telah dipendam sekian lama buat akak jadi seorang pendendam. Memang tak baik, tapi buat masa ni tak dapat akak buang dendam tu. Tapi berdendam bukan bermakna akak buat perkara bukan2 untuk membalasnya, cuma kehidupan akak jadi tak tenang disebabkan hal tu.

    Must get rid of it.

    ReplyDelete
  5. kalau marah pergi la layan air terjun mana tahu disitu ada ketenangan

    ReplyDelete
  6. Dinas Aldi
    Kak Dinas, kadang2 kita tidak bermaksudpun untuk menyimpan dendam tapi apabila terkumpul sedikit demi sedikt, ia jadi bara dalam sekam, membakar sedikit dan perlahan-lahan. Kalau simpan lama2 makin parah tapi tiada pilihan. Apa2 pun harap Kak D tidak tercedera oleh 'dendam' lama itu. Kita perlu mencari jalan melepasan ia keluar supaya tidak merosakkan kita...

    ReplyDelete
  7. Telor Power,
    Di Kuala Lumpur ini payah mahu cari air terjun bro..aku tunggu salji turun di KL ini, manalah tahu kan mimpi jadi kenyataan..kekehkeh!

    ReplyDelete
  8. jerit je kuat2 sampai habis... kadang2 mang betul.. kita dah cuba berwudhuk tapi still lagi rasa marah.. normal kot.. sy pun mcm tu kdg2..

    amik bantal tekup kat muka... perghhh... hahaha...

    ReplyDelete
  9. KL takde air terjun eh kehkehkeh, ok pi dive dekat apantah nama kat KLCC tu aqua apa eh??

    ReplyDelete
  10. yang sejuk? hurmmm... sepertinya satu cara melepaskan sesuatu... dan ia takan selesai rasanya tak?

    aku tak tahu punca utama amarah itu datang. tapi rasanya sepertinya sis semakin 'sakit'

    ReplyDelete
  11. HaniAsyira,
    Jerit kuat2 pun ok juga tapi saya tak biasa guna kaedah itu untuk release tention atau amarah..saya banyak diam, menulis pada kertasm buat catatan...lain padang lain belalang kan..tapi keberkesanan wudhu itu memang ya..:)

    ReplyDelete
  12. Telor Power,
    Itu Aquaria di KLCC, untuk ikan berenang2 bolehlah bro..kita ini manusia..kikiki...

    ReplyDelete
  13. Bidadari Syurga,
    Yang sejuk...yang masih belum ketahuan hujung pangkalnya..aku masih banyak amarah yang tersimpan, ntah bila yang panas itu mahu sejuk..belum ditemui cara meredakannya...mungkin aku perlu pergi ke tempat sejuk itu..

    ReplyDelete
  14. The thing that I always loose control is anger.I have a really bad temper.
    Rage of fire in the eyes...all I can do is sleep whenever I try to forget things.

    ReplyDelete
  15. sorry to hear you're upset. xper xper everything happend, happend for a reason. arini kita mungken kat bawah, esok lusa mungken kat atas balik :)

    ReplyDelete
  16. Liselle MonCherie,
    There's so many ways to manage anger. One thing that I often did was like you too..sleep. At one time, I overslept till 24 hrs ++. Twas happen on 2010..my bad...

    ReplyDelete
  17. Fiziskandarz,
    Yeah everything happen for a reason..I know HE test me first before HE grant me..

    ReplyDelete
  18. dalam semak ada taik
    ayam kuning muntah darah
    harap engkau baik-baik
    menahan segala nafsu amarah

    ReplyDelete
  19. Dalam semak ada itik
    Ayam kuning berbalung merah
    Aku memang baik-baik
    Tahan tak tahan ia dah jadi barah...

    ReplyDelete
  20. ayam kuning muntah darah
    habis muntah terpijak duri
    jangan diikut nafsu amarah
    kelak nanti meracun diri

    ReplyDelete
  21. ayam kuning muntah darah
    Kena sembelih buat gulai
    Aku tak ikut nafsu amarah
    Cuma ribut taufan saja bhai...

    ReplyDelete
  22. salam lw

    sebagai manusia biasa , perkara normal jika ada sifat marah dalam hati

    banyakkan bersabar dan beristifar kerana insyallah, Allah akan bersama2 org yang sabar

    cerita pasal marah, semalam bapak dah tengok satu c*** ni atas bawah - atas bawah je pasal tetiba tgh kami beratur nak buat pembayaran di kaunter JJ kat JB , dia boleh cilok je depan kami lalu kata tadi dia dah beratur kat situ, mak itam dah sound dia suruh beratur, tapi dia degil , bapak tak cakap banyak sambil tengok dia kecik beso,kecik beso je atas bawah

    pengabis bini dia tahu memang mereka salah krn potong q lalu mereka belah pelan2 pegi ke kauter lain, kalau ikut rasa marah semalam, mau kena tuam c*** tu kat situ jugak pasal kurang ajar

    tapi bapak boleh sabar lagi , tapi kerana renungan tajam bapak semalam kat dia, akhirnya dia belah jugak pasal tak tahan tgk misai melintang bapak hehehehe

    bapak mmg marah kalau org2 yang mcm ni pasal mereka ni "kiasu" dan ingat boleh "pijak" org sesuka hati

    kalau semalam dia say "sorry" , kami pun tak kisah , tapi dia bersikap kurang ajar , depa silap hari bulan lah hehehe

    ReplyDelete
  23. kajang pak malau kajang berlipat
    kajang berlipat ke dalam saku
    kalau nak marah biar bertempat
    agar tempias tak terkena kat aku

    hahaa...!!!

    ReplyDelete
  24. Kak, klu sy marah....sy menangis. Pastu sy duk sorang2. Muhasabah diri.

    Kdg2 klu terlepas mrh, bile dah abis muhasabah diri tu...jdk menyesal. Tp menyesal kendian, apalah gunenye kan kak?

    ReplyDelete
  25. W'salam Bapak,
    ...kadang2 ia berlaku di luar kawalan kita. Walaupun saya rasa, saya sudah berhabis sabar, ia tetap membara dan semakin bertambah. Ditambah pula dengan hal2 diluar dugaan, rasanya nampak semua orang lebih kecil dari semut dan kalau boleh ditelan, mahu saja saya menelannya.
    Kalau saya berhadapan dgn ca ye nun alif, memang saya x bagi muka. Mereka sangat kiasu tanpa mengira tempat. Kebetulannya saya menetap di kawasan kejiranan mereka, jadi sedikit sebanyak saya terpaksa bersikap seperti mereka apabila berurusan dengan mereka, cuma kebaikannya mereka boleh diharap apabila saya meninggalkan kediaman dlm tempoh yg lama.
    Terima kasih peringatan itu, kalau tidak bertambah marak 'api' dalam kepala saya...hehe!

    ReplyDelete
  26. SM,
    kajang pak malau kajang berlipat
    kajang berlipat ke dalam saku
    Aku memang marah bertempat
    Jangan risau tak akan kena kepala kau tu...
    hahaa...!!!

    ReplyDelete
  27. Mommyfara,
    Nak menangis, x boleh sebab di tempat kerja...karang nak jumpa client pasai pa plak mata kebam...haha...sabar dan sabar ni...kalau api tu boleh nampak, dah terbakar tujuh tanjung dah ni...

    ReplyDelete
  28. ayam kuning buat sarang
    datang itik dipeluk-peluk
    ha, macamana sekarang?
    takkan dari semalam tak sejuk-sejuk...

    ReplyDelete
  29. ayam kuning buat sarang
    datang itik dipeluk-peluk
    ha, macamana sekarang?
    ada salji baru aku rasa sejuk-sejuk...

    ReplyDelete
  30. one of the biggest problems yang dipendam...dan seringkali org disekliling menjadi mangsa...

    ReplyDelete
  31. Mr Clive,
    Yerp, but as for me i do make sure that no victim at all because of me..only me, myself. I guess the way i wrote here is ok..tak ada sapa2 terbabit sama, but then all of your/their support is much appreciate!

    ReplyDelete
  32. Hmm..simpan lama-lama marah tu nanti makan diri..tak elok tu..apa2 hal 28 hb ni confirm tau..

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. All Along The Way,
    Hahhh?? 28 hb ni?? Woohoo best! Best! Can't wait for that..hihi:)

    ReplyDelete
  35. nak buka pesta pantun balik ke ni....

    ReplyDelete
  36. Telor Power,
    SM menjual, so aku pun sebagai pembeli tegar, apa lagi sabut cabaran le...:)

    ReplyDelete