Friday, 13 April 2012

Aku nak semua koleksi Harry Porter...hehe

ENTRY ini adalah entry menyahut cabaran contest di blog Mr Clive!


"Nak buku Harry Potter? Klik ni!"

Sejak membabitkan diri sebagai blogger tenggelam timbul,  aku tak pernah masuk contest dan yang sewaktu dengannya. Eh ada sekali, tahun lepas..itupun sebab ia ada kena mengena dengan memasak, iaitu Master Chef Blogger tapi tak terpilih untuk pergi lebih jauh.

Akan tetapinya, contest di blog Mr Clive yang mengoffer satu set koleksi Harry Porter itu memang buat adrenalin aku mengembang berterusan memenuhi saraf dalam satu anatomi badan kerana teruja dengan tawaran hadiahnya..iaitu buku yang sudah lama aku berkira-kira untuk memilikinya secara pecah gudang, iaitu semua koleksi Harry Porter.

Aku baca buku atas beberapa sebab:
* Sebab buku itu memang bagus.
* Sebab suka dengan ayat di dalam buku.
* Sebab suka/support dengan penulisnya.
* Sebab isi buku berkenaan.
* Sebab layout yang kemas.
* Sebab cover cantik.
* Sebab harga yang mampu milik
* Sebab kualiti kertas yang digunakan.
* Sebab nak manfaatkan kuota RM150 yang aku dapat setiap bulan untuk beli buku.
 * Kadang-kadang aku tak pasti cerita dalam buku berkenaan kerana aku hanya memberi tumpuan kepada struktur ayat.
* Kadang-kadang aku tak pasti apa yang penulis mahu bahaskan kerana aku memberi tumpuan kepada watak.
* Kadang-kadang aku baca buku sebab bersetuju dengan falsafah penulisnya dan aku jadikan buku untuk hadiah kepada mereka yang berkenaan. Buku sebagai hadiah bukan budaya baru, tapi ia bukan budaya sepenuhnya di negara kita...

# Justeru ada banyak tabiat dan alasan kenapa aku / anda membaca kan. Dan setiap alasan itu tentunya ada pengukuhan tersendiri. Jadinya, kenapa aku nak participate dalam contest ini dan kenapa aku mahu jadi pemenang....ini jawapannya!

Why I want to be a winner?
1. Because i want to read a book. The book of Harry Porter is a must read since you told us about the books is really great  for learning English. Yes, that is what im aiming for! BI aku pun kelam kabut tapi selagi ada hayat, selagi itu aku akan terus belajar dan menjadi pelajar. I know some are very lucky, they have an opportunity to study in university in overseas but as for me, im a not brilliant so i must speed two times faster rather than others.

2. I create a guide line for my own sake...not shopping till drop but reading till drop. Will read till the end because in our life as muslim, we often refer to our evergreen kitab (al-Quran: Iqraq : Bacalah). The benefit of reading is the world is in your hand, you read a book - you grab a world..:) Even all people knows reading a book is a superb habit rite? But not all people can do this. Honestly, i force myself to read a book everyday even just two pages / day..at least im reading..

3. I dream to have a bussiness like cafe and at the same time a library. U come to have a cup of coffee or tea, feed your tummy and feed your mind too. Pick any book or magazine while having a cup of tea, scone etc while waiting for someone...that is heaven! Practic gastronomic food o yeah and practic good discipline too. It is all about a bliss of reading!

4. I want to refill my book shelf with book. I need a book, book and book. Eventhough i don't have much time to read a book at the moment, one fine day...i will read it. By the way,  I provide a space for you and friends if u wanna have a short meeting or gathering in a small volume. U can hire my place for a few hours for that, meeting and reading. And for those who want to read my book, please you are most welcome to my library. I mean it!

5. And....the contest will be on going till 30 April...??? I was born on 30 April, many yrs ago. So i need a birthday present...hihi...shall i be a winner? What do you think?

27 comments:

  1. firstly,tadi comment awal giler...pukul brape bangun?kehkehkehkeh XD

    and secondly,it's hard for me to ignore ur points.
    but thanks all the same!!love it!
    solid!hehehe

    will announce as soon after it passes the deadline! :D

    ReplyDelete
  2. hahaha...i guess u must be confuse abt time when dealing with vampire like me...

    well...up to you my dear..but that is a rethoric of convincing and persuasively in a way to please the organizer to look at my answer...bhahahaha...ok!

    ReplyDelete
  3. Whoa! Such wonderful details!
    Gaining real knowledge from Harry Potter's lit :D
    You deserve to win!

    ReplyDelete
  4. Hi Liselle,
    Thanks for your support...hehe:)xoxo

    ReplyDelete
  5. Thx for the motivational comment :)
    I really need it...to recover the feeling of losing hope..
    huhuhu dealing with hard time this month XD

    ReplyDelete
  6. moga berjaya dalam contest tu..tgk filem je tapi bukan semua pun yg tengok :)so takdela minat sgt.anak2 suka citer ni

    ReplyDelete
  7. Liselle..
    I know..that's why i wrote it to you...ive gone thru all those things...and more bad because nobody support me and guide me what should i do on that time..what im doing now..always look back to prepare for the future..


    Irfa,
    thanks..saja suka-suka tapi kalau berhasil, bagus juga kan..bagus tu pupuk minat si kecik tu supaya mereka berminat untuk membaca naskhah itu suatu hari nanti...:)

    ReplyDelete
  8. aku akan baca harry potter.. kalau saja ia dalam versi bahasa melayu.. sebab aku x larat la nak selak kamus kalau baca yg omputih punya :)

    ReplyDelete
  9. abang ada baca buku harry potter & abg mengaku english dia sangat power. abang kagum dgn penulisan rowling

    tapi, abang tak minat cerita dia. itu saja

    ReplyDelete
  10. Nong Andy
    Aku pun kalau ikut hati cik las tapi terpaksa sebab environment kerja aku...semuanya ala-ala bermata biwu dengan slanga pekat segala bagai..hukhuk!


    Abang Zam,
    Kan...buku tu bagus. Dan aku lebih suka tengok filemnya tapi pada masa sama aku kena baca juga buku untuk tujuan kemahiran kerja...

    ReplyDelete
  11. nanti kalau menang dan dah dapat buku dari bro Clive tu. baca sampai habis dan ceritakan pada kami disini pula

    Boleh!!

    ReplyDelete
  12. Telor Power,
    Ok ko doakan aku dapat buku tu ya, then aku boleh buat review walaupun korang mungkin dah tengok movie kat panggung..we share the knowledge! Boleh saja!

    ReplyDelete
  13. best lah gitu. keja dgn org si mata biru :)

    (tgh bayangkan lau aku duk kasut mu.. hhohoho)

    ReplyDelete
  14. Akak doakan semoga dik LW menang, amin amin ya rabbal a'lamin!

    ReplyDelete
  15. sepanjang aku menonton (aku tak pernah baca buku dia) kebanyakan sekuel Hairy Reporter ni, aku perasan ada falsafah berlapis di dalam filem-filem tu melalui jalan cerita, watak, plot dan mitosnya. kalau budak-budak tengok, mereka akan berfikir seumpama menonton filem superhero. tapi kalau orang dewasa, macamana ek?

    ReplyDelete
  16. Iqra'...bacalah. Love the points tho.

    ReplyDelete
  17. Nong Andy,
    Kalau aku kerja dengan si mata biru, tentu saja aku tiada banyak halangan. Yang jadi masalahnya ialah aku dalam kalangan mata hitam/coklat pekat tapi slang mereka...woohoo si mata biru pun kalah!


    Kak Dinas,
    Tq! Tq! Tq! Love u kak...hihi:)

    ReplyDelete
  18. SM,
    Aku rasa aku prefer membaca daripada menonton, sebabnya kalau menonton, banyak aspek aku nak tengok so aku kena tonton banyak kali...jadi lebih baik aku membaca kerana apabila membaca aku akan focus. Masa aku menonton Transformer dulu, aku focus pada meson besi buruk itu sehinggakan hilang tumpuan pada jalan cerita dan keberjayaan watak....leceh! Ntah nape masa tu aku teruja gila dengan besi buruk berlaga sesama sendiri dan bunyi bingit besi itu macam lagu yang sangat syiok di dengar!

    ReplyDelete
  19. Khairul Abdullah,
    Yerp...the philosophy is there!

    ReplyDelete
  20. transformers filem yang agak membosankan sebab ada banyak imej2 iconic amerika sebagai penyelamat umat.

    Pucuk pauh delima batu,
    Anak sembilang di tapak tangan,
    Kalau kau menang hadiah tu,
    Aku nak pinjam boleh kan?

    ReplyDelete
  21. Aku rasa heaven gila bila tgk besi tu bergaduh sesama sendiri..release ooo..kalau real mana boleh tgk megatron atau bumble bee bergasak kan..


    Mengail ikan temoleh
    Boleh! Boleh! Boleh!

    ReplyDelete
  22. aku rasa filem `real steel' adalah lebih baik lagi sebab ada lebih `human' dalam diri robot dan lebih `mesin' dalam diri manusia. filem ni ada orang belanja aku tengok. haha!

    hunus pisau matanya tajam,
    untuk digaya pelbagai jurus,
    kalau aku tak nak pinjam,
    boleh tak bagi terus?

    ReplyDelete
  23. aku akan tengok kalau filem itu ada scene perang besi buruk, perang manusia dengan besi buruk, perang manusia dgn alien atau cerita perang..

    belalang rusa badannya kurus
    cicak gecko mak aihh besarnya
    aaa kau nak aku bagi kau terus
    ceitt seperti belanda mendapat tanah rupanya..

    ReplyDelete
  24. adeh..

    sesi pantun pula? haha..

    ReplyDelete
  25. Nong Andy ,
    Kau sila marah SM, dia menjual, aku pun apa lagi membeli la weii..haha

    ReplyDelete
  26. pantun bukan sebarang pantun,
    pantun dibuat untuk si dia,
    nak mintak barang kena la bersantun,
    mana la tau terbuka hatinya...!

    ...hahahahaa!!!

    ReplyDelete
  27. singgah tanjung karang
    nak beli sepatu
    selak mee nampak udang
    ooo udang ada sebalik batu!

    eh pantun ke hapa ni yg aku taip

    ReplyDelete